Tujina

Se Nato na ruski meji pripravlja na vojno ali samo razkazuje mišice?

Orzyys, Poljska, 09. 04. 2017 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
506

Medtem ko so oči sveta zaradi zaostrovanja med ZDA in Rusijo znova uprte v Sirijo, se napenjanje vojaških mišic stopnjuje tudi na mejah baltskih držav in Poljske z Rusijo. In da gre pri tem za sile zveze Nato, ne le ameriške, je za Slovenijo še toliko bolj pomembno, saj bodo v tem sodelovali tudi slovenski vojaki.

V tem trenutku skorajda nihče ne pričakuje konvencionalnega spopada z Rusijo, a kljub temu gre za bojne enote z mandatom tudi za obrambo zavezništva, torej za uporabo sile v primeru agresije. A Rusija to misijo, ki ni vaja, vidi kot provokacijo in njeno ravnanje je nepredvidljivo.

NATO na Poljskem - 2
NATO na Poljskem - 2 FOTO: POP TV

Šest dni je 1400 kilometrov iz Vilsecka v Nemčiji do Orzyzsa na Poljskem premagoval konvoj 1400 ameriških, britanskih in romunskih vojakov skupaj z 286 oklepnimi vozili in še na desetine spremljevalnimi. Nič kaj prikrito, nasprotno, vsem na očeh, po avtocestah in s postanki za prikaze za širšo javnost. Skrivnostnost res ni potrebna, odločitev za namestitev štirih tovrstnih bojnih skupin, poleg Poljske še v Litvi, Latviji in Estoniji, ki skupaj predstavljajo misijo zveze Nato Enhanced Force Presence (eFP) oz. Prisotnost okrepljenih sil, je padla lani n avrhu zavezništva v Varšavi. In glede na to, da je osnovna naloga misije odvračanje morebitne agresije potencialnih nasprotnikov, bi bila tajnost kontraproduktivna. Odvračanje lahko deluje le, če potencialni sovražnik ve, da je na nekem območju prisotna določena sila. A tem malo kasneje.

Sama pot konvoja je bila pravzaprav že nekakšna vaja oziroma preverjanje ozemlja. Kje in kako se lahko premika težka oborožitev, koliko zdržijo mostovi, predori in podobno. Kot je pojasnil predstavnik Slovenske vojske v Integracijski enoti zveze Nato v Bydgoszczu Ivan Jerina naj bi bil zdaj takšen konvoj isto pot sposoben opraviti v treh dneh, če bi bilo to potrebno. Integracijske oziroma podporne enote so kot nekakšen logističen center za tovrstne operacije in misije hkrati pa skrbijo tudi za odnose z lokalnim okoljem in prebivalci.

NATO na Poljskem - 6
NATO na Poljskem - 6 FOTO: POP TV

Vsaj na Poljskem s tem nimajo težav. Ljudje se dejansko z navdušenjem odzivajo na prihod Natovih sil. Američani so jim še posebej pri srcu. Strah pred Rusijo je prisoten, a ne gre le za to. Starejši se še spominjajo časov po drugi svetovni vojni, ko so jim prav ameriški vojaki prinašali pomoč v hrani, prav tako so še živi spomini na čaz za železno zaveso.

Da so tako toplo sprejeti, seveda navdušuje tudi vojake. To je pravzaprav prvi odgovor vsakega, ki ga pobaraš o tem, kako se počuti na Poljskem. "Super. Ljudje so neverjetno prijazni in so nas zelo lepo sprejeli,'' odgovarjajo eden za drugim. A večina se zaveda, da gre za ljudi, ki naj bi jih v primeru sovražnosti zaščitili. Nedaleč stran, le kakih 60 kilometrov, za lokalne prebivalce ne bi bili več heroji, pač pa nasprotniki.

NATO na Poljskem - 10
NATO na Poljskem - 10 FOTO: POP TV

Pume, podgane in škorpijoni

Bojna enota Poljska pod ameriškim poveljstvom je popolna in v pripravljenosti, maja bo tudi enota v Litvi, pod nemškim poveljstvom, kmalu prav tako enoti v Latviji pod kanadskim in v Estoniji pod britanskim poveljstvom.

