Tujina

Se bo uresničil scenarij Planeta opic?

Ljubljana, 01. 08. 2011 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanski znanstveniki so zaskrbljeni, da bi lahko poskusi na primatih pripeljali do scenarija Planeta opic. Tudi v Sloveniji poskusi na opicah niso prepovedani.

Če je cankarjanski stavek "narod si bo pisal sodbo sam" mogoče postaviti v širše okvire, potem je v času, v katerem je znanost nemalokrat postavljena nad vse etične in moralne norme sveta, možje v belem pa v želji po potešitvi svoje radovednosti držijo v rokah škarje in platno usode celotnega planeta, treba ohraniti nekaj zdrave pameti. Medtem ko najnovejša hollywoodska uspešnica Vzpon Planeta opic ruši vsa tržna pričakovanja, se je oglasila skupina eminentnih britanskih znanstvenikov, ki si prizadeva preprečiti, da bi podobni zlovešči scenarij postal črna realnost.

Britanske znanstvenike skrbi, da bi se uresničil scenarij Planeta opic.
Britanske znanstvenike skrbi, da bi se uresničil scenarij Planeta opic. FOTO: Reuters

Strokovnjaki z akademije medicinskih znanosti so spisali poročilo, v katerem zahtevajo uvedbo nujne omejitve poskusov na živalih, v katere bi vnašali "človeški material". Eden izmed piscev poročila, genetik dr. Robin Lovell-Badge, član britanskega Nacionalnega inštituta za medicinske raziskave, poudarja, da bi genetsko preoblikovanje živali, tako bližnje povezanih z nami, bilo dejansko zelo nevarno in nepredvidljivo. "Menili smo, da je pri določilih o poskusih na živalih dejansko možno sivo polje, v katerem bi bile možne zlorabe poseganja v človeški material. Lahko prihaja tako do navzkrižja zakonskih omejitev, etičnih mej, saj več kot je človeških celic in materialov, ki jih vnašamo v telo ter genski celični zapis živali, večja je verjetnost, da se bodo spremenile njene osnovne značilnosti," izpostavlja Lovell-Badge.

Znanstveniki si prizadevajo, da bi se poskuse na živalih prekategoriziralo v tri ločene skupine. Eksperimenti prve kategorije bi vsebovali nekontroverzno delo, za katere so sedanji predpisi povsem zadostni. V drugi skupini bi bilo pokrito omejeno število posegov, za katere bi bila predvidena dodatna kontrola, v tretji kategoriji pa bi bili poskusi, v katerih bi se lahko primatom podale človeške značilnosti. Slednje bi bilo strogo prepovedano.

Po filmski zgodbi Vzpona Planeta opic so znanstveniki med iskanjem zdravila za alzheimerjevo bolezen nehote vzredili vrsto opic, ki se lahko intelektualno kosa s človekom. Kot poudarja Lovell-Badge, je tak scenarij povsem možen in neizbežen. "To je prav tisto, kar želimo preprečiti. Znanost ne bi smela prestopiti te meje. Znanstveniki sicer še nimajo znanja, kako to storiti, vsekakor pa se to lahko pripeti povsem nehote in onkraj naših pričakovanj." Raziskave na velikih opicah so v Veliki Britaniji zakonsko prepovedane, vendar jih v nekaterih državah kljub temu še izvajajo. Med njimi so tudi ZDA, v Sloveniji pa poskusov na primatih ne izvajamo.

Pri nas za zdaj poskusi na miših in podganah

Kot je poudarila dr. Dragica Ornik z Veterinarske uprave (Vurs), je pri nas vedno manj poskusov na živalih. V letošnjem letu je bilo odobrenih 8000 zahtevkov za laboratorijske eksperimente na živalih, med katerimi je največ majhnih glodavcev in vinskih mušic. Kaj je pri posegih v genski zapis samih organizmov dovoljeno in kaj ne, določa Zakon o ravnanju z gensko spremenjenimi organizmi, v katerem so predvideni tudi ukrepi za zmanjševanje in predvsem preprečevanje možnih škodljivih vplivov na okolje.

