Tujina

Še vedno brez rešitve za kmetijsko krizo v EU

Bruselj, 08. 09. 2015 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kmetijski ministri EU še niso uspeli doseči dogovora o svežnju v vrednosti 500 milijonov evrov pomoči kmetom, ki ga je predlagala Evropska komisija. Zaradi krize na trgu mleka, mesa, sadja in zelenjave je sicer v Bruslju donelo od divjega hupanja kmetov, ki so s traktorji protestirali zaradi padajočih cen in izgube dobička. Jezni protestniki so metali jajca, kamenje in gnila jabolka, zažigali so slamo in pnevmatike.

Protest kmetov v Bruslju - 5
Protest kmetov v Bruslju - 5 FOTO: Reuters
Evropska komisija je pripravila celovit sveženj ukrepov v pomoč kmetom pri soočanju s težavami na trgu mleka, mesa, sadja in zelenjave. A kmetijskim ministrom EU včeraj še ni uspelo doseči dogovora o svežnju v vrednosti 500 milijonov evrov pomoči kmetom. Na splošno so sveženj pozdravili, podrobnosti bodo v prihodnjih dneh poskušali doreči na strokovni ravni in ga nato zapečatiti na neformalnem zasedanju sredi septembra v Luksemburgu.

Brez pristojnega komisarja ne gre, zasedanje smo prekinili, sledila bodo strokovna usklajevanja, nadaljevali bomo 15. septembra, je po koncu izrednega sestanka v Bruslju pojasnil slovenski kmetijski minister Dejan Židan.

Komisar za kmetijstvo Phil Hogan se zaradi bolezni izrednega zasedanja ni mogel udeležiti, zastopal ga je podpredsednik komisije Jyrki Katainen, ki je ministrom predstavil sveženj, osredotočen na reševanje finančnih težav kmetov, težav v delovanju prehranske verige in na stabilizacijo trgov.

Katainen je po koncu zasedanja ocenil, da je bil odziv izjemno spodbuden. Luksemburški kmetijski minister Fernand Etgen, ki je vodil zasedanje, je dejal, da so ga ministri sprejeli z zadovoljstvom.

Komisija predlaga ciljno pomoč v obliki nacionalnih ovojnic za vse države za ublažitev krize v mlečnem sektorju, podaljšanje in okrepitev pomoči za zasebno skladiščenje masla in posnetega mleka v prahu, novo shemo zasebnega skladiščenja za prašičje meso, povečanje sredstev za promocijo kmetijskih proizvodov ter preučitev ukrepov za izboljšanje delovanja prehranske verige.

Na protestih se je zbralo okoli 6000 kmetov z 2000 traktorji.
Na protestih se je zbralo okoli 6000 kmetov z 2000 traktorji. FOTO: Reuters

Židan: Krize ne čutijo vsi, ni solidarnosti

Po današnjem sestanku je znano, da 500 milijonov evrov ne bo šlo iz kriznih rezerv EU, temveč iz tistega dela evropskega proračuna, ki se polni z dajatvami, je po koncu zasedanja pojasnil Židan. Podroben razrez 500 milijonov evrov za zdaj ni znan. Za neposredno finančno pomoč proizvajalcem mleka naj bi šlo več kot 300 milijonov, ocenjuje slovenski minister.

Tudi razdelitev po posameznih članicah še ni znana, niti merila za opredelitev nacionalnih ovojnic. Prav tako še niso znana merila za razdelitev denarja kmetom iz ovojnice. Slovenija se zavzema, da ne bi bilo specifičnih kriterijev, ampak da bi se upoštevalo število goveda oziroma kmetij.

Preostalo naj bi šlo za ukrepe skladiščenja sirov in masla ter prašičjega mesa, za promocijo mlečnih in mesnih izdelkov v EU in tretjih državah, za odkup mleka v prahu v pomoč beguncem ter za okrepitev ukrepa razdeljevanja sadja in mleka v šolah.