Ameriške pume, britanske črne podgane in romunski modri škorpijoni, kot kažejo oznake na njihovih uniformah, so bojne enote na bojni misiji. Ne gre za vajo. Če pride do zaostritve so naloge jasne, natrenirane in smrtonosne. Britanci imajo izvidniške enote, Romuni protiletalske, Američani pa oklepno pehoto. "Koliko je vredno eden takšen stryker,'' vprašam med vožnjo v tem oklepnem vozilu ameriške konjenice. "Okoli tri milijone dolarjev, odvisno od oborožitve, tale naš tam nekje tri, imamo 'samo' strojnico kalibra 50," mi pojasni eden od štirih vojakov, ki so med dveurno vožnjo osredotočeni predvsem na to, da se mi kot civilistki nič ne zgodi. V glavi, varno pod čelado (mimogrede, tudi na ravni cesti ni nič kaj odveč), pomislim, to je toliko kot bo približno Slovenijo stala dveletna udeležba v tej misiji. Samo v konvoju, v katerem se peljemo, je 79 vozil stryker.

NATO na Poljskem - 5
NATO na Poljskem - 5 FOTO: POP TV

39-letni Manon J. Murray je eden od približno 1000 ameriških vojakov v tej skupini. Izkušen, za njim so že tri bojne misije v Iraku in dve v Afganistanu, nekdanji vojaški padalec, zdaj pa član konjenice oziroma pehote z oklepnimi vozili. Tojour Pret piše na oznaki na njegovi rami. Vedno pripravljeni. "Mi smo že po osnovnem namenu vedno pripravljeni, veljamo za kraljico na šahovnici,'' pojasni. S ponosom razkaže opremo in njihove naloge, predvsem pa sposobnosti. "Za trenutne naloge te misije imamo vsega več kot dovolj, če pride do spopada, pa bi nam prav prišla le še zračna podpora, ki jo bomo zagotovo dobili,'' pojasni, čeprav je, vsaj navzven, prepričan, da se to ne bo zgodilo. Za razliko od mlajših, neizkušenih vojakov, se milega spomladanskega vremena ne veseli tako zelo. Res je prijetneje kot puščavsko okolje, a ve, da tam, kjer je pomlad, slej kot prej pride tudi zima. In zime v Orzyzsu so neprizanesljive. Nemški Bundeswehr je tam v zadnjih letih uril svoje enote prav za zimske razmere.

Neprijetna negotovost

Pravi, da se vojaki na tej misiji na splošno najbolj veselijo sodelovanja z enotami iz drugih držav. Pa ne gre za pr-ovsko floskulo, pač pa zato, da jih dejansko zanima kakšno orožje imajo drugi, kako se z njim rokuje in kaj vse zmore. Drugače pa bo zanje vsakodnevno življenje takšno, kot na vsaki drugi misiji. "No, vendarle, če pravite, da spopada ne bo, mar ne bo bolj sproščeno, bolj enostavno,'' ga moram vprašati. "Hja, to je že res, ampak i smo bolje pripravljeni na spopad, kot na negotovost. In tukaj je vse popolnoma nepredvidljivo, okolje pa novo,'' me preseneti z odgovorom.

NATO na Poljskem - 8
NATO na Poljskem - 8 FOTO: POP TV

In to je pravzaprav srž celotne misije eFP. Nihče resnično ne pričakuje konvencionalnega spopada. Mandat je močan, odvračanje in obramba, časovno pa misija ni omejena. V praksi naj bi vojaki res večinoma vadili in izmenjevali izkušnje, a najmanj kar je zelo pomembno, je tudi spoznavanje terena. Nekaj, česar niso mogli storiti med hladno vojno.

Strateški Suwalki

Ključno strateško območje je koridor Suwalki, okoli 100 kilometrov dolg pas na meji med Poljsko in Litvo, ki z ene strani meji na Kaliningrad, z druge pa na Belorusijo in velja za najšibkejšo točko vzhodne meje. Ruski vojski tega območja niti ni potrebno povsem zavzeti, dovolj je nekaj vojaške prisotnosti, ki bi od Natovih sil zahtevala agresiven prehod in razmere bi lahko eskalirale. Koridor Suwalki je namreč edina kopenska povezava med baltskimi državami in preostalo EU ter zvezo Nato.

V misiji eFP NE sodelujejo naslednje članice zveze NATO: Turčija, Grčija, Bolgarija, Hrvaška, Madžarska, Češka, Slovaška, Danska, Islandija in Portugalska.

