Tujina

Sebastian Kurz: od 'pubertetniškega milenijskega ministra', ki stavi na 'seksi črno' in deli kondome - do avstrijskega Macrona

Dunaj, 15. 10. 2017 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
162

Ko je z le 27-imi stopil v čevlje avstrijskega zunanjega ministra, so ga mediji poimenovali "milenijski minister s pubertetniškim obrazom". Štiri leta kasneje ga primerjajo s francoskim predsednikom Macronom ali kanadskim premierjem Trudeaujem.

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz FOTO: AP
Era karizmatičnih politikov, ki privlačijo množice, se nadaljuje - oziroma se po Franciji in Kanadi širi na Avstrijo, kjer vse kaže, da bo po dobrem volilnem rezultatu svoje stranke, krmilo vlade prevzel 31-letni Sebatian Kurz in s tem postal najmlajši evropski voditelj.

Tega, da je v nečem prvi, je Kurz že vajen. Leta 2013 je, star 27 let, postal najmlajši zunanji minister na svetu. Tuji mediji so takrat zapisali, da je na fotografijah s tujimi državniki videti kot "pubertetniški milenijski minister",  celo doma so zmajevali z glavo - češ, avstrijske zunanje politike je s tem "fantičem" na ministrskem stolčku - konec. Kurz se pred očitki ni branil, niti ni skušal kritikov prepričati s besedami, dejal je le, da "je mogoče pomanjkanje izkušenj vedno nadomestiti z entuziazmom".

Štiri leta kasneje ga primerjajo s francoskim predsednikov Emanuelom Macronom ali kanadskim premierjem  Justinom Trudeaujem, torej profilom politika, kjer ob všečni retoriki in sprejemljivem programu, enako pomembno štejeta videz in karizma. A s pomembno razliko. Za razliko od Macrona Kurz rešitve političnih vprašanj svoje države ni videl v instant novi stranki, ampak se je resno lotil preobrazbe tradicionalne stranke, podobo njenega šefa pa spremenil v nekakšno mešanico pop zvezdnika in pretkanega politika, ki ga, da bi se približal volivcem, ne moti niti, če je med kampanjo treba deliti - kondome.

Kurz se je v štirih letih tako po mnenju domače kot evropske javnosti - izkazal. Tako ko je šlo za pogovore o jedrskem sporazumu z Iranom, katerih en krog je bil na Dunaju, kot sredi migrantske krize, ko se je Avstrija znašla v vlogi nekakšnega dvorišča, kjer migranti po prehojeni balkanski migrantski poti čakajo vstop v obljubljeno deželo Nemčijo. V Avstriji je zavrelo, ljudi je skrbelo, da bo, če bo Nemčija zaprla meje, Avstrija država, kjer bo obtičalo na tisoče prestrašenih in jeznih ljudi. Čeprav so mnogi menili, da mu bo spodrsnilo, je Kurz obvladal situacijo.

Marsikomu se je v tem času tudi zameril. Na tem seznamu so predvsem zagovorniki povsem odprtih vrat, ko gre za migrante in nevladne organizacije, ki mu zamerijo omejevanje priseljevanja. Mnogi mu zamerijo tudi, da je pozival k strožjim kontrolam evropskih zunanjih meja, da je na avstrijske meje poslal kontrole, da je zahteval, da nevladne organizacije v Mediteranu nehajo delovati kot podaljšana roka tihotapcev ljudi.

"Oblasti lačen neoliberalec je. Kaj pa hoče? Novo Habsburško monarhijo?" je za DW dejala neka Avstrijka, ko so se novinarji odpravili na ulico iskati mnenja o Kurzu. Nemški Die Welt ga je označil za brezsrčnega.

Zadovoljni niso niti vsi v njegovi stranki. Ta se je zadnja leta soočala tudi z notranjimi boji za oblast, ima zapleteno strukturo vplivanja in močne posameznike, ki pa jih je Kurz kar nekoliko potisnil v ozadje. Mnogi analitiki pravijo, da se ne morejo znebiti vtisa, da je iz ÖVP pravzaprav nastala stranka Sebastiana Kurza.

