Tujina

Izključitev države iz schengna pravno ni mogoča, poudarja luksemburški notranji minister

Bruselj/Ljubljana, 04. 12. 2015 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Notranji ministri niso pozvali k premisleku o uvedbi do dveletnega nadzora na notranjih mejah v schengnu. So pa po petih letih pogajanj vendarle dosegli dogovor o evropskem sistemu izmenjave podatkov o letalskih potnikih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Bruslju o usodi meja v EU
    02:22
    Iz 24UR: V Bruslju o usodi meja v EU
  • Iz 24UR: Kaj to pomeni za Slovenijo?
    01:21
    Iz 24UR: Kaj to pomeni za Slovenijo?
Ohranitev schengna je možna le ob utrditvi zunanje meje EU, poudarjata Nemčija in Avstrija.
Ohranitev schengna je možna le ob utrditvi zunanje meje EU, poudarjata Nemčija in Avstrija. FOTO: Reuters

EU je zadovoljna z ukrepanjem Grčije v migracijski krizi. Notranji ministri tako danes niso pozvali k premisleku o uvedbi do dveletnega nadzora na notranjih mejah v schengnu. Ta možnost sicer obstaja, v primeru resnih težav na zunanji meji ob izteku sedanjih ukrepov marca, jo bo treba uporabiti, je opozoril luksemburški minister Jean Asselborn.

Članice schengenskega prostora, v katerem ni sistematičnega preverjanja potnih listin, lahko nadzor na notranjih mejah začasno uvedejo v treh primerih - za največ dva meseca, za največ šest mesecev in v skrajnem primeru za največ dve leti.

V Nemčiji na primer zaradi izjemnega migracijskega toka sedaj velja ukrep začasne uvedbe nadzora za največ šest mesecev, ki se izteče marca. Ob izteku tega ukrepa je mogoče nadzor podaljšati le z uvedbo skrajne možnosti nadzora za največ dve leti.

EU zadovoljna z ukrepanjem Grčije

V Nemčiji načrtujejo dodatno zasliševanje beguncev iz Sirije med postopkom za azil.

O tem skrajnem ukrepu naj bi bili danes razpravljali notranji ministri. Pred zasedanjem se je omenjalo, da bi lahko pozvali k preučitvi možnosti uvedbe tega ukrepa, zlasti kot politični pritisk na Grčijo, naj resno ukrepa za obvladovanje migracijskega toka.

EU je jasno povedala, da od Grčije pričakuje napredek pri delovanju območij za obravnavo prebežnikov, hotspotov, poziv k uporabi enot za hitro posredovanje evropske agencije za zunanje meje Frontex (Rabit) ter poziv k materialni pomoči iz mehanizma za civilno zaščito.

Ker se je Grčija v četrtek le odzvala na pozive ter zaprosila za pomoč mehanizma za civilno zaščito in za uporabo skupin Rabit ter pristala na dogovor s Frontexom o novi operaciji na meji z Makedonijo, so današnja sporočila ministrov blažja, kot se je napovedovalo pred tem.

Luksemburški minister za migracije Asselborn je danes poudaril, da je zelo zadovoljen, da so grškim besedam sledila dejanja ter da so pozvali k uporabi skupin Rabit in k materialni pomoči iz civilnega mehanizma. Izpostavil je tudi znatna prizadevanjih pri vzpostavljanju hotspotov.

Dveletnega nadzora niso sprejeli

Ministri so po Asselbornovih besedah razpravljali o omejitvi sedanjih ukrepov za začasno uvedbo nadzora na notranjih mejah na šest mesecev in se strinjali, da bo v primeru resnih težav na zunanji meji potreben evropski okvir za podaljšanje ukrepa, kar je mogoče v okviru 26. člena schengenskega zakonika.

A ministri danes po navedbah virov pri luksemburškem predsedstvu niso pozvali Evropske komisije, naj premisli o možnosti predstavitve predloga za uvedbo do dveletnega nadzora. To možnost je sicer luksemburško predsedstvo predlagalo v dokumentu, ki je bil podlaga za razpravo.

Luksemburški minister Asselborn je ob tem izpostavil, da izključitev države iz schengna pravno ni mogoča.

