Tujina

Savdska Arabija pozvala svoje državljane, naj takoj zapustijo Libanon

Rijad, 09. 11. 2017 21.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Savdska Arabija je svoje državljane pozvala, naj nemudoma zapustijo Libanon. Podrobnejših razlogov za poziv državljanom niso pojasnili. Je pa ta prišel po tem, ko je libanonski premier, sicer blizu Rijadu, nepričakovano odstopil.

Haririjev nepričakovan odstop je presenetil tudi (v politiki) vsega vajene Libanonce. Prepričani so, da so ga v to prisilile savdske oblasti. Po libanonski prestolnici so se zato pojavili plakati s Haririjevo fotografijo in napisom "S teboj smo".
Haririjev nepričakovan odstop je presenetil tudi (v politiki) vsega vajene Libanonce. Prepričani so, da so ga v to prisilile savdske oblasti. Po libanonski prestolnici so se zato pojavili plakati s Haririjevo fotografijo in napisom "S teboj smo". FOTO: AP

Po nepričakovanem odstopu libanonskega premierja Saada Haririja v soboto je zunanje ministrstvo Savdske Arabije danes pozvalo svoje državljane, naj zaradi razmer nemudoma zapustijo Libanon. Ob tem niso navedli podrobnejših razlogov za poziv državljanom.

"Glede na razmere v Libanon, kraljestvo poziva vse svoje državljane, obiskovalce in prebivalce, da čim prej zapustijo Libanon," je sporočilo savdsko zunanje ministrstvo.

Hariri, ki ima podporo Rijada, je novico o svojem odstopu sporočil v nagovoru iz Savdske Arabije, prenašala pa ga je savdska televizija Al Arabija. Kot razlog je navedel pritisk šiitskega gibanja Hezbolah, ki ima podporo Irana, in grožnje s smrtjo. Od takrat se v Libanon ni vrnil. Njegovega odstopa tudi še ni sprejel libanonski predsednik, kot to zahteva postopek.

Libanonski premier Saad Hariri je novico o svojem odstopu sporočil med obiskom v Savdski Arabiji.
Libanonski premier Saad Hariri je novico o svojem odstopu sporočil med obiskom v Savdski Arabiji. FOTO: AP

Hariri ima sicer tudi savdsko državljanstvo, odstop pa je sporočil na dan, ko so v Savdski Arabiji začeli obsežne aretacije vidnih osebnosti v okviru boja proti korupciji, kot trdijo v Rijadu.

Savdska Arabija in Iran sta sicer regionalna tekmeca in v vojni v Siriji in Jemnu podpirata nasprotujoče strani.

Mediji so nato začeli ugibati, ali je Hariri v Rijadu morda v hišnem priporu. Hezbolah pa je Savdsko Arabijo obtožil, da je Haririja prisilila v odstop in da ga sedaj drži v hišnem priporu. Rijad je obtožbe zanikal.

Zaveznik Savdske Arabije Bahrajn je sicer že v nedeljo pozval svoje državljane, naj nemudoma zapustijo Libanon zaradi varnostnih pomislekov. K odhodu iz Libanona je danes svoje državljane pozval tudi Kuvajt.

Haririjeva stranka ga je danes pozvala, naj se vrne v Libanon ter mu izrazili podporo. Njegova vrnitev "je nujna v okviru spoštovanja libijske legitimnosti", so sporočili.

Tudi libanonski zunanji minister Gebran Bassil, ki je blizu libanonskemu predsedniku, je danes tvitnil, da zahtevajo vrnitev Haririja v Libanon.

Zaradi Haririjevega odstopa v Libanonu namreč narašča skrb zaradi možnosti novih nestabilnosti in nasilja.

Glede na vir blizu libanonske vlade, bo Libanon najverjetneje sprožil pobudo, v okviru katere bo za pomoč prosil druge države, saj ozadje Haririjevega odstopa ni jasno.

