Tujina

400 samskih moških nadaljuje z delom v Fukušimi

Tokio, 29. 03. 2011 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
175

Delo v nemogočih razmerah opravljajo predvsem samski moški, ki jih v elektrarno vozijo s posebnimi avtobusi, na dan pa zaužijejo dva obroka, predvsem piškote, sadne sokove in konzervirano hrano.

Medtem ko se na Japonskem odvija prava bitka s časom, je jedrska kriza prišla tudi v poslanske prostore. Nekateri opozicijski poslanci so premierja Naota Kana namreč napadli, ker ni razširil evakuacijskega območja okoli nuklearke. Kan pa je dejal, da je zaprosil za mnenje o razširitvi območja, kar bi prisililo 130.000 ljudi, da se preselijo, medtem ko jih je 70.000 že razseljenih.

Merjenje radiacije
Merjenje radiacije FOTO: Reuters

Kan je sicer danes zatrdil, da je njegova vlada "maksimalno pripravljena" na ukrepanje ob težavah z jedrsko elektrarno Fukušima, ki je bila poškodovana v potresu 11. marca. Dejal je, da razmere v nuklearki ostajajo "nepredvidljive". Na seji proračunske komisije senata je tudi priznal, da so ob izbiri mesta za gradnjo jedrske elektrarne močno podcenjevali nevarnost cunamija.

V Fukušimi se razmere medtem dodatno zapletajo. Kot je iz Tokia sporočil Boštjan Bertalanič, so v ponedeljek visoko radioaktivno vodo odkrili v zunanjih jaških, ki so povezani s turbinskimi sobami in so od morja oddaljeni nekaj več kot 50 metrov. Tam do zdaj sevanja niso merili. Upravitelj nuklearke Tepco sumi, da voda uhaja iz jaškov v morje. Vodo so do sedaj izčrpali iz prostorov prvega reaktorja.

Tepco, ki upravlja z nuklearko, pa je sporočil, da so v zemlji na petih območjih okoli Fukušime našli plutonij, ki pa ni škodljiv za zdravje ljudi. Plutonij, ki je stranski produkt atomske reakcije in se ga uporablja tudi za jedrske bombe, je zelo kancerogen in ena najbolj nevarnih snovi na zemlji, pravijo strokovnjaki, ki domnevajo, da je prišel iz poškodovanega tretjega reaktorja, saj je edini, ki plutonij uporablja v svojih različnih gorivih.

Bližino vzhodne obale japonskega otoka Honšu je danes spet stresel potres z močjo 6,3.

Japonska agencija za jedrsko in industrijsko varnost je sporočila, da vrednosti plutonija niso škodljive za zdravje ljudi, bi pa odkritje lahko pomenilo kršitev pri vzdrževalnem mehanizmu reaktorja. ''Plutonij je snov, ki nastaja, ko je temperatura visoka, in je tudi zelo težak, zato ne uhaja tako zlahka,'' je povedal namestnik direktorja Hidehiko Nišijama. ''Če je plutonij prišel iz reaktorja, nam to pove nekaj o poškodbi. In če so nastale kršitve pri vzdrževanju mehanizma reaktorja, to pomeni resnost te nesreče,'' je dodal.

Podpredsednik tokijskega električnega podjetja Sakae Muto je dejal, da so sledi plutonija – 238, 239 in 240 – v skladu s preteklimi ugotovljenimi stopnjami na Japonskem zaradi delcev, ki so v atmosferi zaradi jedrskih poskusov v tujini. ''Opravičujem se, ker so bili ljudje zaskrbljeni,'' je dodal.

Kontrolna soba tretjega reaktorja
Kontrolna soba tretjega reaktorja FOTO: Reuters

Pomoč iz tujine

Japonska aktivneje išče pomoč v tujini. Ameriškim strokovnjakom se bosta pridružila dva francoska specialista za radiološko varnost. Kot poroča časnik Mainiči, so predstavniki tokijskega elektropodjetja zaprosili za francosko pomoč pri odpravljanju posledic radioaktivnega sevanja.

