Tujina

'Še veliko se nas uri za napad'

Washington, 29. 12. 2009 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
20

Prvič po poskusu terorističnega napada na letu proti Detroitu je pred Američane stopil predsednik Obama. Obljubil je, da bodo uporabili vsa sredstva, da uničijo nasprotnike.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je po poskusu napada na letalu med Amsterdamom in Detroitom in številnih drugih lažnih preplahih stopil pred javnost in obljubil, da ZDA ne bodo mirovale, dokler ne bodo vsi odgovorni za napad na omenjenem letu odgovarjali. Dodal je še, da je ukazal nove varnostne ukrepe in revizijo dogodkov, ki so pripeljali do tega, da napadalcu niso preprečili vkrcanje na letalo.

"Tisti, ki hočejo pobijati nedolžne moške, ženske in otroke, morajo vedeti, da bodo ZDA naredile več kot le poostrile varnost,“ je bil odločen Obama. "Uporabili bomo vsa sredstva, da razbijemo, razorožimo in premagamo nasilne ekstremiste, ki nam grozijo, najsi bodo iz Afganistana ali Pakistana, iz Jemna ali Somalije, ali od koder koli že načrtujejo napade proti ZDA.“ Predsednik pa je odredil tudi revizijo sistema seznamov sumljivih oseb in varnostnih pregledov na letališčih.

Obama se je sicer oglasil kmalu za tem, ko je Al Kaida priznala, da stoji za omenjenim poskusom napada na letu proti Detroitu, ki ga je zakrivil 23-letni Nigerijec Umar Faruk Abdulmutalab. To naj bi bilo maščevanje za nedavne napade v Jemnu, ki so jih izvedla letala ZDA. Zabeležili naj bi tudi številne civilne žrtve. "Naše maščevanje je blizu,“ so dejali v izjavi.

Umar Faruk Abdulmutalab
Umar Faruk Abdulmutalab FOTO: Reuters

23-letni Nigerijec pa je ob tem dodal, da je samo eden od mnogih in da se jih še veliko uri za napad na zahod.

Ministričina napaka

Ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano je medtem že v nedeljo dejala, da je "sistem deloval", zato je v ponedeljek skušala popraviti napako in je priznala, da sistem ni deloval, vendar se je branila, da so njene nedeljske besede "vzeli iz konteksta". Želela naj bi povedati, da je sistem deloval po spodletelem napadu, ko so izjemno hitro obveščali vse, ki so jih morali, in tako naprej.

Demokratski in republikanski kongresniki so za januar že napovedali številna zaslišanja. Skušali bodo ugotoviti, kako je mogoče, da je lahko mladenič, ki ga je lastni oče pred dvema mesecema prijavil nigerijskim oblastem, novembra pa ameriškim diplomatom v Nigeriji, sploh potoval v ZDA. Oče ga je prijavil zaradi vse bolj skrajnih islamističnih pogledov in je želel, da bi ga nekdo našel in pripeljal domov.

Američani vse bolj paranoični

Spodleteli napad je večino Američanov prepričal v resnost grožnje novega terorističnega napada v letu 2010. Anketa Rasmussen ugotavlja, da je zdaj v to prepričanih 79 odstotkov Američanov, medtem ko jih je avgusta bilo 49 odstotkov. Američane za zdaj 'tolaži' zmeda na letališčih, saj naj bi nepredvidljivost varnostnih ukrepov otežila delo teroristom.

V Abdulmutalabovih spodnjih hlačah je bilo všitih 80 gramov močnega eksploziva PETN - dovolj, da bi lahko v trupu letala nastala velika luknja. Sprožiti ga je nameraval ob pristanku letala v Detroitu.
V Abdulmutalabovih spodnjih hlačah je bilo všitih 80 gramov močnega eksploziva PETN - dovolj, da bi lahko v trupu letala nastala velika luknja. Sprožiti ga je nameraval ob pristanku letala v Detroitu. FOTO: Reuters

Dva dni po poskusu napada so v ZDA veljali ostri ukrepi. Na nekaterih letih stevardese potnikom pred pristankom niso dovolile v rokah držati niti knjige. Prepovedane so bile odeje in celo videoprojekcije poleta, pa tudi filmov. Prepovedana je bila pot na stranišče in brskanje po ročni prtljagi. V skladu z odločitvijo Uprave za varnost v transportu (TSA) pa lahko zdaj o teh ukrepih odloči vsak kapitan letala sam.

Vrste za varnostne preglede na letališčih so bile sicer nekoliko daljše, varnostniki nekoliko bolj pozorni, potniki pa izpostavljeni premetavanju prtljage in otipavanju.

