Tujina

Se bo Izrael zaradi otrok znašel na seznamu skupaj z IS in Boko Haram?

New York, 30. 05. 2015 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi dogodkov med 50-dnevnim bombardiranjem Gaze leta 2014 je Izrael že nekaj časa tarča ostrih kritik. Zdaj obstaja celo možnost, da državo in IDF uvrstijo na seznam držav in organizacij, ki škodujejo otrokom. Izraelski lobistični stroj naj bi že močno deloval.

Britanski The Independent poroča, da bi se lahko Izrael znašel na črnem seznamu držav in organizacij, ki škodujejo otrokom. Za ta korak naj bi močno lobirala posebna odposlanka za otroke in oborožene konflikte generalnega sekretarja Ban Ki Muna, Leila Zerrougui. Če se to res zgodi, bi Izrael na seznamu delal družbo med drugim tudi samooklicani Islamski državi (IS), Boko Haram in Al Kaidi. Tja bi bil uvrščen zaradi zločinov zoper otroke, ki so bili storjeni med napadom na Gazo leta 2014.

Tisti otroci, ki so imeli srečo, da so obstreljevanje Gaze preživeli, se soočajo s hudimi travmami. Unicef je letos ocenil, da psihosocialno pomoč potrebuje okoli 373.000 otrok. Deklica v bolnišnici julija 2014, Gaza.
Tisti otroci, ki so imeli srečo, da so obstreljevanje Gaze preživeli, se soočajo s hudimi travmami. Unicef je letos ocenil, da psihosocialno pomoč potrebuje okoli 373.000 otrok. Deklica v bolnišnici julija 2014, Gaza. FOTO: Reuters

Izraelske obrambne sile (IDF) so sicer že dlje časa tarča kritik, da zlorabljajo svoja pooblastila in kršijo mednarodne norme vojskovanja. IDF naj bi lani med 50-dnevnim bombardiranjem Gaze svoje tarče izbiral popolnoma nekritično. Napadal je tudi bolnišnice, šole in druge objekte, v katerih so bili skriti civilisti.

Izraelske oblasti in predstavniki IDF so že večkrat ponovili, da so pred napadi opozorili, naj se civilisti umaknejo z območja, a da tega niso storili. Zato menijo, da krivda ni na njihovi strani.

Palestinci in humanitarni delavci pa so prav tako že večkrat poudarili, da so izraelskim oblastem sporočali, v katerih stavbah se skrivajo civilisti in humanitarni delavci, a da so naleteli na gluha ušesa. Prav tako je bilo jasno, da se civilisti pred napadi nimajo kam umakniti, saj dobesedno živijo v getu, mejne prehode pa so zaprli.

Če bo Izrael končal na črnem seznamu, bi to pomenilo sankcije in mednarodno izolacijo, poroča omenjena spletna stran.

Otroci v Gazi: igranje na gugalnici, avgust 2014.
Otroci v Gazi: igranje na gugalnici, avgust 2014. FOTO: Reuters

Sicer pa naj bi Zerrouguijeva poudarjala, da je tudi palestinski Hamas kršil pravila vojskovanja in mednarodne norme. Zato je za pričakovati, da bo zahtevala tudi Hamasovo uvrstitev na črni seznam.

Neuradno je sicer slišati, da se Ban nagiba k temu, da Izraela ne uvrstijo na seznam. Njegovo mnenje naj bi bilo rezultat intenzivnega lobiranja izraelske diplomacije. A Ban naj bi še razmišljal, kako naj se glede tega vprašanja odloči.

Pomoč ranjenim otrokom, avgust 2014.
Pomoč ranjenim otrokom, avgust 2014. FOTO: Reuters

V konfliktu leta 2014, ki je trajal 50 dni, je umrlo več kot 2100 Palestincev, med njimi več kot 500 otrok. Na izraelski strani je umrlo šest civilistov in 67 vojakov. Številni Palestinci so utrpeli hude poškodbe, s katerimi bodo živeli do konca življenja. Na palestinski strani je bilo ranjenih 3300 otrok.

Združeni narodi so ocenili, da je bilo na območju Gaze uničenih več kot 20.000 domov, ki so še vedno v takšnem stanju, da se v njih ne more živeti. Znotraj gaze še naprej živijo notranje razseljeni begunci.

