Tujina

Še tretja preiskava o Dianini smrti

London, 02. 10. 2007 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z javnim zaslišanjem se je v Londonu začela sodna preiskava o vzroku smrti princese Diane in Dodija al Fayeda.

Dodi in Diana sta umrla v prometni nesreči 31. avgusta 1997 v enem od predorov v Parizu. Namen sodne preiskave je natančno ugotoviti vzroke njune smrti, potem ko so sicer britanske in francoske oblasti v preiskavah že ugotovile, da je šlo za nesrečo.

Mohamed al Fayed vztraja, da je šlo za umor

Fayedov oče, tajkun Mohamed al Fayed, je pred začetkom postopka danes novinarjem pred poslopjem sodiščem znova poudaril, da pri prometni nesreči ni šlo za nesrečo ampak umor, ki ga je naročil soprog britanske kraljice princ Philip, izvršile pa britanske varnostne sile. Trdi namreč, da je bila Diana noseča z njegovim sinom.

Zaslišali naj bi do 70 prič

Enajstčlanska porota naj bi predvidoma šest mesecev poslušala pričevanja do 70 prič, med katerimi bi lahko bila tudi bivši Dianin soprog princ Charles in princ Philip, ter preučila ostale dokaze, da bi ugotovila, kaj natanko se je dogajalo 31. avgusta 1997. Sodnik Scott Baker, ki vodi preiskavo, je danes članom porote dejal, da bo njihova naloga odgovoriti na štiri vprašanja: kdo, kdaj, kje in kako je umrl.

V tem za Veliko Britanijo specifičnem postopku sicer ne izrekajo kazni, vendar porota izreče sodbo o vzroku smrti - ali gre za nesrečo ali umor ali pa ugotovi, da je bil storjen zločin, da pa krivec ni znan.

Umrla v predoru sredi Pariza


Po razpadu zakona s princem Charlesom leta 1996 je Diana skušala polno zaživeti. Svojo prepoznavnost je skušala izkoristiti z opozarjanjem na svetovne probleme, kot sta aids in nevarnost protipehotnih min. Negativna stran medijske pozornosti pa se je pokazala v zgodnjih jutranjih urah 31. avgusta leta 1997, ko se je 36-letna Diana z 42-letnim partnerjem Dodijem al Fayedom vračala v njegovo stanovanje v Parizu. Paparaci so jima tesno sledili med vožnjo, ki se je zanju in njunega šoferja Henrija Paula tragično končala v predoru Alma.

Francoska preiskava: Kriv je bil vinjen voznik

Prvo preiskavo so že 2. septembra 1997 sprožili v Franciji. Izsledki so pokazali, da je 41-letni voznik Paul izgubil nadzor nad mercedesom, ker je vinjen vozil prehitro, pred tem pa je zaužil tudi tablete proti depresiji. V zvezi z nesrečo so osumili deset fotografov, ki so jih oblasti leta 1999 uradno oprostile obtožb uboja, so pa bili trije kasneje obsojeni zaradi kršenja francoske zakonodaje o zasebnosti, ker so par fotografirali na noč njune smrti.

Britanska preiskava: Diana ni bila noseča

Zahteve po preiskavi so se pojavile tudi v Veliki Britaniji. Nekdanji načelnik londonske metropolitanske policije John Stevens je konec lanskega leta predstavil dolgo pričakovano poročilo policijske preiskave, v katerem je zavrnil teorijo, da bi bila Diana žrtev umora britanske obveščevalne službe, in navedel, da je umrla po tem, ko je Paul izgubil nadzor nad vozilom. Prav tako je zavrnil, da bi bila princesa ob smrti noseča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Granturismo
02. 10. 2007 10.31
Puste punco pr mir, nej počiva u miru
Breda Plahutnik
02. 10. 2007 09.43
U kakšen sarkazem!!!