Tujina

Schwarzenegger: Varčevali bomo!

Sacramento, 16. 05. 2010 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Guverner je razmere v Kaliforniji primerjal s tistimi v Grčiji, na Irskem in v Španiji. Zanimivo pa je, da varčevalni ukrepi merijo skoraj izključno na socialne in zdravstvene programe. Olajšave za korporacije pa bodo očitno ostale nedotaknjene. Javnost in demokrati so ogorčeni.

Arnold Schwarzenegger je predstavil varčevalne ukrepe.
Arnold Schwarzenegger je predstavil varčevalne ukrepe. FOTO: Reuters
Schwarzenegger je položaj v Kaliforniji primerjal s tistim v Grčiji, na Irskem in v Španiji. "Ni nam preostalo drugega kot težke izbire," je dodal.

Varčevali bodo tudi v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Guverner iz vrst republikancev Arnold Schwarzenegger je dejal, da je primanjkljaj tolikšen, da bodo morali ostro zmajšati proračunsko porabo. Presenečenje pa je sledilo, ko je zbranim dejal, na katerih področjih bodo varčevali.

Schwarzenegger je s sodelavci izdelal načrt varčevanja, ki predvideva ukinitev programa, ki prejemnikom socialne pomoči pomaga pri iskanju zaposlitve. Prav tako naj bi družine z nižjimi dohodki ostale brez podpore za nego in varstvo otrok. Za kar 60 odstotkov bo skrčil proračun, ki je namenjen za zdravljenje duševnih bolezni. Ukrepov je še več, vsi pa bodo hudo prizadeli socialne in zdravstvene programe, poročajo tuji mediji.

Protestniki
Protestniki FOTO: Reuters

Ogorčenje je veliko. Že med njegovo predstavitvijo se je pred palačo, v kateri je Schwarzenegger predstavil varčevalne ukrepe, zbralo večje število invalidov, ki so ostro obsodili guvernerjeve načrte. Opozorili so na posledice in stisko ljudi, ki se bodo znašli v še slabšem položaju. Carmen Rivera-Hendrickson, ki je priklenjena na invalidski voziček, je poudarila, da je odvisna od tuje pomoči. Če bodo ukinili programe, ki njej nudijo neodvisno življenje, bo ostala brez vsega. "Potem lahko tudi umrem," je dejala.

Uprli so se tudi demokrati, ki so Schwarzeneggerja opozorili, naj raje predlaga odpravo dveh milijard dolarjev predvidenih olajšav za korporacije. Ta jim odgovarja, da to ni rešitev, ker je treba vzpodbuditi gospodarstvo in odpiranje novih delovnih mest. Predlagani proračun mora potrditi tudi državni kongres, tako da nas čaka še zanimiva in vroča debata. Demokrati že pripravljajo oster boj, da njegove načrte preprečijo. Pri tem jih podpira tudi civilnodružbena sfera. Tudi nekateri republikanci so bili presenečeni s predstavitvijo ukrepov.

