Tujina

Britanske sile spremljajo vsak gib Gadafijeve kopenske vojske

Tripoli, 23. 03. 2011 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
170

Britanske zračne sile so pripravljene, da bi napadle, če bi kazalo, da nameravajo Gadafijevi možje na kakršen koli način ogroziti libijsko ljudstvo. Medtem se srditi boji nadaljujejo.

Britanske zračne sile imajo po poročanju britanskega poveljnika Gadafijeve kopenske sile pod nenehnim nadzorom. Takoj ko bi ogrozili libijske civiliste, bi britanske sile napadle, pravi in dodaja, da libijske zračne sile kot vojaška moč ne obstajajo več. ''Njihove zračne sile kot vojne sile ne obstajajo več in njihov integriran zračni obrambni sistem in upravljanje in nadzorna omrežja so zelo oslabljena,'' je povedal Greg Bagwell.

Spopadi v Libiji - 3
Spopadi v Libiji - 3 FOTO: Reuters

Gadafijeve sile še vedno kršijo resolucijo VS ZN, ki zahteva prenehanje napadov na civiliste, saj o spopadih poročajo iz številnih mest, je sporočil ameriški admiral Gerard Hueber. Mednarodna koalicija, ki zahteva območje prepovedi letenja nad Libijo, kar so podprli tudi ZN, močno pritiska na Gadafijevo vojsko. Koalicija je v zadnjih 24 urah namreč naredila 175 preletov, samo ZDA so jih naredile 113. Kot je še povedal, informacij o morebitnih žrtvah med koalicijskim napadom nima. ''Naša naloga je varovanje civilnega ljudstva, naše tarče izberemo in naše akcije načrtujemo z mislijo na to pomembno nalogo,'' je povedal in dodal, da so območje prepovedi letenja zdaj razširili na celotna libijska obmorska območja.

V noči na sredo so izpustili novinarja in fotografa AFP in fotografa ameriške agencije Getty, ki so jih od konca tedna dalje zadrževale Gadafijeve sile. Po podatkih organizacije Novinarji brez meja so v Libiji v ujetništvu še vedno štirje novinarji arabske televizijske postaje Al Jazeera. Al Jazeera je sicer danes sporočila, da jih bo vlada v 24 urah izpustila. Med zajetimi sta dva novinarja, en Tunizijec in en Mavretanijec in dva kamermana, en Norvežan in Britanec. Sporočili so še, da so enega njihovega kamermana v zasedi v bližini Bengazija ubili.

Ameriški obrambni sekretar Robert Gates pa je sporočil, da je na Libijcih, da končajo zadeve v svoji državi, kjer se uporniki borijo proti Gadafijevi 40-letni vladavini, vendar ni prepričan, ali bo njihov trud, da bi Gadafija in upornike spravili za skupno pogajalsko mizo, sploh uspešen.

Nasilje se nadaljuje

Državna libijska televizija poroča, da so zahodne sile izvedle zračni napad na vojaške in civilne tarče v Tripoliju. Prebivalec mesta je povedal, da je bilo v vzhodnem delu prestolnice slišati osem eksplozij, v nebo pa se dviga dim. "Slišali smo štiri eksplozije, potem po petih minutah pa še štiri,"je dejal prebivalec. "Videli smo dim in nato še ogenj." 

Nasilje se nadaljuje tudi v Misrati. Zdravnik je povedal, da so vladni tanki obkrožili bolnišnico in zavarovali območje. Al Arabija pa poroča, da so Gadafijevi tanki zavzeli položaje tudi na vzhodnem in zahodnem vhodu v mesto Adždabija.

Napeto tudi zjutraj

Sicer pa so mednarodne sile za uveljavitev resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov o Libiji v današnjih jutranjih urah okrepile napade na režim libijskega voditelja Moamerja Gadafija. V prestolnici Tripoli je bilo tako po poročanju ameriške televizijske mreže CNN moč slišati več eksplozij.

Kot ob tem poroča nemška tiskovna agencija dpa, protiletalska obramba libijske vojske na napade ni odgovorila, čeprav priče sedaj te navedbe zanikajo.

Izpuščena fotografa in novinar
Izpuščena fotografa in novinar FOTO: Reuters

Zahodne sile naj bi zadele položaje protiletalske obrambe v predelu Ain Zara ter vojaško zemljišče v četrti Al Usta Milad. V bližini slednjega naj bi bila zadeta tudi družinska hiša, več prebivalcev naj bi pri tem umrlo, je dejal eden izmed očividcev.

Po poročanju agencije Reuters, ki se sklicuje na uradne vire, pa so ZDA ponoči bombardirale razbitine svojega strmoglavljenega letala F-15. Razbitine so bombardirali zato, da bi preprečili, da bi material prišel v napačne roke.

Mednarodne sile so v minulih nočeh z letali večkrat napadle cilje v libijski prestolnici. Napadi so običajno potekali v prvi polovici noči.

