Tujina

VIDEO: Stopnja jedrske nesreče dejansko večja?

Tokio, 14. 03. 2011 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.S./T.Š./STA/Reuters
Komentarji
379

Francoske jedrske oblasti pravijo, da bi lahko bila stopnja jedrske nesreče za eno ali celo dve stopnji višja, kot so ocenili Japonci. Medtem pa v elektrarni Fukušima ne izključujejo možnosti taljenja sredice.

V japonski jedrski elektrarni Fukušima je odjeknila še druga eksplozija, vendar so odgovorni sporočili, da je sredica reaktorja ostala nedotaknjena. Eksplodiralo je v reaktorju številka 3, iz katerega se je dvigoval oblak sivega dima. Eksplodiralo je zaradi prevelike koncentracije vodika.

Druga eksplozija je odjeknila v reaktorju številka 3.
Druga eksplozija je odjeknila v reaktorju številka 3. FOTO:

Reaktor so vse od potresa budno spremljali zaradi morebitne eksplozije, saj se je po sobotni eksploziji v reaktorju številka 1 tlak močno dvignil. Šef sekretariata Yukio Edano je sporočil, da je sredica reaktorja nedotaknjena, kar je pomirilo nekatere strahove o tveganju za okolje in ljudi. Edano je dejal, da je bila možnost, da bi prišlo do radioaktivnega uhajanja, majhna, vendar je vse ljudi, ki živijo v 20-kilometrskem evakuacijskem območju, pozval, naj ostanejo v zaprtih prostorih.

Za vse, ki bi želeli pomagati prizadetim v potresu na Japonskem, lahko svoj prispevek posredujejo na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, 02140-0015556761, Namen:Japonska, Sklic: 00 6270. Zbrana pomoč bo prizadetim posredovana preko Caritas Internationalis.

Rdeči križ Slovenije pa prosi in poziva vse, ki želijo pomagati, da svoj prispevek nakažejo na: TRR 03100-1111122296, referenca ozirom sklic 00 937047, s plačilnim nalogom BN 02, pripis "Potres Japonska".

Kljub dvema eksplozijama je železni zid okrog jedrskih reaktorjev zdržal, poroča dopisnik BBC iz Tokia. Tudi če bi se jedrske palice pregrele in bi se pojavilo delno uničenje, je zelo malo verjetnosti, da bi sevanje uhajalo v ozračje, je povedal.

Težave tudi v reaktorju 2

Operater japonske jedrske elektrarne Fukušima, ki je bila poškodovana v petkovem potresu, danes ni izključil možnosti, da je tudi v reaktorju številka dve prišlo do taljenja sredice. Črpalka, ki zagotavlja, da gorivne palice prekriva voda, ne deluje, zato se je gladina vode v reaktorju znižala in po zadnjih podatkih oblasti palice niso prekrite.

Predstavniki Tepca so na novinarski konferenci sprva povedali, da so tudi ta reaktor, podobno kot že prej reaktorja številka ena in tri, začeli hladiti z morsko vodo. Kasneje so sporočili, da so palice zaradi poškodbe enega od ventilov od približno 15. ure po srednjeevropskem času "popolnoma izpostavljene" oz. da niso prekrite z vodo.

"Nismo optimistični, vendar upam, da bomo uspeli znova odpreti ventil in znižati pritisk v reaktorju, tako da bomo vanj lahko znova dolili vodo," je povedal neimenovani predstavnik Tepca.

Po poročanju britanskega Guardiana naj bi bile razmere v reaktorju številka dve še veliko hujše kot v reaktorjih ena in tri.

Če palice niso prekrite, namreč grozi pregrevanje reaktorja, kar lahko privede od taljenja sredice ter uhajanja radioaktivnih snovi.

Medtem pa je tiskovni predstavnik japonske vlade zatrdil, da ni verjetno, da bi v reaktorju številka dve prišlo do večje eksplozije.

Eksplozija v Fukušimi
Eksplozija v Fukušimi FOTO:

Japonske oblasti so sicer varno ohladile dva jedrska reaktorja v kompleksu v bližini jedrske elektrarne Fukušima, kjer še vedno hladijo tri pregrete reaktorje, poročajo lokalni mediji.

