Tujina

'Se pritožujejo, da so lačni, ker je bila malica zanič. Veste, kaj je lakota? Ko pozabiš noč in dan ter misliš le na kos kruha'

Ljubljana, 09. 05. 2017 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
164

"Pozabiti? Ne, ne ..." Tako Dušan Stefančič, ki je preživel grozote koncentracijskih taborišč. Danes pa ga skrbi brezbrižnost mladih do evropskega projekta, ki je nastal prav zato, da se grozote, ki jih je doživel on, nikoli več ne bi ponovile.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Združena Evropa praznuje
    02:20
    Iz SVETA: Združena Evropa praznuje
  • Iz SVETA: Odkrili kip dr. Franceta Bučarja
    02:11
    Iz SVETA: Odkrili kip dr. Franceta Bučarja
  • Iz 24UR: Evropa brez meja?
    01:14
    Iz 24UR: Evropa brez meja?
  • Iz 24UR ZVEČER: Evropa dveh hitrosti?
    03:41
    Iz 24UR ZVEČER: Evropa dveh hitrosti?
  • Iz 24UR ZVEČER: O položaju Slovenije v EU
    11:18
    Iz 24UR ZVEČER: O položaju Slovenije v EU
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdaj se bomo po Evropi vozili z letečimi avtomobili?
    05:53
    Iz 24UR ZVEČER: Kdaj se bomo po Evropi vozili z letečimi avtomobili?
Osrednja vloga EU desetletja po njenem nastanku ostaja nespremenjena - ohranjanje miru.
Osrednja vloga EU desetletja po njenem nastanku ostaja nespremenjena - ohranjanje miru. FOTO: Thinkstock
Ko je novopečeni francoski predsednik Emmanuel Macron vkorakal na praznovanje zmage, v ozadju ni igrala francoska himna, ampak Oda radosti, himna Evropske unije. Pomenljivo sporočilo, da je v Franciji konec tedna zmagala ideja združene Evrope.

Doseči, da bo vojna nemogoča

Povezava sicer danes praznuje dan Evrope. 9. maj je spomin na delo Francoza Roberta Schumana, tedanjega francoskega zunanjega ministra, ki je v deklaraciji 9. maja 1950, predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ), katere članice bi združile svojo proizvodnjo premoga in jekla. Zgrožen nad morijo druge svetovne vojne je predstavil idejo, s katero je vojna med zgodovinskima tekmicama Francijo in Nemčijo postala "ne samo nesprejemljiva, ampak materialno neizvedljiva".

Iz ESPJ, ki so jo sprva sestavljale Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg, je kasneje nastalo to, kar danes poznamo kot Evropsko unijo, Slovenija pa je del te skupnosti od 1. maja 2004.

Da ima povezava danes vrsto težav, ni skrivnost, pravzaprav je dejstvo, ki ga glasno poudarja marsikateri politik, postaja celo tema gostilniških debat "navadnih državljanov".

A kot opozarjajo mnogi – premalo se ukvarjamo z vprašanjem, kaj pa je alternativa, če povezavo, ki je Evropi prinesla dolgo obdobje miru, razbijemo na koščke.

Evropska unija nima alternative, je prepričan evropski poslanec Lojze Peterle. "Evropa, ki velja za kontinent miru, je prostor različnosti, ki je s številnimi vojnami večkrat podivjal zaradi želja po dominaciji. Po katastrofi s fašizmom in nacizmom so se očetje Evrope dogovorili za temelje prostovoljne skupnosti evropskih narodov. Idejo dominacije je nadomestila ideja sodelovanja na podlagi spoštovanja dostojanstva vsakega," je ob današnjem dnevu Evrope zapisal na Facebooku.

Proevropski zmagovalci volitev na preizkušnji

Zmaga Macrona v Franciji je vsaj za nekaj časa odložila nevarnost "frexita". Odhoda Francije iz povezave - po zgledu Velike Britanije. Njegova protikandidatka Marine Le Pen je namreč Francozom obljubljala prav to, medtem ko je Macron opozarjal na nujnost reformiranja povezave.

