Tujina

Se bodo odločili za evtanazijo nizozemskega princa?

Amsterdam/London, 03. 09. 2012 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Drugi sin nizozemske kraljice, priljubljeni princ Johanes Friso, je po hudi nesreči že več kot pol leta v komi. Ga bodo pustili umreti? "Njegova smrt bi na Nizozemskem izzvala enako reakcijo javnosti, kot jo je smrt princese Diana," je dejal poznavalec.

Princ Johanes Friso
Princ Johanes Friso FOTO: Reuters

Drugorojenec nizozemske kraljice princ Johan Friso je po hudi nesreči na smučanju že več kot pol leta v komi. Iz Innsbrucka, kjer so ga najprej zdravili, so ga prepeljali v London, kjer domuje njegova družina. Njegovo zdravstveno stanje se od takrat ni spremenilo in nič ne kaže, da se bo. Na Nizozemskem se je zato znova razvnela živahna razprava o evtanaziji oziroma o tem, ali je prav, da na smrt bolnim ne dovolimo umreti.

"Vprašanje je, ali bo sploh lahko še kdaj živel normalno. Možnosti za to so minimalne. Če bi ga zdravili v nizozemski bolnišnici, bi ga zdravniki že zdavnaj odklopili z aparatov za umetno ohranjanje pri življenju," je poudarila nizozemska poslanka Heleen Dupuis, ki je hkrati tudi strokovnjakinja za medicinsko etiko.

S svojim komentarjem je prekinila javni molk o zadevi, o kateri se je sicer potiho že dlje govorilo, kljub temu pa je naletela predvsem na ogorčenje. Ljudje namreč sočustvujejo s prinčevo ženo, ki je vsak dan ob njegovi bolniški postelji, in kraljico, ki se vsak konec tedna odpravi v London. Hkrati pa se pojavljajo govorice, da ga želita prepeljati v domovino, kar bi lahko pomenilo, da razmišljata o evtanaziji.

Ta je na Nizozemskem dovoljena v primeru, da je pacient starejši od 16 let, da nima možnosti za ozdravitev in da trpi. Prej je treba končati vse stopnje zdravljenja, zadnjo besedo pa ima zdravniška komisija.

Princ Johan Friso se je ponesrečil med februarskimi družinskimi počitnicami v Avstriji. Med smučanjem ga je zasul plaz, izpod katerega so ga potegnili šele po 15 minutah. Od takrat je v komi. Princ sicer nosi velik del krivde za nesrečo, saj je kljub opozorilom pred plazovi smučal zunaj urejenih prog.

S poroko si je zapravil prestol, a pridobil simpatije javnosti.
S poroko si je zapravil prestol, a pridobil simpatije javnosti. FOTO: Reuters

