Tujina

O državniškem obisku Trumpa bodo razpravljali britanski poslanci: so sposobni preklicati vabilo?

London, 31. 01. 2017 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./STA/S.S.
Komentarji
419

Britanska premierka Teresa May je kraljico Elizabeto II. spravila v "zelo težko situacijo", ko je povabila Donalda Trumpa na obisk v Veliko Britanijo, pravi nekdanji visoki uslužbenec britanskega zunanjega ministrstva. O obisku bodo sicer razpravljali tudi britanski poslanci. Preklic vabila bi bilo ''populistično dejanje'', pravijo viri.

Britanski poslanci bodo o državniškem obisku novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa razpravljali 20. februarja. Razpravo v parlamentu je sprožila peticija proti Trumpovemu državniškemu obisku, ki jo je doslej podpisalo skoraj že 1,7 milijona ljudi. Pojavila se je tudi že protipeticija, v kateri se podpisniki zavzemajo, da bi Trump prišel na državniški obisk na Otok. Ker je tudi to peticijo podpisalo več kot 100.000 ljudi, bodo poslanci istočasno razpravljali tudi o njej.

Po pričakovanjih naj bi Trump na državniški obisk, kar pomeni, da bo prišel na povabilo kraljice Elizabete II., prispel še letos.
Da namerava Trump še letos obiskati Veliko Britanijo, se je izvedelo med nedavnim obiskom britanske ministrske predsednice Therese May. Mayeva je bila prejšnji teden prva tuja voditeljica, ki se je srečala z novim ameriškim predsednikom. Vir blizu Downing Streeta je glede preklica povabila dejal, da bi bilo to "populistično dejanje". Dodal je tudi, da je Trump vabilo že sprejel. V Buckinghamski palači zadeve po poročanju BBC ne želijo komentirati.

Peticijo proti Trumpovemu obisku so sprožili še pred obiskom Mayeve v ZDA. Veter v jadra je dobila po Trumpovem petkovem izvršnem ukazu o začasni prepovedi vstopa za begunce v ZDA in državljane sedmih muslimanskih držav. "Donald Trump lahko pride na obisk v Veliko Britanijo kot ameriški predsednik, vendar ni nujno, da gre za državniški obisk, ker bi to bilo sramotno za kraljico," je med drugim zapisano v peticiji.

Nekadnji sekretar na britanskem zunanjem ministrstvu je prepričan, da je premierka spravila kraljico v neprijeten položaj, ko je povabila Trumpa.
Nekadnji sekretar na britanskem zunanjem ministrstvu je prepričan, da je premierka spravila kraljico v neprijeten položaj, ko je povabila Trumpa. FOTO: AP

Preuranjeno vabilo?

V pismu, ki ga je objavil časnik The Times, je nekdanji vodja britanskega zunanjega ministrstva Peter Ricketts zapisal, da je bilo povabilo premierke Therese May "preuranjeno".

Ricketts, ki je bil stalni sekretar na zunanjem ministrstvu med leti 2006 in 2010, pravi, da je to prvič, da so ameriškega predsednika povabili na državniški obisk že v prvem letu predsedovanja v Beli hiši. Ob tem se sprašuje, ali si je Trump res "zaslužil to izjemno čast". "Bilo bi bolj modro, če bi počakali, da se pokaže, kakšen predsednik bo, preden kraljici predlagajo, da ga povabi. Zdaj pa so kraljico postavili v izjemno težko situacijo," pravi Ricketts. 

Raven obiska bi morali po njegovem mnenju znižati na uradnega in s tem kraljici prihraniti zadrego. "Vlada mora hitro ukrepati in zaščiti njeno veličanstvo pred vse večjimi kontroverznostmi," je poudaril.

Konkretnih dogovorov o datumu Trumpovega obiska v Veliki Britaniji sicer za zdaj še ni. Takšne predsedniške obiske pa ponavadi kraljica gosti v Buckinghamski palači. 

