Tujina

Sedem inovacij, ki bi naj do leta 2025 spremenile svet

London, 01. 07. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob hitrem znanstvenem napredku, ki smo mu priča v zadnjih desetletjih, bi se lahko do leta 2025 na svetu spremenilo marsikaj. Med drugim strokovnjaki napovedujejo učinkovitejša zdravila in velik napredek na področju virov energije in surovin.

Sonce naj bi postalo najpomembnejši vir energije.
Sonce naj bi postalo najpomembnejši vir energije. FOTO: Thinkstock

Ob hitrem znanstvenem napredku, ki smo mu priča v zadnjih desetletjih, bi se lahko do leta 2025 na svetu spremenilo marsikaj. Tukaj je nekaj napovedi, do katerih so strokovnjaki prišli, ko so pod drobnogled vzeli hitrost napredka na posameznih področjih – od medicine do varstva okolja.

1. Manj demence – napovedi pojavnosti bolezni pravijo, da bi lahko demenca v prihodnjem obdobju predstavljala enega največjih zdravstvenih izzivov človeštva. Po napovedih WHO naj bi se zaradi starana populacije do leta 2050 število bolnikov potrojilo. Na drugi strani pa naj bi se zaradi genetskih študij, hitrejšega odkrivanja in boljših zdravil, bolezen v prihodnosti razvila pri manj pacientih, ocenjujejo strokovnjaki.

2. Sončna energija naj bi postala vodilni vir energije – sončna termalna in fotovoltaična energija naj bi ogrevali in poganjali tako stanovanjske stavbe kot industrijske objekte.

3. Nič več diabetesa tipa 1 – ta se pojavi v zgodnjem življenjskem obdobju, v prihodnosti pa naj bi ga preprečevali s posegi v genom, preden se bolezen razvije.

4. Nič več lačnih – najnovejša ideja pravi, da bi v prihodnjem desetletju lakoto izkoreninili s pomočjo gensko spremenjenih rastlin, ki bi rasle ekstremno hitro v zaprtih objektih pod šibko LED svetlobo.

5. Majhna električna letala – napredek na področju razvoja zmogljivih baterij naj bi omogočil, da bi električna letala postala realnost, zaradi česar naj bi razvili majhna letala za lete na kratkih razdaljah.

6. Konec plastičnih smeti – kupe zavržene plastične embalaže naj prihodnost ne bi poznala več. Plastično naj bi zamenjala razgradljiva embalaža iz rastlinske celuloze.