Politolog Peter Filzmaier z graške univerze pa je za DW dejal, da je "današnji Kurz" pravzaprav rezultat več let trajajoče načrtne izgradnje lastne podobe in politične misli. Da ga je mogoče zaradi proti priseljenske retorike mogoče primerjati z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, Filzmaier zavrača. Čeprav je bil eden glavnih igralcev, da je bila zaprta balkanska migrantska pot, je mladi politik  namreč zelo trden v svojih pro-evropskih prepričanjih. Ne skriva pa mnenja, da vidi  možnosti za izboljšave povezave.

Da rad nekoliko premika meje, tudi znotraj lastne stranke, je že dokazal. Leta 2009 je za svojo kampanjo uporabil slogan "črna je vroča". Črna je barva njegove stranke. Predvsem ženski del volilnega telesa pa ni spregledal, da je tudi "kandidat vroč" - kot je zapisalo nekaj časopisov. Takrat je Kurz precej gradil na bazi mladih volivcev. Med drugim je, da bi se jim približal, med kampanjo delil kondome, se po mestu kazal z brhkimi mladenkami, govorilo se je, da se rad udeležuje bučnih zabav.

Leta 2011 je Kurz, ki je študij prava obesil na klin, da se je lahko posvetil politiki, postal direktor urada za integracijo pri avstrijskem zunanjem ministrstvu. Takrat je še hvalil migrantom prijazno politiko, zagovarjal, da je treba migrante čim prej integrirati v družbo. "Sem tisti, na katerega se migranti lahko obrnejo," je dejal takrat in skušal spremeniti miselnost v avstijski, migrantom precej nenaklonjeni družbi.

Ko se je začel naval migrantov v Evropo, so bili zato mnogi presenečeni nad spremembo v njegovih stališčih. Podpiral je omejevanje priseljevanja, krčenje socialnih pravic za migrante v EU, konec financiranja za vrtce in šole z islamskim učnim programom, prepoved nošenja burke. "Nič nimam proti islamu, a to mora biti islam po avstrijsko, ne takšen, ki ga kontrolirajo neke oddaljene države," je nekoč dejal. Pozval je tudi h končanju pristopnih pogajanj med Eu in Turčijo, po neuspelem državnem udaru v Turčiji.

Medtem ko so nekateri to videli kot dokaz, da je dozorel iz mladega idealista v realno osebo, so drugi menili, da je preko svojega dela spoznal, kako težka je implementacija integracije v praksi. Spet tretji so ga obtožili, da je stališča spremenil, da bi lahko čim prej splezal po karierni lestvici svoje konservativne stranke, nato pa še na vrh Avstrije.

Čeprav ga danes mnogi primerjajo z Macronom ali Trudeaujem, je v svojih pogledih precej bolj konservativen. Filzmaier  pa je za DW ocenil, da si zasluži pohvalo, ker se je odločil, da ne gre po poti Macrona, ki je ustanovil svojo stranko in na hitro zmagal na volitvah. Recept, ki je v času populistične politike priljubljen, ker kandidatu omogoča, da se distancira od obstoječe "sistemske politike", ki ji ljudje pogosto očitajo skorumpiranost in izgubo stika z realnostjo. "Staro ÖVP je preobrazil tako, da je videti kot neko novo gibanje in poskus deluje. Še pred kratkim je bila stranka tretja na anketah, zdaj je prva," pravi Filzmaier.

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz FOTO: AP

Medtem ko je Kurz zelo glasen, ko je treba stopiti pred kamere in govoriti o politiki, je zelo tiho, ko gre za njegovo zasebno življenje. "To je samo moje," pravi. Danes je na volišče prišel z dekletom, ki ga pred javnostjo sicer zelo skriva.