Poostreni ukrepi pa so zamude letal povzročili tudi na nekaterih evropskih letališčih, med drugim v Parizu in Londonu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
30. 12. 2009 05.03
Zastoj poostrijo preglede na letaliscih, ce pa varnostni usluzbenci ne delajo kar bi morali....Pustili si na letalo , potnika brez potnega lista in dokumentov...prav tega, ki je imel explosivo prilepljeno na nogi... Na letaliscih jih je prevec zaposlenih, takih ki so res privrzenci teroristov.
Bolivar
30. 12. 2009 03.34
ArmedUprising 29.12.2009, 14:11 6 V telih časih je vsak terorist, ki se nestrinja z sistemom. Je razlika ali to poveš z besedami ali z bombo.
P0gi
29. 12. 2009 22.45
Nova panika v in zavajanja ameriških državljanov bodo omogočili da bodo ti dopustili nove vojne fronte v Jemnu, Iranu, Palestini in Venezueli. Le čas bo pokazal, katere države bo še napadel ''novodobni wehrmacht''
mihaK007
29. 12. 2009 22.23
Mater ste cudni .... Ko so pa pred leti sredi Kabula zenske kamenjali do smrti in ko so kurjim tatovom rezali glave, ste pa bili glasni : Ali bo Amerika kaj ukrenila ... Sedaj pa ste zopet nezadovoljni. Rad bi te "harakrisna" slovencke videl na kaksnem letalu, kjer bi se zgodila podobna situacija.
k8rc
29. 12. 2009 22.21
kje so svoboščine (svoboda ? kaj je to katera pravljica je to ) v verigah in lisicah ???
MODRI TULIPAN
29. 12. 2009 18.09
jas tud mislim propaganda da bi ljudi strasli
Spetsnaz
29. 12. 2009 17.32
Me zanima koliko je pokasiral od CIA mafije...tale faruk
mes
29. 12. 2009 15.10
Propaganda !!!!
Audy
29. 12. 2009 14.43
CIA ali NSA ga je prešvercala na letalo, da spet malo prestraši američane. problem-reaction-solution Čezatlantski poleti so že skoraj ConAir, samo priklenjeni še niste na sedeže.
ArmedUprising
29. 12. 2009 14.11
V telih časih je vsak terorist, ki se nestrinja z sistemom.
ninja.subversion
29. 12. 2009 13.27
na dan je prislo da se je doticni "terrorist" umar faruk na letalo vkrcal brez potnega lista, kdu tu sedaj koga zavaja?? prou zanima me kako je to v taki državi kod je amerika sploh mozno, da se potencijalni terorist ukrca na letalo brez da bi preverili njegov potni list?? vir - CNN // BBC ter ostali hlapcevski mediji in kod reakcija je ena izmed prvih obamovih potez da PREPOVE VSE STRELNO OROZJE V CIVILNIH ROKAH ! sam ne maram orozja, a sprasujem se kako se bomo branili pred DRZAVNIM TERORJEM, ce ne z orozjem??
b77
29. 12. 2009 13.12
umba umba zumba zumba
boer
29. 12. 2009 12.58
afrika ima povprečen iq 70, ki se ga ne more zvišati z izobrazbo
skydrol7
29. 12. 2009 12.32
ko berem komentarje vidim da se vecina komentarjev vrti okoli amerike in ameriske politike pozabljamo pa da fanaticnie teroriste ko ta abdulmutalab,ne briga dosti koga bi na drug svet spravil (saj je bilo med potniki katerega letalo je hotel razstreliti)tudi veliko muslimanskih druzin z malimi otroki, njemu je bilo vseeno kdo kdo je na letalu tako da to ni to samo problem amerike to je problem svetovne civilizacije ki je zdaj ogrozana od teh radikalnih teroristov.........
Drejc MB
29. 12. 2009 12.24
Saj se pa mora od časa do časa kao nekaj zgodit, da lahko upravičijo vsa ta proračunska sredstva, ki jih trošijo v Afganistanu in Iraku, kjer želijo narode s nekaj tisočletno tradicijo učiti kako se živi. In to dela nacija, ki to sploh ni s 500 leti skupne zgodovine. Evropa pa je dovolj neumna, da jih podpira in žrtvuje denar in svoje sinove. Zakaj, zato ker se je bivši narkoman in alkoholik, sin po poklicu v službi kapitala, ki je v svoji požrešnosti zakuhal to recesijo v preteklih mandatih zagnal v države, kjer je prej vladal red in disciplina, sedaj pa cveti posel s mamili in korupcija. I cel neumen svet mu je sledil.... Denar vlada ZDA in tudi Obama ne bo spremenil kaj dosti če ne želi končati kot JFK.,... Tako pač je in ta neuspeli takoimenovani teroristični napad je samo spet nova farsa,....
ninja.subversion
29. 12. 2009 12.20
kam so poniknile vse novice o novi gripi? naslednji korak je ocitno spet zastrasevanje folka z terorizmom, pa cetudi je ze vseskozi državni ! ne pozabite kaj se je dogajalo 9/11, ne pozabite na pticjo ter svinsko gripo, sedaj pa nam hocejo podtakniti novo pravljco, vse samo za NAŠO varnost...
arbenowskee
29. 12. 2009 11.26
kere bucke so to. znova umetno ustvarjena panika, zato da se lahko vdre v zasebnost posameznika. vcasih si res zelim da bi enim teroristom ratal in zrusl pol ameriskih mest do tal, da mamo vsaj mir pred tem masovnim zastrasevanjem.
Neikius
29. 12. 2009 09.33
Noro. Torej pelješ se čez atlantik in ne smeš niti prdnit... si pa ja nor. Očitno bo spet zaživel ladijski promet :D Sicer pa ja, obama, samo niso pa povedali da bodo tudi teroristi nadaljevali do zadnjega...
tapravi
29. 12. 2009 09.18
obama se lahko s prstu u rit porine pa bo poknalo,pa ne bo večje varnosti.
tapravi
29. 12. 2009 09.16
obama se lahko s prstu u rit porine pa bo poknalo,pa ne bo večje varnosti