7. Zmogljivejša zdravila – zdajšnja lekarniška zdravila naj bi zamenjala posamezniku prijaznejša zdravila, ki bi bila sposobna "napasti" le specifične genske mutacije, kar naj bi bilo še posebej uporabno za zdravljenje raka dojke, melanoma in pljučnega raka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
01. 07. 2014 21.18
+3
prvič lakota se bo izkoreninila ko bodo te države zrele in bodo imele normalno rodnost ne pa 10 otok na osebo . za to ni kriv zahod. kaj se tiče sončne energije je pa problem celice se morejo segreti kar pomeni da se plošča segreje . torej nad glavo nam bo sijalo več kot 1000 stopinj kar spet ni prav edina rešitev je fuzija , in ne lagat neumnosti . harrp je problem ter naš ščit zato imamo težave z vremenom , to kar se dogaja z jedrom pa javnosti ni znano.
dannyer
01. 07. 2014 21.37
+3
najprej se naj kontrolirajo to je enako kot da bi kar naprej tiskali denar.
Shisui
01. 07. 2014 16.50
+1
"4. Nič več lačnih – najnovejša ideja pravi, da bi v prihodnjem desetletju lakoto izkoreninili s pomočjo gensko spremenjenih rastlin, ki bi rasle ekstremno hitro v zaprtih objektih pod šibko LED svetlobo." NICE TRY MONSANTO :))
nogutsnoglorry
01. 07. 2014 12.21
+1
Se pravi 4 točke od 7ih nakazujejo na razcvet genskega inženiringa in kam nas le ta lahko pripelje - človek bo evolucijo vzel v svoje roke, se pravi da narava pri evoluciji človeka nima kaj več delati, ker bo človek sam oblikoval sebe oziroma bolje rečeno velike korporacije in ljudje ki nas vodijo bodo oblikovali človeka kot se jim bo zazdelo in kam nas to pelje si raje ne zamišljam.
Kjegavidissss
01. 07. 2014 11.32
+0
Električna letala so že realnost, malo spremljajte domače proizvajalce. Pipi ima to že od 2007 sicer jadralno ampak vseeno in tudi nova Panthera bo električna.
Mil?007
01. 07. 2014 11.41
+0
Pantera mi leta vsak dan nad glavo in je zelo glasna in moteča ter zelo onesnažuje okolje s hrupom. No lepo, da bo električna samo naj napišejo tudi koliko se bo onesnaževalo okolje z izdelavo akumulatorjev in proizvajanjem elektrike. Dokler ne bo zmogljivejših in trajnejših akumulatorjev so taki štrom avjončki le igračke za bogataše.
Kjegavidissss
01. 07. 2014 11.59
+1
Z baterijami je enako kot z gorivom. Poglej celotno pot goriva in koliko energije in co2 se ustvari. Tanker, cisterne, skladišča...
arose
01. 07. 2014 11.08
+0
Ker neumen članek haha. Možno samo na tem banana portalu :)
kdobivedel
01. 07. 2014 11.02
+2
Newyorški analitiki so za Intellectual Property & Science business pri Thomson Reuters izpostavili deset sprememb, ki nas čakajo v prihodnosti in jih objavili v 'The World in 2025: 10 Predictions of Innovation'. Njihova napoved temelji na obstoječih podatkih o patentih in trendih, strokovnjaki pa se strinjajo, da se bo svet drastično spreminjal predvsem na področju tehnologije in biologije. Kot kaže, bo tako čez 10 let mogoče pridobiti zemljevid DNK posameznika in na podlagi tega preprečiti razvoj mnogih bolezni, zrak pa naj bi preplavila eklektična letala. Možganski vsadki (Foto: geekologie.com) 1. Upad pojava demence. 2. Najpomembnejši vir energije bo predstavljala sončna energija. Metode pridobivanja, shranjevanja in konvertiranja te energije bodo močno napredovale. 3. Sladkorno bolezen tipa 1 bo mogoče preprečiti, saj bo spreminjanje človeškega genoma postalo resničnost. 4. Hrane bo povsod dovolj. 5. Zračni promet bo temeljil na električnih zračnih plovilih, zahvaljujoč lahkemu vesoljskemu inženiringu in novim baterijskim tehnologijam. Ne le to, licenca za vožnjo letala bo postala nekaj povsem običajnega in imel jo bo vsak odrasel. 6. Vse bo digitalno, od avtomobilov pa do stanovanj. 7. Pakiranja iz 100-odstotno biorazgradljive celuloze bodo postale embalaže prihodnosti. 8. Metode zdravljenja raka bodo imele izjemno malo strupenih in škodljivih stranskih učinkov, kajti zdravila bodo še bolj tarčno usmerjena, napadala bodo točno določene beljakovine in uporabljala natančna protitelesa. 9. Vsakomur bodo ob rojstvu izdelali zemljevid DNK ter na ta način ugotovili, katerim boleznim je izpostavljen ter preprečili njihov razvoj. 10. Kvantno teleportiranje bo postalo resničnost.