Protest v Kaliforniji
Protest v Kaliforniji FOTO: Reuters

Schwarzeneggerjev proračunski predlog za leto 2011, ki se začenja že 1. julija, predvideva 12,4 milijarde dolarjev prihrankov. Kljub temu bo obsegal skupaj 83,4 milijarde dolarjev. Kalifornija se letos sooča z 19,1 milijarde dolarjev proračunskega primanjkljaja. Guverner je povedal, da imajo dovolj denarja za poplačilo dolga za maj in junij, da pa bodo brez drastičnih krčenj porabe pozneje nastali hudi problemi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
17. 05. 2010 00.09
Seveda je govora o Evropskih drzavah.
Abacus
16. 05. 2010 23.03
spartanec_90 16.05.2010, 22:34 Se strinjam delno ,Evropa ni popolnoma okupirana s strani ZDA ,saj recimo EU ni potrebno storiti vsega kar Amerika zeli. Recimo pri napadu na Irak Francija ,Nemcija in Belgija niso nikoli poslale svoje enote ,Spanija jih je izredno hitro umaknila ipd. Kako to ,ko pa nam ukazuje ZDA? Bilo je nekaj besednih obkladanj ,to je pa vse. Recimo ZDA so hegemon , o tem ni dvoma ,ampak se zavedajo ,da ne smejo siliti razne narode in drzave v skladu s svojo politiko ,temvec raje dajo nagrado za ustrezljivost ,to so nastudirali iz primera SZ ,ko je dobesedno okupirala Vzhodno Evropo s trdo roko ,ZDA to delajo mehkeje ,je pa res da EU poskusajo obvladovati ,koliko jim uspeva? V casu Hladne vojne so bile nevtralne Jugoslavija ,Svica ,Svedska ,Finska ,Avstrija ,Irska in dolgo casa do leta 1982 tudi Spanija in Portugalska ,pa bvseeno niso bile okupirane s strani ZDA. Jugoslavija bi lahko bila okupirana s strani SZ a je bilo takrat dobro ravnotezje Zahod-Vzhod ,tako da k sreci nismo bili.
yeyo.white
16. 05. 2010 22.53
treba je bit realen. treba je poznat ekonomijo. invalidi in tisti, ki so na socialni drzavi samo jemlejo, prispevajo pa prakticno nic, firme pa placujejo ogromno davkov. in ce bi zmanjsal olajsave firmam, bi bilo manj denarja za napredek/razvoj/vecjo uspesnost/placilo davka drzavi. tako to gre, na zalost. in kdor to ne razume, ni nic cudnega, ce ima par 100 evrov ali pa dolarjev place.
spartanec_90
16. 05. 2010 22.34
Ko smo pa že pri evropi pa če se podrobno pogleda to sploh ni suverena država.Uradna vojska EU je NATO ki je ameriški.Kar pomeni da smo okupirani od ZDA.Kar je čist res če se podrobno pogleda zgodovino.Po porazu nemčije je vzhod okupirala SZ(ker se je vedno trdilo)zahod pa so "osvobodile" ZDA.Osvobodene države so morale vzeti ameriške kredite, varovala jih je ameriška vojska ki se je pol preimenovala v NATO.Edine države ki je bila neporažena je bila YU in nevtralna švica.In po padcu varšavskega pakta se je slovenija prostovoljno predala ZDA. Da je ZDA gospodar evrope se je najbolje videlo v slo-hr sporu.Evropa se je trudila precej časa brez efekta pol je pa obama poklical Ljubljano in Zagreb in vse je bilo urejeno čez noč.
bnam 2707
16. 05. 2010 20.29
Največkrat se varčuje na malem človeku,ker velikim ni potrebno.
simon@stegel.net
16. 05. 2010 19.43
melanhonija
16. 05. 2010 19.01
Tudi v Sloveniji velja rek: varčevali bomo, pa naj (vas, ne nas) stane, kar hoče.
NMvirus
16. 05. 2010 18.56
Pol se pa nad našo vlado pritožujete.
hefaist
16. 05. 2010 18.41
Schwarzenegger naj pocne rajsi to kar pocne najbolje - igra v Hollywoodskih filmih. Kot politiku mu je spodletelo na celii crti.
gozdar1
16. 05. 2010 18.23
No ja najbogatejsi in predvsem korporacije se narazne nacine (tudi s pomocjo njim na kozo pisanih zakonov) ze sedaj izogibajo placila kakrsnihkoli davkov....ni treba 2x ugibat da najbogatejse korporacije placujejo 0$ v davkih MS, Exxon,...
spartanec_90
16. 05. 2010 18.21
jah še en dokaz da noben vodja ne zna ali pa ne sme delati za socialo in za vse državljane predvsem za finančno šibke....krediti negotovost in tesnoba socialno šibkih se bo povečalo...samomori, ropi in umori pravtako zdravstvo pa tipično za ZDA trenutno največjo rezidenco illuminatov je pa to res že stara zgodba vse je plačljivo in za vsako stvar krediti in hipoteke da banke lepo otrujejo SUŽNJELASTNIŠKI SISTEM ljudje ki najemajo hipoteke in kredite tako se tepejo za službe da bi delali pa tudi eč za drobiž in za dolgi delovni čas za več ur samo da lahko kreidti odplačuejko s tem so v začarenem krogu suženjastva saj postanejo deloholiki in s svojim delom napajajo sistem.... omenim lahko da obstaja domoviski zakon v ameriki ki omogoča da vsakega državljana brez pravice do odvetnika lahko aretirajo