V slovenskih laboratorijih se za zdaj izvajajo poskusi na miših in podganah.
V slovenskih laboratorijih se za zdaj izvajajo poskusi na miših in podganah. FOTO: Reuters

Med bolj zloveščimi poskusi so nedvomno genske manipulacije. Ruth Rupreht z Oddelka za biotehnologijo ministrstva za okolje in prostor je povedala, da pri nas potekajo danes genski poskusi na živalih v šestih zaprtih sistemih, poleg vinskih mušic pa so na secirnih mizah mali vretenčarji – miši in podgane. Ko se v laboratoriju odločijo za opravljanje genskih poskusov, morajo za odobritev zaprositi ministrstvo za okolje in prostor, končno odločbo oziroma soglasje pa izda Vurs. Tako poskusov na primatih v Sloveniji ne izvajamo, če bi za to neki laboratorij zaprosil, bi ministrstvo postopalo v skladu s pristojnostmi in predpisano zakonodajo, ki poskusov na, denimo, opicah dokončno ne prepoveduje. Sivih polj za morebitne manipulacije je sicer malo, a še vedno obstajajo.

Januarja 2013 bo pri nas v praksi zaživela tudi v Strasbourgu izglasovana Direktiva o poskusih na živalih, po kateri so natančno določeni nameni testiranj, jasno pa bodo zastavljene tudi nove meje, kaj dejansko so poskusi na živalih. Meja bo po novem postavljena že na sam vbod igle v telo. Ali se bo s tem dejansko zmanjšalo število poskusov, ki se kot sporna, a domnevno še vedno potrebna metoda preskušanja zdravil, ličil in podobnih izdelkov uporablja vse od 19. stoletja, in ali bomo zmožni stopiti na bolj humano pot brez nepotrebnega ogrožanja tako ljudi kot živali, bo pokazal čas.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raztezje
03. 08. 2011 08.20
Včasih smo frizirali Tomosove štirke, neverjetno se je bilo peljati na tako skromni mašini dobrih 130 km na uro. To je nekaj dni, potem je začelo hitro vse razpadati, verigo je raztegnilo za par členov, zobnike zbrusilo, da so postali skoraj okrogli, zvilo ogrodje, da je začelo motor zanašati, mašino pa je preprosto raztrgalo in to tako, da so skozi aluminijast oklep leteli sestavni deli kot projektili. Postalo nam je jasno, da bi morali ojačati vse posamezne dele, v bistvu bi morali izdelati cel nov motor, če bi se hoteli tako voziti. To velja le za preprosto napravo, kaj šele za živa bitja. Z genetskimi modifikacijami, jim bo verjetno končno uspelo ustvariti povsem nova bitja, vendar njihova telesa ne bodo fukcionalna in bodo zelo trpela. To že zato, ker je živo telo prepleteno z živčnimi povezavami, znanost sicer pozna glavne kanale, vendar je vprašanje, kako tanke so lahko te živčne niti, če ni celo telo, sleherna celica prepletena z nano nitkami, po katerih tečejo EM signali. Pravzaprav je celično delovanje v principu elektromagnetni pojav, še posebej molekula DNK, ki je že skoraj del kvantnega sveta tega pa še dolgo ne bodo znali natančno manipulirati. še vse kaj drugega je treba prej raziskati, predvsem pa se vprašati, kaj se v resnici dogaja, zakaj v bistvu sploh gre ali kaj bi sploh radi dosegli.
natylesar
03. 08. 2011 08.11
SLABO MI JE RES KO TO GLEDAM UBOGE ŽIVALI! LJUDJE SO-SMO-PA RES PRAVE POŠASTI...
Jan Strasek
03. 08. 2011 00.19
Če bi se to uresničlo,ne bi blo slabo,kr je svet tako ali tako poln prevarantov in slabih ljudi.... Ne mislim na nas use,sam na une ko so v vladi
Doomsters
02. 08. 2011 23.01
Če se lahko zgodi planet opic u resničnosti potem se lahko 'zombi outbreak' tud zgodi (mogoče sem mal preveč filmov gledu ampak ok xD) potem bi se lahko tud tisto kar je v igri S.T.A.L.K.E.R. (neka nuklearna tovorna (v igri černobil) ekplodira in zastane nekakšen zone naprimer un ka je v resničnem živiljenju (černobil pa pripjat) da so radioaktivne snovi pa take fore tm pa da živali mutirajo. xD
