Tujina

Še ena eksplozija na tirih

Moskva, 30. 11. 2009 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./STA/M.M.
Komentarji
6

Na železniških tirih v Rusiji je spet eksplodiralo. Tokrat v Dagestanu, kjer vlak na srečo ni iztiril. Tudi smrtnih žrtev ni bilo. Krivce za petkovo eksplozijo še iščejo.

Na železniški progi v ruski republiki Dagestan je odjeknila eksplozija. Kmalu zatem je po progi peljal vlak, ki je bil na poti iz Tjumena v azerbajdžanski Baku. Vlak k sreči ni iztiril, čeprav so bili tiri poškodovani, so po poročanju ruskih medijev sporočile oblasti. O smrtnih žrtvah ali poškodovanih ne poročajo.

Eksplozija v Dagestanu je odjeknila le tri dni po bombnem napadu na luksuzni vlak iz Moskve v Sankt Peterburg, v katerem je bilo po uradnih podatkih ubitih 26 ljudi, 104 so bili ranjeni. Štiri osebe pogrešajo. Ruska policija še naprej išče odgovorne za napad na vlak Nevski Ekspres, ki je zelo priljubljen med bogatimi Rusi in tujimi turisti. Na prizorišče napada so se v nedeljo vrnili sodni izvedenci, ki so iskali morebitne dodatne dokaze.

Za nesrečo vlaka na poti iz Moskve v Sankt Peterburg naj bi stali teroristi.
Za nesrečo vlaka na poti iz Moskve v Sankt Peterburg naj bi stali teroristi. FOTO: Reuters

Ruska obveščevalna služba FSB je sporočila, da je iztirjenje vlaka povzročila eksplozivna naprava z močjo sedmih kilogramov TNT. Ruski notranji minister Rašid Nurgalijev je izjavil, da dokazi nakazujejo, da je v napadu sodelovalo več oseb. Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče.

Odkrili skrivališče napadalcev

Preiskovalci so med drugim danes odkrili skrivališče domnevnih storilcev, ki jih sedaj iščejo s pomočjo fotorobotov. Skrivališče so odkrili v vasi v bližini prizorišča napada, na podstrešju hiše pa naj bi našli sledi štirih osumljencev. Ruski mediji ob sklicevanju na preiskovalce navajajo, da je glavni osumljenec nekdanji vojak s Severnega Kavkaza, ki se je pridružil skupini islamističnih teroristov.

Podpredsednik ruskih železnic Aleksander Bobrešov je danes menil, da za napadom najverjetneje stojijo uporniki s Severnega Kavkaza. Ob tem je izpostavil drugo eksplozijo - med reševalnimi deli je odjeknila še ena eksplozija, ki pa ni terjala žrtev -, ki naj bi bila prepoznavni znak tamkajšnjih upornikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
02. 12. 2009 21.08
darvil Ne mislim na metanje punčk iz moskovskih blokov ali na razširjen pojav kanibalizma... Ah Irak in Afganistan sta polomija od ZDA ,kje si pa Srbijo zdaj nasel?
darvil
01. 12. 2009 07.36
crni_jezek_teka30.11.2009, 23:57 misliš na strelski pokolj v Vashingtonu... svoj črni humor hrani za neke boljše ameriške čase v Afgavistanu,iraku ,Srbiji.
Abacus
30. 11. 2009 23.57
Pa tako mirno je ze bilo...
6-5
30. 11. 2009 23.52
Rusi jih bodo zdelal. V Sibiriji je še veliko dobrega prostora z zimskimi temperaturami. Tam tudi bomba ne vžge
kekec.bi.mojco
30. 11. 2009 11.11
jonas69, se strinjam s teboj
Osvald
30. 11. 2009 10.35
gotovo je kaj v zvezi z džamijo