Tujina

Še vedno molči o hladnokrvnih umorih

Cleveland, 02. 03. 2012 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

Tožilstvo v Ohiu je vložilo obtožnico proti 17-letnemu srednješolcu, ki je v začetku tedna streljal na dijake in tri ubil. Fant, ki izhaja iz družine, prežete z nasiljem, je zločine priznal, a še vedno ni znano, kaj je bil motiv.

Sošolci in prijatelji ustreljenih žalujejo za umrlimi fanti.
Sošolci in prijatelji ustreljenih žalujejo za umrlimi fanti. FOTO: Reuters

Tožilstvo okrožja Geauga v ameriški zvezni državi Ohio je vložilo obtožnico proti 17-letnemu T. J. Lanu, ki je v ponedeljek na srednji šoli v kraju Chardon nedaleč od Clevelanda ustrelil pet šolarjev, od katerih so trije umrli, eden pa je še vedno v kritičnem stanju. 18-letno dekle so že odpustili iz bolnišnice.

V ameriških šolskih ustanovah so podobna streljanja precej pogosta. Najhujša tragedija se je zgodila leta 2007 na univerzi Virginia Tech, ko je strelec pobil 33 ljudi. Najhujši primer nasilja v zgodovini ameriških srednjih šol pa se je zgodil leta 1999 na šoli Columbine v Koloradu, ko je bilo ubitih 12 ljudi.

Motiv za zločine še vedno ni znan, tožilstvo pa trdi, da je Lane svoje žrtve izbral naključno. Več bi lahko bilo znanega med sodnim procesom. Poleg trojnega umora je sicer Lane obtožen tudi dveh poskusov umora in napada, svoje zločine pa je že priznal. Tožilstvo za mladoletnike ne sme zahtevati smrtne kazni, in čeprav bodo Lanu najverjetneje sodili kot odraslemu, ga v najslabšem primeru čaka dosmrtni zapor.

Fant z nasilnimi starši

Ameriški mediji poročajo, da je bil fant že leta 2009 na sodišču za mladoletne, ker je fizično napadel svojega strica, sicer pa izhaja iz razbite družine. Njegov oče Tom Lane je več let presedel v zaporu zaradi nasilja v družini, tatvine in ugrabitve. Leta 1995 je bila pred sodiščem prav tako zaradi nasilja v družini tudi morilčeva mama Sarah Nolan. Fant je nazadnje živel pri dedu in sorodnikih.

Lane je v ponedeljek zjutraj v jedilnico srednje šole Chardon prinesel pištolo in nož. Pristopil je k mizi, kjer so sedeli dijaki, in začel streljati. Nekaj ur po streljanju je umrl Daniel Parmertor, zgodaj zjutraj v torek so za možgansko mrtvega razglasili Russella Kinga mlajšega, v torek popoldne pa je ranam podlegel še Demetrius Hewlin. Vsi trije so bili mladoletni.

Lane je svoj zločin že priznal. Grozi mu dosmrtni zapor.
Lane je svoj zločin že priznal. Grozi mu dosmrtni zapor. FOTO: Reuters

King in Parmetor nista bila vpisana v šolo Chardon, ampak sta v jedilnici le čakala na avtobus, ki bi ju odpeljal v njuno poklicno šolo. T. J. Lane prav tako ni bil dijak Chardona, ampak je bil vpisan na bližnjo šolo za dijake z duševnimi in drugimi motnjami.

Novo streljanje

Prav danes je Američane pretreslo še eno streljanje. Na srednji šoli v Willcoxu, nekaj več kot 200 kilometrov od Phoenixa, je za zdaj še neznani moški streljal in ranil eno osebo. Kot je povedal šerif, so napadalca že aretirali, ustreljeni pa naj ne bi bil življenjsko ogrožen. Po streljanju so za kratek čas zaprli srednjo šolo, dijake pa so poslali domov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HellWolf
02. 03. 2012 14.12
+4
Zdaj pa se resno vprašam kdo je tu žrtev... fant (napadalec) ali tisti trije najstniki ki so podlegli poškodbam. Psihično in fizično nasilje doma, neurejeni pogoj in verjetno osamelost sta pustila posledice. Poknilo pa mu je zaradi opazk nekaterih sošolcev na račun tega ker ni bil po standardih USA mladine. Zakaj je potem imel izbrane tarče? Ne brez razloga. Zasmehovanje iz strani nekaj spranoglavcev ki odrinejo vsakogar ki ni oblečen po zadnji modi, ker mu doma ne dajo 1000 dolarjev mesečno za napitnino je pustilo posledice.
Dont.Panic
02. 03. 2012 11.33
+6
Očividci so rekli, da je streljal na točno določene sošolce in ne kot sedaj trdi tožilstvo. Glede na to, da je bil iz neurejene družine ni vrag, da ga niso še v šoli zasmehovali. Ampak seveda Američani kot Američani, najlažje je nekoga prikazati kot pošast, namesto da bi pogledali v kakšni družbi živijo. Vedno odpravljajo posledice in nikoli vzroka. In sedaj bo šel za vse življenje sedet glede na to kakršni barbari so, lahko celo na stol, če je v Ohiu dovoljena smrtna kazen. Pa je fant samo produkt družbe.
mamilko01
02. 03. 2012 10.46
+1
Kavbojci&Hilbiliji, to je Amerika
Krimsky
02. 03. 2012 09.39
+11
Zaprli ga bodo za celo življenje, ker je imel smolo, da je bil rojen v napačnem času, v napačni družini, v napačni državi ...
veselidan
02. 03. 2012 09.58
+8
ja, ampak, pomisli, kako na to gledajo starsi otrok, ki so imeli pa zgolj smolo, da so bili v jedilnici skupaj z njim.
Krimsky
02. 03. 2012 10.17
+1
Res je, vsi imajo smolo, da živijo v napačnem času, v napačni državi ...
lojzek95
02. 03. 2012 19.36
+1
veš je tud sam kriv zato... zdj če ga mat pretepe še ne pomen d on pol more tri ustrelit k še vejo nč ne .... PA DRGAČ SO UNI TRIJE MEL SMOLO D SO BLI TAM ob napačnem času na napačnem kraju
lolipoly
03. 03. 2012 00.49
Dosmrtna kazen je 25let, potem pa imas priloznost za oprostitev...Verjetno bo sel v bolnico prej kot pa v zapor.