Tujina

Poročilo HJS: Savdska Arabija, ki Katar obtožuje podpiranja terorizma, glavni tuji sponzor ekstremizma na Otoku

Rijad/Kairo, 05. 07. 2017 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poročilo britanskega možganskega trusta ugotavlja, da je glavni sponzor ekstremistične ideologije v Veliki Britaniji Savdska Arabija. Prav Savdska Arabija in njene arabske zaveznice pa obtožujejo Katar, da podpira teroriste. Čeprav so potrdile, da so dobile odgovor Katarja na seznam zahtev, pa naj bi se v Kairu zaveznice že dogovarjale o novih sankcijah proti tej zalivski državi.

Po Katarju se vrstijo poslikave v podporo šejku Al Thaniju.
Po Katarju se vrstijo poslikave v podporo šejku Al Thaniju. FOTO: AP

Zunanji ministri arabskih držav, ki blokirajo Katar, se danes sestajajo v egiptovski prestolnici Kairo. Na sestanku naj bi se dogovorili o novih sankcijah proti Katarju.

Savdsko zunanje ministrstvo je sicer danes na Twitterju potrdilo, da je četverica držav prek Kuvajta, ki je posrednik v krizi, prejela odgovor Katarja še pred iztekom ultimata in da bodo nanj odgovorili pravočasno. Sprva so Katarju postavili desetdnevni ultimat, ki so ga nato v ponedeljek podaljšali za 48 ur.

Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt so 5. junija prekinili vse stike s Katarjem.

Države so Katarju posredovale tudi seznam 13 zahtev, ki med drugim vključuje zahteve, da Katar preneha podpirati Muslimansko bratovščino, zapre televizijsko postajo Al Jazeero, zniža raven diplomatskih stikov z Iranom in zapre turško vojaško bazo v državi. Doha je vse te zahteve doslej zavračala kot nerealne in neizvedljive.

Poročilo: Povezava med Savdsko Arabijo in ekstremizmom v Veliki Britaniji je jasna

Obstaja jasna povezava med Savdsko Arabijo in ekstremizmom v Veliki Britaniji, ugotavlja poročilo, ki ga je pripravil britanski desničarski možganski trust ("think thank") Henry Jackson Society (HJS). Ugotavljajo namreč, da je prav Savdska Arabija eden od glavnih tujih financerjev islamističnih organizacij, džihadističnih skupin in pridigarjev, ki spodbujajo k nasilju. 

HJS zato poziva k javni preiskavi vloge Savdske Arabije in drugih zalivskih držav v Veliki Britaniji. 

Poročilo skupine strokovnjakov HJS razkriva, da številne zalivske države, pa tudi Iran, finančno podpirajo molilnice in nekatere izobraževalne institucije, ki so jih povezovali z ekstremističnimi pridigarji oziroma so širile propagandni material. Na vrh seznama so uvrstili Savdsko Arabijo. Kot pravijo, so posamezniki in organizacije močno vpleteni v izvažanje t.i. "neliberalne, netolerantne vahabitske ideologije". V nekaj primerih Savdska Arabija tudi neposredno vodi institucije v Veliki Britaniji, ki jih sponzorira, čeprav v večini primerov z denarjem zgolj kupijo vpliv na posameznike. 

Ob obisku ameriškega predsednika v Savdski Arabiji so v Rijadu odprli Globalni center za preprečevanje ekstremizma.
Ob obisku ameriškega predsednika v Savdski Arabiji so v Rijadu odprli Globalni center za preprečevanje ekstremizma. FOTO: AP

Savdska Arabija kategorično zanika obtožbe

Na trditve se je že odzvalo veleposlaništvo Savdske Arabije v Veliki Britaniji in poročilo kategorično zavrnilo. Kot so zapisali, so obtožbe, da so radikalizirali posameznike, neosnovane in da za to ni dokazov. Pri tem so poudarili, da je tudi Savdska Arabija tarča številnih napadov Al Kaide in tako imenovane Islamske države. "Nismo in ne bomo podpirali dejanj ali ideologije nasilnega ekstremizma in ne bomo odnehali, dokler ti deviantneži in njihove organizacije ne bodo uničeni," so dejali. 