Gaza, maj 2015
Gaza, maj 2015 FOTO: Reuters

Unicef je letos ocenil, da psihosocialno pomoč potrebuje okoli 373.000 otrok, saj so med zadnjim bombardiranjem utrpeli hude travme. Številni so ostali brez sorodnikov ali pa celo celih družin.

Izraelski predstavniki naj bi, kot rečeno, močno lobirali, da njihova država ne pristane na omenjenem seznamu. Če se to vendarle zgodi, potem bi to bil škandal. Opozarjajo, da kampanjo zoper izraelsko državo vodijo tisti, ki sovražijo izraelski narod.

Eden izmed neimenovanih predstavnikov izraelskega zunanjega ministrstva je dejal, da se med vojskovanjem na žalost dogaja, da umirajo tudi otroci. Dodal je, ali se javnost sploh zaveda, koliko otrok je umrlo med bombardiranjem Jemna, ki ga izvaja koalicija, na čelu katere je Savdska Arabija. Bodo tudi za slednjo zahtevali, da se znajde na seznamu, sprašuje.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Emmanuel Nahshon je uradno zanikal informacije, da njihove oblasti pritiskajo na predstavnike Združenih narodov in Bana ter lobirajo, da njihove države ne uvrstijo na črni seznam. Dejal je, da pritisk na generalnega sekretarja izvajajo tisti, ki Izrael želijo uvrstiti na omenjeni seznam. Dodal je, da te države pri tem vodi le sovraštvo do Izraela.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antimajerist
01. 06. 2015 09.43
+3
Vsakemu, ki opravicuje nasilje nad temi otroci, naj Bog nameni enako njegovim!
higgsov bozon
01. 06. 2015 08.57
+4
...to bi mogli zaglihat ne pa afganistan pa iraq...
pe?navodo
01. 06. 2015 04.52
-3
Tu state soluton je dejstvo in polomija za ves Izrael , Izraelci se tega zavedajo po večini. Daniel 9 vojna in Ezikel 9 vojna prihajata v Izrael . In Izrael zdaj živi čas kot ga je opisoval prerok zaharija. Brez poznavanja zgodovine Izraela , prerokov in Božjega ljudstva je nemogoče poznat Izrael in vedet kaj jih čaka. Svet lahko dela karkoli in Arabci. So jih 6 x napadli , ampak samo zdaj ko je Izrael in Tel Aviv ratal svetovna meka Gay turizma, porok in parad jih bo Bog prečistil. In po 2 000 letih jih je kot edini narod pripeljal nazaj. Kdor tega ni sposoben dojemat , marsikaj ne dojema.
pe?navodo
01. 06. 2015 04.41
-5
Bog blagoslovi Izrael. Res je da bo Izrael zgubil naslednjo arabsko Irsko vojno.
Kometikjami
31. 05. 2015 23.53
+3
Slovenci bi morali po vsej logiki podpirati to, kar počne Izrael. Vsi vemo, kaj so Izraelci doživljali v zgodovini s strani arabskih narodov (kar so slednji tudi javno povedali): da je njihov cilj popolno uničenje Izraela (izbris z zemljevida). Slovenci pa si še med sabo ne znamo (znajo) odpustiti in bi se vsaj nekateri najraje pobili med samo zaradi polpretekle zgodovine. Po logiki bi torej morala večina Slovencev razumeti pri svojem početju (čeprav se ne spuščam v razloge za tovrstno izraelsko ravnanje). Mislim, da bi bilo prav, da sami kot narod počistimo "pred svojim pragom".
Bruhalnica24
31. 05. 2015 21.51
+2
Židje so se naselili na Palestinskem ozemlju leta 1946, od takrat pobijajo in razseljujejo domačine, da pridobijo LEBENSRAUM, to so prevzeli od Hitlerja, kot vse ostale metode pobijanja civilistov, otrok... IZRAEL je država ki ni država, ker je nastala na tujem ozemlju... saj to je jasno ali kako ****
jg57
31. 05. 2015 18.55
+2