A čeprav se po avstrijskih, nizozemskih in francoskih volitvah zdi, da je evropskepticizem dobil kar nekaj udarcev, analitiki opozarjajo, da težave povezave še zdaleč niso rešene. Ker se na ravni povezave pravzaprav vse od brexita ni nič spremenilo. Ne v Bruslju ne na nacionalni ravni držav članic.

Medtem ko se je po mnenju poznavalcev bruseljski aparat v času obstoja povezave spremenil v rigiden, neživljenjski birokratski stroj, ki rad ohranja lastne privilegije in delovna mesta evropskih birokratov, je pravzaprav težava še večja na domačih dvoriščih članic, kjer je EU večinoma postala prikladen izgovor za vse težave in slabo zakonodajo, ki jezi državljane. Pa čeprav večina pomembnih zakonodajnih in proračunskih odločitev ostaja v rokah držav članic.

A če se Evropejci radi ukvarjamo z nekoliko nenavadnimi bruseljskimi predpisi o obliki kumaric, priznani strokovnjak za zunanje zadeve Robert D. Kaplan opozarja, da se najpomembnejša vloga EU v desetletjih njenega obstoja ni veliko spremenila. Čeprav evropski državljani vidimo predvsem njene ekonomske prednosti (ali slabosti), predpise o prostem pretoku blaga, dela in znanja, EU ostaja branik miru. Tako med že obstoječimi članicami kot na kontinentu samem. "Balkan ostaja sod smodnika, ki ga lahko stabilizira le EU. Če Srbija, Albanija in Kosovo postanejo članice EU, se bodo etnične napetosti razelektrile, potreba po grupiranju na lokalni ravni bo postala minimalna," je prepričan Kaplan, ki se je o tej temi pred časom razpisal za New York Times. Tudi kot globalni igralec je Evropa mnogo močnejša združena kot če bi v "boj" na mednarodni parket ob bok Rusiji, ZDA in Kitajski poslali posamezne članice, opozarjajo analitiki.

Rezultat francoskih volitev je treba videti tudi z druge strani. Marine Le Pen je občutno popravila svoj položaj v francoski politiki. Če Macronu in njegovim evropskim kolegom spodrsne na najbolj perečih vprašanjih, s katerimi se spopada EU, morda že na naslednjih volitvah ne bodo več dobili popravnega izpita.
Rezultat francoskih volitev je treba videti tudi z druge strani. Marine Le Pen je občutno popravila svoj položaj v francoski politiki. Če Macronu in njegovim evropskim kolegom spodrsne na najbolj perečih vprašanjih, s katerimi se spopada EU, morda že na naslednjih volitvah ne bodo več dobili popravnega izpita. FOTO: Thinkstock

In čeprav ti isti analitiki zmago Macrona vidijo kot uspeh, tako zanj kot za nizozemske zmagovalce velja, da se z zmago delo šele začne.

Rezultat francoskih volitev je namreč potrebno videti tudi z druge strani. Marine Le Pen je občutno popravila svoj položaj v francoski politiki. Če Macronu in njegovim evropskim kolegom spodrsne na najbolj perečih vprašanjih, s katerimi se spopada EU, morda že na naslednjih volitvah ne bodo več dobili popravnega izpita. Strahovi glede izgubljanja identitete na kontinentu, migracij, nekontrolirane globalizacije in demografskimi spremembami, namreč niso iz dneva v dan manjši, ampak večji. Tudi razdvojenost med ljudmi na političnih polih ni manjša, ampak večja, s tem pa se krepi tudi nevarnost ponavljanja najbolj mračnih zgodovinskih obdobij.

