Tujina

Se bo ladja prelomila?

Wellington, 02. 11. 2011 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slabo vreme, neurja in visoki valovi, vse to je še dodatno poškodovalo tovorno ladjo, ki je nasedla pred novozelandsko obalo. Pomorske oblasti se zdaj bojijo, da je ladja tik pred tem, da se prepolovi. S tem bi se okoljska katastrofa še poslabšala.

Tovorna ladja, ki je prejšnji mesec nasedla ob obali Nove Zelandije, je tik pred tem, da se prepolovi, pri čemer bi v morje izteklo še več nafte, kar bi še poslabšalo okoljsko katastrofo, so sporočile novozelandske pomorske oblasti, poroča Al Jazeera.

Nasedla ladja ob novozelandski obali - 2
Nasedla ladja ob novozelandski obali - 2 FOTO: Reuters

Ladjo Rena, ki pluje pod liberijsko zastavo, je namreč močno poškodovalo tudi neurje, zaradi katerega so reševalci morali nekajkrat ustaviti prečrpavanje nafte. ''Položaj je zelo skrb vzbujajoč in pripravljamo se na najhujše,'' je povedal pomorski uradnik Bruce Anderson. Zaradi slabe vidljivosti in razmer na morju zelo težko ocenijo novonastalo škodo, prav tako pa tudi ne vedo, koliko kontejnerjev je pristalo v morju. Oblasti so tudi sporočile, da je nevarno, da bi kdor koli ostal na ladji, so pa nanjo namestili senzorje, s katerimi merijo, koliko se je ladja premaknila ter ali se lomi.

Novozelandski okoljski minister Nick Smith trdi, da je ladja nasedla, ko je ubrala bližjo pot do pristanišča. Pomorske oblasti so včeraj sporočile, da bi lahko barka, pritrjena na premec ladje, povlekla ladjo v plitvejše vode, če bi se prelomila. Medtem ekipa, pristojna za razlitje nafte, ostaja v pripravljenosti, če bi nafta dosegla kopno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klampfman
02. 11. 2011 12.01
Sodeč po Vaših navedbah bi se morala prelomiti že 10-krat... Včasih je bilo preiskovalno, zdaj je pa samo še prepisovalno novinarstvo...
Mocvirnik
02. 11. 2011 10.48
Sam ne verjamem, da se ne da nič narediti. Sedaj verjetno res ne, kmalu po nezgodi pa bi zagotovo šlo. Vojaške ladje tudi točijo gorivo v zelo razburkanem morju. Zagotovo bi se iz poškodovane ladje dalo pretočiti gorivo, ko je ladja še bila manj poškodovana. Tudi kontejnerje bi lahko pretovorili. Če dvignejlo podmornico iz globin severnega morja, se da tudi to. Žal gre pri tem za cost benefit analizo. Kar je ceneje, to tudi delajo. Verjetno je ceneje in enostavneje čakati, da se ladja prelomi, dobiti sredstva zavarovalnice in pač tistih nekaj 10, 10, 1000... živali in okolje žrtvovati. Žal!
tinetone
02. 11. 2011 09.21
hah že en mesec strašijo s tem...