Johan Friso je drugi sin nizozemske kraljice Beatrix, rojen pa je leta 1968. Njegov starejši brat je prestolonaslednik Willem Alexander, mlajši pa princ Constantin. Čeprav bi moral biti drugi v vrsti za prestol, ni tako. Možnost, da bi sedel nanj, si je dokončno zapravil leta 2004, ko je stopil v zakonski stan z Mabel Wisse Smit. Njegova žena namreč ni modre krvi, poleg tega pa je imela nerazjasnjeno razmerje z nekim kriminalcem. Od nizozemske vlade zato ni dobil zahtevanega dovoljenja za poroko. Ker se je kljub temu poročil, so ga izključili iz nasledstva za nizozemsko krono, uradno pa ni več niti član kraljeve družine, a njegovo neomajno vztrajanje ob svoji izbranki ga je močno prikupilo rojakom. Johan Friso tako velja za enega najbolj priljubljenih članov kraljeve družine. "Njegova smrt bi na Nizozemskem izzvala enako reakcijo javnosti, kot jo je smrt princese Diana," je ob tem povedal komentator dogajanja v nizozemski kraljevi družini Ary van der Waay.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
04. 09. 2012 12.24
+1
kaj je 10, 20, 50 100 let napram večnosti? trepljaj oka. Ko je čas, maši ručicama, pa idemo dalje.
devlon
04. 09. 2012 12.21
-1
fajn, da nimam dnarja za smučat
Depredize.
04. 09. 2012 11.29
-2
ne vi res ne razumete kok men dol cingla za njega.. delite se še naprej cele brihtne in prijazne, jst njega ne vidim,da pomaga revnim nizozemcem bolanim otrokom in jst njega ne vidim,pisati ali tako jokati za njim kot vi za njim to pocnete ga simpatizirate kot neko bozanstvo, mislim vsi ste prtegneni. zelim mu dugi zivot i tezku bolest, ker do zdej se je imel cisto fajn in ni rabil prdniti nad 30 decibelov da je dobil vse v življenju in še več.. spet, boli mene cosak za njega in druzino, zivela nizozemska delovna raja.
Depredize.
04. 09. 2012 11.54
+2
pomislite zal vam je za cloveka o katerem pojma nimate med tem ko on nas vas ni niti enkrat pomislil, to je zelo zelo cudno, obnasanje.
Ira Sanctus
04. 09. 2012 13.45
+2
Čudno je tvoje pisanje Bosniak. Najprej se prijavi na tečaj slovenskega jezika, ki ga lahko obiskuješ brezplačno, nato se nauči pravilno izražanje v slovenščini, potem pa kritiziraj cel svet z mano vred v slovenščini. V kolikor pa imaš zdravstvene probleme, pa ti svetujem, da obiščeš zdravnika. Sicer pa, česar še ne veš, so v uredništvu 24UR plačani za širjenje neumnosti.
DAEMONIUM
04. 09. 2012 09.38
+11
Točno tako, evtanazija je če ti pomagajo s sredstvi priti v moje kraljestvo. To da te odklopijo iz aparatov je preprosto naravna smrt. Danes te lahko držijo (pa ne možganov) 20 in več let na različnih aparatih, saj je vseeno a so pluča ali srce v tebi ali zunaj tebe so ga v stanju poganjati z aparati. Zato odklop tega iz aparatov ne pomeni evtanazije. Druga pa je da ti stisnejo tri inekcije da ti odpovedo organi, kateri sicer delajo brez strojev. To je evtanazija. Glede tega da te ne priklopijo na aparate in se spremeniš v rastlinio pa lahko tudi pri nas zahtevaš.
mike888
04. 09. 2012 10.29
+5
To je res - čeprav so posledice enake - smrt. Obstaja pa še en termin - bolj pravnoformalen kot medicinski - opustitev nujnega zdravljenja. Med tem in odklopom aparatov pa je zelo tanka n nedefinirana meja. Ni kar tako enostavno odklopiti aparatov - se lahko mnogo voluharjev vplete.....
Dolenjc3
04. 09. 2012 08.31
+13
Če bi pri nas uzakonili evtanazijo za vse, ki niso več zmožni nornalno živet in delat, bi se lahko najprej znebili politikov :-)
flamengo
04. 09. 2012 07.35
+8
To sploh ni evtanazija. Evtanazija je, če je človek neozdravljivo bolan in ni na aparatih, ki ga držijo pri življenju.
gospakatja
04. 09. 2012 07.11
+12
biti živ še ne pomeni živeti!! sama se zavzemam za biološko oporoko, kamor sam zapišeš ali želiš ohranjanje pri življenju z aparaturami ali ne. tako je odločitev tvoja in ne obremenjuješ svojcev s tem!!!
645468
04. 09. 2012 11.27
+0
ej, tle je pa toliko vprašajev, ki jih ti ne moreš opredeliti in katere svojci ne znajo ovrednotiti (razen če ste zdravniki). če si možgansko mrtev, nekako ni velike dileme, če se lahko zbudiš je. ni glih kr tko. jst sm kr lepo proti biološkim oporokam.
Jimi1
03. 09. 2012 21.34
+24
Kot kaže srčen človek, ki mu je bilo vse dano, pa tudi vse kruto vzeto.... Ko je umiral moj oče, sem po 12 mesecih vegetiranja, katerega se je žal še predobro zavedal, govoriti pa že pol leta ni več mogel, sem ga nahranil, po tem pa z njim poskušal pogovoriti (me je še kako razumel), da sem tudi zaradi njega pustil borno delo, ki sem ga imel, mu rekel, da mu bom stal do zadnjega ob strani, vendar pa, da je tudi na njemu, da si poskuša sam kaj k zdravju in povrnitvi volje do življenja pomagati in končno začeti boriti proti bolezni, ker tako naprej več ne gre. Ko sem odšel do soseda za 15 minut in se vrnil sem dobil njegov odgovor. Umrl je ! Nekateri si očitno pred smrtjo zahočejo odkritega pogovora z najdražjimi in po tem neobremenjeno odidejo.