"Jaz se bojim, da bo treba za Evropo veliko narediti," pravi Dušan Stefančič, ki ga skrbi nezainteresiranost mladih.
"Jaz se bojim, da bo treba za Evropo veliko narediti," pravi Dušan Stefančič, ki ga skrbi nezainteresiranost mladih. FOTO: Thinkstock

Temelji EU: vojna, trpljenje in lakota

O najbolj mračnem obdobju zadnjih desetletij v EU, drugi svetovni vojni, so sinoči spregovorili v Hiši EU v Ljubljani. Dušan Stefančič je kot najstnik preživel strahote kar šestih koncentracijskih taborišč, med njimi zloglasnih uničevalnih taborišč Dachau in Mauthausen-Gusen, je sicer zaskrbljen, ker nove generacije pozabljajo, zakaj je EU sploh nastala.

"Otroci danes so nezainteresirani za politiko in stvari, ki se dogajajo okoli njih. Zadnjič sedim v kavarni, pri sosednji mizi sta mladeniča, pred seboj imata pijačo. A mislite, da sta se kaj pogovarjala? Ne, vsak je imel pred seboj tablico in sta do nezavesti brskala po njej. To je bil njun "popoldanski razgovor". Ne vem, kaj sta iskala, ampak moja izkušnja s temi tablicami je takšna, da včasih, ko kaj pripovedujem, uporabim kakšno besedo, ki jo kdo ne razume. Pa jo moj sogovornik poišče na tablici. Čez pol ure pa spet išče isto besedo, ker si ni nič zapomnil. Jaz jim kar povem, fantje in dekleta, odvisni ste! Posledica pa je, da mladina ni zainteresirana ali pa zelo malo," opozarja mož, ki veliko časa namenja pogovoru z mladimi o grozotah vojne.

"Bojim se, da mladi o Evropi ne razmišljajo veliko. Še ne. Začeli bodo, ko bodo prišli do poklica, ko bodo iskali delo, saj je delo izhodišče za življenje. Brez dela ni nič. Ne moreš biti vedno kralj ulice," razmišlja naprej.

Priznava, da je glede tega razočaran. "Jaz se spomnim tistih let. Seveda je bilo drugače, živel sem v vojnih časih, moral sem narediti marsikaj, kar tem otrokom ni treba. Še dobro, da jim ni treba. Ampak danes se otroci pritožujejo, "je bila malica zanič, pa sem lačen". Veste, kaj je to lakota? Ko si v situaciji, ko ne misliš ne na dan, ne na noč, samo, kje boš dobil kos kruha ... To je lakota. Ampak o tem se jim seveda niti ne sanja. Dokler bodo smetišča polna koščkov kruha in salam, to ni lakota," je prepričan.

Pa bi se ljudje še kako morali zanimati za to, kako pride do vojne, do lakote, opozarja: "Jaz se bojim, da bo treba za Evropo veliko narediti." Del krivde po njegovem vsekakor nosi šolski sistem. In splošni pesimizem v državi.

Mož, ki odkrito govori o tem, da so ljudje, ki so preživeli vojne grozote, prišli domov, nato pa se vse življenje borili z demoni te izkušnje – vsak po svoje, tudi z alkoholom – zase pravi, da je optimist, ki ga stalno pritoževanje jezi: "Ne strinjam se s tistimi, ki pravijo, tu je vse narobe, ta je naredil tisto, ta ono ... Prepiramo se o nepomembnih malenkostih. Treba je biti optimist. Stvari in svet morajo iti naprej."

Treba pa se je tudi poslušati in slišati. Nekaj, kar gre težko od rok tudi mladim, ki predvsem čakajo, da bo sogovornik utihnil in bodo lahko povedali svoje, je bilo slišati sinoči.

Zgodovinarka Kaja Širok pa opozarja na vlogo, ki jo imajo o poznavanju zgodovine pri mladih njihove družine: "Najprej moramo opraviti s tem, na kakšen način se doma pogovarjajo družine o teh dogodkih. Ne glede na to, kako dobre učitelje zgodovine imaš v šoli ali razred, ki vidi evropsko pot, je družina tista, ki "zabetonira" način mišljenja. Tudi sovražni govor se gradi doma, gre v razred, od tam naprej. Evropa je zrasla na vrednotah, ki se jih danes morda ne zavedamo dovolj, so pa še kako pomembne."