Frontexove ekipe bodo zagotovile takojšnjo pomoč na zunanji meji na egejskih otokih.
Frontexove ekipe bodo zagotovile takojšnjo pomoč na zunanji meji na egejskih otokih. FOTO: Reuters

Uvedbo skrajnega ukrepa uvedbe do dveletnega nadzora na notranji meji v Grčiji namreč nekateri tolmačijo kot začasno izključitev države iz schengna. Omenja pa se tudi možnost uvedbe tega ukrepa v več drugih državah v jedru unije okoli Nemčije, kar nekateri tolmačijo kot vzpostavitev mini schengna.

Tudi slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je pozdravila ukrepanje Grčije, ki ga vidi kot zelo pozitiven znak, da je država končno pristopila k aktivnemu reševanju situacije, saj je to tudi v interesu Slovenije.

Razprava se po ministričinih besedah danes ni osredotočala na teme, ki so so se v zadnjih dneh najbolj pojavljale v javnosti. "Nismo govorili o podaljševanju obdobja za uvedbo nadzora na notranjih schengenskih mejah v okviru 26. člena schengenskega zakonika," je povedala ministrica, ki je sicer zasedanje zapustila pred koncem.

"K premisleku o njegovi uporabi sta pozvali le Belgija in Nemčija. Kot veste, ta člen omogoča Svetu, da na predlog komisije naloži določeni državi ali več, da ponovno vzpostavijo nadzor na celotni ali delu notranje meje," je pojasnila ministrica.

Predlog komisije mora po njenih besedah temeljiti na ugotovljenem stanju v določeni članici, zaradi katerega je ogrožena varnost v celotnem schengenskem območju, Evropska komisija pa lahko v ta namen izvaja celo nenapovedane ocenjevalne misije, kot je to bilo v primeru Grčije.

"Prav tako nismo govorili o mini schnegnu," je še izpostavila ministrica.

V povezavi z razpravo o 26. členu schengenskega zakonika pa je še poudarila, da je treba slediti cilju ohranitve celotnega schengenskega prostora in zaščiti prostega pretoka oseb, sočasno pa se posvečati ustrezna pozornosti zaščiti zunanjih meja. Neučinkovitost zaščite zunanjih meja tudi prispeva k nenaklonjenosti javnega mnenja ukrepom na ravni EU, je opozorila.

NSi zbira podpise za izredno sejo DZ na temo schengna

Poslanska skupina NSi je začela zbirati podpise podpore za sklic izredne seje DZ na temo schengenskega režima, je potrdil vodja strankinih poslancev Matej Tonin. Seja bi bila po njegovih besedah namenjena iskanju ukrepov, s katerimi bi Slovenija preprečila vzpostavitev t. i. mini schengna na slovensko-avstrijski meji.

"Ker se govori, da naj bi se oblikoval mini schengenski režim in ker obstaja velika verjetnost, da bi se Avstrija odločila za vzpostavitev mejne kontrole, mora Slovenija storiti vse, kar je v njeni moči, da do tega ne pride," je poudaril Tonin. Po njegovih besedah si mora Slovenija prizadevati, da schengen ostane na njeni meji s Hrvaško.

Tonin je še pojasnil, da bodo podpise podpore skušali najprej dobiti v opoziciji. Na vprašanje, koliko podpisov so že uspeli zbrati, pa je odgovoril, da za zdaj še nima "povratne informacije".

Dogovor o evropskem sistemu izmenjave podatkov o letalskih potnikih

British Airways
British Airways FOTO: Reuters

Notranji ministri EU so danes v Bruslju po petih letih pogajanj dosegli dogovor o evropskem sistemu izmenjave podatkov o letalskih potnikih (PNR), ki velja za pomembno orodje v boju proti terorizmu. Sedaj ga mora potrditi še Evropski parlament, kar pa naj bi bila le še formalnost.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je napovedal, da bo dogovor dokončno zapečaten sredi decembra. "Končno imamo ta dogovor, ki bo dokončno zapečaten 15. decembra," je dejal.

Luksemburški notranji minister Etienne Schneider in evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos sta izrazila veselje ob dogovoru, nista pa uspela pojasniti, kdaj naj bi ukrep začel veljati.