Poveljnik bojne skupine Poljska Steven Gventer je glede Suwalkija previden. "Koridor Suwalki je zelo pomemben. Mi (eFP) nismo edini obrambni del zveze NATO, smo le del. Imamo zelo dobre odnose in izkušnje z eFP skupino pod nemškim poveljstvom na drugi strani koridorja. Poznamo se, poznamo svoje sposobnosti. Seveda bomo poskušali izvedeti vse, kar je potrebno za naše 'višje' obrambne načrte, pripravljeni bomo na vse,'' je dejal. In dodal, da ne pričakuje, da bodo videli Kaliningrad ali Belorusijo 'od blizu'.

NATO na Poljskem - 3
NATO na Poljskem - 3 FOTO: POP TV

Tisti, o katerem ne govorimo

To pa je tudi geografsko najbolj specifično, kar smo novinarji lahko slišali. Več kot očitno je bilo, da je beseda Rusija prepovedana. Izgovoril je ni nihče, ne vojaki, ne pripadniki poveljniških struktur, ne predstavniki zveze Nato. Zgolj in samo: potencialni nasprotnik. Teh pa na tem koncu ni ravno veliko. Vsaj ne za zvezo Nato. Zlasti v kontekstu tega, da je ideja za misijo preprečiti podobne stvari, kot so se zgodile na Krimu.

In ravno tu se skriva ključni problem. Res, nihče ne pričakuje konvencionalnega spopada, a hibridno vojskovanje je realnost. Kaj storiti v primeru 'malih zelenih možicljev', neoznačenih zamaskirancev, ki bi lahko povzročili kakšen incident, kaj v primeru vdorov v informacijske, logistične, računalniške sisteme? Bojna vozila, prebarvana iz peščenih puščavskih v gozdno zelene barve ne bodo dovolj. In pravno vprašanje, ali v takšnih primerih pravno sploh zdrži aktivacija 5. člena Severnoatlantske pogodbe? Če zunanjega, nacionalno določljivega napadalca 'ni'? To so vprašanja s katerimi se ukvarja zveza Nato, obrambni in vojaški, pravni strokovnjaki, poznavalci mednarodnih odnosov in kar je še podobnega.

-Vas je bilo kdaj strah, da boste v spopadu ubiti?- Ne. Prihajam iz središča Chicaga, tam sem odraščal in tam me je bolj strah. Tam sem sam, nasilja je veliko, na misiji, tudi ko gre za spopade, pa imam svoje sovojake, orožje, vso to vojsko in stroga pravila. Večji občutek varnosti, kot na ulici kakšnega nevarnega ameriškega mesta. (Manon J. Murray)

In kot je neuradno slišati, se poznavalci nagibajo k temu, da so takšni incidenti še nekako najbolj pričakovani v Latviji, morda tudi v Evstoniji. Tamkajšnji novinarji so mi pojasnjevali, da prebivalcev baltskih držav ne grabi panika pred Rusi, se pa zavedajo možnosti, da bi si lahko na kakršenkoli način že Rusija poskusila pripojiti kraje z večinsko ruskim prebivalstvom, mnogi med njimi nimajo nidi državljanstva države v kateri dejansko živijo, povsem so navezani na Rusijo, celo televizijo gledajo le rusko. In ni dvoma, kako bi se opredelili, če bi jih povprašali, ali bi želeli tudi uradno živeti pod rusko oblastjo. In tega, naj bo še tako majhnih ozemeljskih pripojitev s strani Rusije si članice EU in zveze Nata ne morejo in ne smejo dovoliti. Kako bo na napenjanje Natovih mišic na tem območju, na provokacijo, kot pravijo v Moskvi, reagiral Kremelj, pa je v tem trenutku, najmanj nepredvidljivo.