Elizabeta II. je na čelu Velike Britanije in je vpeta v državniške obiske, ki veljajo za najvišji izraz prijateljskih vezi med Otokom in drugo državo. Uradni ali delovni obiski so manj ceremonialne narave in običajno ne terjajo kraljevskega sodelovanja.

Premierka Mayjeva se je znašla pod plazom kritik po njenem obisku v ZDA in po tem, ko ni javno obsodila Trumpovega odloka o prepovedi vstopa. Kasneje je pod pritiski vlada poslala sporočilo za javnost, v katerem so zapisali, da se premierka "ne strinja" s Trumpovim odlokom, vendar pa da gre za ameriško migracijsko politiko, ki je stvar ameriške vlade.

'Kraljica je gostila tudi tirane, brez težav bo opravila z vihravim milijarderjem'

Nekdanji britanski zunanji minister William Hague pa je v prispevku za Daily Telegraph za razliko od Rickettsa skušal zmanjšati skrbi.

"Kraljica, ki se jo je v preteklih desetletjih prosilo, da je gostila tirane, kot sta bila predsednik Zaira Mobuto ali Romunije Ceausescu, bo brez težav opravila z vihravim milijarderjem iz New Yorka," je zapisal Hague.

Dodal je sicer, da "si večina med nami ni blizu z Donaldom Trumpom ali se strinja s politikami njegovih prvih desetih dni". "Še vedno pa smo lahko mnenja, da bi morala biti naša vlada tista, ki ji bo najverjetneje prisluhnil, in da so Američani različnih prepričanj med našimi najtesnejšimi prijatelji. To pomeni, da ko predsednika povabimo, vabila ne preklicujemo," je dodal po poročanju britanskega BBC.