"Celoten projekt bo zaživel zelo zelo kmalu, če ne takoj," je odgovoril Avramopulos na vprašanje, kdaj bodo začele letalske družbe posredovati podatke o potnikih v uniji nacionalnim oblastem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARMEL
05. 12. 2015 17.29
-1
V naši deželo je hudo a politika se zgane ko je skoraj že vse mimo kod sedaj z migranti ko ih ni ali precej man pa politika postavlja bodečo žico in ko je Mažarska postavljala ograjo se je naša politika norčevala a kaj je sedaj pri nas raste ograja in branjen je šengen a prepozno in me nebi čudilo če se uvede mali šengen in da ostanemo zunaj zakaj,ker je naša politika ne resna mnogo prepozno reagira vse posod morajo se zgoditi poplave da se naša elita premakne isto pri soctvu,patrija je padla a zakaj so v Avstriji padle obsodbe pri nas nihče pravnomočno obsojen in ali bo nas sploh kaj vprašal okrog malega šengena,nihče ker naša politika ni resna in naše soctvo in še mnogo kaj politika bi morala budno opazovati koliko beguncev sprejme Nemčija a ne Avstrija,recimo če nemčija sprejme sto mi ih bi morali sedemdeset iz Hrvaške in na takšen način zmanševati pritok v našo deželo in od Hrvaške zahtevati toliko in pika pa maker kakšno policisko skupino poslati na Hrvaško da bi nadzorovali koliko beguncev misli Hrvaška poslati nam v Slovenijo če bi ih bilo precej preveč na vlako bi morala skupina policistev takoj javiti v Slovenijo da je preveč beguncev na vlaku naši nebi smeli dati zeleno luč za pot proti naši deželi a policisti bi morali biti na Hrvaškem seveda brez orožja in uniform do štiri obveščevalce in bi bil red v naši deželi in nihče nebi posumil na Slovenijo da bi šla izven mini šengena tako je videla Avstrija in Nemčija da v celoti ni resnosti v naši politiki in res z lahkoto ostanemo zunaj malega šengena,ja tako je to a resnica ker v naši deželi se ne ve kdo pije kdo plača ja da itak bo to krila Slovenska raja tudi tisti z pod minimalno plačo pri nas je že dojenček dolžan državi tudi to se je že slišalo ja nič novega a politiki itak stoji spomenik Te šest ne vem kakšen drag objekt bi še lahko označili za spomenik a Te šest že itak prejema kapalno iz hidro elektralen drave in zato politika želi komando v Ljublani a ne več na štajerskem da bodo lahko lažje blefirali in še kaj ma dololj je vse je že noro......lp.
Transformerji
05. 12. 2015 13.15
+1
No take in podobne novice me pa res zelo zanimajo - vse te novice me spominjajo na pustne maske in 1. april! In ljudje ne vejo, kaj je res in kaj ni, kdo se skriva za invazijo migrantov, beguncev? Kakšna bo prihodnost? Je Spar prvi trgovec, ki se je prilagodil novemu svetovnemu redu? Kako bodo zaposlili milijone priseljencev, delovnih mest ne bo za vse, se bodo strinjali s socialno podporo............... kdaj bomo lahko nakupovali orožje tako kot v Ameriki -kup vprašanj je......
Transformerji
05. 12. 2015 10.50
+2
Tudi, če bi samo za določen čas izključili države iz schengna, bi to pomenilo, da je EU razpadla! Res je, če bi EU delovala kot bi morala, bi se morala ukvarjati z zunanjimi mejami! Pa se spet vprašam, kakšen je bil interes, da je Grčija pristala v EU pred ostalimi državami vmes.
LLLEPI
05. 12. 2015 11.03
+1
Sengen velja samo za prebivalce eu.Drugace se je pa eu zelo potrudila da omogoci vstop novim prebivalcem lahko se sprehajajo po celi eu brez dolkumentov imajo zastonj prevoz in hrano; Vse to pa placujejo domacini ki velikokrat se sami nimajo dovolj Bruselski politiki so ze istavili racune vsem eu drzavam tudi Slo delavec bo moral zbrati 3.6 miljocka dodatnih sredstev od svojega minimalca