Si pa generacije, ki vojne niso doživele, grozote težko predstavljajo. "Ko smo se mi vrnili domov, smo bili veseli, da smo imeli užitno hrano. Ljudje, ki so se vrnili, večinoma o izkušnjah niso želeli govoriti. Le redke izjeme. Potem so večinoma umrli. Druga generacija o tem ni želela ničesar slišati. Danes se šele tretja in četrta generacija ponekod sprašuje, kaj se je takrat zgodilo," glede pričevanj o mračni zgodovini na kateri je zrasla EU, pravi Stefančič, ki ga predvsem preseneča slabo zanimanje za preteklost v Sloveniji.

Čeprav virov ne manjka. In na srečo – kot pravi – bodo kot opomnik, kaj se ne sme ponoviti, ostali tudi potem, ko bodo pričevalci umrli. V pozabo in pometanje spominov o grozotah pod preprogo, o čemer je veliko govora še posebej pri nas, pa  ne verjame. "Pozabiti? Ne, ne ..."

"So spomini, ki so bili zamolčani in spomini, ki želijo biti danes poteptani. In veliko spominov izkorišča za svoje namene zlorablja politika," pravi Kaja Širok.

Osnovno vprašanje torej je, kako, na kakšnih temeljih in kaj natančno gradijo današnji evropski voditelji. EU je nastala na "spominih" ustanovnih očetov, ki so v uničujoči vojni videli sporočilo in temelje za gradnjo pozitivne zgodbe, brez da bi v prvo vrsto postavili lastne interese. "Svetovnega miru ni mogoče zagotoviti brez ustvarjalnih prizadevanj, sorazmernih z nevarnostmi, ki ga ogrožajo. Prispevek, ki ga lahko organizirana in živeča Evropa doprinese civilizaciji, je nujen za vzdrževanje miroljubnih odnosov," je zapisal Schuman.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
10. 05. 2017 12.27
+0
Je še kaj za dodati? O ja je , K nazivu Republika Slovenija dodamo še predpražnik EU -ja. Pa je!
picolin
09. 05. 2017 21.54
+24
res je kar je bilo je bilo. pokažite mi najsnika starega 14 let da te posluša in razume če mu poveš kako je včasih bilo ko je bilo pomanjkanje ko se je kupovalo na bone ,ko se je delilo kolko si lahko kupil.vozilo se je na določene registerske 'tevilke na določen dan .pa kmetje ki niso smeli svoje živine klat pa odaje hrane in še in še .na tako zgodbo se ti danes vsak 14 letnik smeji v glavo in si misli STARI TI SI P R F U K N J E N ziviš v srednjem veku .in zakaj je tko ker danes mladi ne vejo kaj se pravi živet in stradat ,ker imajo danes polno rit vsega in jim ni po volji ničesar več, iz hrane pa se določeni norca delajo . včasih bi bili ljudje srečni ,če bi imeli četrt tega vsega kar se lahko ima danes
Frane Šajn
10. 05. 2017 12.28
+3
gremonadesno
09. 05. 2017 20.17
-13
najbolj preganjana grupa na svetu so kristjani , ce bi dolfi zmagal tega nebi bilo .,. nasi izdajalski mediji pa tega podatka ne objavijo !!
Shadow0426
09. 05. 2017 20.38
+13
če bi dolfi zmagal sploh nebi nikogar blo....
tony_abcde@yahoo.com
09. 05. 2017 21.58
+9
Za Himmlerja je bilo krščanstvo židovska perverzija .. tako, da pozabi o obstoju kristjanov.
Frane Šajn
10. 05. 2017 12.29
+1
Vi ki grete na desno vi kar molite v molitvi je upanje in odrešenje pa svečke ne pozabit upalt!
Erik Nov
09. 05. 2017 20.16
-5
Slovenija naj cimprej propade da gremo pod avstrijo
Shadow0426
09. 05. 2017 20.38