Francoska agencija za jedrsko varnost (ASN) pa je sporočila, da bi jedrska nesreča na Japonskem lahko bila ocenjena s stopnjo 5 ali 6 na mednarodni lestvici od 1 do 7. Japonska agencija za jedrsko varnost pa je pred tem nesrečo ocenila s stopnjo 4.

''Stopnja 4 je resna stopnja. Menimo pa, da gre najmanj za stopnjo 5 ali 6,'' je dejal predsednik ASN Andre-Claude Lacoste.

Tokijsko električno podjetje je sporočilo, da je bilo v zadnji eksploziji ranjenih enajst ljudi. Oblasti ljudi pozivajo, naj ne pijejo vode iz pipe in naj vzamejo jod, če imajo dostop do njega, saj lahko prepreči nastanek raka na ščitnici. Z območja so evakuirali več kot 180.000 ljudi, do 160 pa bi jih lahko bilo izpostavljenih sevanju.

Oblasti so evakuacijskim centrom dostavile 230.000 enot stabilnega joda, za preventivo v primeru morebitne izpostavljenosti jedrskemu žarčenju. Joda sicer še niso razdelili med prebivalce, saj bodo to storili le v primeru, ko se bo izkazalo za potrebno.

Tokio je sicer zatem uradno zaprosil Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), naj na Japonsko napoti ekipo svojih strokovnjakov, ki bi državi pomagali ob jedrski krizi po potresu. Kot je danes na Dunaju pojasnil generalni direktor IAEA Jukija Amano, se agencija z Japonsko še pogovarja o podrobnostih napotitve strokovnjakov IAEA.

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

''Cunami je s tem, ko je poškodoval zunanje električno napajanje in prav tako zasilne dizel generatorje, onemogočil hladilne sisteme reaktorjev. Brez sprotnega ohlajanja reaktorjev se je zaradi zaostale toplote v jedrskem gorivu segrevalo reaktorsko hladilo voda, ta se je nato uparjala, pri čemer je naraščal tlak. Ko se nivo hladilne vode v reaktorju zniža in pade pod višino vrha sredice, pride do poškodbe sredice ter do taljenja goriva. Ob taljenju materialov v reaktorski posodi nastaja vodik,'' so v pojasnilo dogodka zapisali na spletni strani Uprave RS za jedrsko varnost.

''Za ohranitev celovitosti primarnega sistema in zadrževalnega hrama so operaterji pričeli z zniževanjem tlaka, tako da so nadzorovano večkrat izpustili radioaktivno paro in vodik v reaktorsko zgradbo. V reaktorski zgradbi se je izpuščeni vodik pomešal s kisikom, kar je ob pravem razmerju privedlo do eksplozije. Tako se je eksplozija pripetila zunaj primarnega sistema in primarnega zadrževalnega hrama, poškodovala pa je reaktorsko zgradbo. V elektrarno so kasneje namestili prenosne dizel generatorje za pogon črpalk, s katerimi sedaj vbrizgavajo morsko vodo v sredico reaktorjev. Če bo ta postopek uspešen, lahko reaktorje dolgoročno ohlajajo in obvladajo jedrsko nesrečo,'' še pojasnjujejo.

Pri tem pa opozarjajo, da morska voda za hlajenje ni primerna. ''Ker reaktor tipa BWR (vrelni reaktor) obratuje s čistim hladilom (voda), bo morska voda onesnažila sisteme elektrarne, vendar pri reševanju elektrarne to ni najpomembnejše. Slana voda bi onemogočila nadaljnje delovanje elektrarne, ki pa po večji ali manjši stalitvi sredice reaktorja v vsakem primeru verjetno ne bo več obratovala. V trenutni situaciji je najbolj pomembno dovesti čim večjo količino hladila v sredico reaktorja, za preprečitev taljenja goriva in za njegovo ohladitev (odvajanje zaostale toplote). Običajno ima elektrarna zaloge čiste vode za ohlajanje v primeru nesreče, vendar je možno, da je prišlo do poškodb komponent teh elektrarn ob potresu in cunamiju in ti viri niso več razpoložljivi.''

Preberite, kako je v takšnem primeru poskrbljeno za varnost v Jedrski elektrarni Krško.