Padajoče cene mleka, prašičjega in govejega mesa ter sadja in zelenjave so posledica več dejavnikov – ruskega embarga na evropske proizvode v odziv na sankcije zaradi ukrajinske krize, upočasnitve rasti in povpraševanja na Kitajskem, poletne suše in tudi spremenjenih prehrambnih navad ljudi. Proizvajalci mleka pa za svoje tegobe krivijo tudi odpravo mlečnih kvot aprila letos.

Slovenska predloga za odkup mleka v prahu v pomoč beguncem in za razširitev ukrepa razdeljevanja mleka v šolah sta bila po Židanovih besedah dobro sprejeta.

Židan je izpostavil tudi nujnost ukrepov za zagotovitev pravičnosti v prehranski verigi. V Sloveniji je v zadnjem letu odkupna cena pri kmetu padla za 20,5 odstotka, veleprodajna cena samo za 9,4 odstotka, maloprodajna cena pa je celo narasla za odstotek. "To pomeni, da krize ne čutijo vsi in da ni solidarnosti," je opozoril Židan.

Članice razpravljajo tudi o dvigu intervencijske cene, čemur komisija doslej ni bila naklonjena, a oblikoval naj bi se konsenz, naj bo ta ukrep začasen in naj traja, dokler velja ruski embargo.

Slovenija se strinja s predlogom Francije o začasnem zvišanju intervencijske cene. Trenutno je intervencijska cena 21,7 centa na liter surovega mleka, po nekaterih predlogih bi se morala zvišati vsaj za 20 odstotkov.

Sestanek pospremili protesti

V bruseljskem predelu Schuman, kjer so sestankovali ministri, je sicer včeraj donelo od divjega hupanja kmetov, ki so prišli s traktorji protestirat zaradi padajočih cen in izgube dobička. Po zraku so leteli jajca, kamenje in gnila jabolka, zažigali so slamo in pnevmatike.

Promet in gibanje na območju Schumana je bilo zelo oteženo, številne ceste in ulice so bile zaprte. Na poti v belgijsko prestolnico pa so protestniki s traktorji po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga zjutraj povzročili približno 200-kilometrske zastojev.

Kmetje so zažigali bale sena.
Kmetje so zažigali bale sena. FOTO: Reuters
Na protestih, ki so jih ločeno organizirali združenji evropskih kmetovalcev Copa-Cogeca in proizvajalcev mleka European Milk Board, so bili pretežno kmetje iz Belgije, Francije in Nemčije. Po nekaterih informacijah naj bi se zbralo okoli 6000 kmetov z 2000 traktorji.

V protestih sta bila ranjena dva policista. Ko so nekateri traktorji poskušali prebiti cestne zapore, so policisti uporabili vodne topove.

