Tujina

FOTO: Po javnem še družinski pokop

Celovec, 18. 10. 2008 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
90

Na javnih spominskih slovesnostih se je od Haiderja poslovila množica ljudi. Kljub prisotnosti neonacistov je vse potekalo mirno.

Več tisoč prebivalcev avstrijske Koroške se je v sončnem vremenu na ulicah Celovca poslovilo od deželnega glavarja Jörga Haiderja, ki je minulo soboto umrl v avtomobilski nesreči. Oblasti so na žalni slovesnosti v središču mesta, ki se je začela ob 11. uri in je trajala več ur, pričakovale 30.000 ljudi, a se jih je po podatkih policije zbralo manj. Kot poroča Reuters, naj bi jih bilo 25.000.

Pogreb Haiderja
Pogreb Haiderja FOTO: Reuters

Haiderjevi privrženci in simpatizerji so lahko spremljali, kako so Haiderjevo s cvetjem okrašeno krsto na vojaškem vozilu ob spremljavi pripadnikov avstrijske vojske in predstavnikov italijanskih dežel Veneto in Furlanija - Julijska krajina v povorki prepeljali od poslopja koroškega deželnega zbora v Celovcu, kjer je ležala od četrtka, do Novega trga v središču mesta, kjer je potekala javna žalna slovesnost.

Na njej sta med drugim spregovorila odhajajoči avstrijski kancler Alfred Gusenbauer in vršilec dolžnosti koroškega deželnega glavarja Gerhard Dörfler. Med zbranimi na trgu pred celovško mestno hišo je bil tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer in številni drugi vidni predstavniki avstrijske politične elite in javnega življenja, med njimi Haiderjev nekdanji politični zaveznik iz svobodnjaške stranke Heinz-Christian Strache.

Pogreb Haiderja
Pogreb Haiderja FOTO: Reuters

Med žalujočimi je bil tudi sin libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Saif, ki je bil osebni Haiderjev prijatelj. Prišla sta tudi predsednika Furlanije - Julijske krajine in Veneta, Renzo Tondo in Gianfranco Galan, ter nekateri gostje iz Nemčije.

Čeprav je bil Novi trg poln ljudi, mnogi med njimi so bili oblečeni v tradicionalno koroško opravo, pa se je po navedbah lokalne policije na žalnih slovesnostih zbralo manj ljudi, kot je bilo pričakovano.

Avstrijski spletni portal oe24.at je razkril zadnjo fotografijo Haiderja, ki se zabava v moški družbi.

Povorka je pot nato nadaljevala do celovške stolnice. Haiderjeva vdova Claudia, njegovi hčeri Ulrike in Cornelia s soprogoma, 90-letna mati populističnega politika Dorothea in njegova sestra Ursula Haubner so korakali takoj za krsto ter ves čas sprejemali izraze sožalja od zbranih žalujočih. 

Brez izgredov

Slovesnosti so potekale mirno, za javni red in mir pa je skrbelo okoli tisoč policistov. Središče Celovca je bilo od polnoči zaprto za ves promet, Celovčani pa so se zapore večinoma držali. Pajki so morali odpeljati zgolj dve vozili, eno iz Slovenije in eno iz Madžarske. Le nekateri otroci so izpraznjene ceste izkoristili za pohajanje z malimi motornimi kolesi. Kljub manjšim skupinam neonacistov, ki so se pomešale med množico, izgredov ni bilo.

Kljub manjšim skupinam neonacistov, ki so se pomešale med množico, izgredov ni bilo.
Kljub manjšim skupinam neonacistov, ki so se pomešale med množico, izgredov ni bilo. FOTO: POP TV

Pozneje bodo Haiderjevo truplo prepeljali v Beljak, kjer ga bodo upepelili, žaro pa pokopali v najožjem družinskem krogu v Medvedjem Dolu, kjer je Haider živel. Kdaj bo pogreb, za zdaj ni znano.

Spomnimo ...

58-letni Haider je pred tednom dni zgodaj zjutraj v naselju Ilovje v bližini Celovca po prehitevanju zletel s ceste in zaradi hudih poškodb glave in prsnega koša umrl na poti v celovško bolnišnico. V času nesreče je vozil s hitrostjo 142 kilometrov na uro, čeprav je bila tam omejitev hitrosti 70 kilometrov na uro, v krvi pa je imel 1,8 promila alkohola. Haider se je pred nesrečo zadrževal v lokalu, kjer se je fotografiral tudi z lepo blondinko, nato pa se je odpeljal proti domu. Avstrijski spletni portal oe24.at pa je poročal o tem, da se je Haider odpravil še v homoseksualni bar, razkrili pa so tudi zadnjo fotografijo, na kateri je Haider v družbi moškega.