Za popolno umiritev stanja je po njihovih navedbah potrebno vzpostaviti dolgoročno hlajenje sredice reaktorjev. Ohlajanje jedrskega goriva bo potekalo dalj časa. Zgradbe oz. lokacije elektrarn so zelo verjetno kontaminirane z izpuščenimi radioaktivnimi snovmi, kar bo potrebno očistiti oziroma dekontaminirati. Poškodovano hladilo se bo po daljšem času lahko varno pospravilo kot visoko radioaktivni odpadek.

Aleš Janežič, direktor inšpekcije na Uradu za jedrsko varnost, je za oddajo 24UR OB ENIH povedal, da so razmere v nuklearki Fukušima resne. Kot je povedal, je glavni problem, da so vse tri enote brez zunanjega napajanja. Stikališče je praktično odneslo, daljnovodi pa so pretrgani. Vsa napajanja, ki so trenutno na voljo, so iz mobilnih dizelskih agregatov, ki napajajo nekatere črpalke, s katerimi potem zagotavljajo nekaj vode za hlajenje sredice.

Sevanje podobno rentgenskemu slikanju

Singapur bo testiral vse uvožene japonske produkte, da bi ugotovil, če so bili izpostavljeni sevanju.

Jedrska fizičarka Paddy Regan z univerze Surrey je povedala, da bi imelo sevanje, ki naj bi uhajalo iz nuklearke Fukušima, podobne učinke kot rentgensko slikanje prsi, in da so evakuacije s teh območij na tej točki le previdnost.

Francoski industrijski minister Eric Besson je situacijo po eksploziji opisal kot skrb vzbujajočo in dejal, da ne morejo izključiti možnosti jedrske katastrofe. Ruski premier Vladimir Putin pa je sporočil, da ne obstaja nobena grožnja pred globalno jedrsko katastrofo. Prav tako je dejal, da Rusija ne bo spremenila svojih načrtov in bo v prihodnjih desetletjih zgradila več jedrskih elektrarn.

Eksplozija v Fukušimi
Eksplozija v Fukušimi FOTO:
Premier Naoto Kan je povedal, da je situacija v jedrski elektrarni še vedno skrb vzbujajoča in da oblasti delajo vse, da bi preprečile širjenje katastrofe. Včeraj je dejal, da je katastrofa največja kriza, s katero se sooča Japonska po 2. svetovni vojni.

Jedrsko krizo sta sprožili dve petkovi nesreči, potem ko je Japonsko prizadel močan potres, ki mu je sledil cunami, ki je pustošil po severovzhodni obali.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je izredno stanje razglasila tudi za elektrarno Onagavo, potem ko so tam zaznali povečano sevanje. Japonska agencija za jedrsko varnost je sicer sporočila, da težav s procesom hlajenja v tej elektrarni ni in da vsi trije reaktorji, ki so po potresu avtomatično prenehali delovati, funkcionirajo normalno. Sevanje pa naj bi bilo kar 700-krat večje od normalnega, a je to po njihovih podatkih še vedno precej majhno.

Uničena streha na reaktorju številka 1
Uničena streha na reaktorju številka 1 FOTO: Reuters

Črpalka za hlajenje se je čez vikend ustavila tudi v elektrarni Tokai v okrožju Naka v prefekturi Ibaraki, 120 kilometrov severno od Tokia. Elektrarna se je sicer avtomatično zaustavila takoj po potresu, pristojni pa zagotavljajo, da deluje rezervni sistem hlajenja. Oblasti pa so danes sporočile, da bi reaktorje v nuklearki lahko varno ohladili do torka zjutraj.

Preberite tudi: Reševalci so na dveh obalah japonske prefekture Mijagi odkrili približno 2.000 trupel. Reševalci hitijo z akcijo, pri tem pa jim pomagajo tudi tujci.

Čez dva tedna bo radioaktivni oblak dosegel Evropo

Na območju poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima, iz katere uhajajo radioaktivne snovi, piha močan jugovzhodni veter, ki radioaktivni oblak nese proti Tihemu oceanu. Švedske oblasti za jedrsko varnost pričakujejo, da bo radioaktivni oblak Švedsko dosegel v približno dveh tednih.

Radioaktivne snovi naj bi v Evropo "pripotovale" preko Severne Amerike, v Evropi pa je pričakovati le nizko koncentracijo škodljivih snovi in s tem le neznatne učinke na okolje, ugotavljajo švedski strokovnjaki. Tudi v ZDA zaradi snovi iz japonske jedrske elektrarne menijo, da ni pričakovati večjega škodljivega sevanja.

