Tujina

Še čez zadnjo oviro do stabilnejšega evra

Bratislava, 14. 10. 2011 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovaški parlament je v drugem poskusu podprl krepitev začasnega mehanizma za stabilnost evra. Slovaška je tako kot zadnja od 17 članic evrskega območja potrdila krepitev.

Slovaška premierka je v prvem glasovanju nanj vezala zaupnico, ki pa je njena vlada ni dobila.
Slovaška premierka je v prvem glasovanju nanj vezala zaupnico, ki pa je njena vlada ni dobila. FOTO: Reuters

Slovaški parlament je danes podprl krepitev začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF). V drugem poskusu glasovanja je za krepitev EFSF glasovalo 114 poslancev iz vladajoče koalicije in opozicije, 30 poslancev je bilo proti. Slovaška je tako kot zadnja od 17 članic evrskega območja potrdila krepitev EFSF.

Slovaški parlament je o krepitvi mehanizma sicer glasoval že v torek, a vlade pri prizadevanjih za potrditev EFSF ni podprla ena od štirih strank vladajoče koalicije Svoboda in solidarnost (SaS), zaradi česar je v torek padla desnosredinska vlada. Za krepitev EFSF v torek niso glasovali niti opozicijski socialdemokrati, ki pa so že takrat napovedovali podporo pri drugem glasovanju. Premierka Iveta Radičova je glasovanje o EFSF vezala na zaupnico vladi.

Slovaška je predstavljala še zadnjo oviro pri krepitvi EFSF, ki velja za ključni sklad pri reševanju globoko zadolženih članic območja evra. EFSF bo imel po novem 780 milijard evrov kapitala in za 440 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil. Krepitev mehanizma bo med drugim omogočila drugo javno pomoč Grčiji v višini 109 milijard evrov.

Okrepljeni EFSF naj bi tudi dobil nove instrumente, ki bodo pripomogli k temu, da se bo lahko mehanizem hitreje odzival. Tako bo lahko v prihodnje od vlad in pod določenimi pogoji tudi od investitorjev kupoval tudi dolgove držav, ki so se znašle v krizi, te države pa bodo lahko dobile tudi ugodna posojila.

Vlada je nato dosegla dogovor s socialdemokrati Roberta Fica o podpori EFSF, v zameno pa so morale članice vlade pristati na predčasne volitve. Fico je dogovor o podpori EFSF dosegel s tremi od štirih strank desnosredinske koalicije, Slovaško demokratično in krščansko unijo (SDKU), krščanskimi demokrati (KDH) in madžarsko-slovaško stranko Most-Hid.

Olajšanje premierke v odhodu: Ne bomo več črne ovce

Radičova je sicer po današnjem glasovanju pokazala vidno olajšanje. "Slovaške v Evropi ne bodo več dojemali kot črne ovce," je dejala. "Čeprav je bila cena visoka, sem vesel, da smo izpolnili naše obveze in nismo blokirali tega mehanizma, katerega namen je preprečiti krize v evro območju," je po glasovanju o krepitvi EFSF dejal finančni minister Ivan Mikloš.

Tudi vodja socialdemokratov Fico je izrazil zadovoljstvo z izidom glasovanja. "Slovaška se je znova vrnila na zemljevid Evrope in zahvaljujoč nekaterim političnim strankam jo vidijo kot zaupanja vrednega evropskega partnerja." Fico je tudi izrazil upanje, da bodo novo vlado sestavljale stranke z bolj podobnimi pogledi na evropske zadeve, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Predsednik parlamenta Richard Sulik pa je kot nasprotnik krepitve EFSF nasprotnega mnenja. "Slovaški parlament je postal marionetno gledališče, ki sledi navodilom iz Bruslja." Sulikova SaS zdaj razmišlja o ustavni tožbi, saj ustava po njenem mnenju ne predvideva, da je v prvem poskusu neuspešno glasovanje mogoče ponoviti.

Tudi na Slovaškem na predčasne volitve

Poslanci koalicije in opozicije so v 150-članskem parlamentu pred tem danes s 143 glasovi proti trem podprli tudi predčasne volitve v državi. Te naj bi potekale 10. marca prihodnje leto. Redne parlamentarne volitve so bile na Slovaškem sicer predvidene šele leta 2014. Pričakovati je, da bo v prihodnjih mesecih do predčasnih volitev Slovaško vodila manjšinska vlada, saj druga najmočnejša stranka SaS v vladi ni več zaželena, premierka Radičova pa je štiri ministre iz SaS pozvala k odstopu.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
14. 10. 2011 12.39
"Slovaški parlament je postal marionetno gledališče, ki sledi navodilom iz Bruslja." Sulikova SaS zdaj razmišlja o ustavni tožbi, saj ustava po njenem mnenju ne predvideva, da je v prvem poskusu neuspešno glasovanje mogoče ponoviti. . Problem je samo v tem, da tudi, če Sulik DOKAŽE neustavnost glasovanja..... Evropa tega ne bo upoštevala... in še naprej trdila, da je EFSF d.o.o. (ja... to je navaden d.o.o. s sežem v Luxemburgu) ZAKONITO dokapitaliziran (ja... te "garancije" pomenijo dokapitalizacijo d.o.o.ja, da bo slednji lahko še več posojal "zgubaškim" državam in bankam). . EU birokrati pa že pripravljajo sporazum oz. "direktivo", s katero bi temu d.o.o.-ju dali "centralno-bančna pooblastila".... z drugimi besedami... dobil naj bi pravico TISKATI DENAR oz. "ustvarjati vrednost iz nič" (perpetuum mobile).... Nastaja "evropski FED" v lasti parih privatnih bank !!!!! . PS : Zanimivo, da Vam novinarji nikoli ne povedo celotne resnice.... Še več.... povsod je "začasni mehanizem za stabilnost evra" napisan z malo začetnico, kar nakazuje na "sistem delovanja", ne pa na zametek fašistične banke !!!!! Je to posledica zavestnega zavajanja.... ali pa nerazgledanosti (neumnosti) novinarjev.... me v danem trenutku ne zanima !!!!!!
korintos1
14. 10. 2011 11.27
Evro je že v redu, samo dotok je slab, samo enkrat na mesec.
izbriši mi profil admin
14. 10. 2011 11.25
gruber74
14. 10. 2011 10.49
Vsi so do zdaj klonili pritiskom Bruslja in tudi Slovaki niso izjema.Vprasanje ki se pri tem poraja je???Kdaj bo spet Grcija potrebovala nekaj miljard za njihove tajkune in bogatase-ki jih pa seveda ni malo.
mulmar
14. 10. 2011 09.43
Dobra novica, podaljsala se je zivljenska doba Evra. Slaba novica samo za kksno leto. Tale Bruselj samo se za svoje birokrate zivi.
Platon23
14. 10. 2011 08.37
a to se poskuša dokler ne uspe al kako? To je pa res politiki oz demokracija! Če se ni glasovalo kot si želel glasovanje pač ponoviš! Ovce!