kdobivedel
01. 07. 2014 11.03
+1
Mojebesedesozakon
01. 07. 2014 10.45
-1
Skoraj enak članek imate danes na rubriki Moški svet. Da vas ni sram. L.e.n.u.h.i.
Paleozoik
01. 07. 2014 09.42
+7
Hrana ni zdrava, kdo vam je povedal to neumnost? Užitne snovi so polne raznih neužitnih stvari, bakterij in strupov, ki jih telo izloča s presnovo, naš organizem lahko uporabi le določene molekule, ko razgradi hrano v kompliciranih biokemičnih procesih, pri čemer za to uporabi veliko energije, saj zato smo se pa naučili kuhati, da telesu pomagamo. Pred sto leti se marsikaj ni vedelo o človeškem telesu, danes ga raziskujejo na molekularni in celo atomski ravni, nove oblike hrane, ohranjanja zdravja in načina življenja so šele začetek. Človek ni Bog, smo si pa z razumevanjem sveta le priučili določene prednosti, celice (še) ne znamo ustvariti, lahko pa reguliramo določene biološke procese in jih vsaj poenostavimo tako, da postanejo del teoretičnega mehanizma, ki nam omogoča neko kvaliteto življenja. Poglejmo na primer sladkor, ki je temeljni vir energije, danes je povsod, pred 100 leti so bili ljudje pripravljeni žrtvovati življenje za kepo medu. Zanimivo je, kako se je trend obrnil, še naši starši so težili h kolektivizmu, medtem ko sodobna znanost spodbuja individualizem, ko skuša slehernemu človeku pomagati živeti čim bolj samozadostno in neodvisno od naravnega okolja in družbe, razen seveda v smislu proizvodnje novih tehničnih dobrin, kamor se vse bolj seli robotika. Človeško telo rabi zelo malo snovi za preživetje, manj kot si lahko mislite, verjamem, da je mogoče vzgojiti preproste organizme, ki bi uspevali v kontroliranem okolju povsod na planetu in mogoče celo v vesolju, ampak s tem izgubljamo naravno odpornost. Hočem povedati, narava sama je izjemno komplicirana, v njej tečejo zelo dinamični procesi, če bomo ljudje postali preveč preprosti organizmi, bomo zelo krhki in občutljivi, vprašanje kaj je prednost za življenje v vesoljnem smislu.
peT99
01. 07. 2014 09.33
+6
Vse lepo in prav, vendar zgoraj omenjene stvari niso smiselne, zakaj ? Ker nas je na svetu tako ali tako iz leta v leto preveč in s stvarmi kot so "izkoreninjenje" lakote, "boljša" zdravila gremo proti naravi... naravna selekcija pa je in vedno bo, narava namreč poskrbi za ravnovesje in logično je, da bo ob vsemu temu pač večja in hitrejša mutacija že obstoječih virusov.. skratka ljudje nikoli ne bomo premagali narave :)
Svalbard
01. 07. 2014 09.48
-5
Odstrani se potem, ker te je preveč. Norčki ej.
NiVec
01. 07. 2014 09.12
+18
Bedarija. Hrane ni premalo, le uniči se je preveč in slabo je razporejena.
mikeTHEbike
01. 07. 2014 09.26
-1
Nisi najbolj med tabrihtnimi..... ni v clanku o kolicini hrane...ampak, da bi se jo lahko pridelalo tam, kjer se potrebuje! Zrasla bi hitro pod sibko led svetlobo. Ce bi pa ti pomije oz ostanke hrane transportiral iz usa in evrope v v afriko, si pa cist usekan!!!
Ann Bee
01. 07. 2014 09.40
+2
Šrauf, mislim, da je ANgleški ali Francoski vojak v Afriki, v "hudih" pogojih sam pridelal svojo zelenjavo
Ann Bee
01. 07. 2014 09.41
+2
...predal znanje domačinom, ugotovil pa da so preleni, da bi obdelovali zemljo, saj dobijo pomoč iz drugih držav za nič dela.
Paleozoik
01. 07. 2014 09.12
+7
