Tujina

Savdska Arabija bo Bin Ladnovo družino sprejela iz humanitarnih razlogov

Islamabad, 28. 04. 2012 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

14 članov družine Osame Bin Ladna, ki so ga ubili 2. maja lani, bo Savdska Arabija sprejela iz humanitarnih razlogov. Sprva so sicer savdske oblasti temu nasprotovale, vendar bodo družino sprejeli, saj niso imeli nič z delovanjem Bin Ladna.

Bin Ladnovo družino naj bi v Savdski Arabiji sprejeli iz humanitarnih razlogov.
Bin Ladnovo družino naj bi v Savdski Arabiji sprejeli iz humanitarnih razlogov. FOTO: Reuters

Po izgonu vdov in otrok pokojnega voditelja teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna iz Pakistana in po njihovem prihodu v Savdsko Arabijo je uradni Riad izrazil pripravljenost, da družino sprejme iz "humanitarnih razlogov", je danes poročal arabski časnik Al Šark al Avsat. Družina naj bi sicer v državi živela inkognito, vendar naj bi vseeno uživala v sorazmerno razkošnem življenju.

Bin Ladnove vdove – dve Savdijki in Jemenka, devet otrok in dva vnuka so v Savdsko Arabijo prišli v petek, čeprav so savdske oblasti njihovemu prihodu najprej nasprotovale. Oblasti so nato sporočile, da bodo družino sprejeli, saj člani družine niso imeli nič z delovanjem pred letom dni ubitega bin Ladna.

Bin Ladnovo družino so pakistanske oblasti zajele po likvidaciji terorističnega voditelja 2. maja lani v skrivališču v Abotabadu nedaleč od Islamabada. Bin Ladnove vdove so skupaj z dvema njihovima hčerkama najprej obsodili na krajšo zaporno kazen zaradi nezakonitega vstopa v Pakistan, temu pa je sledil izgon. Njihova zaporna kazen se je iztekla v torek, nato pa je zaradi administrativnih zapletov trajalo še slabe tri dni, da so jih pospremili iz države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NightStar
28. 04. 2012 14.58
In čemu slika?
rissp
28. 04. 2012 14.38
+4
Savdska arabija - res, simbol "humanitarnosti"...Najbolj krut režim v tisti regiji. Ampak njih se seveda ne bo "osvobajalo" , saj je že osvobojeno kar ZDA hočejo - nafta...Zato je seveda "dobronamerna država", ne tako kot "hudobi" Iran...
Abacus
28. 04. 2012 20.06
+1
Razlika med Iranom in S.Arabijo je edino v tem, da S.Arabija ne grozi z izbrisom Izraela z zemljine oblje. Zato tudi očitno, kot praviš ni take mednarodne gonje proti njej, kot je v primeru Irana.Sicer pa večina zahodnega sveta podpira demokratizacijo zaradi svojih prebivalcev, saj smo večinoma Evropejci(in kontinenti kjer živijo evropski izseljenci) prepričani da brez demokratične svobode ne gre. Ostali državljani po svetu nimajo takih nazorov, vsaj do danes ne in zato njihove vlade nimajo toliko težav s pojasnjevanjem okoli njihove zunanje politike. Recimo nekatere od zahodnih držav prodajajo orožje Savdski Arabiji ali kam v Afriko in nevladne miroljubne organizacije v teh državah medijsko ostro napadajo take vojaške posle z državami "kršiteljicami človekovih pravic", po drugi strani pa recimo Rusiji in Kitajski ni potrebno polagati računov svojim ljudem, ko prodajajo orožje državam kot so Sudan, Iran, S.Koreja ipd. pa ravno tako spadajo v enako kategorjo držav kršiteljic, kot Savdska Arabija ipd. Dejstvo pa je, da je dobra ekonomija države strateško pomembna za vsako državo, kaj šele za večje sile, je vprašanje človekovih pravic v tretjih državah sveta drugorazredna tema, saj je nafta pomembnejša za vsako državo, kot pa širiti demokracijo v tej državi, ki ti na široko odpira naftne pipice, kar je primer s S.Arabijo. V primeru Irana je pa tako vseeno, saj ima Zahod z njim že vrsto let slabe odnose, tako da kakšnih kazenskih redukcij nafte ne bo nič več nič manj, če se podpira "demokratizacijo".Zato tisti rek, ki pravi da demokracija obstaja dokler je denar, ko denarja ni več demokracija zamre. Pa ni važno za kakšen režim ali ideologijo gre, če se socialna varnost plačuje je vredu in ljudje so mirni.
Abacus
28. 04. 2012 20.21
+1
No in recimo v S.Arabiji je socialna varnost zastonj, zdravstvo slehernega Arabca je krito iz državnega proračuna, ki se krije iz nafte. Zelo podobno je na Kubi, kjer je zdravstvo neplačljivo, pa taka razlika v drži zunanje politike do obeh s strani ZDA. Razlaga zakaj verjetno ni potrebna. In kot samoumevno se socialno varnost povezuje z levim centrom in socializmom(komunizmom) kakršen sistem je na Kubi, ampak po drugi strani pa je Savdski sistem močno iz desnega centra. Tako, da neka enostavna razlaga v definiciji kaj je desno/levo, socializem/kapitalizem, demokracija/diktatura je zelo težko pojasniti. Samo delovanje sveta je zelo kompleksno. Recimo primer Nordijskih držav: vse imajo kapitalizem, imajo močno socialno varnost neglede na njihove vlade, ki so včasih desne, drugič leve. In recimo svetovni hegemon kapitala ZDA tu nič prste ne vtika zraven, kot recimo drugod po svetu. S tem, da so Nordijske države močna gospodarska konkurenca njim, kot Evropi, Evropa obem in vse Japonski in Južni Koreji, te obe ostalim in sami sebi. Kar pomeni, da trg raznih tehnoloških izdelkov vseh teh držav in unij sovpada in se prekriva. Po terminologiji kapitalizma, bi se morale vse te skupnosti in države pobiti med seboj za čim večji dobiček v kapitalu pri tržnem deležu. V današnjih časih ko pa na sceno stopata še močni Kitajska in pa Indija pa še toliko bolj.
Balki30
28. 04. 2012 14.11
+4
Tudi idi amina so lepo sprejeli.
Draža
28. 04. 2012 13.56
+3
K nam naj pridejo,imeli bi veliko dela.