Na popotresna območja prihajajo tudi prve tuje zdravniške ekipe, potem ko je japonska vlada sprostila omejitve za delovanje tujih zdravnikov na prizadetih območjih. V pristaniškem mestecu Minami-sanriku bo na primer delovala izraelska zdravniška ekipa, ki šteje 53 članov.

Luksuzni hotel v Tokiu bo ljudem iz okolice Fukušime, ki so jih zaradi nevarnega sevanja evakuirali iz območja, ponudil začasno namestitev. V 40-nadstropni Grand Prince Hotel Akasaka s 700 sobami, ki stoji v znamenitem predelu Akasaka, nekoč priljubljenem kraju, kjer so se zbirali politiki in slavni, bodo od začetka aprila do konca junija nastanili 1600 ljudi.

Japonska agencija za jedrsko varnost je sporočila tudi nekaj podrobnosti o delavcih in delovnih razmerah na območju nuklearke. Trenutno v nemogočih razmerah z delom nadaljuje 400 posebej najetih delavcev. V glavnem so to samski moški med dvajsetim in tridesetim letom starosti. Nastanjeni so v posebni zgradbi v bližini nuklearke, kjer se povprečne vrednosti sevanja gibljejo med dva in deset mikrosiverti na uro. Vsakih pet dni se del ekipe zamenja.

Delavce in hrano vozijo v elektrarno s posebnimi avtobusi. Da bi zmanjšali vplive sevanja, delavci počivajo v posebnih svinčenih sobah. Na dan zaužijejo dva obroka. Jedilnik sestavljajo posebni piškoti, sadni sok in konzervirana hrana. Na dan prejmejo tudi liter in pol vode. Delavnik se začne ob šestih zjutraj. Dvakrat na dan se dobijo na sestankih, kjer izmenjajo informacije in razdelijo delovne naloge. Največ težav imajo s črpanjem radioaktivne vode, ki se nabira v prostorih in preprečuje popravilo električne napeljave, je še sporočil Bertalanič.

Se bodo sploh še kdaj vrnili domov

Več deset tisoč japonskih kmetov in ribičev z območja okoli Fukušime pa se medtem sooča z možnostjo, da se nikoli več ne bodo mogli vrniti domov. ''Zemlja, ki so jo dobili od svojih prednikov, jim zelo veliko pomeni,'' je povedal član skupščine v Fukušimi. ''Prvi korak je, da tem beguncem dejansko povemo, da se ne bodo vrnili domov, saj to zanje sploh ni verjetno,'' je povedal. ''Prekletstvo ljudi iz Fukušime je, da bo njihovo ime povezano z radioaktivnim sevanjem, morda po vsem svetu,'' je še dejal.

Po zadnjih podatkih 11.168 žrtev potresa

Več kot dva tedna po uničujočem potresu magnitude 9 in cunamiju, ki sta 11. marca prizadela severovzhod Japonske, so pristojne oblasti danes sporočile novo bilanco smrtnih žrtev in pogrešanih. Po najnovejših podatkih je umrlo 11.168 ljudi, več kot 16.400 pa jih pogrešajo, je sporočila japonska televizija NHK.

V prefekturi Mijagi so uradno potrdili smrt 6792 ljudi, v prefekturi Ivate 3301, v prefekturi Fukušima pa 1017. Ostale smrtne žrtve so zabeležili v ostalih prefekturah na severovzhodu države in na območju Tokia. Pristojne oblasti pričakujejo, da se bo število smrtnih žrtev še povečalo.