Protesti po Veliki Britaniji

V ponedeljek je več tisoč ljudi po Veliki Britaniji protestiralo proti Trumpovi prepovedi vstopa v ZDA državljanom sedmih večinsko muslimanskih držav in njegovi politiki do žensk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Protestniki so se zbrali v Londonu, Glasgowu, Edinburghu, Cardiffu, Manchesterju, Newcastlu, Sheffieldu, Oxfordu, Brightonu, Gloucesterju, Leedsu, Yorku, Liverpoolu, Leicesterju in še nekaterih drugih krajih. Med drugim je na transparentih pisalo "Naredite, da izgine sovraštvo", "Upor rasizmu"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
01. 02. 2017 18.34
+4
Angleži tudi zadnje čase grešijo, kot po tekočem traku. Najprej so se opekli z nepotrebnim čvekanjem, sedaj že bivšega Prime ministra Chamerona, ki je z verbalnimi grožnjami izstopa iz EU, hotel odščipniti še več, že itak preveč prejete pogače iz EU-ja. Nato je sledil tolikokrat s figo v žepu zarečen Brexit. Sedaj pa stavijo na napačnega žrebca iz Amerike, od katerega se nadejajo koristi, zaradi izpada dotacij, ki so jih neupravičeno izmolzli od EU. Me prav zanima, kaj si nadejajo sedaj od tega obiska, ki jim ne bo prinesel drugega, kot dodatno sramoto. Zdi se mi, da o temu že začenjajo razmišljati a kaj, ko je vse že tako daleč zavoženo, da je prepozno. Najbrž bi jim še najbolj bilo pogodu, če bi naš prvi zet dobil virus hitre in močne okužbe ošpic, ali gripe in s tem odpovedal obisk, hkrati pa njim prihranil kakšen dobro servirani izgovor, da do te blamaže ne bi prišlo. Torej z subvencijami je definitivno konec, od Trumpa tudi ni kaj pričakovati. Da ne padejo v še večjo gospodarsko recesijo, bodo morali povečati izvoz svojih ničvrednih avtomobilov, ki jih itak nikjer ne kupujejo prav s preveliko radostjo razen, če jih ne ponudijo z exra rabatom najmanj -30%. Kaj drugega pa od tam itak nimajo kaj ponuditi. Res hudi časi gredo tej, včasih tako ponosni deželi nasproti, čeprav upam, da si bodo še pravočasno že kaj pametnega zase spet izmislili, saj posledice tega bodo, kot že vedno doslej plačali drugi. Bog jih živi, čeprav znan star pregovor pravi, da je po toči zvoniti skoraj vedno prepozno.
Lublančan
01. 02. 2017 17.21
+1
Uh že vidim da bo tole boljše kot teater paradižnik oz Naša mala klinika.
nikhrast
01. 02. 2017 16.12
+3
Trump, samo v Rusijo in Slovenijo, drugje pa sami protesti, Ej, saj mu je še Harley-Davidson podjetje odpovedalo obisk jutri, nočejo ga v Milwaukeeju, preveč protestov bi bilo, pa prinaša negativno publiciteto, slabo za biznis..
Transformerji
01. 02. 2017 13.33
+1
Poteka postopek za izstop Britanije iz EU. Če Trumpa ne sprejmejo , ja kaj bodo pa delali? Kraljevina z državo vred bi razpadla!
Heretik1
01. 02. 2017 12.06
+2
Me prav zanima, če imajo Britanci jajca, da se uprejo diktatorju Krampu!
deratizacija
01. 02. 2017 10.39
S premierkinim odstopom je povabilo brezpredmetno.
M_teorija
01. 02. 2017 10.17
+5
A bo okoli rezervatov tud postavil mehiški zid, zdej ko so staroselci zaradi plinovoda odkopali bojno sekiro, spet!?
M_teorija
01. 02. 2017 10.13
+6
Če si bo pa slučajno Trump odahnu od toplega sprejema množic, mu bo pa baje Charles oddržal lekcijo o podnebnih spremembah!?
M_teorija
01. 02. 2017 09.49
+5
Donaldu bomo levi v EU še hvaležni. Zarad njega bodo ultraši volitve dobil. Tud nov begunski val jih ne reši!?
M_teorija
01. 02. 2017 12.01
+1
Aijn Prenn
01. 02. 2017 08.41
+5
Bil sem prepričan, da se bo možakar, ko bo izvoljen umiril in vlekel premišljene in umirjene poteze. Pa očitno tega ni sposoben, je preveč vase zaverovan in šibek v mentalnih kapacitetah.
M_teorija
01. 02. 2017 09.46
+6
Take fore je lahko prodajal kot nepremičninar pa pri vajencih. Država pa diplomacija pa to ni!? Še levi to vemo, sam drobnici ne kapne!?
M_teorija
01. 02. 2017 08.40
+7
A so desni ultra, še vedno navdušeni kako sposobnega Liderja so dobil v RDA (Razdruženih)!?