Dopisnik Al Jazeere iz Bengazija James Bays je sporočil, da je bilo po navedbah protigadafijevskih upornikov ponoči v kraju Misrata ubitih 14 ljudi, še 23 je bilo ranjenih. Prav tako naj bi Gadafijeve sile prevzele nadzor nad bolnišnico v Misrati, na njeno streho in tanke pred vhodom pa namestile ostrostrelce.

Mednarodne sile naj bi še okrepile napade na Gadafijeve sile.
Mednarodne sile naj bi še okrepile napade na Gadafijeve sile. FOTO: Reuters

Gadafijevi ostrostrelci so v Misrati ustrelili 16 ljudi, med Gadafijevim bombardiranjem mesta Zintan pa je umrlo šest ljudi, je sporočil predstavnik upornikov.

Uporniki, ki še vedno nadzirajo pristanišče, so pozvali, naj jim pošljejo ladjo z zdravstvenim materialom in osebjem, saj sedaj nimajo več kam pošiljati ranjencev.

Prav tako o vse večjem številu žrtev poročajo iz kraja Adždabija in drugih mest, hkrati pa uporniki pozivajo mednarodne sile, naj interpretirajo resolucijo ZN v širšem kontekstu, da bi jim lažje nudili več pomoči in podpore.

Bays še poroča, da je Nacionalni prehodni svet upornikov začel postopek spreminjanja imena v ''začasno vlado''. Doslej tega izraza sicer niso hoteli uporabljati, ker bi lahko kazalo na razkol v državi. ''Še vedno pa so zavezani eni Libiji. Želijo, da bi prebivalci ostali poenoteni, le brez Gadafija,'' pojasnjuje dopisnik.