brezveze13
05. 12. 2015 09.11
+4
tudi pri RTV ni možno odjavi naročnine dokler si živ čeprav je pred leti bilo rečeno dabodo podražili elekktriko s tem da bodo ukinii RTV naročnini, zgodilo se je samo prvo. Danes plačujemo eno ta isto stvar nekajkrat kabelski, če imaš internetni paket internetnemu ponudniku, elektru , samemu rtv ju ljudje zbudite se,če plačujem tv kabelski ali internetnemu ponudniku je to to pa se naj naprej oni med sabo zmenijo,oziroma ti v tem primeru dovolijo odjavo odjemnega mesta , če zamenjaš mobitel operaterja je to tako celo oni to vse sami pošlihtajo.Stvarno smo ovce
prašek
05. 12. 2015 09.18
+0
jesenvoyo
05. 12. 2015 09.32
+3
pridn skos
05. 12. 2015 08.23
+8
Sej Slovenija nima več kam izstopit, ker to območje je že pravno padlo čim so talibani brez dokumentov vsi stari od 20 do 25 let po čudežu se lepo sprehajali čez meje. Naivnost ljudi je res neverjetna kako naseda eu poslancem.
korintos23
05. 12. 2015 08.53
-4
A samo po naši meji? Malo premisli preden mimo vsekaš!
DonDonDan
05. 12. 2015 08.13
+1
Če držav ni mogoče izključiti iz EU, bojo pa razvite EU države izstopile iz EU in osnovale novo EU. Slovenije ne bo v novi EU, ker se je pokazala kot nekredibilna članica. Namesto, da bi se integrirali v EU, z vso silo rinemo nazaj na balkan in se naši politiki bratijo s srbskimi četniki (Nikolić, Vučić) in ostalimi kadri iz miloševičevega režima. Investicije iz EU so v Sloveniji neformalno in dejansko prepovedane, ker se Forum 21 boji za izgubo primata.
korintos23
05. 12. 2015 08.53
+2
_alpe_
04. 12. 2015 20.58
+35
Avstrija bo šla tak al tak ven iz EU. Poziv za referendum za izstop iz EU je bil sprejet. Samo še vprašanje časa....
LLLEPI
04. 12. 2015 21.09
+16
BULDOH
05. 12. 2015 10.04
+0
Naši rdečkoti komaj čakajo ,da bi bila meja spet kot pod Yugo, in da bi spet streljali, če bi kdo hotu pobegnit...
LLLEPI
05. 12. 2015 11.06
+2
Zavodi za zaposlovanje posiljajo ljudi v Avstrijo na primer na delo da jih drzava lahko dodatno obdavci kje je torej kaksno streljanje.Je le totalno razsulo
METKA102
04. 12. 2015 20.56
+68
Danes sem bila na Hrvaškem. Pa so hoteli, da jim pokažem osebno ali potni list. Teh stvari ne razumem povsem. Kako, da stotisoči lahko hodijo preko meje brez dokumentov, jaz, ki pa imam avto registriran v slo, vozniško dovoljenje izdano v slo in tudi celo obvladam oba jezika, pa ne gre brez dokumenta. Kje je zdaj ta pravica in enakopravnost?
LLLEPI
04. 12. 2015 21.11
+26
prihod beguncev je bil planiran od elit zato lahko tako prehajajo cez meje.Poskusi ti no saj si pa si se ze na hrvaskem ustavila
DonDonDan
05. 12. 2015 08.15
+2
Samo zvane elite in avantgarde, beri partijske horde, so samo še pri nas znotraj EU.
Lublančan
05. 12. 2015 12.12
+1
Si mogoče pomislila da te zajebvvajo ker si iz Slovenije? Nič novega, so pač dihurji.
Jožajoža
04. 12. 2015 20.28
+55
to smo mi že vse imeli. pasoše,meje, carine,evropo,balkansrečen narod,,.......in bil je mir red in blagostanje.
LLLEPI
04. 12. 2015 20.42
+33
Torej zakaj ostati v eu,? A zato da nas bojo izkoriscale drzave kot so Nemcija,Francija,Belgija itd.Cimprejsnji iztop uvedba svoje valute in vojske bi bila najbolsa resitev za veliko drzav
LLLEPI
04. 12. 2015 20.44
+29
AJA nasi poslanci in politiki bi ostali brez Bruselskih plac to je najveci problem pa ne samo za naso drzavo tudi za druge
DonDonDan
05. 12. 2015 08.14
+0
Pejta vidva nazaj na balkan ! Najboljš v Srbijo, ki ni in ne bo nikoli članica EU, čeprav si, po navedbi tamkajšnje politike, to želi.
LLLEPI
05. 12. 2015 09.26
