Tujina

Sarkozyjev prestol bo 'naskakoval' tudi de Villepin

Pariz, 12. 12. 2011 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji francoski premier Dominique de Villepin je napovedal, da bo prihodnje leto kandidiral na predsedniških volitvah in tako znova postal tekmec sedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Dominique de Villepin
Dominique de Villepin FOTO: Reuters

Dominique de Villepin, dolgoletni politični rival sedanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, je napovedal, da bo konec aprila prihodnje leto kandidiral za predsednika. Analitiki menijo, da de Villepin Sarkozyja ne more resneje ogroziti, saj je večji del njegovih nekdanjih političnih prijateljev in zaveznikov prestopil k Sarkozyju.

Poleg njiju pa se bo v predsedniško bitko podal tudi kandidat socialistov Francois Hollande. De Villepinu sicer slab izid trenutno kažejo tudi javnomnenjske raziskave, po katerih naj bi 58-letni politik dobil le enega do dva odstotka glasov. Vsekakor pa gre pričakovati, da bo de Villepin s svojo kandidaturo najbolj škodil prav Sarkozyju, saj oba zastopata desno politično opcijo v Franciji.

Ob tem spomnimo, da je de Villepin, ki velja za zelo uglajenega in je tudi avtor več pesniških zbirk, lani izstopil iz UMP ter ustanovil svojo stranko. Prav iz Sarkozyjeve stranke pa so de Villepina pozvali, naj od kandidature odstopi in raje podpre Sarkozyja. A to je malo verjetno. "Deset let Sarkozyjeve vladavine bi bilo preveč", je namreč v danes objavljenem intervjuju dejal nekdanji premier in sedanjega predsednika obtožil, da je opustil francoske interese. "Želim združiti vse Francoze, tiste na levi, na desni in v sredini," je povedal de Villepin.

De Villepin se sicer pred sodiščem zagovarja pred obtožbami o koruptivnem delovanju. Na nekega poslovneža naj bi namreč pritisnil, da policiji ne izda podatkov, ki bi lahko bremenili enega izmed njegovih prijateljev.

De Villepin pa je bil sicer tesen sodelavec nekdanjega predsednika Jacquesa Chiraca. Leta 2003, ko je bil zunanji minister, je v Združenih narodih nasprotoval invaziji na Irak, med letoma 2005 in 2007, ko je bil premier, pa je naletel na odpor ljudi, ki so stavkali in protestirali zaradi njegovih napovedi o reformah delovne zakonodaje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.