+6
Ate_ist
09. 05. 2017 20.39
+7
ti ni treba čakati, zaveži si culo in pojdi
Frane Šajn
10. 05. 2017 12.31
+5
Erik ti kar saj ni daleč! ln čim manj takih kot si ti lepše bo za pokončne Slovence.
Naveli?anec
09. 05. 2017 19.52
+13
Sem mlad in edino kar me zanima je da EU čimprej razpade, ter da se vse države med seboj izoliramo kolikor se le da. Kar se hrane tiče pa ponovno prosim da je ne omenjate. Obstaja oddaja kjer jo mečete proč, poleg tega jo je pa šlo na tone v smeti, potoke, na železniške tire, za ceste in po njivah ter travnikih ki so jo razmetli in zavrgli migrantje za katere ste jo tako veselo nabirali in nam takrat zbujali slabo vest...
Fulano in Beltrano
09. 05. 2017 19.24
-2
OK, vse lepo in prav. Rojen je bil leta 1927. Odrastel v drugačnem svetu. Trpel v vojnih letih. Pri njegovih 18. letih se je vojna končala. Travma je ostala prisotna, a vsak človek, če hoče iti naprej, negativo odrine na stran - da lahko gradi pozitivo. Njegova generacija - je, tako ali drugače, gradila. Vzgojili so generacijo otrok, ki jim ni nič majkalo, ti otroci pa so vzgojili otroke, ki jim v veliki večini - ne sebi in ne staršem ni bilo treba več ničesar dokazovati in si niti ne predstavljajo kako je biti eksistencialno ogrožen. Po 75 letih podoživljat nekaj, kar je ostalo zakopano v ruševinah sveta, ki ga že zdavnaj ni več? Na simbolični ravni sprejemljivo - ne vem pa, če nek 14 letnik s pametnim telefonom v roki lahko podoživlja tragiko iz "dobe dinozavrov" - kot ji rečejo.
KungFuPanda
10. 05. 2017 20.08
+2
Ja, ampak težava je to, da se zgodovina ponavlja. Člkveštvo v dveh generacijah pozabi vse in preide spet na stara pita. Poglej finančne krize: isti vzrok (lakomnost in špekulacije, le da so zdaj bile nepremičnine, prej pa delnice), samo okoli 100 let je minilo. Vsak, ki je napadel Rusijo je izgubil zaradi istega vzroka... vse se lahko ponovi...
KungFuPanda
10. 05. 2017 20.14
+2
Tudi taka tragedija, kot je svetovna vojna se lahko ponovi. In to hitro, če ljudje izvolijo ekstremista, čeprav je iz zgodovine jasno, kam to vodi.
ONniON
09. 05. 2017 18.49
+0
zakaj smo s eosamosvojili če smo ponovno v EU, imamo evro, kaj je še ostalo ??!
HorstWiesel
09. 05. 2017 19.26
+0
To dvoje ne gre skupaj. Dokler smo v EU ne moremo biti suverena država.
HorstWiesel
09. 05. 2017 19.39
+2
ravno tisti, najvažnejši del suverenosti, smo zgubil in Bruselj nam ukazuje karkoli mu paše
Naveli?anec
09. 05. 2017 19.54
+4
Odkar smo v EU nimamo niti pikice suverenosti in samostojnosti. Vse kar delamo teh par let odkar smo v članstvu vse pride iz Bruseljskega povelja.
Naveli?anec
09. 05. 2017 19.55
+5
Ljudje so zaslepljeni z parimi mostovi in investicijami ki nam jih je "mati" Evropa priskrbela, po drugi strani bi pa bilo bolje pogledati koliko minusa imamo ravno zaradi te matere...
Ate_ist
09. 05. 2017 20.54
+6
in kaj imamo od EU? sto vrst salam nabitih z razno raznimi Eji! sklonjene glave od jutra do večera ker se pehamo za ušive eure. tempo življenja da tudi sosedov ne poznaš več. lačne šolarje in obubožane starše. na račun elite. v kapitalizmu smo se rešili le humanosti. svoboda govora je manjša kot v času pred osamosvojitvijo, če temu lahko tako rečemo. kakovost življenja je za večino nižja. če živiš bolje, se vprašaj na račun koga živiš bolje. kapitalizem je parazitizem najbol pritlehne sorte.