vse teroristične organizacije uporabljajo civiliste, vključno z ženami in otroki, kot živi ščit. Hamas ni nič boljši. Iz gostonaseljenih območij spušča raketna strašila na Izrael. In teh rakat sploh ni malo, največ jih je bilo 3278 v l. 2008, v l. 2015 pa "le" 450. In Izrael se proti teroristom legitimno bojuje z enakimi sredstvi, samo bolj natančna so. Posledice so sreašne, mrtvi civilisti, mrtvih mnogo otrok, teroristov pa zelo malo, ker pravočasno stisnejo rep mednog in se preselijo drugam. Skratka začaran krog nasilja, ki mu ni videti konca. Kdo je bolj in kdo manj naj vsak sam presodi. Civilisti in otroci bodo pa še naprej umirali. Hudo !
plan9
31. 05. 2015 19.27
+2
...drugače bi bilo, če bi tudi hamas imel sodobno orožje in ne tiste rakete, ki še drevesa ne zadene...
jg57
31. 05. 2015 20.06
+2
strahopetec ostane vedno strahopetec, tudi če ima sodobno orožje.
majorb
31. 05. 2015 18.37
+2
kdor se rodi in živi v vojni, ne ve kaj je mir, demokracija, kapitalizem, socializem ampak hoče samo preživeti in zato bo storil vse kar je v njegovi moči.
fi?firi?333
31. 05. 2015 12.52
+4
kakorkoli že obračate / obračamo... dejstva so jasna kot beli dan. nekateri se jih zavedajo, nekateri jih se še bodo, nekateri se jih ne bodo nikoli zavedali in bodo kvasili večne neumnosti... trenutno stanje, ki se dogaja po zemlji / planetu na različnih območjih so točno vodene in premišljene strategije, katerih namen je vzpostaviti enotno državo po svetu. kar ni nujno slabo, slab je le način, ki ga imajo za doseganje svojega cilja. če pogledamo dogovore o ameriško evropskem pretoku blaga... če govorimo o eu kot združenih evropskih državah... ali če govorimo o AMERU kot valutu mehike, kanade in amerike. vse se združuje v celoto, ki jo organizira in vodi zasebni bančni kartel. ZASEBNI ne JAVNI ali VLADNI ampak zasebni. države, predsedniki so le sredstva za doseganje željenih ciljev,... združuje se v celoto zaradi lažje kontrole, lažjega nadzora in še večjemu krepljenju bogastva bogatim. sprijaznite se z resnico, da se na vsakih toliko desetletij stvari korenito spremenijo... žalosten sem, ampak si nič ne morem. če bi jaz vodil svet, bi bil lepši, drugačen, boljši,... za malega človeka... in ne za velikega. na koncu gremo vsi pod rušo... tako kot je šel sin od ameriškega podpredsednika, ki ga je na onem svetu poslal RAK.... sprani smo, ker nas perejo. perejo nas, da nas lažje nadzorujejo in da je "svet" še koliko toliko "normalen". štekate?
aaaaaa122121
31. 05. 2015 16.31
+0
ampak ta celota ima namen prebivalstvo spraviti na oz pod 500.000.000, to je prva tocka njihovega velikega plana.
fi?firi?333
31. 05. 2015 19.00
+1
dobro, eno je kaj so ti predstavili in jim verjameš, drugo kaj bo res. a korak po koraku se stvari premikajo v neko specifično smer.
TDI-GDI-SDI
31. 05. 2015 11.12
+1
final solution
1234...
31. 05. 2015 10.21
+10
Tisti, ko poznate zgodovino Izraela od leta 1945 veste, da je to skrajno agresivna država saj je bila v vojni že z vsemi svojimi sosedi celo Egiptom. Da ne omenjamo kraje ozemlja Palestincem in njihovo izgon v največje "TABORIŠČE" na svetu. Tisti, ko pa še naprej zagovarjate jude si pa malo preberite zgodovino seveda ne napisano z njihovega vidika ali vidika ZDA.
plan9
31. 05. 2015 10.34
+0
Misija1
31. 05. 2015 15.18
+1