NATO na Poljskem - 7
NATO na Poljskem - 7 FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (506)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsevid
10. 04. 2017 17.38
+5
NATO je na RUSKIH mejah kot da bi prišli učenci prvega razreda osnovne šole ! SAJ te šolarje RUSI uničijo v " URAH mimogrede ! SAJ ta NATO je samo dober za PROVOKACIJE svetovne vojne ! NATO je invalitska ORGANIZACIJA BREZ pameti in JAJC !
Dule Med
10. 04. 2017 17.28
+7
Izgleda, da kauboji si iščejo batine, z Rusi jim nebo milosti, Rusi so Slovani trdi žilav zmagovit narodt.
FesterAdams
10. 04. 2017 15.43
+5
S tujim tičem je lahko po koprivah mlatit. Naj se tisti, ki so se svadli, zmenijo med seboj sami! Ga mad...
Uporabnik1306070
10. 04. 2017 13.32
-12
Rusija je potencialno nevarna za vse sosednje države. Kaj se zgodi državi, ki nima vojaških zaveznikov, vidimo v Ukrajini.
knivar
10. 04. 2017 15.29
+7
priest
10. 04. 2017 13.24
+1
Nato in Amerika nas žal ne bosta daleč pripeljala, ne po obrambi, blaginji in tudi po duhivnem bogastvu ne. Iran in Russia bodo edino naše zaveznice, v dobrem ali slabem.
ZKL (zdrava kme?ka logika)
10. 04. 2017 13.30
+1
appollyon
10. 04. 2017 14.48
-7
rusija nas je napadla že 3 krat. 1. v 1 sv vojni, 2 s pomočjo komunistov v in po 2 sv vojni in tretjič s pomočjo svojih satelitov leta 91! Dvomim da se bodo slovenci obrnili k rusiji, južnjaki so pa druga zgodba.
tedoVV2HCmedo
10. 04. 2017 11.29
+4
Navijam za Rusijo!
nikhrast
10. 04. 2017 15.12
-3
Kaj pa "naši", zakaj pa ne zlata kolajna.
godzila
10. 04. 2017 11.13
+1
tud če se NATO in Rusija spopadeta na koncu zmagovalca ne bo na nobeni strani obenem pa bo tisti ki bo na koncu stisnjen v kot pa naj bo to Amerika ali Rusija v skrajni sili aktiviral tudi jedrsko orožje saj je sam namen njega prav to po drudi strani pa če jederskega orožja nebi imeli tako eni kot drugi kdaj bi že bila 3 svetovna vojna tako pa jih stiska ene in druge ker v primeru ,da pride do uporabe jederskega orožja zmagovalca tu ni samo eno veliko trplenje in kaos ki ga če se enkrat začne poti nazaj več ni tud če se te podgane poskrijejo pod zemljo v svoje bunkerje ne vem kaj jim bo tam lepega človek ni narejen za živlenje pod zemljo in tudi njim se bo prej ali slej začelo rolati od takega načina preživetja...................
nikhrast
10. 04. 2017 15.14
-6
Vse skupaj traparija, obe strani pa imata tako kapitalistični sistem, samo ruski malo bolj skorumpiran.
LLLEPI
10. 04. 2017 09.38
+5
A pol bo tudi Slo napadla Ruse saj smo v natu????
tedoVV2HCmedo
10. 04. 2017 11.31
+1
Naši vojaki so samo čistilke vojaških sekretov, orožja nikoli ne uporabljajo.
ZKL (zdrava kme?ka logika)
10. 04. 2017 13.31
+1
Ja!? A to ti do zdle ni blo jasn? Sej zato pa smo tu k s.o
appollyon
10. 04. 2017 14.49
-5
ne Ker nato je obrambna organizacija, Če bo pa rusija napdla pripadnico Nato pakta pa bo napdla vse pripadnice.
resort
10. 04. 2017 15.42
+2
appollyon, sanjaš, saj niso tako bedasti. Mi smo pa itak pri vsaki svinjski procesiji zraven, "ajde miška mala"
brusalija
10. 04. 2017 09.23
+13
spet ameri serjejo v evropi, USA GO HOME!!
nikhrast
10. 04. 2017 15.17
-6
Prav imaš, zadost sranja brez Amerike, saj imamo Ruse, en agresor je zadost.
jzkzfzmz
10. 04. 2017 08.16
+27
