Tujina

Sarkozy zahteva izgon tujcev

Pariz, 09. 11. 2005 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoski notranji minister je zahteval izgon vseh tujcev, ki so bili obsojeni sodelovanja v izgredih.

Uničeno vozilo
Uničeno vozilo FOTO: Reuters
Izredne razmere v 25 francoskih departmajih, s katerimi želijo oblasti zajeziti nasilje, bodo v veljavi ostale 12 dni. Ob Parizu in sedmih departmajih v pariški regiji izredne razmere veljajo med drugim v mestih Marseille, Nica, Toulouse, Strasbourg in Metz.

Policija pravi, da je ponoči zagorelo 617 avtomobilov, 280 ljudi so aretirali, kljub temu pa nasilje ni bilo tako hudo kot v predhodnih dneh. Vendar pa so se nemiri pojavili kljub uvedbi policijske ure v številnih francoskih mestih. To jim je omogočil zakon o izrednih razmerah, ki med drugim dovoljuje tudi odredbo hišnega pripora za posameznike, prepoved javnega zbiranja in nenapovedane hišne preiskave.

V Lyounu bodo ob 18. ustavili javni promet. Tako so se odločili, potem ko so minulo noč razgrajači na vlak podzemne železnice vrgli solzivec ter zažgali en avtobus. Potnike so ogrožali tudi z metanjem kamnov v avtobuse. V mestu Arras pa so oplenili in požgali dve trgovini ter nočni lokal.

Notranji minister Nicolas Sarkozy je obiskal Toulouse, ki ga je val nasilja zajel po Parizu. “Seveda je tu revščina. Seveda imamo brezposelnost. Veliko prebivalcev teh sosesk trpi. Vendar pa to ne more opravičiti nepotrebnega, slepega nasilja, ki smo mu priče,” je dejal. Priseljenci naj bi se namreč za upor odločili tudi iz obupa, ker v Franciji ne morejo dobiti služb in jih obravnavajo kot drugorazredne državljane. Neposredni povod je bila sicer smrt dveh najstnikov, ki sta se domnevno ponesrečila med begom pred policijo.

Policisti so po Franciji okrepili nadzor
Policisti so po Franciji okrepili nadzor FOTO: Reuters
V 13 dneh so izgredniki požgali že 6000 vozil, policisti so zadržali 1800 ljudi, 106 pa jih bo za zapahi tudi ostalo. Samo minulo noč je za red v najbolj nemirnih četrtih skrbelo 11.500 policistov.

Na francoskih ulicah je na tisoče policistov, ki poskušajo pomiriti najhujše proteste po letu 1968, vlada pa obljublja, da bo priseljencem ponudila boljše možnosti ter začela programe za boj proti rasizmu in diskriminaciji. Poleg sprememb socialne napovedujejo tudi spremembe priseljevanje politike. Opozicija trdi, da ne storijo dovolj, na udaru je predvsem notranji minister Sarkozy, krepijo se zahteve po njegovem odstopu.

Sarkozy zahteva izgon obsojenih tujcev

Francoski notranji minister Sarkozy je sporočil, da je zaradi urbanega nasilja prefekte, to je predstavnike države v departmajih, zaprosil za izgon vseh tujcev, ki so bili obsojeni zaradi sodelovanja v izgredih.

Kot je v francoskem parlamentu povedal Sarkozy, je bilo zaradi sodelovanja v izgredih v minulih nočeh obsojenih 120 tujcev, med katerimi sicer niso bili vsi v "neregularni situaciji". "Prefekte sem zaprosil, naj jih nemudoma izženejo iz našega ozemlja, vključno s tistimi, ki imajo dovoljenje za bivanje," je dodal Sarkozy.

Požigi tudi v Nemčiji in Belgiji

O požigih avtomobilov poročajo tudi iz nemških mest Köln in Berlin. Oblasti so prepričane, da vzroki za nasilje niso isti kot v Franciji, po njihovem mnenju gre le za posnemovalce.

Nekaj več kot deset avtomobilov so požgali tudi v sosednji Belgiji, kjer pa trdijo, da dogodkov niso spremljali nemiri.

Dva avtomobila sta zgorela še v lizbonskem predmestju Amadora, kjer živijo večinoma priseljenci iz Afrike.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou