Tujina

56-letni matematik na poti v pripor: Nisem nacist

Atene, 03. 10. 2013 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodjo skrajno desne grške stranke Zlata zora, ki ima v parlamentu 18 poslancev, so po šestih urah zaslišanja z vklenjenimi rokami s sodišča odpeljali v pripor. Proti stranki je policija začela ukrepati po umoru levičarskega glasbenika.

Nikosa Mihaloliakosa so vklenjenega odpeljali za zapahe.
Nikosa Mihaloliakosa so vklenjenega odpeljali za zapahe. FOTO: Reuters

Sodišče v Atenah je za vodjo skrajno desne grške stranke Zlata zora Nikosa Mihaloliakosa v zgodnjih jutranjih urah odredilo pripor. Odločitev je sprejelo po več kot šesturnem zaslišanju, na katerem je prvi mož stranke zanikal obtožbe organizacije delovanja kriminalne združbe in jih označil za politično motivirane.

Grška policija je proti Zlati zori začela posredovati minuli konec tedna po napetostih, ki so izbruhnile zaradi umora levičarskega glasbenika. Umor naj bi zagrešil podpornik Zlate zore. Policija je aretirala okoli 20 ljudi, vključno z Mihaloliakosom in petimi poslanci njegove stranke.

Že v sredo je sodišče štiri poslance Zlate zore obtožilo sodelovanja v kriminalni združbi. Tri so izpustili na prostost, za enega pa je preiskovalni sodnik odredil pripor. Vsi so obtožbe zanikali. Drugi mož Zlate zore je Kristos Papas.

Kot je po odreditvi pripora dejal Mihaloliakos, mu je "žal za umor" glasbenika. "Obsojam umor, kot tudi obsojam nasilje na splošno. Nisem nacist," je zatrdil 56-letni matematik.

Policija mu je po odločitvi sodišča nadela lisice in ga odpeljala v zapor z visoko stopnjo varovanja Koridalos, medtem ko je v bližini protestiralo več sto njegovih podpornikov, vključno z njegovo soprogo.

Stranka Zlata zora, ki svoj program gradi na sovraštvu do tujcev, je na volitvah leta 2012 dobila sedem odstotkov glasov in ima v 300-članskem grškem parlamentu 18 poslancev.

Stranka zanika vse obtožbe in trdi, da je žrtev političnega pregona, katerega namen je zajeziti rast njihove podpore pred lokalnimi volitvami prihodnje leto.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
04. 10. 2013 13.20
+4
..tut ivan ni ta prau desničar. je sam en tak konvertit......Kakšna je vremenska napoved za Dob?
Gavrane20
03. 10. 2013 16.04
+5
Nisi nisi seveda ne .. tko k Jansa pa Jankovic nista kradla hi hi