Mitja je lepo spodaj napisal. Sam bi samo napisal, kako bi bilo če bi Rusija, KItajska ali pa S. KOreja bila samo 100 od meje z američani in s emalo vojaško vajo igrali? Panika? In mišicxe? Dajte no, Rusija jih poje za zajtrk in kaj je še huje 24 ur. NImate pojma kaj se zgodi če se vojna začne. Si vi mediji res tako močno želite vojne? Ste res tako nizko padli? Mislite, da boste na varnem ko bodo gobice rastle? To pove vaš iq! IN kdaj ste bili vi novinarji v kateri od držav, ki je v vojni dejansko tam? Niti en od vas? Kdo od CNN je bil kdaj na prvi bojni liniji? Niti en. Izmišljene zgodbice so vas samo. Laž na laži! KO boste doživeli to, kar doživlja trenutno bližnji vzhod boste hitro spremenili mnenje!
MATEJ5321
10. 04. 2017 09.23
-6
jzkzfzmz mediji napihujejo samo, da dobijo bralce :) Vse kar pa si ti napisal pa izhaja iz tebe. In ti si tisti, ki imaš iq ... Da pa boš "premagal" vojsko, ki ima konkretno več vojakov in 10 ali 100 x več financ pa lahko samo sanjaš :)
slovenc88
10. 04. 2017 09.31
+2
jzkzfzmz
10. 04. 2017 11.58
+0
MAtej številčnost še ne pomeni da si močnejši.... Rusija ima zaveznike, malo si dvigni svoj IQ da boš dojel kaj ti mislim povedat al si pa še v mlečnem stanju da znaš samo žalit in pametovat! ;)
Uporabnik443897
10. 04. 2017 12.59
+3
Če pride do spopada med ZDA in Rusijo, je z EU konec. Nekateri pa komaj čakate kdo bo prvi začel. Rusov se ne da premagati z vojaško silo, samo z atomsko bombo, mi živimo pa v EU kot Rusija. Američanom se zato fučka, saj so dosti daleš stran !!!
jzkzfzmz
10. 04. 2017 13.40
+0
V bistvi če pride do atomskega napada, gre cel svet. Američani nimajo možnostit slatit s-23. Upajmo danikoli ne pride, ampak naši mediji imajo veliko željo po vojni. Tu ni zmagovalca, ampak samo konec ene ere človeštva. Vojne so nesmisel in pohlep tistega 1% ljudi, ki hujska narod da se med seboj bojuje. Mediji so pa prvi, ki trobijo okoli kaj treba, narod pa žal sledi...
Neutrino
09. 04. 2017 22.55
+10
Orozje se mora prodajati. Ker ze desetletja ni vec hladne vojne jo bodo oziveli. Vojska je najvecji organizem ki ne more izumrti.
halofero
09. 04. 2017 22.29
+88
To je hkrati SMEŠNO in ŽALOSTNO. Nimajo rešitve za zaščito pred vdorom na miljone ilegalnih pribežnikov, potencialnih teroristov v Evropo, na rusko mejo pa se takoj postavijo... Iskreno mi gre na bruhanje in me je sram da sem živo bitje na tem pokvarjenem planetu. Lp
290ktober
10. 04. 2017 07.02
+8
jzkzfzmz
10. 04. 2017 08.12
+4
ficfiric 1
10. 04. 2017 10.42
-1
Ja pac to je vse demokraticno...tako bos delal kot bodo amerosi rekl...free will pa take fore...;-)
hhmmm
09. 04. 2017 21.55
+7
Koliko pisnih napak ima tale članek...
mona
09. 04. 2017 22.19
+2
JApajaDAja
09. 04. 2017 22.29
+2
nikhrast
10. 04. 2017 15.19
+0
cvajšajn
09. 04. 2017 21.38
+15
Torej davno let nazaj smo imeli referendum v vstopu v zvezo NATO. Vsi tisti, ki ste bili za to kar veselo oblecite vojaške suknje pa braniti kar je pač za braniti. Ne zdej jokat. Kar ste nam skuhali , kar sami pojejte.
HorstWiesel
09. 04. 2017 21.44
+22
Jaz sem bil takrat proti vstopu v eu in nato in sem še danes. Leta 1990 sem se odločil za samostojno, suvereno in neodvisno R Slovenijo.
JApajaDAja
09. 04. 2017 22.23
+11
tudi če bi bil samo en glas ZA nato bi referendum uspel.......vse je pač tako naštelano!
MATEJ5321
10. 04. 2017 09.27
+0
Bodite srečni, da nismo imeli vojne. Tako kot na balkanu.
LLLEPI
10. 04. 2017 09.49
-2
ni bilo toliko multi kulture;Kljub temu pa so takrat imeli ziveci srbi v Slo zborovanja.Bilo pa jih je premalo
Borec21
09. 04. 2017 21.14
+58
NATO bi moral biti na Turški meji in na jugu italije ne pa na Ruskem pasu kaj se ti natovcii gredo.
LLLEPI
10. 04. 2017 09.39
-1
pazigledam
10. 04. 2017 10.50
-1
HorstWiesel
09. 04. 2017 21.04
+62
Nato išče težave tam kjer jih ni in ne posreduje tam, kjer so. Takega nata ne rabimo
thc.princ
09. 04. 2017 21.07
+43