Policija je uporabila tudi vodne topove.
Policija je uporabila tudi vodne topove. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevski
08. 09. 2015 16.44
+2
EU poka po šivih in počasi a zanesljivo razpada. Velika težava sedaj je tudi begunska kriza, ki pa ima samo eno rešitev. EU mora podpreti in oborožiti redno sirsko vojsko (Assad), da bo ta lahko osvobodila Sirijo in pregnala teroriste Al Kajde in Kalifat, enako tudi iraško vojsko v Iraku. Trenutno to žal počneta samo Rusija in Iran, ZDA pa temu močno nasprotujejo in delajo vse, da bi to podporo onemogočili. Moramo se zavedati, da ko bo padel Assadov režim v Siriji, bomo doživeli pravi eksodus narodov iz Bližnjega vzhoda v Evropo. Beguncev ne bomo šteli v tisočih, temveč v milijonih. Prišlo bo več deset milijonov beguncev, med njimi pa bojo tudi teroristi Kalifata.
Lutra Lutra 1
08. 09. 2015 14.51
+4
Od kar pomnim v samostojni Sloveniji je kmetijstvo v krizi. Pa poglejte naše kmetije. Prave tovarne, z nadstropnimi traktorji, novimi terenci, stirikolesniki... Če oče sinu podari kmetijo (ki jo prej ali slej tako ali tako) dobo 45000 eur nepovratnih sredstev. To je približno za 13 let pokojnin za enega upokojenca. Za znanost pa nimamo denarja...
hle
08. 09. 2015 15.13
+0
A si se kdaj vprašal koliko stane eno delovno mesto v javnem sektorju kjer vedriš in oblačiš ter občasno pišeš neumnosti
Lutra Lutra 1
08. 09. 2015 15.54
-1
He he, sem že 21 let s.p.. Dobil nisem še nobenih subvencij ali nepovratnih sredstev. Pa vsako leto plačam v proračun približno 70.000 eur. Toliko o mojem vedrenju in tvojem traktorju g. Hle.
FailNation
08. 09. 2015 21.25
-1
45000€ je maximalni znesek, dej malo preberi pravila igre o subvencijah preden bluziš za brez veze. Pogoji so taki, da te kap rukne....kar država da 2-3x vzeme nazaj.
hle
09. 09. 2015 14.25
Verjetno si en od tistih SP ki je prisesan na državne jasli po tvojem pisanju sodeč nisi odvisen od trga
strel?ek
08. 09. 2015 14.33
počasi a sigurno EU razpada,a žal z posledicami za vse članice iz tega so samo birokrati potegnili največ,a ne...
ONniON
08. 09. 2015 13.15
+1
vse slabše je
PujsTekaTeka
08. 09. 2015 12.25
-1
Res so reveži s takimi traktorji.
strel?ek
08. 09. 2015 14.38
JE-BI-GA
08. 09. 2015 11.51
+5
Rešitev je v odpikanju Amerike glede kmetijstva in ponovna povezava EU z Rusijo.
SirNoxy
08. 09. 2015 10.14
-1
Ma dej spet sam jokajo... Tko kot nazadnje k so naši jokal koliko paradajza bodo stran vrgl, na tržnici pa ga nisi dobil izpod 2€...
strel?ek
08. 09. 2015 14.35
to je res,a mogoče ne razumeš kmečke logike,a ne...
AlternativeFacts
08. 09. 2015 09.44
-2
Ko bo delavec kasiral subvencijo zaradi izgube, pa naj bo to višino dohodka, ali delovnega mesta, potem se naj ti "grofje" repenčijo...Do takrat pa vodne topove, gumi naboje, solzilec in policaje poslati veselo na delo....
Bruhalnica24
08. 09. 2015 09.11
+9
Bravo.. Ameriške sankcije delujejo kot pričakovano... Slabitev EU in njene konkurenčnosti... NASA je odvisna od Ruskih RD 180 motorjev, zakaj o sankcijah Amerika ne razmišlja ??
kiboko
08. 09. 2015 08.46
+1
Ko v drugih branžah pride do krize zaradi zunanjih razlogov, nihče ne govori o pomoči. Npr. pri nas so cene programerskih ur padle iz avstrijskih na srbske cene in nihče ni govoril o državni pomoči, preprosto so programerje odpustili naj se znajdejo in marsikdo je končal v tujini. Kmet pa dobi subvencije tudi ko gre vse dobro, ob suši, poplavi, ruski krizi ipd. pa še dodatno pomoč države. Vse vlagamo v dejavnosti, ki imajo nizek donos, ki živijo od subvencij, uničujemo pa dobičkonosne dejavnosti, da bi to plačali.
kivzfccz
08. 09. 2015 08.53
+4
Mar morajo kmetje plačevati spore z Rusijo. Sploh pa je pri nas še dosti zemlje neobdelane, tako da so tudi vam subvencije na voljo.
hle
08. 09. 2015 10.04
+2
Ta kriza je posledica političnih odločitev ravno tistih ki grejejo riti v tistih stavbah tam za reševanje bankirjev so se hitro našle miljarde čeprav je luknjo povzročil njihov pohlep
valjhunsinkajtimara
08. 09. 2015 08.17
+1
grablje in vile v roke beguncem, pa bo
gmj
08. 09. 2015 08.04
-4
keri kmeti...