Tujina

Še letos konec inšpekcij v Iranu?

Dunaj, 18. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni direktor Mednarodne organizacije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej je izrazil prepričanje, da bi najpozneje do konca leta lahko končali inšpekcije v Iranu.

'Ne vemo, če nas je Iran seznanil z vsemi podrobnostmi,' je dejal Baradej.
'Ne vemo, če nas je Iran seznanil z vsemi podrobnostmi,' je dejal Baradej. FOTO: Reuters

V primeru, da bi Iran pospešil sodelovanje, pa bi lahko delo IAEA zaključili že v naslednjih mesecih, je dodal El Baradej. Agencija sicer še ne ve, če jo je Iran seznanil z vsemi svojimi jedrskimi dejavnostmi. "Dobili smo informacije in dezinformacije. Naša naloga pa je razlikovati med njimi," je poudaril El Baradej.

Tako ostajajo odprta vprašanja glede napredka pri gradnji določenih centrifug kot tudi izvor sledi radioaktivnosti, je nadaljeval generalni direktor IAEA. Glede centrifug je sicer Iran pravkar predložil dodatne podatke, ki jih je treba še preveriti. "Upam, da so obširni," je glede novih podatkov dejal El Baradej. V primeru radioaktivnih sledi pa gre za kompleksno vprašanje, za katerega odgovor bodo morale prispevati tudi druge države, je brez dodatnih pojasnil zaključil El Baradej.

Nova resolucija poziva Iran k boljšemu sodelovanju

Iranski zunanji minister Harazi trdi, da je zadnja resolucija 'politična'
Iranski zunanji minister Harazi trdi, da je zadnja resolucija 'politična' FOTO: Reuters

Agencija je tudi sprejela posebno resolucijo, ki Iran poziva k boljšemu sodelovanju pri razkritju dolgo časa tajnega jedrskega programa.

V soglasno sprejeti resoluciji IAEA Teheranu očita, da ji je posredoval nasprotujoče si in nepopolne podatke o obsegu iranskih dejavnosti pri obogatitvi urana. Resolucija, ki so jo predlagale tri evropske države - Francija, Nemčija in Velika Britanija - je posledica večdnevnih diplomatskih prizadevanj pri oblikovanju pravega besedila. Tokratna resolucija IAEA v ostrem tonu z zaskrbljenostjo ugotavlja, da po skoraj dveh letih, odkar je tajni program ugledal luč sveta, številna vprašanja ostajajo brez odgovora.

Ameriški predstavnik Kenneth Brill je v odzivu na resolucijo pohvalil nepristransko delo IAEA, pri čemer se je zavzel za vključitev Varnostnega sveta Združenih narodov. Brill je obenem opozoril, da bi lahko Iran s tem začel izvajati zavlačevalno taktiko, da bi izdelal jedrsko bombo. ZDA bi se zaradi tega zavzemale za vključitev Varnostnega sveta Združenih narodov v to zadevo. "Jedrski program Irana predstavlja nevarnost mednarodnemu miru in varnosti," je pojasnil.

Sprejem omenjene resolucije je pozdravil tudi britanski minister Jack Straw. Velika Britanija v celoti podpira IAEA v tem procesu z Iranom, je dejal Straw in dodal, da gre pri tem za ustrezen način razpravljanja z Iranom.

Iran medtem trdi, da je sprejeta resolucija "politična" odločitev in poudarja, da ne bo več pristajal na nobena nova izsiljevanja. "IAEA ni opravljala izključno tehničnega dela, delovala je pod pritiskom določenih političnih krogov, posebno ameriških," je ocenil iranski zunanji minister Kamal Harazi, ki pa je med drugim napovedal nadaljevanje sodelovanja z IAEA.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou