Tujina

Sateliti v prihodnje varnejši pred sončnimi nevihtami

London, 05. 03. 2012 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina britanskih znanstvenikov bo pomagala razviti sistem, ki bo omogočal boljšo zaščito satelitskih sistemov pred sončnimi nevihtami. Sonce bo doseglo vrh povečanega delovanja letos in naslednje leto, s tem pa je večja varnost satelitov pomembno ekonomsko in varnostno vprašanje.

Povečano sevanje zaradi solarnih izbruhov lahko uniči satelite.
Povečano sevanje zaradi solarnih izbruhov lahko uniči satelite. FOTO: Reuters

Vse več storitev, bodisi mobilne tehnologije ali upravljanje z oborožitvenimi sistemi, se zanaša na natančnost GPD-sistemov. Povečana sončna dejavnost in izbruhi lahko onemogočijo delovanje GPS-satelitov, tako da nemalokrat zaidejo na druge krožnice in so povsem onemogočeni dostopi do komunikacijskih sistemov.

Skupina znanstvenikov iz šestih evropskih držav, ki delujejo v britanskem raziskovalnem centru BAS (British Antarctic Survey), bo s pomočjo satelitskih podatkov in zemeljskih meritev magnetskega polja izdelala model, ki bi lahko napovedoval spremembe radioaktivnosti ali povečane sončne dejavnosti. Tako bi lahko pravočasno opozorili satelitske operaterje, da njihovim satelitom grozi nenadno povečanje nevarnega sevanja, in jim omogočili, da pravočasno premaknejo satelite, zmanjšajo njihovo moč delovanja ali pa zakrijejo občutljive senzorje.

"Sedaj nam je prvič dana možnost predvidevati spremembe ravni radiacije na širši paleti različnih orbit letenja satelitov – od geostacionarnih do srednjih zemeljskih orbit, kjer se število satelitov občutno veča. Tega ni doslej počel še nihče,“ pravi vodja raziskovalne ekipe Richard Horne.

Sončna dejavnost bo dosegla vrhunec v letih 2012-2013.
Sončna dejavnost bo dosegla vrhunec v letih 2012-2013. FOTO: Thinkstock
Čeprav potrebuje solarno sevanje dan in pol, da doseže Zemljo, nov opozorilni sistem pa bo na nevarnost opozoril le nekaj ur po sončnem izbruhu, saj bo satelitske podatke posredovala tudi NASA. Satelit, namenjen opazovanju solarne aktivnosti, leti na višini 1,3 milijona kilometrov visoko.

GPS-sistemi so najbolj ogroženi

GPS-sateliti so še posebej občutljivi, ker letijo bližje Zemlji in preletavajo Van Allenov pas – magnetno polje, ki obdaja naš planet in močno vpliva na delovanje satelitov. "Vemo, da so ravni sevanja tu precej višje kot v geostacionarni orbiti. Tu prihaja do velikih sprememb, doslej pa imamo na voljo malo podatkov o sevanjih na višjih in srednjih zemeljskih orbitah,“ poudarja Horne.

Zaradi velikega povečanja števila GPS-satelitov, ki jih v orbito pošilja vse več držav, je postal nadzor nad gostoto prometa v pasu blizu Zemlje zelo pomemben. Znanstveniki svarijo, da se vse bolj veča tudi nevarnost solarnih neviht. 11-letni cikel maksimalnega delovanja oziroma povečane Sončeve dejavnosti se je že začelo, vrhunec pa bo doseglo v letih 2012–2013, zato so tovrstne napovedi ključne za nemoteno delovanje.

Vrednost sistema je dosegla raven 2,54 milijona evrov, kar je v primerjavi z izgubo samo enega satelita majhna cena za boljšo varnost. Če bi se ponovila "supernevihta“, kot leta 1859, bi sevanje povzročilo za 30 milijard dolarjev škode. Leta 2003 je geomagnetična nevihta povzročila okvaro 47 satelitov, operaterji pa so takrat izgubili stik s satelitom, vrednim 640 milijonov ameriških dolarjev.

"Vesoljski vetrovi predstavljajo pomemben dejavnik v nemotenem delovanju satelitov. Sleherno novo orodje, ki bi varnost satelitov izboljšalo, je zato zelo dobrodošlo,“ je novico o novem varnostnem sistemu za delovanje satelitov pozdravil tiskovni predstavnik družbe Orbital Sciences Corporation Barron Beneski.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.