Tujina

Sarkozy za Hollandom

Pariz, 04. 05. 2012 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ankete pred drugim krogom volitev v Franciji napovedujejo tesen rezultat. Sedanji predsednik Sarkozy je zmanjšal zaostanek za tekmecem, socialistom Hollandom, še vedno pa za njim zaostaja za od pet do šest odstotnih točk.

Kampanja se bo uradno zaključila danes zvečer, volilni molk pa bo veljal do zaprtja volišč v nedeljo.

Zadnji dan kampanje pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev v Franciji javnomnenjske raziskave napovedujejo tesen rezultat. Sedanji predsednik Nicolas Sarkozy je zmanjšal zaostanek za tekmecem, socialistom Francoisom Hollandom, še vedno pa za njim zaostaja za med pet in šest odstotnih točk.

Rezultati raziskave javnomnenjskega inštituta BVA so tako pokazali, da Hollanda podpira 52,5 odstotka vprašanih, Sarkozyja pa 47,5 odstotka. Po raziskavi, ki jo je izvedla javnomnenjska agencija CSA, pa Hollanda podpira 53 odstotkov, Sarkozyja pa 47 odstotkov anketiranih.

Iz rezultatov raziskave agencije LH2 izhaja, da je volivce med televizijskim dvobojem v sredo bolj prepričal Hollande. V triurni debati je namreč prepričal 45 odstotkov vprašanih gledalcev, medtem ko je Sarkozy prepričal 41 odstotkov anketiranih, ki so spremljali soočenje.

Hollande je sicer potem, ko mu je sredinski politik Francois Bayrou v četrtek izrazil podporo, volivce pozval, naj mu naklonijo zmago, ki bi zadostovala za izvedbo njegovih programov in uspešen boj zoper varčevalne ukrepe EU. "Če mora francosko ljudstvo izbrati, naj to naredi jasno, silno, tako da ima zmagovalec moč in sredstva za dejanja," je poudaril Hollande.

Sarkozy se kljub zaostanku v anketah še ni predal in je svoje privržence pozval, naj se udeležijo volitev. "Občutek imam, da bo udeležba v drugem krogu velika in da sva zelo blizu," je poudaril Sarkozy.

Sarkozy in Hollande
Sarkozy in Hollande FOTO: Reuters

Ne Sarkozy ne Hollande sicer še nista napovedala, koga nameravata v primeru zmage imenovati na položaj premierja. Analitiki napovedujejo, da bo ne glede na to, kdo bo zmagovalec, prišlo do zamenjav na vodilnih položajih v državi.

Sarkozy, sicer edini francoski predsednik, ki je celoten petletni mandat obdržal istega premierja, Francoisa Fillona, naj bi po napovedih s slednjim prekinil sodelovanje. Na položaj premierja bi lahko postavil sedanjega zunanjega ministra Alaina Juppeja, ki je francosko vlado vodil že med predsedovanjem Jacquesa Chiraca med letoma 1995 in 1997.

V poštev bi lahko prišla tudi nekdanji okoljski minister Jean-Louis Borloo ter vodja Sarkozyjeve Unije za ljudsko gibanje in morebitni predsedniški kandidat stranke v prihodnosti Jean-Francois Cope. Slednji je med volivci glede na javnomnenjske raziskave manj priljubljen od že omenjenih Juppeja in Borlooja.

Višje na politični lestvici bi se v morebitnem novem mandatu Sarkozyja lahko prebili tudi drugi ministri sedanje vlade, med njimi ministrica za proračun Valerie Pecresse, pomembnejše položaje pa bi lahko prevzela tudi Sarkozyjeva tiskovna predstavnica v času kampanje Nathalie Kosciusko-Morizet.

V primeru zmage Hollanda in posledičnega oblikovanja prve vlade socialistov od vlade Lionela Jospina leta 2002 pa bi se v novo vlado uvrstilo veliko novih obrazov. Za favorita za položaj premierja velja Jean-Marc Ayrault, vodja poslanske skupine socialistov. Številni sicer pozivajo k imenovanju nekdanje ministrice za delo in sedanje županje Lilla, izkušene Martine Aubry. Slednja se je na primarnih volitvah socialistov uvrstila na drugo mesto in ni blizu Hollandu.

Aubryjeva bi sicer lahko postala zunanja ministrica. Za ta položaj bi se lahko potegovali tudi nekdanji premier Laurent Fabius, nekdanji minister za evropske zadeve Pierre Moscovici ter pariški župan Bertrand Delanoe.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
05. 05. 2012 07.07
+1
Še vedno stavim na Sarkozy-ja. ( po domače: mislim, da bo kljub vsemu Sarkozy zmagal) čeprav mi ni simpatičen.
shupak
04. 05. 2012 17.46
+0
Sarko. Facon. Karakter. Pošten.
kim llsung
04. 05. 2012 15.10
+1
napoleon izgublja boj merklova v jok pa na drevo
Warlock.
04. 05. 2012 16.18
+6
In tisti, ki mislijo, da se bo kaj spremenilo bodo še bolj jokali... Isto kot z Obamo, vsi so pričakovali kako bo pošten in nebo delal vojn...ja seveda