Tujina

Še pred eksplozijo motorja zaznali več kot ducat okvar

Canberra, 03. 12. 2010 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralski urad za varnost v prometu je izdal poročilo o airbusu, ki je moral v začetku novembra zaradi eksplozije motorja zasilno pristati v Singapurju. Situacijo je rešila le hitra in učinkovita akcija pilotov, so zapisali v poročilu.

Zasilni pristanek letala Airbus A380 - 8
Zasilni pristanek letala Airbus A380 - 8 FOTO: Reuters

Avstralski urad za varnost v prometu je izdal poročilo o airbusu A380 letalske družbe Qantas, na katerem je 4. novembra eksplodiral eden od motorjev, zaradi česar je moralo letalo zasilno pristati v Singapurju.

Kot piše v poročilu, je situacijo rešilo le hitro ukrepanje pilotov. “Letalo ne bi moglo varno pristati, če ne bi bilo skoncentrirane in učinkovite akcije posadke,” je dejal vodja omenjenega urada Martin Dolan. Soočali so se sicer z izjemno zahtevno situacijo, saj so zaznali več kot dvanajst okvar, in to še preden je eden od motorjev samo petnajst minut po vzletu eksplodiral.

Razbitine so ob eksploziji poškodovale del krila, cevi za dotok goriva in pilotom otežile sposobnost nadzorovanja letala. Kot še piše v poročilu, so potniki skozi okna videli ogenj. Dodatno paniko so sprožila številna opozorila, med drugim o omejenem delovanju zavor in pristajalnih mehanizmov. Pilota sta sicer sprožila sistem za gašenje požara na motorjih, vendar pa niso mogli oceniti, ali je ta tudi deloval.

Vsa opozorila in alarmi so posadko tako okupirali, da je trajalo dobrih 50 minut, preden so se lahko pripravili na pristajanje. Piloti so zaradi omejenega nadzora nad letalom posadko opozorili, naj se pripravi na evakuacijo, če bi na singapurskem letališču prišlo do nesreče.

To se na koncu k sreči ni zgodilo in letalo je varno pristalo dobrih 150 metrov pred koncem pristajalne steze. Poškodovan ni bil nihče.

Avstralski urad za varnost v prometu je sporočil, da je bila verjetni vzrok eksplozije okvara na cevi za dotok goriva v notranjosti enega od motorjev, ki so jih sicer proizvedli pri Rolls Roycu.

Družba Qantas, ki je morala po eksploziji za 19 dni prizemljiti vseh šest airbusov A380s, da bi opravila teste glede morebitnih okvar motorjev, je včeraj proti Rolls Roycu sprožila tožbo zaradi izgube prihodkov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
04. 12. 2010 02.22
vse v inzeniringih Boeingov in Airbusov je pa v rokah Evropejcev.
hansola
03. 12. 2010 19.54
dukenukem, še en razlog več zakaj je Boeing varnejši. BAE je prodal delnice Airbusa, medtem, ko je Boeing finančno vsaj 100krat bolj že sam, zraven tega pa še za njim stoji Lockheed Martin, skupaj 6krat več vredna kot lastnik Airbusa, EADS.
dukenukem
03. 12. 2010 19.41
proizvodnja za male pare ,kratki roki ,majhne plače ,slaba kontrola.....nič čudnega da vse gre v maloro ,vodilni pa samo €€€€€
hansola
03. 12. 2010 19.36
Še vedno raje letim s Boeing letali, če je že jumbo-jet, pri manjših pa tak ni razlike.
GeorgeBest1968
03. 12. 2010 19.23
Rolls Royce bo pa kr velik deleža zgubu zj,sam avto je pa še kr zakon.
skydrol7
03. 12. 2010 19.00
pri temu incidentu z Airbusom VH-OQA je prislo v( kljub veliki poskodbi motorja in krila letala) ospredje zelo trenirana in sposobna pilotska ekipa , ki je kljub velike poskodbe motorja,krila letala in poskodovanih elek.kablov ki so bili presekani pri eksploziji , varno pristala tega letalskega orjaka....presekana je bila tudi cev za dotok goriva do motorja,presek elektricnih kablov pa je preprecil vsako kontrolo nad # 1 motorjem posadki letala.....