Številni ljudje še vedno živijo v zasilnih zatočiščih.
Številni ljudje še vedno živijo v zasilnih zatočiščih. FOTO: Reuters

Vsi, ki bi želeli pomagati prizadetim v potresu na Japonskem, lahko svoj prispevek posredujejo na:

Japonsko veleposlaništvo v Sloveniji se je danes zahvalilo za izraze sožalja in pomoč pri soočanju s posledicami potresa in cunamija, ki sta prizadela severovzhod Japonske. V sporočilu so navedli izjavo premierja Kana, da je to najhujša kriza na Japonskem v zadnjih 65 letih, in obenem trdno prepričanje, da bodo Japonci ob sodelovanju mednarodne skupnosti uspeli premagati težave.

- Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, 02140-0015556761, Namen: Japonska, Sklic: 00 6270. Zbrana pomoč bo prizadetim posredovana preko Caritas Internationalis.

- Rdeči križ Slovenije na tekoči račun 03100-1111122296, referenca oziroma sklic 00 937047, s plačilnim nalogom BN 02, pripis 'Potres Japonska'. Zbrana sredstva bodo nakazali Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca za izvajanje programov pomoči.

- Pomoč za malčke, ki jih je prizadela tragedija na Japonskem, zbira tudi POP TV. Podatki za nakazilo v dobrodelne namene: POP TV d.o.o. ,Kranjčeva 26, 1251 Ljubljana, TRR: SI56 0292 2005 2254 477, Sklic: 00 1313, Namen: Za Japonsko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Google_Chemtrails
30. 03. 2011 19.11
Zgleda da smo ljudje res postali zverine, s vso to moderno in ubijalsko tehniko, ki jo imamo in ki nas bo na koncu koncev tudi vse uničila. En kup dokazov, ki potrjujejo, da je bil tudi zadnji potres na Japonskem "umetno sprožen", načrtovan zločin s pomočjo HAARP Tehnologije. Pred njim pa Haiti, Čile itd.. Kdo bo naslednji? Kdo jih bo ustavil?? Te masovne morilce??
Micka Kova?eva 1
30. 03. 2011 02.12
Avsrijski dnevni zastonjski časopis, ki ga ljudje na Dunaju berejo na podzemni, piše o Krškem. Da imamo rizično elektrarno, kjer ni zaščitne posode pod reaktorjem. Našo elektrarno so poimenovali kar Schrott-AKW, torej atomska elektrarna za v smeti. Je kar težko kaj takega brat.
veselo-na-delo
30. 03. 2011 01.01
A ni to mal čudno najprej pravijo da plutonij ni škodljiv za zdravje,potem pa spet rečejo da je najnevarnejša snov. In gdo zdaj spet laže???
butnskalca
29. 03. 2011 23.01
............Krško JE zapret!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NinjaRockStar
29. 03. 2011 22.30
Svaka čast tem delavcem. Res, upam, da jim ta podvig uspe (čimprej). Glede sevanja... Plutonij ni niti približno tako nevaren za zdravje kot jodovi in cezijevi izotopi. Jod je v človeškem telesu najbolj skoncentriran v ščitnici, in če je ta jod radioaktiven, je ZELO velika možnost mutiranja oziroma raka na ščitnici. Druga stvar je pa cezij. Cezij-137 ima razpolovno dobo 30 let, medtem ko ima plutonij 24000 let. To predstavlja OGROMNO razliko v radioaktivnosti (razpadi na sekundo).
McLarnovc
29. 03. 2011 19.05
Madyy, daj povej, kaj ti počneš takole v življenju, da trosiš take neumnosti? Me resno zanima, kaj lahko danes počne oseba, ki si upa govoriti take neumnosti. Taki ne bi smeli it ven z osnovne šole, kaj šele, da bi kje delali.