Američani umaknili svoje ladje

Ameriška sedma flota je umaknila svoje ladje in letala z območja okoli nuklearke Fukušima, potem ko so zaznali majhno sevanje. Letalonosilka Ronald Reagan je bila okoli 160 kilometrov od obale, ko so njeni instrumenti zaznali sevanje v oblaku dima in pare, ki sta se dvigala iz nuklearke. Oblasti so sporočile, da je bilo sevanje enako mesečnemu odmerku, ki smo mu izpostavljeni v naravnem okolju.

Strokovnjaki pravijo, da katastrofa, kot je bila leta 1986 v Černobilu, skoraj ni mogoča, saj so reaktorji zgrajeni bolj kakovostno, prav tako pa imajo na Japonskem bolj stroge varnostne ukrepe.

Japonska vlada sicer vztraja, da je raven sevanja po državi v mejah normale, vendar je nemški poslovnež za BBC povedal, da nekatera tuja podjetja selijo svoje zaposlene na jug ali iz države, saj nimajo več zaupanja v to, kar govori vlada.

Varčevanje z električno energijo

V Tokiu je bilo današnje jutro v znamenju prometne zmede, ki so jo povzročile napovedi izklopov električne energije. V skladu z uradnimi obvestili bi moral danes ob 7. uri začel veljati nov režim oskrbe z elektriko v Tokiu in okoliških prefekturah, ki jih je prizadel potres. Območja so razdelili v pet območij, kjer bodo elektriko izklapljali ciklično po tri ure v vsakem območju. Podjetje Tepco je zjutraj nenadoma prestavilo začetek izklapljanja in s tem povzročilo dodatne nejasnosti glede prihodnjih načrtov oskrbe z elektriko.

