Tujina

Moskva vendarle dočakala dež

Moskva, 13. 08. 2010 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Rusiji, ki jo pretresajo požari, so se dežja razveselili, vendar je bilo olajšanje kratkotrajno, saj se požari še vedno širijo. Temperature bodo presegle 30 stopinj Celzija.

Moskvo, ki se že tedne otepa z visokimi temperaturami in smogom, je ponoči končno osvežila nevihta, a je bilo olajšanje le kratkotrajno, saj naj bi temperature danes znova presegle 30 stopinj Celzija. Po Rusiji se medtem kljub okrepljenim prizadevanjem še naprej širijo požari. Danes so jih našteli več kot 600.

Rusija
Rusija FOTO: Reuters

Pristojne oblasti so danes sporočile, da v državi trenutno divja 611 požarov, medtem ko jih je bilo še v četrtek 545. Se je pa hkrati za več kot 15.000 hektarov zmanjšala površina, na kateri divjajo ognjeni zublji, kar je po mnenju vodje ruskega kriznega centra Vladimirja Stepanova dober znak. Požari naj bi sedaj zajemali okoli 80.000 hektarov površin.

Rusija
Rusija FOTO: Reuters

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je medtem posvarila, da bi lahko gozdni požari povzročili uničujoče jedrske nesreče. Plameni, vročina in dim bi namreč lahko uničili visokonapetostne povezave ali generatorje, zaradi česar se reaktorji v jedrskih elektrarnah ne bi več zadostno ohlajali.

Ogenj še vedno ogroža tudi pomemben ruski jedrski center v Sarovu, približno 500 kilometrov vzhodno od Moskve. Požar, ki divja v bližnjem naravnem rezervatu, se je namreč razširil in "predstavlja določeno nevarnost", je sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere. Koliko je požar oddaljen od jedrskih objektov, pa niso sporočili.

Prebivalci ruske prestolnice so medtem v noči na petek doživeli nekaj olajšanja, saj se je nad mestom razvila nevihta. Davi je bilo tako v Moskvi sveže, prav tako pa v zraku ni bilo dima, je pa bilo še vedno občutiti vonj po zažganem. Svežina naj bi bila sicer le kratkotrajna, saj se bo po napovedih vremenoslovcev živo srebro v ruski prestolnici znova povzpelo nad 30 stopinj Celzija.

Poglejte si članek o podnebnih spremembah in naravnih katastrofah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plotter123
13. 08. 2010 21.20
Narobe svet , tam bi se sedaj že morali pripravljati na jesen .