M_teorija
01. 02. 2017 08.38
+8
Bodo pa očitno Donalda v EU pričakale take množice kot so Baraka!?
M_teorija
01. 02. 2017 08.36
+10
Kdo bi si mislil, da bodo obiski takega državnika (Trampa) nerodnost za civilizirane države.
Aijn Prenn
01. 02. 2017 08.39
+8
A si predstavljaš sramoto... Predsednica vlade najtesnejše zaveznice ga povabi, doma pa vsi skočijo v luft in dajo povabilo v presojo parlamentu... Če bi bil jaz Trump, bi se v zemljo ugreznil. :-))
Aijn Prenn
01. 02. 2017 08.36
+2
A je dons Trump že kej novga potuhtal??
Old_geezer
31. 01. 2017 22.14
+11
Brexit je bil strel v obe koleni. So računali, da bodo morebiten izpad EU trga nadomestili s povezovanjem z ZDA. Zdaj pa so tam naleteli na nekaj bistveno hujšega kot je EU birokracija....
frako
31. 01. 2017 22.27
+6
Ah kje brexit je bil mišljen da ne bo nikoli uspeu, bla bi pa fina propaganda za desničarje družit da gredo volt za desne stranke. K je pa uspel so pa taprvi bežal od političnega samomora ki bi bil odhod od evrope. Dejansko je kar bi se spremenlo da bi angleži plačval več evropi s tarifami v zameno pa neb mel opcije glasvat o tem kako se evropski trg ureja. šengena nimajo evra tud ne.
M_teorija
01. 02. 2017 08.33
+6
Biti ali ne biti, zdaj ali se pokesat, al pa jest gensko spremenjeno hrano, kot jo imajo ameri, pol majo pa take predsednike!?
kolbek460
31. 01. 2017 21.17
-10
Slovenski zet je resno bolan narcis ,,tu pomoči ni ,samo metek ali sekira ,ali da čas pospravi to nadlogo ,
general17
01. 02. 2017 08.06
+1
Se en kao miroljuben liberalec....po drugi strani pa pises treba ga ubit....
frako
31. 01. 2017 20.32
-3
Am tisti goreči podporniki trampa ki ste spregledal oz boste, da je bil tramp najslabša možna izbira. Prosim ne it pr nas volt vidte da niste sposobni pravilno zbirat. Tistim ki boste pa ostal podporniki trampa pa itak ni pomoči.
korintos23
31. 01. 2017 20.20
-1
Desnjake smo pa zatrli s pomočjo Trumpa!
gremonadesno
31. 01. 2017 20.22
+3
korintos23
31. 01. 2017 20.13
-1
Moram priznati da so me malo moji levi simpatizerji Trumpa razočarali, če so bili prej za njega naj še bodo sedaj ko škripa?
gremonadesno
31. 01. 2017 20.16
+8
to , da levaki jokajo ne pomeni da skripa , ampak je dodantno zadovoljstvo .
gremonadesno
31. 01. 2017 20.17
+6
korintos23
31. 01. 2017 20.18
-3
Stari, ja, samo 4 ure me ni bilo, moraš pa vedno biti med večino! hahahaha
Brakedirt
31. 01. 2017 20.49
+0
korintos23
31. 01. 2017 20.51
-5
Brake, v Nemčiji tudi Trumpovci počasi ugašajo?
Brakedirt
31. 01. 2017 20.52
-1
tukaj je dobil 3 minute na porocilih, se prevec.
Apostol1
31. 01. 2017 20.01
-2
Trump s svojimi dejanji postaja po 2 svetovni vojni najbolj resna grožnja za mir . Sam osebno sem bil v predvolilni kampanji nekoliko bolj na njegovi strani , ker njegove grožnje o zidu in podobnih stvareh sem imel bolj za predvolilno retoriko in tudi obljuba da bo ponovno vzpostavil stike z Rusijo se mi je zdela zelo privlačna , verjetno se to še lahko zgodi ampak popolnoma je na prvem mestu njegova denarnica No sedaj pa še en mesec ne traja njegovo predsednikovanje in priča smo skrajno nehumanim ukrepom in podobno , kolikor sem uspel videti TV dnevniku naj bi bil v priporu tudi 5 letni otrok iz ene spornih držav , razlaga pa je bila da je lahko potencialno nevaren in pravim vsem podpornikom Trumpa ,ljudje pamet v glavo in ne nasedajte populizmu , ker če se bo to stopnjevalo je lahko to katastrofa za ves svet in tudi za Slovenijo pa čeprav Sevničani mislijo da bo Melanija popeljala Slovenijo na pot neslutenega turističnega razmaha
korintos23
31. 01. 2017 20.19
-5
trumpet, to v Ameriki, Siriji ali v Sloveniji? Jaz sem vnuke učil kako se zajec v zanko ujame! Hahahaha
trumpet2018
31. 01. 2017 20.29
+4
kori, si slišal tisti pregovor : Kdor goni dva zajca, nobenega ne ujame
korintos23
31. 01. 2017 20.42
-1
Zato sem jih jaz učil kako se lovijo! hahaha