Tujina

Se je virus Zahodnega Nila razširil na poplavljenih območjih?

Sarajevo/Zagreb, 26. 06. 2014 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po poplavah, ki so maja prizadele Hrvaško, BiH in Srbijo, so se komarji na poplavljenih območjih močno razširili. Inštitut za javno zdravje Republike Srbske opozarja, da so zabeležili sedem primerov, ki spominjajo na okužbo z virusom Zahodnega Nila, a na potrditev še čakajo.

Komarji prenašajo virus Zahodnega Nila.
Komarji prenašajo virus Zahodnega Nila. FOTO: Thinkstock

Na območju Bosne in Hercegovine so zabeležili sedem primerov obolenj, ki močno spominjajo na okužbo z virusom Zahodnega Nila. Kot poroča Inštitut za javno zdravje Republike Srbske, gre za pet lažjih primerov in dva težja. Virus Zahodnega Nila prenašajo komarji, ki so se po katastrofalnih poplavah v BiH in Slavoniji močno razmnožili.

Do končne potrditve diagnoze je potrebno počakati še nekaj dni, saj inštitut čaka na rezultate dodatnih testiranj.

In kakšni so simptomi?

Večina okuženih oseb nima simptomov. Kakšna petina vseh okuženih pa ima simptome, ki spominjajo na simptome gripe. Ti so glavobol, vročina, bolečine v mišicah, slabost in izpuščaji po telesu. Okužba je ozdravljiva in večina si hitro opomore, lahko pa pride do zapletov pri rizičnih skupinah prebivalcev. Sem spadajo starejši prebivalci, diabetiki in kronični bolniki.

Maja so BiH prizadele katastrofalne poplave.
Maja so BiH prizadele katastrofalne poplave. FOTO: Reuters

Poplave na vzhodu Hrvaške povzročile za najmanj 223 milijonov evrov škode

S Hrvaške pa prihajajo poročila o škodi, ki so jo majske poplave povzročile na območju občin Gunja, Drenovci in Vrbanja na skrajnem vzhodu Hrvaške. Škoda je ocenjena na najmanj 1,7 milijarde kun (223 milijonov evrov) škode, je danes objavila Vukovarsko-sremska županija. Večina škode je na objektih - poplavljenih je bilo namreč 7500. V poplavah sta sicer umrli dve osebi.

Vodja županijskega štaba za zaščito in reševanje ter namestnik predsednika Vukovarsko-sremske županije Zdravko Kelić je dejal, da je škoda na poplavljenih objektih ocenjena na 1,2 milijarde evrov (157 milijonov evrov). Poplavljenih je bilo tudi približno 8000 hektarjev kmetijskih površin.

S poplavljenih in ogroženih območjih so morali evakuirati 13.000 ljudi ali dobro tretjino vseh prebivalcev, ki živijo na tem območju. Po poplavah so očistili za približno 250 ton poginulih domačih živali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
26. 06. 2014 19.48
+2
Ne preseneča, idealno okolje za komarje, ki so 'ušli' iz kakšnega laboratorija.
Začni Živeti
26. 06. 2014 19.04
+20
Vse te bolezni kot so; malarija, aids, ptičja gripa itd so umetno narjeni virusi s strani svetovne elite, ki nadzoruje populacijo! Nekaterim se to mnenje zdi bolano, vendar je res tako...... saj nas imajo v primežu, v katerem nas manipulirajo in izkoriščajo! REPTILI elite! Seveda je normalno da nekateri ne verjamete v to, ampak resnica vedno pride na DAN!