Tujina

Sedem mesecev zapora za kapitana in krmarja ladje Rena

Auckland, 26. 05. 2012 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kapitan in krmar ladje Rena, ki je oktobra lani nasedla na greben ob novozelandski vladi, sta bila obtožena na sedem mesecev zaporne kazni. Preiskava je pokazala, da so radarji greben zaznali, vendar ga je kapitan zamenjal za manjše plovilo.

Nasedla ladja Rena - 12
Nasedla ladja Rena - 12 FOTO: Reuters

Kapitana in krmarja ladje Rena, ki je oktobra lani ob novozelandski obali nasedla na greben in povzročila največje onesnaženje morja na tem delu obale, je sodišče za sedem mesecev poslalo v zapor. Tako filipinski kapitan Mauro Balomaga kot krmar Leonil Relon sta že februarja priznala krivdo upravljanja ladje na nevaren način in za prirejanje dokumentov po nesreči. Grozilo jima je sicer sedem let zapora.

Na sodišču so tako predstavili ugotovitve, da je posadka ladje v želji, da ne bi zamudila dogovorjenega roka, ubrala bližnjico do pristanišča. Okoli deset minut pred nesrečo, ko je ladja nasedla na s floro in favno zelo bogatem grebenu Astrolabe, so radarji greben tudi zaznali, a kapitan je verjel, da gre le za manjše plovilo. Kapitan ni ukazal ničesar, da bi se lahko izognil radarju opaženega objekta, so še povedali na sojenju.

Vodja novozelandske pomorske uprave Keith Manch je pozdravil izrečeno kazen in poudaril, da morajo člani posadk ladij, ki povzročijo nesrečo, odgovarjati za svoja dejanja. V največji ekološki katastrofi Nove Zelandije je iz ladje izteklo okoli 350 ton nafte, ki je dosegla nekatere najbolj idilične dele obale ter pomorila približno 1300 ptic. Več tisoč reševalcev se je tedaj trudilo in omejilo iztekanje, a ladja se je v začetku januarja letošnjega leta v hudem neurju prepolovila. Še osem mesecev po nesreči z dna morja dvigujejo zabojnike, ki so padli z nasedle ladje. Novozelandska vlada ocenjuje, da bo čiščenje morja stalo okoli 78 milijonov evrov, večino bo pokrila lastnica ladje Rena, družba Diana Shipping, hčerinska družba grškega ladijskega velikana Costamare.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tr00per
27. 05. 2012 11.44
@AtaAufbix: haha, pa to ni edina napaka, na 7 mesecev zapora sta bila namreč OBSOJENA in ne OBTOŽENA. 24 ur: oseba je lahko za nekko dejanje obtožena, vendar pa to še ne pomeni, da je kriva. Sodišče pa je tisto, ki osumljenca obsodi in mu dodeli kazen....
voyosx
27. 05. 2012 11.26
komično da se vedno najde en pameten otročiček ki jih je od mamice prevečkrat dobil po ritki in od atija v ritko ki potem "postane vidno jezen" in se ven meče kot opica, ko dobi priložnost pokazati svojo primitivnost
PREDSIGNAL69
26. 05. 2012 22.03
+6
Leonil Relon ni krmar, ampak je častnik krova. Glede na kazen, ki je enaka, kot je bila dosojena kapitanu, sklepam, da gre za prvega častnika. Popovci, naučite se prevajati!
Ataaufbix
26. 05. 2012 11.50
+26
In kje je ta greben ob novozelandski VLADI?
hotchilipoper
27. 05. 2012 07.34
+1
LomilkaSrc
27. 05. 2012 08.07
+1