Članek je napisan tako, da ga lahko razumejo tudi najbolj zarukani med nami, kar je danes standard propagande, namenjene najširšim množicam, kar popularna znanost nedvomno je. Nihče ne more natančno vedeti kaj vse se bo še letos izvalilo iz laboratorijev in garaž, ampak to so nova dognanja, za katera bo treba še leta raziskav in poskusov, preden bo postalo kaj uporabno. Ko govorimo o novitetah, pa gre za industrijske standarde, ki jih postavlja mednarodna znanstvena skupnost, ki so natančno programirani in ekonomsko predvideni, kot del normalne ponudbe na globalnih trgih, v tem je razlika. Saj ne gre za nobene čudeže, dodedanja tehnika in zdravila pač počasi napredujejo, teh 7 novitet bo močno izboljšalo splošno stanje, tam kjer si jih bodo lahko privoščili, naslednja leta pa pride še novih 7 in še marsikaj. Počasi se bomo morali odvaditi te komunistične utopije, da smo vsi enaki in je življenje samo tisto, okoli česar se vsi nekje strinjamo, svet ne deluje tako, razdeljen je na različne socialne in ekonomske razrede, interesne sfere in nenazadnje na individualne skupine in posameznike, ki lahko s svojimi dejavnostmi vplivajo na družbo in življenja posameznikov, če ima nekdo fasado, okna in streho prevlečeno s fotovoltaičnim materialom, ki mu pod podstrešjem napaja rastlinjak ali če si lahko privošči dolgotrajne genske terapije, to še ne pomeni, da je to vsem dostopno in v tem vsi vidijo prednosti, nekateri pijejo zato, da pozabijo in bi se jim demenca zdela kot blagoslov. Demenca je sploh zanimiva, ne verjamem, da je kaj bolj razširjena kot nekoč, več stvari si moramo zapomniti, zato zgleda, kot da smo bolani, nekatera znanstvena odkritja bodo povzročila pravo evolucijo človeške vrste, ne le neko tehnično revolucijo, ko bodo s selektivnim zdravljenjem človeških zarodkov ustvarili boljše delavce.
rocoloco
01. 07. 2014 08.42
+6
Ker bedn clanek. Od katerega vira to poberate? Pa dejte ze updejtat ios aplikacijo!
siFBI
01. 07. 2014 08.31
+10
Zgornji navedki nimajo nič skupnega z realnostjo.
Sputnik
01. 07. 2014 08.22
+17
nič več lačnih? sploh ne bi bilo lačnih če se ne bi vse hrane ki ostaja metalo stran. recimo ena od pekarn v portorožu vrže stran kar ne prodajo delavke pa ne smejo nič vzet zase, recimo štruco kruha! waw. ljudje so človečnosti pa ni. lepo. pa hoteli tudi. vso hrano stran namesto da bi jo dali delavcem ali pa nekomu ki za hrano nima. pa tudi revne afriške države kjer hrane in vode ni bi lahko jedli in pili če ne bi vsega računali ko nori pač pa uporabili nekaj sočutja do sočloveka
Sputnik
01. 07. 2014 08.23
+19
s tem hočem povedat da ne rabimo gensko spremenjene hrane pač pa malo več pameti in lazenja tja zadaj korporacijam. gensko spremenjeno hrano prepovedat in čau
Echoz
01. 07. 2014 08.29
+8
Se popolnoma strinjam. Toda, saj veš/veste, problem je v kapitalizmu. Tisto ki imajo moč in kapital bodo izkoriščali sebi podrejene. Enakosti nikoli ni bilo in jo na žalost nikoli ne bo.
+4
ZDA so 1950 presežek žita z ladijam v morje stresal ... zakaj so v Angliji par let nazaj cele kupe prašičev zažigal....zato da so držali ceno ... pa to ...
gasper07
01. 07. 2014 08.48
+13
Vse je res kar pravite, dejstvo je pa se eno... ce ti golobe hranis, se oni mnozijo... prevec nas je, omejit bi potrebno rodnost na globalni ravni. Zemljo bomo izcrpali in druge nimamo.
Svalbard
01. 07. 2014 09.30
-5
Ti @gasper7 s tako izjavo si se postavil na nivo goloba. Pejt se sterilizirat saj si ravno prav opran na mozgu. To, da je preveč ljudi je velika propaganda elit in MIT. Dej mal pomisl. Če bi natrpu vs folk sveta na kup bi nas blo za površino cca. mesta Moskva. Zdej pa naprej razmišlji o golobih. ;)
+4
K bote Darfur spedenal...pol pa naprej gopcejte ...pa to ...
Blaška
01. 07. 2014 08.17
+13
svet bi bil drugačen že v letu 2014, če bi bil dostop do neoporečne vode vsem na voljo: )))
Soulless
01. 07. 2014 08.09
+30
Svet se bo spremenil tako, da bo še več revnih, manjšina bogatih pa bo uživala zgoraj omenjene spremembe.
Amritaya
01. 07. 2014 08.04
+15
Ha ha manj lačnih? Lačne se najlažje izkorišča in manipulira...
komar1
01. 07. 2014 07.52
+4
Sem zadnjič razmišljal, če se da recimo reklamirat ene tablete? Ker vse artikle lahko če ne ustrezajo, tablete pa po moje ne moreš. V vsakem primeru gre za dobiček.
+24
Formacevtski lobiji....naftni....energetski ... itd... so navdušeni nad to idejo ...majkemi ... pa to ...