Tujina

Satelit bo napovedoval vreme

Vandenberg/Washington, 28. 10. 2011 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasa je v Zemljino orbito izstrelila satelit, ki bo spremljal podatke o vremenu in podnebnih razmerah na Zemlji. Prvi tovrstni satelit bo vremenoslovcem kratkoročno pomagal predvidevati večja neurja, dolgoročno pa tudi druge podnebne spremembe na Zemlji.

Z izstrelitvijo satelita ob 10.48 po srednjeevropskem času je ameriška vesoljska agencija Nasa zaznamovala začetek nekaj več kot milijardo evrov vrednega Nacionalnega pripravljalnega projekta operacijskega okoljskega sistema satelitov (NPP).

Raketa Delta je v vesolje ponesla satelit.
Raketa Delta je v vesolje ponesla satelit. FOTO: Reuters

Satelit, velikosti manjšega terenskega vozila, je v vesolje iz ameriške vesoljske baze Vandenberg v Kaliforniji ponesla raketa Delta II. Izstrelitev je potekala brez težav, satelit pa se je od rakete odcepil po približno šestih minutah leta.

Nasin strokovnjak George Diller je izstrelitev satelita označil kot tehnološki preboj na področju podnebnih raziskav in napovedovanja vremena.

Satelit je opremljen z infrardečimi in mikrovalovnimi orodji, ki mu bodo pomagali pri zbiranju podatkov o temperaturi in vodi v Zemljini atmosferi. Z njegovo pomočjo bodo znanstveniki lahko spremljali, kako na temperaturo vplivajo aerosoli in oblaki ter kako se zemeljska flora in oceani odzivajo na podnebne spremembe.

Vremenoslovci upajo, da bodo lahko na podlagi tovrstnih podatkov javnost opozarjali na prihajajoče resnejše vremenske spremembe od pet dni do enega tedna vnaprej. Podatki, ki jih bo na višini 820 kilometrov zbiral NPP, naj bi zapolnjevali vrzeli, ki evropskim vremenskim postajam onemogočajo natančnejše napovedovanje vremena.

Vodje projekta NPP, sicer ene od 14 opazovalnih misij, ki jih trenutno vodi Nasa, upajo, da bo satelit, ki je po ocenah Nasinih znanstvenikov tehnološko naprednejši od satelitov Evropske vesoljske agencije (ESA), v Zemljini orbiti ostal približno pet let.

V Zemljini orbiti se trenutno sicer nahajajo že trije sateliti ESA, namenjeni preučevanju učinkov človeškega delovanja na naravne procese na Zemlji. Od marca 2009 okoli Zemlje tako kroži satelit za opazovanje Zemljinega težnostnega polja in oceanov, od novembra 2009 satelit za spremljanje vlažnosti prsti in slanosti oceanov, leta 2010 pa je ESA projekt dopolnila še z izstrelitvijo satelita Cryo-Sat-2.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

perlhelp
28. 10. 2011 17.21
Vremena se ne da napovedat, kar pa bo delal satelit je svinjarija okoli zemeljske oble in čakal kdaj bo padel na ničkajslutečega zemljana enkrat čez 20 let. To je vse kar so naredili !
rudra
28. 10. 2011 15.07
Tile Ameriani se čist norca delajo iz nas.Chemtralis in HAARP si je pa moj stari ata zmislil.
indal
28. 10. 2011 14.17
Haarp,blue beam, mind control,GPS...ne pa vreme!
nanaba
28. 10. 2011 14.17
No, satelit pa že ne napoveduje vremena. Taki naslovi so precej zavajajoči. Satelit je skupek merilnih inštrumentov, ki lahko izmeri ogromno podatkov, izračuni pa se delajo drugje. Ali bi za termometer rekli, da napoveduje vreme?
JezekTekaTeka18
28. 10. 2011 13.54
Ko pride F7 z mehiškega zaliva jim tut bog ne bo pomagal katerega tako zelo radi omenjajo ...