Precej manj je sramežljiv, ko je treba pozirati za selfije. Nekaj medijev je zapisalo, da je med kampanjo deloval bolj "kot kakšen pevec na turneji kot politik, sredi kandidature". Poziranja za družbena omrežja, kakšen odpet gumb na srajci in njegov zaščitni znak - nazaj počesana frizura - vse to je bilo del njegove predvolilne kampanje. Ali bo nasmeh na obrazu obdržal tudi, če bo sedel v kanclerskem stolu, pa je tisto, kar zdaj zanima Avstrijce. Obljubljal je veliko. A kot gledamo na primeru francoskega predsednika - politična slava je hitro minljiva, še posebej, ko so pričakovanja (pre)velika.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neopredeljeni
16. 10. 2017 15.03
-4
Austrija se je pobalkanila...
Praškovarit
16. 10. 2017 10.37
-1
men je v redu, sam zadnje čase se nekam velik z rutarji slika. vse za glasove.
wolfterier
16. 10. 2017 16.05
+2
expost
16. 10. 2017 10.15
+0
Uf, ta bo zanimiva in me bo res zanimalo, kako se bodo za isto mizo spravili Kurz in svobodnjaki. Edina življenjska koalicija ljudske stranke je s socialdemokrati. Vse ostalo je samo korak nazaj.
wolfterier
16. 10. 2017 10.35
+1
Brakedirt
16. 10. 2017 10.49
-1
Neutrino
16. 10. 2017 09.11
+0
Avstrijci so dobili Kurza, mi bomo pa babo ali pa Barbiko.
Castrum
16. 10. 2017 08.15
+4
V primeru razpada EU ( kar se sicer verjetno ne bo zgodilo), bi seveda nastala nova skupnost držav, po vsej verjetnosti bi obsegala teritorij nekdanje Habsburške monarhije. Avstrijska politika deluje v tej smeri.
Ricketts
16. 10. 2017 08.08
+20
"Novinarka" Natalija Švab, kdo primerja Kurza z Macronom ali Trudeaujem??? Zadnja dva se še lahko nekako primerjata med sabo po politični naravnanosti (zgrešeni!!!). Novoizvoljenega krščanskega demokrata pa z njima nikakor ne da primerjati, ker je Kurz popolnoma nasproten politični pol. Še se bo "novinarka" politiko učila! Če primerjaš Kurza z Macronom, je tako kot bi primerjal zelje z banano.
Castrum
16. 10. 2017 08.06
+19
Srednja Evropa postaja vedno bolj konzervativna oziroma, se vrača k tradiciji in svoji dediščini. Nemčija, Avstrija, Poljska, Češka, Slovaška, Švica, Madžarska...vsi imajo vlade ki so desno sredinske.
aladar1
16. 10. 2017 09.21
+0
Je treba ločiti med desnosredinskimi - konzervativnimi vladami in nacionalističnimi vladami. Seznam držav, ki ste jih navedli ne gre gligh skup.
wolfterier
16. 10. 2017 10.37
+6
Patriotizem ni nacionalizem,razen za internacionalo,a ne...
veliki svizec
16. 10. 2017 14.05
+4
Najbolj mi je smešno ko nekatiri pri nas inačijo domoljubje z naciolizmom...
Neopredeljeni
16. 10. 2017 15.06
+0
Edino pri nas ne bomo imeli desne vlade, ker naša desnica je na nivoju sekte...
wolfterier
16. 10. 2017 16.08
+6
Enačiti domoljubje z nacionalizmom je žalostno in ne smešno.To počno levi internacionalisti,ki jim ni mar za lasten narod.V Avstriji in Nemčiji so popušili.
24UBRISAN
16. 10. 2017 08.01
+8
Pri nas pa še kar naprej eni volijo lopove brez kur.....
jesenvoyo
16. 10. 2017 08.35
+8
Veliko kandidatov za volitve je poštenih, žal pa ko so izvoljeni, se hitro prilagodijo in pozabijo, zakaj so bili izvoljeni, poskrbijo v glavnem zase in ne za tiste, ki so jih izvolili.
notrajnc05
16. 10. 2017 08.46
+2
Sej bi Slovenci tud radi volili desne, če bi pri nas obstajala kakšna desna stranka!! Sam da se ne kdo slučajno drznil omeniti tiste, ki ima dva "S" v imenu!!!!!
veliki svizec
16. 10. 2017 14.07
+2
Res je v Sloveniji ni prave desne stranke...še tista ko se ima za desno je miljon kilometrov od desne..