ali vklenejo če kao CIA ali vlada ZDA sumi da gre za grožnjo terorističnega napada nekoč jim pa bo uspelo da bo celpa amerika in svet dobila mikročipe pod kožo ki so približno 5 mm veliki in takrat bomo pa konkretno nasrkali za vsako tvoje dejanje in govorjenej ter kjer se nahajaš bodo vse vedeli in še palčeval boš s tem če se neboš strinjo ti ga bodo izklopili ali celo po tihem osdtranili iz obličja zemlje in še nekaj mislite da sem kaki nor fanatik in ljubitelj zarot jaz vam lahko rečem samo ko bi le res bil bi bil srečen da tega kar se nejabolj bojim da se nebo nikoli uresničilo in da so moje besede prazne samo žal....vse kaže da imam prav o tej stvari.
spartanec_90
16. 05. 2010 18.20
jah še en dokaz da noben vodja ne zna ali pa ne sme delati za socialo in za vse državljane predvsem za fifncčno šibke....krediti negotovost in tesnoba socialno šibkih se bo povečalo...samomori, ropi in umori pravtako zdarvstvo pa tipično za ZDA tretno največjo rezidenco illuminatov je pa to res že stara zgodba vse je plačljivo in za vsako stvar krediti in hipoteke da banke lepo otrujejo SUŽNJELASTNIŠKI SISTEM ljudje ki najemajo hipoteke in kredite tako se tepejo za službe da bi delali pa tudi eč za drobiž in za dolgi delovni čas za več ur samo da lahko kreidti odplačuejko s tem so v začarenem krogu suženjastva saj postanejo deloholiki in s svojim delom napajajo sistem.... omenim lahko da obstaja domoviski zakon v ameriki ki omogoča da vsakega državljana brez pravice do odvetnika lahko aretirajo ali vklenejo če kao CIA ali vlada ZDA sumi da gre za grožnjo terorističnega napada nekoč jim pa bo uspelo da bo celpa amerika in svet dobila mikročipe pod kožo ki so približno 5 mm veliki in takrat bomo pa konkretno nasrkali za vsako tvoje dejanje in govorjenej ter kjer se nahajaš bodo vse vedeli in še palčeval boš s tem če se neboš strinjo ti ga bodo izklopili ali celo po tihem osdtranili iz obličja zemlje in še nekaj mislite da sem kaki nor fanatik in ljubitelj zarot jaz vam lahko rečem samo ko bi le res bil bi bil srečen da tega kar se nejabolj bojim da se nebo nikoli uresničilo in da so moje besede prazne samo žal....vse kaže da imam prav o tej stvari.
pijanec22
16. 05. 2010 18.06
@Titus01: očitno ne razumeš ameriške miselnosti. Če bodo dvignili davke, se bodo ljudje preprosto preselili - predvsem bogatejši. Američani niso Evropejci, da bi se pustili tako izsesavat s strani države.
pijanec22
16. 05. 2010 18.04
Če hočejo veliko prihranit, naj spustijo armado nepotrebnih zapornikov, ki jih je v Kaliforniji res ogromno.
naivna
16. 05. 2010 17.49
Kalifornija je najbolj bogata drzava zraven NY, ima najvec milijonerjev in sedaj je v najvecjem propadu. In to samo zaradi nesposobnih voditeljev, ce si uspeni filmski zvezdnik, ne pomeni, da si dober guverner in gospodar. Arnold je zafusiral vse!
tony_abcde@yahoo.com
16. 05. 2010 17.38
Republikanci so že v sedemdesetih s takratnim predsednikom Nixonom zafurali zdravstveno zavarovanje v napačno smer kar se tiče zavarovancev seveda v korist koroporacijam oz. zavarovalnicam katerih glavni cilj je čim več dobička pa tudi, če gredo preko trupel in to dobesedno.
Josko82
16. 05. 2010 17.05
Socialo so republikanci šibili dolga leta... So namreč goreči nasprotniki,da bi se več denarja namenjalo za socialo, zdravstvo ipd. Poglej kaj delajo z obamovo zdravstveno reformo... Land of opportunity... my *.
Titus01
16. 05. 2010 16.57
Katastrofa. Davčne olajšave bo ohranil, socialo, v ZDA že tako šibko, pa skril. Pogovarjal sem se za Američani: Za mnoge invalide, kronične bolnike in obolele z virusom HIV je to smrtna obsodba. Seveda pa Bog ne daj, da bi zvišali davke. Kalifornija ima zabit sistem, po katerem vsak dvig davkov zahteva dvotretnjinsko večino. Republikanci so izjavili, da nikoli ne bodo podprli nobenega zviašnja davkov (ki so trenutno na tako nizki ravni, da zvezne države brez zadolževanja ne morejo vzdrževati infrastrukture), tudi če Kalifornija bankrotira, in, ker imajo dovolj veliko manjšino, lahko ustavijo vse reforme, ne glede na to, kako potrebne so. Kakor so naši politiki nesposobni, bodite veseli, da niso ameriški republikanci. Resno. Ti so nori.
moelmol
16. 05. 2010 16.54
še vidiš ko morjo bit plakati v španščini napisani da folk lahk zastopi
krivulja
16. 05. 2010 16.11
Avstrijski kmetič,ki je pozabil,da je bil reven sedaj ko je priplezal med elito in kradljivo jaro gospodo.