Oprosti, to da je bila v vojni z vsemi MUSLIMANSKIMI sosedami, se ne pomeni, da je Izrael vir tezav. Kot zanimivost ti povem, da je v Izraelu ogromno muslimanov, lahko opravljajo verske obicaje in dejansko zivijo normalno zivljenje. Gre seveda za normalne muslimane. Na drugi strani poglej vse izraelske sosede in poglej koliko je tam kristjanov in kaj delajo njim, kaj sele židom, ki jih tam prakticno ni, ker so bili pregnani iz drzav na silo. Briga me za Izrael, briga me za njene sosede, ne maram ne enih ne drugih, ampak dejstvo je, da so Izrael napadle vse sosede veckrat, ne pa Izrael njih! Kot je tudi dejstvo, da vsak musliman v tistem delu sveta živi samo za dan, ko bo Izrael unicen. Taksna custva gojijo napram njih! Na drugi strani pa, ce bos kdaj sel v Izrael, bos videl, da je tam verska strpnost ogromna, muslimani pa zivijo v miru! Ampak kot sem ze rekel, gre za normalne muslimane ki imajo v glavi porihtane zadeve in jim ni prva stvar v zivljenju unicenje Izraela in ucenje svojih otrok ze od malih nog, da so Izraelci zlo ki ga je treba unicit! Vsak list ima dve strani! Vse muslimanske sosede peče dejstvo, da Izraela pac ne bodo uspeli unicit, kar se je lepo videlo v vsaj 3 vojnah, kjer so zdruzeno izgubili, enkrat celo v 3 dneh! Recimo dober primer dobrih odnosov je razmerje Izrael - Egipt, ki so danes na zelo dobrem nivoju oziroma so na dobrem vse od zadnje vecje vojne, kjer je Izrael v kontraofenzivi zasedel celotno Golansko ozemlje, celotni severni Sueski prekop in z vojsko obstal slabih 50 km od Kaira. Lahko bi dobesedno unicili Egipt, pa ga niso, so pa jim v 3 urah unicili celotno letalsko floto in v nekaj dneh zdesetkali pehoto in prakticno vso vojasko mašinerijo. Od takrat dalje so odnosti med drzavama na dobrem nivoju. Prej ko bodo muslimanske sosede Izraela zacele razmisljat o drugih stvareh kot je unicenje Izraela, prej bodo odnosi normalni.
1234...
31. 05. 2015 19.08
-1
Izrael pod okriljem ZDA v glavnem destalabizira razmere na bližnem V in S afriki...pokasiramo jih pa na koncu mi: terorizem, begunci, višja cena nafte,...drugače pa ne obtožujem celotnega naroda le elito, ki vleče niti še posebej bivšega Šarona..drugače pa bitka za sinajski polotok ni bila nobena kontraofenziva Egipt ni napadel Izraela temveč je le imel nakopičene sile na polotoku ter ob meji..Izrael bi naj samo preventivno napadel Egipt.
Misija1
31. 05. 2015 21.49
-1
ok, se strinjam z marsicem kar si napisal, ampak oprosti, Egipt JE NAPADEL Izrael! Vzemi si malo casa in poglej potek zgodovine od leta 1945. Napadli so ga konkretno in zasedli velik del Izraela, ker ga ta ni mogel braniti v prvih fazah, saj so ga skupno napadle vse sosede skupaj s se nekaj drzavami, ki so "donirale" muslimanske borce. Niti najmanjse logike ni v tem kar si napisal, namrec, zakaj bi Izrael napadel Egipt brez razloga, ce pa je potem itak vse kar je zasedel v tej kontraofenzivi dal nazaj Egiptu, tudi golansko planoto. Prodati nam zelis podatek, da bi naj Izrael napadel Egipt, na koncu pa vse kar je pridobil dal nazaj. Kje je logika? Je ni. Da ne omenjam zrtev na Izraelski strani. Egipt je pac sodeloval z vsemi sosedami v napadu na Izrael in je potem placal ceno, kot tudi vsi ki so sodelovali. Je pa vredu, da so danes odnosi med tema drzavama na dobrem nivoju! Egipt se je naucil marsikaj kot drzava, ljudje tam pa klasicno se vedno sovrazijo Izrael, ker ga pac ne morejo unicit, ne glede na to da jim je to vcepljeno v glavo od starsev od rojstva dalje. To pa dela vera prijatelj moj in v muslimanskem svetu NI STRPNOSTI do drugih ver, kar lepo prikazujejo dogodki v zadnjih letih od koptov dalje, pozigov cerkva tam in tako dalje. V Izraelu tega ni, tam zivijo v sozitju in da to vidis, bos pac moral tja. Pa ne na 1 tedenski izlet! Izraelci vedo, da je njihova vera judaizem prvotna vera, iz katere izvira islam in krscanstvo.