CtrlDelete
16. 10. 2017 08.00
-3
Menda je Mahnič šel na plastično operacijo uhljev. Menda je imel premajhna. Za opaznost vse.
Ricketts
16. 10. 2017 08.33
+1
pizzamargerita
16. 10. 2017 01.02
+19
kurz ma dolgega in ima jajca! upa si! tooooo! adijo socialisti
Arguss
15. 10. 2017 22.58
+31
Avstrijci zelo dobro vedo kaj je plačilna disciplina vse ostalo je brezpredmetno.Pr nam pa kao delaj čim več, iztroši se za 700-800eur ki ni nič in pričakuje ,da rečeš imam vsaj službo si poslušen do gospodarja.HaHaHaHa....
jesenvoyo
16. 10. 2017 08.50
+6
Tudi pri nas ljudje vedo to, a ne pomaga kj dosti, če imamo tako oblast, državo, ki tak sistem ne samo podpira, ga celo omogoča.
sejboboljjj
15. 10. 2017 22.46
+9
Janša po moje čist vesel, ko ima spet enega močnega zaveznika, Trump, Kurz, Janša, Orban bi si lahko želeli še kaj lepšega:))
vladaricaumov
15. 10. 2017 22.55
-7
pizzamargerita
16. 10. 2017 01.05
+9
a nisi ti enkrat sebe opisala kot suhe grinte, ki se ne obnasa zenstveno in ki je noben dec ne mara?
pizzamargerita
16. 10. 2017 01.06
+12
Brakedirt
16. 10. 2017 10.34
-2
a so vas ti vasi zavezniki kdaj poklicali, ponudili zaveznistvo ali se pa spet rinete tja kjer vas nihce ne pozna?
DeBill
15. 10. 2017 22.43
-4
mislim, da bo tole bolj solo
sejboboljjj
15. 10. 2017 22.42
+15
Začenja se nova doba, nič več ne bo kot je bilo, Avstrijsko cesarstvo se vrača, Islam bo poražen iz srca Evrope in ne od ZDA, oni naj poskrbijo za Ruse in Azijo mi bomo uredili z bližnjim vzhodom.
vladaricaumov
15. 10. 2017 22.56
+2
Kje se vi najdete. A vas je več v eni osebi.
t2gator
15. 10. 2017 22.34
+27
Kurz je zmagu zaradi trdega stališča v pokončni drži!
sejboboljjj
15. 10. 2017 22.43
+18
Ker je super tip, čisto drug kot Pahor, samo poglejte enkrat njegova stališča do migracij, je evropski Trump in mlad je to je važno!
butalistan
15. 10. 2017 22.33
+9
Pri nas bodo mladi lahko samo še štrihali avte za Avstrijce. Butalska vlada butalskega naroda!
deltex
15. 10. 2017 22.15
+6
Na mladih svet stoji. In verjetno so ga mladi tudi izvolili. Tako v Avstriji. Pri nas pa so mladi politiki malo prhnjeni, že Mesec ima malo čudne, o nesramnem Mahniču pa ni vredno sploh govoriti.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2017 22.09
+10
Če bi mene kdo relevanten primerjal s Trudeaujem, bi šel takoj isti trenutek v Merkur po štrik in se obesil.
Skunk Works
15. 10. 2017 22.03
+36
Oprostite, ampak jaz ne morem več,...tukaj doli nekdo razlaga kako bi leta 1980 skoraj prehiteli Avstrijo po bdp, (potem pa so menda vse pokradli osamosvojitelji)in to s tistim socialističnim samoupravnim gopsodarstvom s sprotnim pufanjem, kjer je večina zaposlenih zabušavala v službi in delala morda dve tri uri efektivno v Avstriji pa 8, , pa še potem je po letu 1980 vse šlo navzdol, ko osamosvojiteljev še 10 let ni bilo nikjer,...kake nebuloze, oprostite ampak s takšnimi avstralopiteki ne morem več debatirat, ...človeku postane resnično slabo.....brez veze...neumni imajo pri nas večino, zato pa je Avstrija svetlobna leta pred nami.....
encijandupli
15. 10. 2017 22.10
+20
Zanimivo je bilo tudi, da sa smo imeli bencin na bone in redukcije elektrike, čeprav smo bili "ekonomsko boljši od Avstrije"!
vladaricaumov
15. 10. 2017 22.15
-7
ojropaspi
15. 10. 2017 22.01
+17
Torej imate možnst, da v nedeljo nekaj spremenite. Jaz bom glasoval po pošti, ker so mi v Avstrijo poslali volilne listeke... Lp