Tujina

Namesto z letalom številni na pot z avtomobilom

London, 23. 12. 2010 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav so vremenske razmere zelo neugodne za vožnjo, se je na Otoku na ceste odpravilo okoli 14 milijonov vozil. Razmere na letališčih namreč še vedno niso take, kot bi morale biti, božič pa je pred vrati.

Božični prazniki so pred vrati, Britanci pa so se zaradi kolapsa v letalskem prometu odločili, da se bodo vozili z avtomobilom. Ceste bi bile tudi brez tega obremenjene, a zdaj so odgovorni še posebej opozarjali na previdnost.

Tamkajšnja avto-moto zveza je namreč sporočila, da se bo danes na ceste zgrnilo okoli 14 milijonov vozil, čas potovanja pa se bo s tem podvojil, so poročali britanski mediji. Voznike so opozorili tudi, da so vremenske razmere neugodne za vožnjo, tako da previdnost ne bo odveč. Prav tako so jih pozvali, naj pred potjo to skrbno načrtujejo ter se založijo s hrano, vodo in toplimi odejami. Obstaja namreč možnost, da bodo vozniki obtičali v koloni ali v popolnem zastoju.

Letalski promet na Otoku se normalizira

Delavci so že očistili steze na letališču Heathrow.
Delavci so že očistili steze na letališču Heathrow. FOTO: Reuters
Britanska letališča so tarča ostrih kritik, vodstva pa potnikom obljubljajo povračilo stroškov.

Veliko Britanijo in druge evropske države je v zadnjih dneh prizadelo slabo vreme, zaradi katerega so bili odpovedani številni leti. Danes zjutraj so odgovorni sporočili, da se razmere na londonskem letališču Heathrow že normalizirajo, okoli 11. ure pa je letalski promet na omenjenem letališču že stekel, a spet ne brez težav. Prihaja namreč do zamud in tudi do nekaj odpovedanih letov.

Očitki zaradi kaosa na letališčih

Generalni direktor družbe British Airways Willie Walsh je napisal odprto pismo, v katerem se je potnikom zahvalil za potrpežljivost in razumevanje med kolapsom letalskega prometa.

Šef letalskega prevoznika BMI Wolfgang Prock-Schauer pa je opozoril, da na letališču Heathrow niso imeli dovolj tekočine za razledenitev, kar pa vodstvo omenjenega letališča ostro zavrača.

Colin Matthews, vodja podjetja BAA, ki upravlja Heathrow, je sporočil, da se bo odpovedal letošnjemu bonusu, višino katerega ni želel odkriti. Sindikalisti poudarjajo, da gre za vrtoglave vsote, ki bi bile v primeru izplačila klofuta vsem potnikom, ki so bili oz. so še vedno ujeti na letališčih. Matthews sicer pravi, da se je osredotočil na povračilo zaupanja potnikov v letališče Heathrow.

Sicer se razmere umirjajo tudi na drugih evropskih letališčih, čeprav še naprej ni vse tako, kot bi moralo biti. Nekateri leti so še naprej odpovedani, prihaja pa tudi do zamud.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zehek
23. 12. 2010 11.50
erm.... v Angliji zimske gume niso obvezne, niti širše poznane...: Edini, ki imajo v Angliji zimske gume, so evropski priseljenci, v kolikor imajo avto in željo po vožnji pozimi... Tak da... Good luck...
.eu.
23. 12. 2010 11.36
O'Hare International Airport tam ob vsakem vremenu letijo.Mogoče se promet zmanjša ampak letijo.
mickica
23. 12. 2010 11.29
Če bi Američani postopili tako, kot Angleži, iz NewYorka, Chicaga in še od marsikje letala pol leta ne bi letela! To je malomarnost in za to bi moral (in tudi bo po moje!) nekdo odgovarjati!
23+1URA
23. 12. 2010 10.56
slabo vreme.....to je čist subjektivno, nekateri majo pa tako vreme za dobro vreme in uživajo v takem...
beton
23. 12. 2010 10.36
če bi se v Sloveniji dogodil podoben kolaps kot v Angliji,bi nam že davnaj zaprli letališče,ker pa se je na otoku to zgodilo,pa je zadeva normalna...nauk te zgodbe: mali narodi ne bodo nikoli enakoravni z velikimi