BMWmunja
03. 09. 2012 21.25
+10
Tudi pri nas bi bilo smiselno uvesti možnost samostojne odločitve za evtanazijo. Njega je dosegel snežni plaz, naše ljudi pa vsakodnevno dosegajo in zasuvajo plazovi drugačne vrste. Kaj mislite, kako kvaliteto življenja imajo pred seboj delavci, ki so dnevno na prepihu, brez plačanih prispevkov za pokojnino, brez plač za opravljeno delo itd. Kdo bo hotel tako živeti na stara leta, potem ko je celo delovno dobo težko delal, ali pa vsaj tisti del delovne dobe, ko ga je delodajalec imel v delovnem razmerju, kakršno koli je že bilo. Tistim, ki se sedaj preživljajo z lapanjem in sajenjem rožic v politično tatinskih vrstah, se s takim vprašanjem ne bo treba ukvarjati. Da lepo živijo sedaj, mora za eno njihovo plačo odvajati prispevke vsaj 40 delavcev, nekega dne pa bo zaradi enega takega vsaj 40 penzionistov na robu preživetja. Žalostno, nepravično, a žal že mnogo premnogokrat videno... A-ja...Sam spadam v ono prvo vrsto ljudi. Delam za druge...
pgdpgd
03. 09. 2012 22.05
+9
V naši skorumpirani državi to ne pride v poštev . Naša politična mafija bi nas pobila vse ,preden bi prišli do penzijona.
bora_bora
03. 09. 2012 20.59
+4
Tako kot evtanazija vzbuja dvome, jih tudi ohranjanje pri življenju pacientov, ki nimajo možnosti za preživetje in življenje vredno življenja.
billie_jean
03. 09. 2012 17.07
+25
Čakaj, čakaj, če bodo njega pustili umreti, to sploh ne bo evtanazija!!! Evtanazija je aktivna pomoč do smrti, ki se jo izvede s pacientom, ki sicer preživi tudi brez aparatur, in ki na Nizozemskem običajno zahteva predčasno soglasje samega pacienta in objektivno mnenje 4-ih zdravnikov. Opustitev zdravljenja, se pravi odkop od naprav, ki ohranjajo pri življenju, pa ni evtanazija!
mike888
04. 09. 2012 08.57
+1
Slovnično oz. pravno formalno res ni isto - posledice so pa enake. Pravno obstaja še en termin - zelo širok in z nizom različnih interpretacij - opustitev nujnega zdravljenja......in že imajo pravniki in podobni voluharji prste zraven....
Strelja?ko
03. 09. 2012 17.01
+9
Kaj vi veste, kako on razmišlja "zdaj".... Mogoče ga muči zakaj tko dolgo mečkajo. Tak dolg spanc ni dobr, za nobenga. Js ne bi mčku... Da me automatik spuste v večna lovišča...
kopalisce
03. 09. 2012 16.44
+4
Kaj pa če telo potrebuje da okreva 1 leto njega pa bodo po 8 mesecih odklopili? Ta tematika je ena izmed mnogih ki lahko ima neskončno odgovorov ali pa vprašanj... Drugače pa upam da bo okrevo....
gegii
04. 09. 2012 09.52
+1
9794106
03. 09. 2012 15.13
+21
usoda je kruta, ne glede na družbeni status......
momentum
03. 09. 2012 15.07
+38
Žalostno, kako se je vse skupaj izteklo. Vseeno pa velja za pravega princa, ker se je poročil iz ljubezni in ne zaradi modre krvi.
Sputnik
03. 09. 2012 14.43
+14
uradno pa ni več niti član kraljeve družine kako pa to izgleda? kot da se ga je družina odpovedala ker se je poročil z navadno smrtnico. obup. vsaj na obisk mu hodijo čeprav ni več član družine... kaj si o tem mislim pa raje ne bi ker vsaj večina ne bi razumela
snakky
04. 09. 2012 10.20
uradni nazivi, pravice in dolžnosti, ki izhajajo iz tega, so ukinjene Še vedno je njihov sin, še vedno ga imajo radi. Nihče ga ni vrgel iz družine, sam se je odpovedal le nazivu.
Depredize.
03. 09. 2012 14.28
-24
boli me cosak za njega in kraljevo druzino.
larbitron
03. 09. 2012 14.25
+23
Evtanazija ali pa odklop z aparatov sta dve različni stvari. Naslov je tako napačen, kar za 24ur sicer ni nič neobičajnega, se mi pa v tem primeru zdi neokusno delat senzacionalistične naslove, glede na to da gre za človeško življenje.
flum
03. 09. 2012 14.13
-8
nekatere bodo ohranjal za rezervne dele
mike888
03. 09. 2012 13.55
+41
Jaz se sicer zavzemam za precej svobodno evtanazijo. Enkrat pred let sem o tem debatiral z mojim dobrim znancem - nevrologom. Peljal me je k bolniški postelji, kjer je ležal /vegetiral/ bolnik po težki možganski kapi - ni imel nikakršnih možnosti za preživetje. Imeli so tudi soglasje svojcev, da ga odklopijo z aparatov. Pokazal mi je kaj moram narediti in me opogumljal naj to naredim; in kaj sem naredil? Usral sem se od strahu in nikoli več nisem lupetal o tej tematiki. Dobro me je utišal.
Strelja?ko
03. 09. 2012 16.58
+5
Ga lepo primeš za roko, se pogovoriš kdo si... In se posloviš s pritiskom na gumb. Js bi če bi ležu... zahtevu od tega od tebe. Sam kaj ko ne morm govort ko sn v komi. Ispusti me že v raj...