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
25. 03. 2011 06.04
rocky247 V google v tipkas imas novice....heheheh kaksne novice pa? Kaj mislis kdo to daje gor? tam pa res lahko vsak vpise in nastvi kar hoce, brez da bi imel kaksen dokaz. Ravno tako na You Tube, lahko vsak da gor kar si zamisli, ne recem , da ni realnosti vmes, ampak vecina je samo teorija posameznikov.
tekavcminka56
24. 03. 2011 10.47
prouhudababa ceu roman sm ti spisu pa je pošiljal podatke 3dni in na koncu kr ni blo objavlen...uglavnm zadnje ti je da te skrbi kako bo meni težko v življenju...sem odrastel, morm pa rečt da je blo otroštvo vse prej kot rožnato in da zdej živim normalno življenje, ti pa pravš da ne verjameš več kar slišiš po tv ekranih ampak kdo že prodaja bučke ravno prek medijev? america & co tko da js bi ti svetovov da v google vtipkaš boj za resnico in prebereš ta sicer malce daljši članek, ki ga je spisal nekdo ki očitno res ve kaj vse se res dogaja na svetu in ne kar nam zmanipulirani mediji prikažejo...izobrazi se ženska, še je čas!
mjolnir
24. 03. 2011 10.20
proutečnababa Tisti ki verjame da se zahod kjerkoli vmeša, vojaško ali drugače, zaradi človekoljubnih vzgibov, je tudi NAIVEN. Verjeti v to zarote o 9/11 JE naivno, ni dvoma, a o tem nima kaj govoriti nekdo ki verjame v katerokoli zahodno pravljico o "širjenju demokracije " in "humanitarni intervenciji"
User300173
24. 03. 2011 07.12
Gadafi še naprej napada civiliste? Tam je državljanska vojna in oborožen civilist nikakor ni starček, ki na svojem domu čaka usodo. Tam gre Evropi za nafto in francoski prestiž. Zahodni svet je zakuhal veliko godljo in ta državljanska vojna se ne bo končala v nedeljo pred dopoldansko mašo, vse skupaj pa se spreminja v oboroženi spopad zahoda proti islamu. Zahodnim kapitalistom je malo mar za Libijsko ljudstvo,še za svoje sodržavljane jim je vseeno.
cirenij
24. 03. 2011 06.55
Živi bili pa videli. Ta agresija ameriškega škornja pod krinko zapitega francoza in ostalih rit..lizlnikov, bo prinesla največjo agonijo libijskemu narodu, kot Afganistanu, Iraku...Na žalost se v današnjem času gre samo za zasebne in interese velikih narodov. Multinacionalke, kapital, osebno okoriščanje, prevlada velikih. Posredujejo pa vedno tam, kjer so naravna bogastva. Brigajo jih desetletja trajajoče bolezni zaradi zastrupljanja z njihovimi bombami. Pa ne tolažimo se. Nekaj od tega dobimo tudi mi.
Alexxsaso@yahoo.ca
24. 03. 2011 06.39
@XarXes24.03.2011, 01:55-2 Hm, ti pa si se vedno v poznih ´90, kaj... Srbski mediji ze dolgo ne porocajo sovrazno nastrojeno proti kavbojcem... Tam, od padca Milosevicevega rezima naprej ne. Gadafi je en navaden diktator, ki ima to "nesreco" da sedi na najvecjih najdiscih nafte na svetu. Ce ne bi, bi bil diktator lepo naprej. Tako kot je jin sun Il (al kaj je ze) in kar nekaj afriskih diktatorjev. Tudi tam narod zelo trpi a to kavbojce ne zanima. Njihovo zanimanje je obrnjeno izkljucno na bliznji vzhod, kjer imajo osebne interese. In kjer je zavoljo njihovega "resevanja naroda" umrlo skoraj se enkrat toliko civilistov kot prej pod diktatorjem.
aco-lj
24. 03. 2011 06.25
ISTO JE BLO Z AFGANISTANOM, IRAKOM,... ENGA MORJO OBTOŽT POFUKA.. AMERIČANI IN TO JE ZDEJ GADAFI, SRBIJA RUŠI-AMERIKA PUŠI!!!
lolipoly
24. 03. 2011 05.51
Zavetniki Gadafija poglejte si porocila ali vidio na Androsen Cooper 360 in boste videli kaj vas ljubljeni Gadafi z svojo vojsko dela, Ubijajo civiliste vse povprek so 15 min. brez prestanka streljali na bolnico in otroke in to je za vas heroj ?? Obtozuje na svojem TV , da NATO ubijajo civiliste, ko pa je novinar hotel videti pa ni bilo drugega kot vojaska zgradba porusena, Malo se zamislite. prej kako pa napadate zahod, kateri pomaga neobrozenemu ljudstvo...)))Ni samo nafta, ker nafta je ze prej bila od zahoda, saj vsa podjetja so bila iz zahoda.
prouhudababa
24. 03. 2011 02.36
@rocky247 iskreno upam, da boš enega dne odrasel in prenehal verjeti v te pravlice - če ne, te bo čakalo še zelo teško življenje. Pa naj ti povem, da sem jaz tudi v mladosti verjela, da so čisto zares v Ameriki pristali marsovci - tisti, ki naj bi jih potem secirali v Area 51. Hvala bogu, danes ne verjamem več vsaki pravlici, ki jo vidim na ekranu.
tekavcminka56
24. 03. 2011 02.26
a mi lahko potem sam enostavno objasneta zakaj teorije zarot? zakaj 9/11 zakaj ne pokazejo varnostnih kamer iz pentagona, vsak zakaj ma tut svoj zato, v primeru americanov pa zato kr izgine?? plus kako je blo s 1. in 2.sv vojno bilderberg group david rockefeller, njegov frend zvedu da hoče čipirat folk, ga hotu ustavt, dubu čudežno neozdravljivga raka itd itd...dj z razlogi na plano zakaj sta vidva lolipoly in pravhudababa tok zlo pametnejša od nas ustalih ki verjamemo v teorije zarot
prouhudababa
24. 03. 2011 02.04
@XarXes - vprašanje je le, kdo je tu tisti, ki ima sprane možgane - tisti ki je prepojen s sovraštvom, ali tista, ki si lahko privošči trezno razmišljati, ker jo ne razžira neprebolela travma
tekavcminka56
24. 03. 2011 01.22
sm si uzeu cajt in bolj natančno prebral tvoje komentarje pravneumnababa ok si ženska kot praviš, se opravičujem, v prejšnem postu sem te označil kot moškega...zdej a delaš v državni upravi alpa maš sprane možgane do konca...normalnmu človeku je že jasno kako use skp laufa...ti pa zagovarjas americane svasta...
.eu.
24. 03. 2011 01.03
Le tako naprej. Plin bo v sloveniji. Nafta je pa pozabljena enrgija.Leto 2011 in naprej alternativni viri.
vzhod
24. 03. 2011 00.44
To ni gadafijeva vojska ampak Libijska vojska !
Trakulja77777
24. 03. 2011 00.31
prouhudababa@ Jaz bi te poslal v Tibet, da ti prepucajo možgane. Daj že enkrat začni razmišljati in nehaj pisati neumnosti. Točno tak napišeš kakor si slišala preko medijev...
prouhudababa
24. 03. 2011 00.21
@polifem - pa se ti sploh zavedaš kakšne bedarije stresaš? Po tvoje bi očitno morali uporniki še naprej golih rok demonstrirati in čakati, da jih bodo postrelili, ko bodo lepo zbrani na kupu? Daj že malo začni uporabljati glavo - nimaš jo le za okras na vratu!
BALIENCRIP
24. 03. 2011 00.20
playboy ja seveda,pa slovenija bo sla nazaj na ime Karantanija in bo sla vse do dunaja do udinese zagreb bo nas itd.
upornik007
24. 03. 2011 00.11
hahaha iz al jazeere porocoja o hudih spopadih med uporniki in vladno vojsko zavezniki ocitno slabo opravljajo svoje delo gadafi je se vedno zelo mocen
povemvsem
24. 03. 2011 00.11
a na jezera niso povedali da so mesece pred "uporom" zahodne obveščevalne službe,britanske specialne enote SAS,agenti MI6,pred "uporom" urile "civiliste"?
povemvsem
24. 03. 2011 00.06
Se pravi da je zahodne obveščevalne službe nategnil en afganistanski ovčar,ker je rekel,da je mimo njegove črede tekel Bin Laden? Zdaj sploh ni več jasno kdo je največji bedak.