Britanska vlada je sicer še pod vodstvom premierja Davida Camerona leta 2015 naročila svoje poročilo o obstoju in vplivu džihadističnih organizacij, a to še vedno ni končano. Mnogi se sprašujejo, ali ga bodo sploh kdaj objavili. Kritiki namreč poudarjajo, da bi izsledki bili neprijetni za vlado, ki ima tesne dolgoletne diplomatske, varnostne in ekonomske povezave z Zalivskimi državami, še posebej Savdsko Arabijo. Premierka Theresa May je med aprilskim obiskom Savdske Arabije poudarila, kako pomembni so za britansko varnost in gospodarstvo zgodovinski odnosi s puščavskim kraljestvom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SnowmanR
06. 07. 2017 09.25
+1
Kdo bo udaril sankcije Saudski Arabiji, Katarju in Ameriki?
PUTINOVI?
06. 07. 2017 11.19
+1
SnowmanR
06. 07. 2017 09.24
+2
Zgodovina tiste, ki se želijo kaj naučiti, veliko nauči, Kitajska se ni brez razloga povezala z Rusijo. Ko je razpadel Varšavski pakt, z veličastno idejo, da se bo združila Nemčija, so bile dane obljube, da se NATO ne bo širil na vzhod. Vse obljube so prelomljene. Danes so v vseh teh državah vojaki NATO. Na Poljskem in v Romuniji celo raketne baze, ki pokrivajo Ruski teritorij tisoče kolometrov globoko. Kitajci so se naučili, če pade S.Koreja, bodo vojaki in raketne baze tudi na njeni meji. Z združitvijo Korej ali brez nje. Torej, Kitajska in Rusija, ki se iz zgodovine učita, tega ne bodo dovolile. Branile bodo S.Korejo, ker bodo s tem branili sebe.... Največji agresor na svetu, ki ni sposoben poraziti ne Vietnama, ne Afganistana, nima nikakršnih možnosti. Z napadom stori samomor.
jzkzfzmz
06. 07. 2017 09.02
+3
Zakaj pa ISIS ner napdae saudsko arabijo ali Jordan, izrael? Turčijo? In ena zanimivost, ko je Duerte izgnal američane iz Filipinov je kar iz nič nastal ISIS in kar naenkrat se nepovabljeni oglasijo američani in vojaško udarijo po mestu. In seveda naših 24 kur ne piše.... Diktatura pa taka.... Prodani samemu H...
SnowmanR
06. 07. 2017 09.02
+3
USA in NATO podpirata terorizem, saj grozijo tradicionali Rusiji z vojno, ki je žrtvovala 25 milionov prebivalstva v drugi svetovni vojni. prebivalci evrope pozabljajo, da so jih rešili Sovjetski vojaki in ne USA...
SnowmanR
06. 07. 2017 08.58
+2
Trump je kret*n ki prodaja orožje Islamskim državam, da se bo terorizem lahko še več širil in uničeval civilizirano Evropo, Edini pravi patriot v Evropi je Viktor Orban, ki je udaril prepoved migrantov v Madžarsko, ostali politiki v EU so lutke, ki poslušajo svoje gazde. Katar in Saudska Arabija financirata skrajni islamizem po Evropi in jim zaradi denarja nihče ne sme prepovedati gradnjo mošej, v Saudski Arabiji i Katarju pa terorizirajo krščane in krščani nimajo pravice, toliko o tolerantni veroizpovedi Islamskih držav. Dragi bralci 24ur, če se ne zavedate, Evropa je prodana Saudski Arabiji in Katarju, čez 30 let bo muslimansko prebivalstvo v večini naseljeno v Evropi, kristjani so prodani, edina država ki drži tradicijo in še vedno brani kristjanstvo je Rusija, ki jo hočejo uničiti z sankcijami in grožnjami.
Fifi 24
05. 07. 2017 20.42
+1
? vidim da niso ovce doma sam v Slo tud na otoku jih je veliko in odkrivajo toplo vodo
EnverHoxha
05. 07. 2017 20.40
+5
kje pa je trumpet da vidi komu je trump prodal orožje on pa ga zagovarja,in nevede podpira teroriziranje in islamizacijo evrope ...
EnverHoxha
05. 07. 2017 20.37
+6
nemoreš verjet da so 24 dovolil pisat o savdiski barabiji ....
JbmTiMt
05. 07. 2017 16.37
+4
USA- drzava- ki je celo zgodovino v vojni na tujem obmocju. zanimivo ni kaj.