+2
Srbi ze brez eu obvladujejo ze pol Slo ce pa se vstopijo v EU kamor se jim ne mudi prevec bo cela Slo njihova pa ce to mi zelimo ali ne
ARMEL
05. 12. 2015 16.04
+2
Ko sem jaz to napisal da Srbi že obvladajo že pol Slovenije in samo še čakamo še njihove osnovne šole sem bil izbrisan se moj komentar ni več videl a vse to je res kaj navajaš da bomo hlapci in še mnogo hujše ....................................lp.
Miki0090
04. 12. 2015 20.13
+23
Jasno je, da je z pučem Cerarce v Sloveniji nastala situacija, ko šengna na slovenski meji več niti ne more biti. Pa saj smo prispevali dve puški M70 za terosristični napad v Parizu in z avtobusi prepeljali vojsko 300.000 članov isisa v Evropo ! Nedonošenčki se pa lepo sončijo v Kaliforniji in izdajajo Slovenčke in Evropo ! Mene samo zanima kdo v EU bo to ustavil. Bo res potreben vzpon novega Hitlerja, da se bo vse to smetje počistilo ?
LLLEPI
04. 12. 2015 20.56
+33
Eu je ukinila mocno vojasko silo Jugoslavije.Sedaj pa ima vseh 6 novih drzav nekaj tabornikov in ogromne kredite natanko to kar so v eu splanirali
kameltrajbar
04. 12. 2015 20.57
+11
Dogo Argentino
04. 12. 2015 20.11
-14
V primeru če bi padli ven iz schengna bi bilo dobro, da bi se Slovenija potem povezala v kako skupino držav, ki so tudi zunaj recimo skupina držav, ki bi bile Italija, Francija, Španija, Portugalska, Slovenija in recimo še Hrvaška. Tako povezani bi bili vsaj dobra alternativa mini schengnu, kot je tudi višjegrajska skupina. Tudi če realno pogledamo Slovenija ne sodi v mini schengen že če samo standard držav pogledamo... Zato bi se morali prizadevati, da smo vsaj v skupini držav, ki smo nekje tam tam ali pa so nam lahko dosegljive in sicer Italija, Francija, Španija, Portugalska in recimo Hrvaška bi lahko še bila zraven tako rekoč južno evropske države. Uradni jezik te skupine pa razglasiti recimo Španščino, ki je lahek za učiti in še zelo razširjen po svetu je.
son?ece5
04. 12. 2015 20.34
+11
Ti si pa jugonostalgik al kaj? Južnaki prinašajo samo težave in nasilje, a ti bi pa z njimi? Dej strezni se!!!!!!!!!! Martin je že zdavnaj mimo.
LLLEPI
04. 12. 2015 21.01
+23
Zakaj pa moramo biti vedno v nekih federacijah.Komaj smo postali svobodna drzava pa smo se sami ponovno zasuznili z vstopom v EU IN nato.Svicarjem na kraj pameti ne pade da bi bili hlapci v EU in natu
I G N O R A N T
04. 12. 2015 20.06
-5
Kak bomo te pufe odplacali pa z cem ce sami ostanemo?
AlternativeFacts
04. 12. 2015 20.08
+12
LLLEPI
04. 12. 2015 21.02
+17
A sedaj jih bo nekdo drugi odplaceval? Kakor je videt mi sedaj odplacujemo se Grske pufe najnovejsi je pa se za Turke
tone7
04. 12. 2015 19.59
+41
Evropa je šla že v zgodovino, kot zelo drag poskus, ki ni nikoli funkcioniral, le finančno brezno je
k_komet
04. 12. 2015 19.51
-8
Na Slovenskem je 04.12.2015 18:36:05 napisal .." Sej nas itaq sami bivši komunjzarji kradejo ."...in jaz se z njim strinjam...kradejo nas na neznanem kraju, na neznan način ob neznanem času...zato pe je tko kot je....
kapljač1
04. 12. 2015 19.57
+11
Jnaša je bivši komunajzer, pa miličnik Gorenak. Lej je prav da poveš he, he. v čem desni vidite rešitve.
srebrnibreg
04. 12. 2015 19.58
+8
Vprašaj CIO, da ti pove o kakšnem nakazilu vrednem 2,8 milijona je poročala in kakšen denar si dediči enega umrlega sds-ovca ne morejo razdeliti.
Danica Krajnc
04. 12. 2015 20.00
+5
Pa itak, vse na svetu so zakuhali strici iz ozadja.
kapljač1
04. 12. 2015 20.13
+5