Ven iz Nata saj bi rad nas spravil v vojno z Rusijo sami pa bodo imeli mir. To hočejo iluminati...
HorstWiesel
09. 04. 2017 21.24
+29
Kdorkoli bo želel mene spravit v vojno z Rusijo, dobi mojo vojno. Niti enega samega samcatega razloga nimam za vojno proti Rusiji.
Danica Krajnc
09. 04. 2017 20.59
+7
Proučite zgodovino celotnega Vzhoda od ca 900 leta dalje.....ugotovili boste kdo je Z Evropo branil pred napadalci....presenečeni boste...pa učili so nas, da so avtohtoni prebivalci S in J Amerike Indijanci....ostali so vsi priseljenci....je tudi to narobe...torej nas sedaj varujejo eni Indijanci pred drugimi...(včasih razna plemena...skupnost,... na vseh straneh...ugotovili boste ob prebiranju zgodovine in življenja današnjih vseh Indijancev na V - Mongoli in Z - S+J Amerika...) Če ni prav napisano boste morali knjige zažgat, tako kot so jih v srednjem veku, sicer pa uničevanje kulturne dediščine se že začenja na Bližnjem V......Ne vem več kaj se dogaja z zgodovino že stoletja, je vsa lažna...ali je lažno vso dogajanje danes....samo v razmislek....skratka imamo nekatri že halucinacije (ne uživam ničesar takega....), razen pijem vodo.....pa jem današnjo BIO hrano iz supermarketov....je to mogoče krivo...ja verjetno bo to.....
Ate_ist
09. 04. 2017 21.04
+16
pozabila si omeniti pol preteklo zgodovino, ko so nam naši zahodni zavezniki iz rok iztrgali slovensko benečijo in trst
cvajšajn
09. 04. 2017 21.39
-5
Mislim, da boste morali zgodovino prebirati vi, glede na vaše komentarje ni ravno vaša močna stan.
Jožajoža
09. 04. 2017 20.58
+1
američani so dobri, ko na daljavo bombadirajo civilne cilje. tako so bombadirali našo jugoslavijo, na kopnem so jim pa pomagale razne paravojaške skupine ala arkan. civilisti so pa bili žrtve. samo srebrenica 30 000 bošnjakov.
natolcevanjenapolno
10. 04. 2017 09.22
+3
ti pa res verjames v pravljice. arkan pomagal americanom hhaahahhaa. srebrenico je placal izetbegovic ker jo je narocil clinton da opravici bombardiranje rep srpske. srebrenico je izvedel 10. diverzantski odred vojske republike srpske, ki je bil sestavljen od placancev med njimi je bil tudi slovenec Franc Kos. Ne Karadzic ne Mladic nista vedela, kaj sele ukazala poboj v Srebrenici. Kdaj boste razumeli kako umazana je igra ZDA in kaj so pripravljeni narediti muslimani v bih da ocrnijo srbe...to je resnicna groza in zalost...
Jožajoža
10. 04. 2017 10.23
+1
SAJ PRAV razmišljaš. vse naprtili naši JLA, v kateri so služili naši sinovi vseh narodnosti. ni kako bi takšna JLA bombardirala ljubljano ali maribor,ali pa kateru drugo mesto takrat v naši jugi, ko pa v teh mestih žive in še živijo njihovi očetje,mame,bratje .....vseh narodnosti jugoslavije. so pa v delih jugoslavije paravojaške enote z žegnom amerike radirala cela območja. tako hrvaške paravojaške enote,tako srbske. krivdo so pa naprtili našim sinovom,dedkom,očetom,mamam.... ki so branili in gradili našo domovino 60 let.
FesterAdams
09. 04. 2017 20.47
+18
NAJ SE SPOPADEJO TISTI PETELINI, KI SE SEDAJ PETELINIJO. ZAKAJ BI MORALI UMIRATI NAŠI BRATJE IN PRIJATELJI??? PREKLETA BANDA BELOOVRATNIŠKA UŠIVA...!
Jožajoža
09. 04. 2017 20.32
+8
dvomom, da,ko se bo začelo, da bodo zaželjeni. tudi nemce so leta 41 eni pričakali z dvignjenimi rokami, eni pa kot napadalce oz okupatorje. američani žal niso nikjer zaželjeni.njihov grob je bil vijetnam,pa afganistan,pa irak,jugoslavija...........................
Frane Šajn
09. 04. 2017 20.45
+4
Upam da bo tisti zadnji Rusija! Ave Putin!
rossi66
09. 04. 2017 21.41
+0
Frane, Frane..., a spet orgazmiras na Ruse...