Zaradi načrtovanih izklopov elektrike glavnina železniških prog napoveduje prekinitev in zmanjšanje prometa med 13. in 19. uro.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ewiiiie
15. 03. 2011 19.59
to je to k mislejo sam nase pa zto, da ne bi zgubil ugleda, al pa gredo izpadl pred drugim držvam. nej povejo tko k je dejansko ne pa da skrivajo podatke al se lažejo da je ni panike (tko k je blo u črnobilu) hjo ljudje so jih volil zto da delajo dobro ljudem in svetu ne pa zto da mislejo kko bodo izpadl -.-
Alojz Železnik 1
15. 03. 2011 04.59
Berem: "Na območju poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima, iz katere uhajajo radioaktivne snovi, piha močan jugovzhodni veter, ki radioaktivni oblak nese proti Tihemu oceanu. Švedske oblasti za jedrsko varnost pričakujejo, da bo radioaktivni oblak Švedsko dosegel v približno dveh tednih." Jedrska energija pač ni omejena z državnimi mejami. Nesreče so bile, so in vedno bodo. Zato je prav, da o jedrski energiji odločajo vsi ljudje ne le tisti s denarjem in oblastjo.
skandinavec
15. 03. 2011 04.34
Prišlo je še do 4. eksplozije!!! Japonske oblasti pravijo, da se je radiacija povečala za več kot 400x dovoljene letne vrednosti!!!!!! vir: Kyodo
skandinavec
15. 03. 2011 03.48
S Černobilom se primerja predvsem zaradi tega, ker je ta bila edina jedrska katastrofa, ki je primerljiva. Škode še na srečo ni takšne kot je bila v Ukrajini vendar je na Japonskem tekoča situacija. Tveganje oz. potencial pa je na Japonskem mnogokrat večji. Ne pozabit, da imajo tudi druge nuklearke na Japonskem težave s hlajenjem...ne sicer takšne kot Fukušima ampak so vseeno stvari resne.
bucymd
15. 03. 2011 03.35
amerikanci jo niso kar tako brez zveze ucvrli nazaj! ČE NA 100 KILOMETRIH ZAZNAJO POVEČANO SEVANJE JE NEKAJ HUDO NAROBE!
kyuubi123
15. 03. 2011 03.20
prvo kot prvo zakaj usi primerjate crnobil z to japonsko elektrarno. prvo kot prvo skoda je se vedno manjsa kot pri crnobilu. tveganja so velika. vender pa vrjamem da strokovnjaki niso tako * kakor so bili ukrajini. tako da se nimate kaj sikirat.
SuperVeloce
15. 03. 2011 02.58
Ne razumem, zakaj se ne preleti mimo in slika od zgoraj. Saj imajo Geigerjeve števce za varnost... Takrat bi videli, v kakšnem stanju je dejansko stavba. Ker v Černobilski elektrarni je odneslo pokrov reaktorja, kar se tukaj ni zgodilo. Reaktor je bil odprt, kadilo se je ven kot iz TEŠ na slab dan...
BIDDLE
15. 03. 2011 02.24
no pa smo tm k je černobil.....al pa zlo bliz......zakaj skrivajo podatke to mene najbolj boli.....sej so jih ljudje volil zato da se stanje ljudstva izboljšuje ne pa slabša.....pa tako je povsod......tudi pri nas....res hudo, da je denar an prvem mestu.....kaj je važno kolk je škode v bil$......važni so ljudje in narava, pa planet zemlja.....kakšna škoda da bomo zdej dihal uran pa plutonij...cezij itd....
skandinavec
15. 03. 2011 02.00
Ob 2. eksploziji je šlo za reaktor, ki je uporabljal t.i. "MOX gorivo, ki ob uranu uporablja tudi plutonij!! Razlika je bila vidna že ob primerjavi eksplozij obeh stavb, kjer sta bila reaktorja.
Northwest
15. 03. 2011 01.46
In ravno francozi se oglasajo ki so sami unicevali oceane in delali jedrske poskuse na otokih in pod vodo.
hot-shot69
15. 03. 2011 00.49
To pa ni dobro. Čakam, da povejo kakšne so radioaktivne vrednosti, da gremlahko spat. Še vedno upam, da ne bo dolgotrajnih posledic na širšem področju.
raa18
15. 03. 2011 00.46
Vsaj polovico gorivnih palic je nad vodo!
raa18
15. 03. 2011 00.44
Trenutno poteka press konferenca. Razneslo naj bi tudi "supression pool", po možnosti tudi samo jedro. Evakuirali so vse nepotrebno osebje s same lokacije elektrarne, ostalo pa je nekaj nujnih delavcev. Slava jim
raa18
15. 03. 2011 00.41
Razneslo 3. reaktor. Razneslo naj bi tudi osnovno posodo reaktroja in ne le zunanje ohišje
raa18
15. 03. 2011 00.35
URADNO: Razneslo 3 reaktor! Ne samo "ohišje" temveč predvidevajo da dejansko razneslo jedro reaktorja.
SuperVeloce
15. 03. 2011 00.35
Kot sem ze rekel, ce se nebi te stare JE podaljševale, ker jim pametnjakoviči in greenpeace in podobni ne pustijo graditi novih, se to kar spremljamo, nebi zgodilo. Prva stvar je zavarovanje pred takšnimi primeri kot je tsunami. Druga pa varna protipotresna gradnja. Bolj kot Richterjeva lestvica, je pomemben podatek, koliko je bil horizontalen pospešek tal, pred skoraj 4 leti je nova japonska elektrarna brez problema preživela 3-kratni pospešek, kot je bila dizajnirana (do 0,85g, kar je tudi skoraj 3x več kot je fasala fukushima) in o tem ni noben poročal... en.wikipedia.org/wiki/Kashiwazaki-Kariwa_Nuclear_P...
TheMarine
15. 03. 2011 00.19
No mislim, da veliko o realni količni sevanja pove podatek, da se je umaknila ameriška letalonosilka saj so njeni instrumenti zaznali sevanje, ko je bila 160 km !!!!!! od obale. Sicer ne vem kakšna je realna situacija, vendar raje ne pomislim kakšne so meritve sevanje na oddaljenosti 24 km oz. 10 km od reaktorja.
ucho321
15. 03. 2011 00.13
Kot prvo: ne mislim tu primerjati dogodka z črnobilom ali napovedovati kakšno katastrofo, le zanimivo se mi zdi kako vsi 100% verjamete japoncem vse kar rečejo, kljub temu da je jasno da še sami nevedo kaj se bo zgodilo (ali pa ne povejo).
upornik007
14. 03. 2011 23.52
Misija1 14.03.2011, 23:46 BUUUUUUU
Prekmurje Slovenija
14. 03. 2011 23.50
Glavno, da bo Barcelona v ligi prvakov prva.