odbogaposlan
29. 03. 2011 18.54
obothecat29.03.2011, 17:36-2 V 60-tih letih je bilo na vrhuncu hladne vojne v atmosferi detoniranih več sto fisijskih in termonuklearnih glav, ki so spustile v atmosfero (in ne v zemljo) bistveno več plutonija, kot ga sploh lahko uide iz Fukušime. Isto se je zgodilo tudi v Černobilu - jedrsko gorivo in z njim plutonij je ušlo v zrak, ne v zemljo. Velika večina plutonija je v obliki izotopa Pu-239, ki ima razpolovno dobo 24.000 let, naslednji najpomembnejši pa Pu-240 z razpolovno dobo 6.000 let, torej je ves ta plutonij iz teh bomb ter Černobila še vedno med nami (in v nas). Fukušima lahko doda le pljunek v morje. bothec, ti se kar tolaži. lahko edino molimo za reševalce v tovarni, ki so se okopali v radioaktrivni vojni, da bo njihova duša našla spokoj.
odbogaposlan
29. 03. 2011 18.41
sem vam že pred 1 tednom napisal, da lažete in zavajate bralce! če ne bi z vodo polivali reaktorje bi šlo v luft, tako pa so preprečili černobil. imajo pa radioaktivni vodo, ki fajn strupena! vse je pod kontrolo 24, urlaž.
odbogaposlan
29. 03. 2011 18.40
zakaj pa samske ženske ne rešujejo jedrske elektrarne, 24 urlaž?
Madyy
29. 03. 2011 18.16
RE Kapitalc.. Evropa 2018 ne bo obstajala več ta kvazi druga Jugoslavija bo razpadla samo vprašanje časa je kdaj..in takrat boš juril vse kar boš imel samo da te ne bo zeblo..
solatnikralj
29. 03. 2011 18.11
seveda obstaja tehnologija, in že nekaj let ko smo pri tem. ampak voditelji, elita ki se s svetom kapitala igra, ne vidi profita. ljudje smo pač pokvarljivi ter pogoltni. nikoli ni dovolj vsega.
Google_Chemtrails
29. 03. 2011 18.01
Zgleda da smo ljudje res postali zverine, s vso to moderno in ubijalsko tehniko, ki jo imamo in ki nas bo na koncu koncev tudi vse uničila. En kup dokazov, ki potrjujejo, da je bil tudi zadnji potres na Japonskem "umetno sprožen", načrtovan zločin s pomočjo HAARP Tehnologije. Pred njim pa Haiti, Čile itd.. Kdo bo naslednji? Kdo jih bo ustavil?? Te masovne morilce??
Google_Chemtrails
29. 03. 2011 17.42
Zgleda da smo ljudje res postali zverine, s vso to moderno in ubijalsko tehniko, ki jo imamo in ki nas bo na koncu koncev tudi vse uničila. En kup dokazov, ki potrjujejo, da je bil tudi zadnji potres na Japonskem "umetno sprožen", načrtovan zločin s pomočjo HAARP Tehnologije. Pred njim pa Haiti, Čile itd.. Kdo bo naslednji? Kdo jih bo ustavil?? Te masovne morilce???
bobothecat
29. 03. 2011 17.36
Problem namreč leži drugje - plutonij od testiranja jedrskega orožja ter Černobila je atmosfera raznesla po celem svetu, zato je tako razredčen, da ne predstavlja nikakršnega tveganja. V Fukušimi pa, čeprav je plutonija zanemarljivo malo v primerjavi s tem, kar je že v Zemljini atmosferi, je ta plutonij skoncentriran na zelo majhnem območju - tam pa lahko povzroči škodo in ogrozi zdravje živih bitij. Vendar še enkrat - vsaj vest, da je plutonij v zemlji, na nek način predstavlja srečo v nesreči, saj ga je v tem primeru relativno lahko zajeziti in sanirati. Problem bi bil, če bi plutonij ušel v zrak ali vodo (kot se je zgodilo v Černobilu, ko je jedrsko gorivo praktično gorelo na odprtem in je dim odnašal plutonij in ostale cepitvene produkte in aktinide v vse smeri).