VolkBrenin
09. 05. 2017 15.04
+6
Zelo zamivio je ...da so tej združevalci in njihovi pajdaši od vsakega novega "združenja " bogatejši....na račun raje , ki je razlastninjena svojih pravic in čedalje bolj obubožana....Ali drugače....kdo profitira največ od vseh teh združitev, sporazumov ala ttip...itd v nedogled....
Banion
09. 05. 2017 14.42
+15
Ja taborišča zgodbe tistih ki so jih doživeli so čisto drugačne od tistega v kar nas želi prepričati naša najbolj poštena stranka z najbolj poštenim velikim vodjo
vertex
09. 05. 2017 15.35
+14
člani te stranke trdijo da v taboriscih ni bilo slabo,dobra hrana
?akula
09. 05. 2017 20.45
Ja eni ki so probali, mislijo, da je v vseh zaporih enako.
picolin
09. 05. 2017 21.59
+3
jaz sem slišal veliko zgodb od ljudi ki so bili v dahavu v nemčiji .in da bi od teh ljudi imel posnete zgodbe bi marsigdo v sloveniji zajokal ko bi poslušal.danes pa ljudje ne vedo več kaj je bit v taborišču in zaporu
Jožajoža
09. 05. 2017 14.36
-37
mislim, da so danes ljudje bolj lačni v sloveniji, kot ste vi bili v taboriščih. tam so vam kuhali, 1/3 slovencev leta 2017 zaradi pohlepa osvoboditeljev za svojžep strada. živijo še težje, kot pred 100 leti. nekoč ponosni slovenci , danes socialarji ne po svoji krivdi.
thetech
09. 05. 2017 14.38
+25
Banion
09. 05. 2017 14.42
+11
sid33
09. 05. 2017 15.00
+3
Kaki butelj, jaz ne poznam nobenega človeka, ki bi stradal, le kje jih ti eno tretino vidiš, pri nas nam nikoli v zgodovini, razen v avstroogerski ni šlo tako dobro...
Animal_Pump
09. 05. 2017 15.30
+15
ma dej ne lapaj...komu je pa hudo danes. Trgovski centri polni...včasih si moral v Avstrijo v nabavo, da si kupil solidno robo...danes po internetu naročiš, in jo imaš drug dan na vratih. Edino delat je pa trba bolj kot takrat, če žwliš kaj imet...ampak se vse da.
scipio
09. 05. 2017 16.42
+8
animal, točno tako je. Prebrati je treba. Ali živiš v zahodni družbi po njeni načelih konkurence in prizadevnosti (povsod na zahodu imaš tudi nekaj odcepljenih beračev po vogalih, drugače pa življenje večini ljudi kar dobro in hitro teče), ali pa se izgubljaš v nostalgiji nad real-socializmom, ko so tudi pri nas in v celi jugi imeli vsi kukr enako velike želodce in kukr tudi enako velike žepe, dejansko pa se je pri večini ljudi stalno živelo v delnem pomanjkanju, restrikcijah, redukcijah, par-nepar vožnji in podobnih tegobah vsakdana. Le delalo se je lahko toliko manj, kdor pač ni imel te smole, da je garal v treh izmenah v fabriki za bagatelno plačo in zato, da sta je lahko več desetletij krepila "narodna" armija in razred aparatčikov, ki sta v potem devetdesetih letih, preoblikoavna v nacionalizem in sovraštvo, povzročila toliko morije po balkanu. za Slovence je bil prestop na zahod leta 1991 (čeprav še do danes ni popolnoma izveden) zgodovinski korak v pravo smer.
SKRIPT
09. 05. 2017 17.33
-1
