Tujina

Še en posnetek atentata

Islamabad, 03. 01. 2008 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Pakistanu so objavili nov posnetek atentata na Butovo, predsednik Mušaraf pa je odločno zanikal vpletenost v umor.

Pakistanci še vedno žalujejo za umorjeno voditeljico Benazir Buto
Pakistanci še vedno žalujejo za umorjeno voditeljico Benazir Buto FOTO: Reuters
Pakistanska televizija Dawnnews je objavila še en amaterski posnetek atentata na opozicijsko voditeljico Benazir Buto. Ta dokazuje, da ni umrla zaradi eksplozije, ki jo je sprožil samomorilec, saj je že prej padla na vozilo.
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je odločno zanikal domneve, da je v umor pakistanske opozicijske voditeljice Benazir Buto vpletena vlada, je pa priznal, da ni zadovoljen s preiskavo atentata. V prvem pogovoru s tujimi novinarji po umoru Butove je tudi priznal, da je bilo prizorišče zločina hitro pospravljeno, pri čemer so bili verjetno uničeni dokazi. "Prepričan sem, da tega niso naredili zato, da bi prikrili določene dokaze ali da so jim obveščevalne službe naročile, naj skrijejo določene stvari," je dejal Mušaraf na novinarski konferenci v predsedniški palači. "Gre le za neučinkovitost ljudi, ki mislijo, da je treba počistiti cesto in sprostiti promet," je dejal.

Na vprašanje, ali ima "krvave roke", je Mušaraf odgovoril, da je to vprašanje pod častjo, je pa dodal, da želi v vsakem primeru odgovoriti javnosti. "Moja družina nikakor ni družina, ki verjame v ubijanje ljudi, umore, zarote," je dejal.


Scotland Yard ni pogodu opoziciji

ZDA so sporočile, da podpirajo pomoč Scotland Yarda pri preiskavi atentata in da zaenkrat ni potrebe po preiskavi ZN.

Privrženci umorjene opozicijske voditeljice nasprotujejo napovedi vlade, da ji bo pri preiskavi atentata pomagal britanski Scotland Yard. Znova so pozvali k oblikovanju posebne komisije pod okriljem Združenih narodov, kar pa oblasti zavračajo. Megla zmešnjave se bo razjasnila le, če bo režim sprejel zahtevo stranke za izvedbo preiskave ZN, kot se je to zgodilo v primeru umora libanonskega premiera Rafika Haririja," je medtem izjavil tiskovni predstavnik Pakistanske ljudske stranke (PPP), ki jo je do nedavnega vodila Butova, Farhatula Babar. Kot je dodal, je Mušarafov režim izgubil svojo verodostojnost in "niti domača preiskava niti medla udeležba tujine ne bosta pomirili dolgotrajnih dvomov in sumov".

Scotland Yard je že potrdil, da v Pakistan pošilja manjšo ekipo pripadnikov svoje protiteroristične enote. Veliko Britanijo naj bi zapustili še ta teden. Butova je velik del osemletnega izgnanstva preživela v Londonu, dokler se ni oktobra 2007 vrnila v svojo domovino.

Zakaj so preložili volitve?

Pakistanci še vedno žalujejo za umorjeno voditeljico Benazir Buto
Pakistanci še vedno žalujejo za umorjeno voditeljico Benazir Buto FOTO: Reuters

Mušaraf je tudi zanikal obtožbe opozicijske Pakistanske ljudske stranke, da so bile parlamentarne volitve preložene zato, da bi imeli njegovi privrženci dovolj časa za prireditev izidov. "Boste videli, da ne bo možnosti za prevare," je zagotovil. Volitve so zaradi atentata na Butovo in nasilja, ki je zatem zajelo državo, z 8. januarja prestavili na 18. februar. Kljub obtožbam na račun Mušarafa jih opozicija ne bo bojkotirala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

istra1
04. 01. 2008 09.19
Ta dogodek bi najbolje komentirala "strelka", ker je ekspert za balistiko. Morda ji je Mušaraf že poslal vabilo, da se vljuči v preiskavo.