Tujina

Savdska Arabija odpoklicala veleposlanika v Egiptu

Kairo/Riad, 28. 04. 2012 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Egiptu so protestniki skušali vdreti v veleposlaništvo Savdske Arabije, zaradi česar je ta država veleposlaništvo zaprla, hkrati pa odpoklicala veleposlanika.

Egiptovski protestniki trdijo, da je el Gizavi zaprt zaradi razžalitve kralja Abdulaha, savdske oblasti pa trdijo, da je imel pri sebi 21.000 prepovedanih pomirjevalnih tablet.
Egiptovski protestniki trdijo, da je el Gizavi zaprt zaradi razžalitve kralja Abdulaha, savdske oblasti pa trdijo, da je imel pri sebi 21.000 prepovedanih pomirjevalnih tablet. FOTO: Reuters

Savdska Arabija je zaradi protestov pred svojim veleposlaništvom v Kairu odpoklicala veleposlanika in zaprla veleposlaništvo. Kot razlog je navedla "neupravičene proteste" in poskuse po zavzetju ambasade in konzulatov, zaradi katerih naj bi bila ogrožena življenja zaposlenih. V petek je namreč pred veleposlaništvom demonstriralo okoli 1.000 protestnikov. "Za vsak zamah z bičem jih bomo vrnili sto," so vzklikali, nekateri pa so si celo sezuli čevelj in z njim mahali proti poslopju.

Egipčani so namreč protestirali pred veleposlaništvom zaradi aretacije egiptovskega odvetnika in aktivista za človekove pravice Ahmeda el Gizavija v kraljevini. Egiptovski aktivisti trdijo, da je bil njihov kolega prijet zaradi žalitev kralja Abdulaha ob oddaji pritožbe proti ravnanju egiptovskih državljanov v savdskih zaporih. Vendar savdske oblasti trdijo, da je imel med prtljago na letališču kar 21.000 pomirjevalnih tablet xanax, ki so v Savdski Arabiji prepovedane. Hkrati so tudi podvomile o trditvi protestnikov, da naj bi bil el Gizavi na romanju, saj ni bil oblečen v tradicionalna romarska bela oblačila.

El Gazavijeva žena pa je že na začetku tedna dejala, da so njegovega moža prijeli, ker je bil v odsotnosti obsojen na 20 udarcev z bičem zaradi razžalitve kralja Abdulaha.

Danes je vodja egiptovskega vojaškega vodstva Mohamed Husein Tantavi poklical vlado v Riadu in izrazil presenečenje nad omenjeno potezo. Zagotovil naj bi, da bodo egiptovske oblasti umirile strasti. Tudi egiptovsko zunanje ministrstvo je danes obsodilo "posamezna dejanja nekaterih državljanov proti veleposlaništvu". Na ministrstvu so še dejali, da spoštujejo in ljubijo Savdsko Arabijo, njeno vlado in njene prebivalce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RISHA.
28. 04. 2012 19.49
+1
Hehe, kva pa tile sejki, vazn da majo zlate marcedeze in zaveznistvo z ZDA, ZDA je dalec jarani. Kaj boste ko ne bo ZDA ? ;)
Abacus
28. 04. 2012 20.45
+10
Prodali se bodo Kitajski, ta bo pa za nafto nadomestila ZDA kot branilec Savdskega režima.