pe?navodo
01. 06. 2015 04.45
-1
Izraelovo zgodovino se lahko gleda samo iz vidika Božjega ljudstva in NIKAKOR DRUGAČE. Je edino ljudstvo na svetu katerega je bog po 2000 letih pripeljal nazaj v obljubljeno deželo. In vsi preroki še danes veljajo in vse prerokbe o Izraelu. Kdor to dejstvo zanemari seveda mu potem nikoli NIČ ne bo jasno okoli Izraela.
kam_to_pelje
31. 05. 2015 07.48
+4
To da se v ZN odločajo ali bi jih namalali na črni seznam ali ne. Je pač po moje le pesek v oči. Saj se to dejansko ne bo zgodilo. Dokler so židovski lobiji tako močni in vplivni v supervelesilah. Na drugi strasni pa bodo samo pomislili da bi sem uvrstili hamas. Se bo to zgodilo čez noč in Izraelci bodo z največjim užitkom in brez milosti usekali po palestini. Četudi se izrael uvrsti na črni eznam. Proti njim ne bo nekih vidnih sankcij. Bojo le napisane na papirju. Dejansko jih pa nihče ne bo izvajal. Toliko o dejanski demokraciji in svetovnem redu.
Bigbadjohn
31. 05. 2015 07.48
+9
ČE JE iZRAEL ŠKODOVAL OTROKOM JE POPOLNOMA NEVAŽNO, KAJ VODI DRŽAVE, KI GA ŽELIJO UVRSTITI NA ČRNI SEZNAM. DRŽAVE, KI PA GA KLJUB TEMU LJUBIJO, SI ZASLUŽIJO MESTO OB NJEM NA TEM SEZNAMU!
Alteist
31. 05. 2015 18.20
-2
Otroci so zlorabljeni in pobiti na vseh vojnih žariščih. Tudi Američani so jih mnogo pobili in zlorabili, pa Francija, Kitajska, Rusija, Pakistan, Severna Irska, ... bodo vsi na seznamu?
Glonget
30. 05. 2015 23.57
-2
"kampanjo zoper izraelsko državo vodijo tisti, ki sovražijo izraelski narod" Seveda, zmeraj je to težava, sami pa nikoli nič krivi! A dejte no, misli da bi bilo pravilno, da jih uvrstijo na tale seznam.
plan9
31. 05. 2015 10.35
+0
...lahko se pozanimaš, kako je izrael nastal in boš mogoče spremenil mišljenje...
aaaaaa122121
30. 05. 2015 20.20
+1
Kogashisa
30. 05. 2015 18.41
+10
Nima veze, lahko jih dajo na kerkoli seznam, kot da njih to briga. Dokler se ne bojo začele resne sankcije proti Izraelu, ne bo nič boljše. FREE PALESTINE!
plan9
31. 05. 2015 10.36
...sankcij ne bo, ker so ZDA na njihovi strani...
adidasler
30. 05. 2015 17.29
+14
Izraelci genocid 2 s.v. izrabljajo v svoj prid.. na podoben nacin pa so agresorji nad palestinci v 21. stoletju prav oni
kam_to_pelje
31. 05. 2015 08.57
+1
Samo je potrebno vedeti, da os za ta genocid poskrbeli tudi samo s financiranjem obeh strani. Saj so židovski bankirji financirali tudi veliko nemčijo že pred prvo sv. vojno.
F50.
30. 05. 2015 17.18
+10
Nimam nič proti ljudem samim, imam pa veliko proti njihovi miselnosti o večvrednosti, ki je sicer nastajala skozi desetletja zaradi močne propagande. Vsekakor upam in mislim, da je edino pravilno, da se izrael znajde na tem seznamu! Naj se takšni pokoli v izraelu več ne ponavljajo!
LuckyBastardo
30. 05. 2015 15.56
+1
firewall
30. 05. 2015 15.26
+7
Nic ne bo iz tega...bodo ze bancni judje v USA poskrbeli za to.