Tujina

Savdski minister o 'mlahavem' reševanju Sirije: pozabljate na velikega slona v sobi – Asada

Dunaj, 18. 11. 2015 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po močnem signalu z Dunaja o uspešnem začetku pogovorov o prihodnosti Sirije, je splet obšel posnetek, ki vliva dvom v napredek. Savdski minister v njem zelo nazorno opozarja, da ni jasno, kaj nameravajo združene države storiti z Asadom in milicami, ki ga podpirajo.

Adel al Jubeir, savdski zunanji minister
Adel al Jubeir, savdski zunanji minister FOTO: Reuters

Da so države članice Varnostnega sveta ZN, Turčija, Savdska Arabija in Iran, ki so se 14. novembra spet sestale na Dunaju brez prisotnosti sirskih predstavnikov, neenotne pri reševanju situacije v Siriji, smo že poročali. Udeleženci konference naj bi sicer dosegli dogovor o časovnici za politični proces, po kateri naj bi predstavniki opozicije in sirske vlade vzpostavili prehodno vlado, v letu in pol pa organizirali volitve, a zataknilo se je pri vprašanju, kaj naj s predsednikom Bašarjem al Asadom. Kakšna naj bo njegova vloga? Medtem ko Rusi in Iran vztrajajo, da je njegova usoda odvisna od sirskih volivcev, večina ostalih sodelujočih držav zahteva njegov odstop. Še posebej jasno je na Dunaju svoj skepticizem objasnila Savdska Arabija.

Savdski minister: dajete vtis, kot da obstaja nek konsenz

V javnost je prišel zvočni posnetek pogovora na Dunaju, na katerem zunanji minister Adel Al Jubeir jasno pove, da se v pogovorih pozablja na "velikega slona v sobi". "Vedno se izogibamo slonu v sobi – Bašarju al Asadu in milicam, ki ga podpirajo," je dejal. Meni, da se na vse vključeni akterji na vse pretege trudijo, da bi dajali vtis, da obstaja nek konsenz, ki pa ga v resnici ni. Skepticizem glede uresničevanja dogovora o prihodnosti Sirije je ponazoril tudi z dejstvom, da je bilo govora o IS in al Nusri, gladko pa so izpustili šiitsko stranko Badr, Hezbolah in ducat drugih milic iz Iraka, Irana in Libanona. "Dokument o politični tranziciji je spisan na treh straneh, na njem pa ni besede, ki jo sestavlja teh pet črtk - a, s, s , a, d," je bil kritičen na posnetku.

Njegove izjave, ki jih je slišati na posnetku, so sicer v skladu s stališčem Savdske Arabije, ki je odločena, da bo še naprej podpirala nasprotnike Asada. Izgnana mednarodno priznana sirska opozicija ni pripravljena na kakršnekoli pogovore, dokler sirski predsednik ne bo odstopil, sicer pa tudi sirska vlada ni pripravljena na pogovore z njimi.

ZN pripravljajo spisek vseh, ki bi morali sodelovati v pogovorih o prihodnosti Sirije

Ameriški državni sekretar John Kerry je kljub vsemu dejal, da bo posebni odposlanec Združenih narodov Staffan De Mistura do januarja 2016 sestavil listo vseh strank in ostalih skupnosti, ki bi morale sodelovati pri pogovorih. Sledila naj bi prva pogajanja. Rezultat teh bi morala biti nova ustava ter svobodne in poštene volitve. S tem bi po njegovem mnenju prekinili ogenj med sprtimi stranmi, so pa odločeni, da pri teh zagotovo ne bo predstavnikov samooklicane Islamske države in skrajne islamistične fronte al Nustra, sicer povezane z al Kaido. "Pred nami je še veliko trdega dela," je ob teh napovedih priznal Kerry in dodal, da se ne glede na vse mednarodna skupnost očitno vendarle zaveda, da je prišel kritičen trenutek za ukrepanje.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je ob pogovorih na Dunaju zagotovila, da bo mirovne pogovore v Siriji podpirala tudi unija. Naslednje srečanje o Siriji bo potekalo v Parizu.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3