Nujno potrebuje partnerja,da bosta skupaj uzivala v kakek kampu
kameltrajbar
09. 05. 2017 14.12
+2
..belčki&co neč ne pišejo????
komir10
09. 05. 2017 18.53
-1
Uporabnik113189
09. 05. 2017 13.50
+34
Slovenija je po revolucionarnem prevzemu oblasti s strani nasprotnikov tistih, ki so zmagali nad fašizmom nekoliko bolj zadržana, kot pa sosednje države, ki glasno in jasno praznujejo zmago. Nasprotniki pa vemo, da so bili kolaboranti in da niso nič kaj veseli tega dne. Stiskajo zobe in niso glasni le zaradi tega, ker praznuje celotna Evropa in Rusija. Če bi bil to samo slovenski dogodek, bi že imeli komentarje ki jih poznamo na račun Dražgoš. Če prištejemo še mladino ( ki je v glavnem vsa na nekih drugih forumih ter na tablicah), potem ta članek vidijo bolj redki in seveda nima vpliva na slovensko javnost. Za mlade že vemo, mladost je norost, ki skače čez reko tam, kjer je most. Skratka imajo most, pa bi rajši poskusili kako je če si moker. In očitno se bodo spametovali,ko bodo zopet lačni, obujanje spominov starejše generacije pa je danes dogodek, ki se jih ne tiče in ne zanima. . Čestitke ob dnevu zmage vsem ki pomnijo in želijo slišati o današnjem dnevu. Vložimo še malce truda, da ponavljamo opomin kadarkoli le moremo našim potomcem. Mogoče se jih bo pa kljub vsemu kaj prijelo. Zbudite se, dobili ste prekarno delo, ni več zagotovljenih služb, posamezniki kopičijo bogastvo, večina pa smo potisnjeni na rob (res verjamete da boste med 10 bogatimi srečneži), v Jemnu strada 17 milijonov prebivalcev. Se komu sploh sanja kakšne so to množice? Bogata država jih napada, ker imajo ogromno orožja, kdo pravi da je fašizem mrtev? In če lahko tam, zakaj ne bi nekega dne pri nas?
HorstWiesel
09. 05. 2017 14.05
+5
kameltrajbar
09. 05. 2017 14.06
+7
Shadow0426
09. 05. 2017 17.12
+4
bubamara ravno to je problem ker kot je bilo rečeno kdor ne pozna zgodovine in se uči iz nje je zelo velika možnost da bo naredil iste napake kot so jih že mnogi pred njim.
SKRIPT
09. 05. 2017 17.34
+3
komir10
09. 05. 2017 19.10
-1
če plačujejo tebi še ne pomeni, da tudi vsem drugim plačujejo
vertex
09. 05. 2017 13.11
+31
iskrene cestitke vsem domoljubnim slovencem in evropejcem ob dnevu zmage in osvoboditve
kameltrajbar
09. 05. 2017 14.06
+0
Herz
09. 05. 2017 13.09
+38
Točno tako je. Dandanes je vse razvajeno in nobenega občutka hvaležnosti ni več. Se pa bojim kaj se bo zgodilo sedaj z g. Stefančičem. Zadnjič, ko je nekdo opozoril, da se kruh meče v smeti je bil deležen medijskega linča in zgražanja dela javnosti...
vsevid
09. 05. 2017 12.54
+1
Štefančič če bi znal vsaj malo mislit nebi sedaj mahal s to neumno ZASTAVO ! ZATO kaj pa si ti doživel pa niti sam nimaš pojma kako in zakaj ! V prvi vrsti se zahvali DOMOBRANCEM ,ki jih sedaj častite ! SAM sem že tudi čez 70 pa vidim da ti nimaš pojma o VOJNAH IN POLITIKI !!
prašek
09. 05. 2017 13.03
+2
Sva približno istih let, ampak meni ta zastava nikakor ni neumna !
jesenvoyo
09. 05. 2017 13.21
+1
Pomeni ta zastava enako dobro za Nemca, Slovenca, Romuna ? Če je enakopravnost ljudi nemogoča, bi vsaj države članice morale biti bolj enakopravne v EU.
Peter Selan 1978