Iz Haririjevega urada so medtem danes sporočili, da se je v Rijadu v minulih dneh srečal s francoskim veleposlanikom v Savdski Arabiji, tamkajšnjim vodjo delegacije Evropske unije, ameriškim odpravnikom poslov ter britanskim veleposlanikom.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se mudi na svoji prvi bližnjevzhodni turneji, pa je v Dubaju danes napovedal, da bo drevi odpotoval na obisk v Savdsko Arabijo, ki v okviru turneje sicer ni bil predviden. Kot je dejal, bo s savdskim prestolonaslednikom princem Mohamedom bin Salmanom govoril o naraščanju napetosti med Teheranom in Rijadom. Govorila bosta tudi o razmerah v Libanonu, kot tudi o razmerah v Jemnu, kjer se soočajo s humanitarno krizo zaradi popolne blokade s strani Rijada in njegovih zaveznic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
11. 11. 2017 08.34
-1
Prpavlja se direkten napad na Iran, kajti s stabilizacijo Sirije jekijem ni uspelo.Problem je smao v tem, da čez 10 let nafta ne bo več tko pomembno.
Apostol1
10. 11. 2017 22.10
Imam znanca ki oddaja sobe in apartmaje in največjo svinjarijo pustijo za seboj ravno Arabci tako da jih ne misli več sprejemati raje reče da je polno.
spletni_nepridiprav
09. 11. 2017 22.09
+18
vojna bo. amerika je saudijcem prodala orožje vredno par miljard dolarjev.. prav tako so v "protikorupcijskih" aferah in helikopterskih nesrečah odstranili vse saudske prince ki niso pod kontrolo washingtona/jeruzalema. mediji so uspešno prodali medijski konstrukt da je iran dobavil jemnu balistično raketo ki je bila istreljena na riyad. ISIS izgublja v siriji in američani pač morajo reagirat predno se vpostavi kopenska linija med iranom irakom sirijo in lebanonom. saudijci skupaj z izraelom bodo napadli jemen ki je v zavezništvu z katarjem in iranom in lebanonom. zato pozivajo svoje državljane nazaj.. evropejci naj se pa lepo pripravijo na nov val kulturne obogatitve
MR-1919
09. 11. 2017 22.18
+3
no se pol
09. 11. 2017 22.24
+2
frako
10. 11. 2017 09.10
+6
Sam mejčnk si se zmotu ni saudska arabija pod kontrolo amerike, ampak je amerika pod kontrolo saudske arabije. Da saudski kralj reče od danes zjutraj dalje ne bomo prodajal nafte samo v dolarjih amerika propade do večera.
2realforu
10. 11. 2017 18.27
+2
Žal jim ne moremo zamerit, smo soodgovorni za nastalo situacijo ker smo v NATU in EU in posledično podpiramo vse to, sploh pa ni nič presenetljivega če se ljudje ne želijo borit in želijo bežat glede na to da smo v dobi modernega vojskovanja kjer iz neznanega prileti raketa in izbriše celo mesto ali vas.
Salamandros
10. 11. 2017 19.21
-2
frako dej ne nabijaj. Amerika prekine sodelovanje in odkup nafte od Saudske Arabije in posledično Eu, Avstralije..... pa propadejo čez noč. Ali pa jim trofnijo eno atomsko pa jih ni. In ti tukaj nakladaš da so sausijci kralji sveta? haha
frako
11. 11. 2017 09.15
+1
Zakaj misliš da lahko američani printajo dolarjeu na tone in ne čutijo inflacije, zato ker če hoče petrol kupit nafto, mora prvo kupit dolarje šele nato lahko s temi dolarji kupi nafto na svetovnem trgu, prav tko rus, kitajc japonc in vse ostale države sveta. Nafta se prodaja samo v dolarjih po celm svetu kar omogoča američanom da printajo ogromne količine denarja saj se porazdeli po celem svetu. Da se nafta začne prodajat v drugih valutah ne bo noben kupoval tolk dolarjeu, amerika bo printala še vedno ker more sam bodo dolarji ostal v ameriki in ker jih bo preveč bodo ničvredni.
frako
11. 11. 2017 09.17
Drgač pa tko ne, amerika črpa nafto doma na vse možne načine nema veze kako se uničuje okolje, pa jo nimajo dovol zase, tko da jo morajo odkupvat.