ivan.z Doba
05. 07. 2017 16.22
+1
Vse poti vodijo v Washington.
290ktober
05. 07. 2017 16.54
+0
AlternativeFacts
05. 07. 2017 15.44
+2
Ne, nemogoče, pa saj je Trump prodal za 100 miliard $ orožja pravim, miroljubnim muslimanom, ki so za zgled ostalim, T.May pa pravi da je SA zelo pomemben parter za VB.... :o .....Skratka nič novega ko v polituiki desnega pola...Da ne bo mislil, da je slovenska desnica kaj boljša....."8. januar 2016 vir: "Za povezovanje (in posel) gre!"; prijateljevanje slovenskih poslancev s Savdijci in Iranci | ...Skupina prijateljstva z Iranom: Matjaž Nemec (SD, predsednik), Marko Ferluga (SMC), Jožef Horvat (NSi), Jana Jenko (DeSUS), Branislav Rajić (SMC), Andrej Šircelj (SDS), Franc Trček (ZL), Jernej Vrtovec (NSi)......Skupina prijateljstva s Savdsko Arabijo: Andrej Čuš (SDS, predsednik), Marko Ferluga (SMC), Jožef Horvat (NSi), Jana Jenko (DeSUS), Branislav Rajić (SMC), Marijan Pojbič (SDS), Janja Sluga (SMC), Jernej Vrtovec (NSi), Branko Zorman (SMC). "
gremonadesno
05. 07. 2017 16.07
-2
Gerd Wilders , Le Pen , Orban itd , to so desni za mene !! tisti , ki vidijo kaj prinasa islam ! ce pa ze nastevas desne povezave z teroristi , pa zacni se s svojimi levimi , ki jih je 10 krat vec , poleg izdajalskih levih medijev . glavni levak Soros , unicuje Evropo z migranti , tvoj ta levi !
PinkoPilinko
05. 07. 2017 16.37
-1
Sodelovanje z Iranom in Savdsko Arabijo v ekonomskem smislu je pozitivno za našo državo tako da ni potrebno v vse vmešavati politiko begunce in terorizem !
LuckyBastardo
05. 07. 2017 15.43
+10
A joj končno si nekdo upa povedat kaj se dejansko dogaja in kdo je glavni financ minister. Zahteve so jasne, nihče ti ne more govoriti da prekineš z oddajanjem tv programa. Mislim da se pripravlja velika ofenziva v islamskih državah. Vse pa kuhajo ZDA. Cel svet vidi kako se to vse režira vendar vsi tiho opazujejo. Zahteve ki so jih dale itak nemorejo in nebodo uresničili
Banion
05. 07. 2017 15.38
-1
Napad je najboljša obramba
gremonadesno
05. 07. 2017 14.58
+8
to se ve ze lep čas ! ve se tudi da nam teroristi gradijo teroristicni center .
290ktober
05. 07. 2017 16.55
+1
pa dobr no
05. 07. 2017 14.30
+15
In iz katere države so bili napadalci 11 septembra? Kdo jih je v določeni meri financiral? Menda ne ravno Savdska arabija? Ups.. Še dobro, da ZDA prodajo toliko orožja Savdski arabiji. Država miru ni kaj...
Maxx365
05. 07. 2017 14.03
+21
Zdaj so arabske države na pobudo trumpa našle grešnega kozla za vso zlo v Katarju in ga na podlagi fake news pribijajo na križ. Dejstvo pa je, da so ravno savdijci največja rak rana na bližnjem vzhodu, trumpi je pa z njimi brez kančka slabe vesti sklenil 110 milijardni orožarski posel. Mislim, da se za obstoj terorizma ni bati, vsaj dokler jih ameri tako veselo podpirajo in si na ta račun polnijo žepe, evropa pa zaradi tega kasira milijone beguncev.
290ktober
05. 07. 2017 14.13
+9
PinkoPilinko
05. 07. 2017 15.12
+9
Tudi Katar ni povsem nedolžen, bili so eni izmed glavnih če ne celo glavni akter pri zrušitvi Gadafijevega režima v Libiji, s tem ko so financirali upornike tako denarno kot vojaško, danes pa na primer finančno pomagajo upornikom v Siriji saj jim oblast Bašarja al Asada ni pustila graditi plinovoda preko svoje države (v ozadju so sunitsko - šiitske zadeve). Strinjam pa se da je Savdska Arabija največji akter na bližnjem vzhodu kar pa je tudi logično saj so najštevilčnejša in največja arabska država.
frako
05. 07. 2017 13.59
+10
V drugih novicah, voda je mokra.