09. 05. 2017 13.29
+1
tok pameten pa tok rdeč ...to ne gre skupaj pa 70 star pa se zmer ....to je isto kot da bi moj otrok pri 70tih uporabljal fb
prašek
09. 05. 2017 12.40
+11
Kje je zdaj druženje mladih? vem da sem že malo manj mlad, ampak vseeno ne razumem, kakšno je to druženje po telefonu, namesto osebno ! Namesto punci pošiljat SMS, bi jo raje prijel tam, kjer hrbet izgubi svoje spoštovano ime, jo stisnil k sebi ! A sem res že tako star, da ne razumem ???
24fakenews
09. 05. 2017 12.46
-14
prašek
09. 05. 2017 12.47
+8
Če boš sploh doživel, boš nekoč tudi ti !!!!!!!!
24fakenews
09. 05. 2017 13.08
-14
jesenvoyo
09. 05. 2017 13.47
+7
Kar se tiče mladih je na dlani, so danes prav takšni kot smo jih stari vzgojili, ali pa ne vzgojili. Veliko več časa in energije bi morali nameniti vzgajanju mladih, jim tudi bolj zaupati, predvsem v njihove sposobnosti, se od njih tudi kaj naučiti. Preveč je starejših ki so zaman poskušali v življenju uspeti tudi na račun potomcev, za katere ni bilo časa, ne denarja, ne volje, stran je bila vržena energija, zdravje, ko bi se verjetno vse to usmerjeno na mladi rod kasneje z obrestmi vred vračako nam starim.
vladaricaumov
09. 05. 2017 12.38
+1
Na novi pa nc o tem. Itak, ce so spusil.
prašek
09. 05. 2017 12.53
+0
HorstWiesel
09. 05. 2017 13.01
+1
kameltrajbar
09. 05. 2017 14.10
+1
nik500
09. 05. 2017 12.37
+9
Ukrajince vprašajte kaj je to lakota.
vladaricaumov
09. 05. 2017 12.38
+0
24fakenews
09. 05. 2017 12.46
-8
vsevid
09. 05. 2017 16.51
+0
prašek
09. 05. 2017 12.30
+35
Tudi jaz sem prepričan , da se mladina preveč ukvarja z pametnimi telefoni, tablicami in seveda PC-ji ! Normalnega pogovora sploh niso več sposobni. Tudi jaz velikokrat gledam, ko grem na kavico v bife, kako sedijo za mizo in samo gledajo vsak v svoj telefon. Pa se sprašujem, zakaj to ne počno doma, zakaj je treba v bife ????
prašek
09. 05. 2017 12.32
+18
Včasih smo šli v gostilno zato, da smo lovili punce, ki so tja prišle lovit fante. Vsi smo vedeli, eden za drugega, ampak bilo nam je lepo. Kaj pa je danes lepega mladini, ki pride gledat v bife svoj telefon ............. ne, tega pa res ne razumem.
prašek
09. 05. 2017 12.42
+3
Čeprav se smešno sliši, imaš popolnoma prav ! Mi smo se znali !
sid33
09. 05. 2017 12.44
+3
Pa niti ne smejo, če maš kaj otrok pol veš kak halo nastane, če se malo zravsajo v šoli, če pa še mediji vzkočijo, pol so pa itak gotovi in že na pomirjevalih pristanejo...
prašek
09. 05. 2017 12.48
+0
Pikapolonica ....... Čista resnica !!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
09. 05. 2017 12.49
+2
sid ........ Ne le da imam otroke, imam tudi že dovolj stare vnuke. In ne daj bog, da mi kakšen prijoka ....
kameltrajbar
09. 05. 2017 14.09
+9
...))))..tudi današnji 15letniki se bodo čez cca 40let zgražal nad nekoristno in nesposobno mladino....))))
nikhrast
09. 05. 2017 15.42
-4
komir10
09. 05. 2017 19.24
kakršen oče, takšen sin - po otrocih se pozna, kakšni starši so doma...
kaslc 1
09. 05. 2017 12.27
+21
smrt fasizmu,pa tudi belogardizmu kar tu notri tudi spada in svoboda narodu
vladaricaumov
09. 05. 2017 12.28
+6