Družina pokojnega Haiderja pa je proti vodji državnega tožilstva Gottfriedu Kranzu napovedala tožbo, ker je javnosti posredoval informacije o tem, da se je Haider tik pred nesrečo zadrževal v enem od celovških nočnih klubov in da v času nesreče ni bil pod vplivom drog. "On o tem nima pravice govoriti, saj ga k temu zavezuje poklicna molčečnost," je ob tem dejala odvetnica družine Huberta Gheneff.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš Palhartinger
19. 10. 2008 16.34
Z nemškimi imeni mest in krajev seveda...
Uroš Palhartinger
19. 10. 2008 16.32
Zakaj pa v Sloveniji ni dvojezičnih tabel?????
Uroš Palhartinger
19. 10. 2008 16.20
Cilli in ne Celje, Marburg in ne Maribor ...
Uroš Palhartinger
19. 10. 2008 16.18
Potem se napiše tudi Laibach in ne Ljubljana?????? Markt Tüffer in ne Laško.... Sachsenfeld in ne Žalec...
dr.psiho
19. 10. 2008 16.08
Mogoče zato ker dober četnik je mrtev četnik. Ja po tej filozofiji je dober!
ThorSteinar
19. 10. 2008 15.42
alduri: a ti veš kaj pomeni beseda alkoholik? pa veš kaj pomeni narkoman? ne veš...si le en tistih, ki mlatijo prazno slamo dan za dnem...
dr.psiho
19. 10. 2008 10.11
Ja en avstrijski četnik manj.Zanimljivo pa je da ga eni vidijo za svetca! zakaj?
alduri
19. 10. 2008 07.54
Haider je s svojo smrtjo natanko pokazal za kaksnega cloveka je slo. Se dobro , da je ni kdo po nedolznem skupil id alkoholika in narkomana. Upam, da se cvre v peklu.
ThorSteinar
19. 10. 2008 07.44
+1
Obraz naroda se vidi v vaših komentarjih...banda primitivna
Harrison
19. 10. 2008 05.23
Najraje prebiram komentarje od Tončka Balončka.
bigboyy
18. 10. 2008 23.59
napiše se celovec in ne klagenfurt
hanse
18. 10. 2008 23.51
Juergi, bil si res vreden spoštovanja in upa, da boš dobil dobrega naslednika.
hanse
18. 10. 2008 23.45
Zanima koga moj naslov v Klagenfurtu? Samo ženske!!!!!!!!!!!!
hanse
18. 10. 2008 23.43
SPOŠTOVANI G.HAIDER, NAJ TI BO LAHKA ZEMLJA AVSTRIJSKA,,KJER KOLI TE BODO ŽE POKOPALI.Vsem tisti, ki pa govorite žal o njem, pa naj vam gre slabše, kot je šlo njemu. Bil je samo MOŠKI, in se je obnašal tudi, kot moški( rad je imel ženske)- NI BIL GEJ.Ljubil je vse tisto, ker ljubim jaz.Počivaj v miru, spoštovani gospod Haider.
RedRooster
18. 10. 2008 23.36
When the music\'s over No One Here Gets Out Alive Thanks God
juventus
18. 10. 2008 22.56
Ja kok pogrebov si je pa ta privoščil ,upam ,da bo žena odslej spokojno živela in mu plačala kazen za prehitro vožnjo .........................
MojcaCoh
18. 10. 2008 22.24
RE Česenčebula.. Tisti procenti držijo in tudi tisti o najbolj francoski pokrajini in mestu ki je nažalost v Kanadi.. Lp..Hrenpeteršilj
nightangel
18. 10. 2008 22.03
@Fanimare, praviš da Mojca Coh govori nesramne stvari,pa si ti prebral tvoj post,kakšne stvari šele ti govoriš! Kaj to da jo zmerjaš s pras...,to pa je višek inteligence al kaj? Sicer pa bravo Mojca zadela si žebljico na glavico!
dirkac_007
18. 10. 2008 21.31
namesto da bi bil zgled državljanom je bil pa vse drug kot to..prav nč ga ni škoda
Tonček Balonček
18. 10. 2008 20.59
Seveda da je narobe, ne moer biti deželni simbol poročen človek, ki skače čez plot z mladimi mohkimi in pijan dirka s strankarskim avtomobilom po naseljih! Če si deželni glavar in visdok strankarski funkcionar, si pač javna oseba in je zasebnosti konec, nikakor pa ne moreš s takim načinom živlejnaj postati junak, celo v katoliški deželi. To je perverzno! Bo treba veliko moliti in dati za mnogo maš, pa še ni zanesljivo, če bo zveličan!!