Škofovski dekret iz leta 1935, govori, da je komuniste potrebno preganjat, kompromitirat in iz njih delat krivce za potop sveta. Še ni bil preklican. Kam Frančišek gleda, da ne vidi?. Je logično, da bodo Jnaševi v komunizmu videli zlo. Cerkev jim je boter, in vernikom "naklada" če bodo volili Janšo, bodo prišli v nebesa. Je kot bi jim obljubljali lizike, ki se same ližejo he, he. Moraš bit že pravi, da vsak šmarn verjameš. V Vojniku jih je polno. Pa ljubljana polje tudi.. Veš da se Janez mora oddolžit. Kar p a je samo politična kuhinja in delanje cirkusa za prazen nič. Kar pa ni rešitev. In to s politiko nima nikakršne veze. Bi dovolj bilo društvo.
LLLEPI
04. 12. 2015 21.05
+11
Slovenci si niti ne zasluzimo da bi kaj imeli smo sami dovolili da nam vse pokradejo pa se ploskamo jim in jih volimo ze 20 let
vikson
04. 12. 2015 19.51
+4
Mal pozn so se tole spomnil
bb5a
04. 12. 2015 19.45
+38
Kdaj bo referendum za razpad EU? Nej si kr Nemci pa Angleži pomuslimanjo celo državo, če jim to paše... mi pa čimprej stran od tega...
srebrnibreg
04. 12. 2015 19.50
+13
Bomo rekli Vladek dober dan, če nas bo hotel.
bb5a
04. 12. 2015 20.01
+28
Kaj pa če bi enkrat probal met Slovenijo sami v svojih rokah, ne pa da jo nonstop enemu dajemo... ...SHS,Juga, EU... pa sej si očitno želimo da nas nekdo podjarmi...
AlternativeFacts
04. 12. 2015 20.04
+4
srebrnibreg
04. 12. 2015 21.07
+6
LLLEPI
04. 12. 2015 21.07
+11
Tega referenduma ne bos docakal so eu politiki premocni in njihovo stevilo je ogromno.A mislis da znajo kaj delat razen da lazejo in si prisvajajo tisto kar ni bilo nikoli njihovo
AlternativeFacts
04. 12. 2015 19.44
+13
Večer ima članek z naslovom: "Slovenija vse večje breme za Nato"..vi članek o "Šengen ostane ali gre?"....Hmm a božiček dela čudeže, a je samo veseli december in je to samo efekt kuhanega vina?
AlternativeFacts
04. 12. 2015 19.46
+13
Natova inšpekcijska misija naj bi bila pred tedni na obisku v Sloveniji sporočila, da je naša država za zavezništvo vse bolj breme kot pomembna članica Nata...so what, povedano po pahorjansko....
srebrnibreg
04. 12. 2015 19.50
+12
AlternativeFacts
04. 12. 2015 19.55
+16
Seveda, pred boljšim življenskim standardom...
askralj
04. 12. 2015 19.39
+21
A si je kdo drznil napisat posledice ki nam jih bo prinesla ta vlada ki je financirana od balkana? Naj si zaračuna vsak kaj bo ko Avstrija zapre meje in začne vračat po tisoče na dan in naši prijatelji iz juga vse zavrnejo. Pa ne se sprenevedat da se za to ni vedelo pred leti toliko o odkriem poročanju. Ko bo prepzno bomo prepuščeni sami sebi in vsak bo gledal le na sebe...
lnterReflections
04. 12. 2015 19.42
+21
Nevarni so Hrvatje. Ti ne bodo nobenega hoteli sprejeti nazaj. Tako jih bo z letali potrebno vračat nazaj na naše stroške.
srebrnibreg
04. 12. 2015 19.45
+1
as- kdo pa pa financira našo vlado? Erdogan? Lepe pravljice pišeš.
Kosmatinc
04. 12. 2015 19.33
+27
Heheh sedaj pridejo še turki v EU,ter par miljard jim bomo dali,evo pa bodo lahko širili islam.
lnterReflections
04. 12. 2015 19.39
+28
Turkov Evropa že iz zgodovinskih razlogov ne mara. Toliko škode, kot so oni naredili Balkanu, ga ni nihče drug. Uničili so Bizantinsko cesarstvo, ki je bilo takrat najbolj napredna država tistega časa, bolj napredna od Zahoda.
sejvam
04. 12. 2015 19.17
+32
Hermafroditna Evropa razpada po šivih..Hvala Amerika, hvala Globalizaciji, Danke Merkel, aufidersen Evropa!
korintos23
04. 12. 2015 19.27
+19
A je sosed kriv če jaz slabo gospodarim! Šengen in pozneje EU je uničila samo Angelina lakomnost! Sedaj bo pa imela uber alles!
srebrnibreg
04. 12. 2015 19.31
-1
kori- veš kaj je zgoraj v Celovcu povedal. Da migrantom ni kriva Merklova ampak Grki.