bobothecat
29. 03. 2011 17.36
V 60-tih letih je bilo na vrhuncu hladne vojne v atmosferi detoniranih več sto fisijskih in termonuklearnih glav, ki so spustile v atmosfero (in ne v zemljo) bistveno več plutonija, kot ga sploh lahko uide iz Fukušime. Isto se je zgodilo tudi v Černobilu - jedrsko gorivo in z njim plutonij je ušlo v zrak, ne v zemljo. Velika večina plutonija je v obliki izotopa Pu-239, ki ima razpolovno dobo 24.000 let, naslednji najpomembnejši pa Pu-240 z razpolovno dobo 6.000 let, torej je ves ta plutonij iz teh bomb ter Černobila še vedno med nami (in v nas). Fukušima lahko doda le pljunek v morje.
1igma
29. 03. 2011 17.34
na žalost se je zgodila tragedija, ki je Japonsko zaznamovala za nekaj desetletij.... Vsi tisti, ki pametujete o jederska elektrarna, DA ali Ne, pa dajte raje usmerite svojo energijo, razmišljanje v to, kako varčevat z energijo... Cel svet porabi preveč elektrike, ljudje smo enostavno postali požrešni...... samo da se sveti, samo da se bliska.... SVETOVNI POLITIKI IN VODITELJI, MEDIJI , ORGANIZACIJE, ŠOLE......VSI BI MORALI SPREMENITI NAČIN RAZMIŠLANJA O UPORABI ELEKTRIKE... VERJEMITE MI, ENOSTAVNO NEBI POTREBOVALI TOLIKO TEH ELEKTRARN ....
krnekdoo
29. 03. 2011 17.29
Strinjam se z Miki321123-jem. Energija oz. pretok energije, je pravzaprav osnova vsega. Fosilnih goriv bo zmanjkalo kmalu, nafte čez kake 150, premoga čez kake 400 let. Sonce, veter so bolj za zadovoljevanje eurobirokratov kot pa nek primeren vir energije. Od fuzije smo še daleč - pa tudi ta ni ravno čista, kot marsikdo trdi. Namreč delovanje povzroča veliko količino sevanja, to uničuje opremo, ki postane radioaktivna in, ko se jo zamenja nastane nizkoradioaktivni odpad. Ok, zanemarljivo v primerjavi z fisijo. Pa tudi pridobivanje ustreznih izotopov devterija in tritija ni kar tako... Hladna fuzija: no comment. Ostane samo še fisija. Materiala za pridobivanje energije z fisijo je več kot preveč (torij, uran), in ga zadostuje za več tisočletij ob še povečani potrošnji. Odpadno gorivo se da ponovno porabit v t.i. "breederjih". Samo iz odpadnega goriva današnjih elektrarn, se da pridobiti energije, ob današnji porabi, za ca 1000 let. Prepričan sem, da če bi se več vlagalo v razvoj fisije, bi imeli mnogo varnejše in čistejše elektrarne. Ustrezne tehnologije namreč že obstajajo.
bobothecat
29. 03. 2011 17.20
Glede posledic cezija-137 si znanost ni enotna, a številni ugledni znanstveniki trdijo, da ta černobilski cezij-137 še vedno povzroča na tisoče primerov rakavih obolenj po celi Evropi!
odkimasin
29. 03. 2011 17.20
Briga me, itak nisem imel namena it na japonsko!
bobothecat
29. 03. 2011 17.19
Glavna težava je tudi, da se ravno jod in cezij zelo hitro vežeta v človeška tkiva; jod v ščitnico; cezij se pri človeku veže v mišice, kjer pri njegovi razplolovni dobi 30 let traja najmanj 10 - 100 dni, da se ga polovica izloči iz telesa. Radiokativni izotopi predvsem poškodujejo DNK; otroci, ki vdihavajo jod-131 razvijejo raka na ščitnici 10 ali več let po nesreči; odrasli ljudje so na srečo bolj odporni.