Katarina Vidic 1
02. 08. 2011 22.19
Kr naj se zgodi Planet opic, mogoče bodo začele testirat na ljudeh. Karma pa to :)
TSTU
02. 08. 2011 21.32
se vedno potrebna metoda preskusanja licil? ja pa ja! Ce bi bilo tak hudo potrebno da so licila test.na zivalih ne bi bilo alternative - alverde, avon in temu podobni...za licila pa res ne rabimo nobenih preskusanj na zivali!!
nepovemti
02. 08. 2011 20.39
Poskusi na živalih so izjemno trpeč postopek za živel in sploh povsem ne potreben, ker danes obstaja že toliko alternativnih metod, pa še poskusi se brez veze podvajajo. S takimi, ki sužijo denar na račun umiranja nedolžnih živali, ki umrejo v nepojmljivih mukah in ki so jih v to prisili, bi bilo treba nardit isto... Zato pa NE KUPUJTE IZDELKOV, KI SO PREIZKUŠENI NA ŽIVALIH, SPLOH, KAR SE TIČE KOZMETIKE IN ČISTIL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... VSAK POMAGA IN ŽIVALI SI TEGA NE ZASLUŽIJO. ZAKAJ BI MORALE TRPETI?!
Kostevc Ana
02. 08. 2011 20.21
kakšna grozna slika,ko držijo opico :// ves prestrašen pogled,pa 5 različnih rok ki jo drži, še z kovinsko palico jo drži da se ne bi izmaknila..... pa to je žalostno ....
AmonGoeth
02. 08. 2011 20.09
"Uboge zivali, znanstveniki ocitno se niso slisali za karmo. Use se jim bo vrnilo, ce ne njim pa njihovim otrokom. Zakaj pa na sebi ne probajo saj bodo oni veliko zasluzili ce rata in ne zivali. Planet zivalim!!!" podpisujem!!!
wxyzzyxw
02. 08. 2011 17.14
+1
nevem no ampak tale pogled od te uboge opice me bega....kot da bi govorila..tudi vas cas bo prisel Sicer pa to cist popolnoma drzi...da si sami pisemo svojo usodo...in kot zgleda ne najbolj pozitivno
Igor Potocnik 1
02. 08. 2011 17.01
Uboge zivali, znanstveniki ocitno se niso slisali za karmo. Use se jim bo vrnilo, ce ne njim pa njihovim otrokom. Zakaj pa na sebi ne probajo saj bodo oni veliko zasluzili ce rata in ne zivali. Planet zivalim!!!
Alexxsaso@yahoo.ca
02. 08. 2011 14.50
@snikrs02.08.2011, 14:26 Kaksen napredek...? Kolikor vem se vedno ni zdravila... Obsevanja ipd pa telesu naredijo vec skode kot koristi. Saj od farmacije nikomur ni mar za socloveka... Zivali mucijo zgolj za profit, ki ga ustvarjajo s svojimi produkti... Cas je za en asteroid...
tomh
02. 08. 2011 14.46
Poiskusi na živalih vsekakor niso humani, in tudi jaz sem zelo proti temu. Kar se pa tiče kozmetike pa bi bilo lahko vse narejeno laboratorijsko (brez poizkusov na živalih).
snikrs
02. 08. 2011 14.26
kljub vsemu nasprotovanju poskusom na živalih se moramo sprijaznit, da so prav taki poskusi omogočili napredek pri zdravljenju rakavih obolenj. sem pa vsekakor proti vsem poskusom tipa razkazovanja oz. raziskovanja kaj vse je mogoče.
Boštjan Korošec
02. 08. 2011 14.24
Totalno nečloveško, vendar me pa sploh ne preseneča, saj konec koncev do ljudi nimajo čisto nič boljšega tratmaja.
Silentman
02. 08. 2011 14.10
+1
Se je že uresničil, le poglejte v slovenski parlament!
moelmol
02. 08. 2011 14.09
če ne bi ljudje delali experimentov na živalih vi sedaj ne bi jemali aspirina proti glavobolu, ženske se ne bi lišpale preden nebi te živalce povedle a je ličilo vredu ali ne ... zdj pa sami presodite ali so experimenti na živali ok al ne
mlutherking
02. 08. 2011 13.53
Ljudje počnejo neumnosti- cigarete, nenaravna in nezdrava prehrana itd. Potem pa v imenu zdravstva delajo poskuse na živaleh in še njih mučijo. Nehajte mučiti svoja telesa in nato še telesa drugih.
Mr.JanHara
02. 08. 2011 13.53
Raje bi politikom vnesli več človeških materialov.
mlutherking
02. 08. 2011 13.51
Vsi ti poskusi so nepotrebno mučenje živali, sam osebno sem dal kariero v švicarski farmaciji na kant, ker nimam vesti za take svinarije.