Tujina

Sarkozy vse zanika

Pariz, 05. 03. 2012 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik Sarkozy je zanikal zaroto evropskih voditeljev proti njegovemu tekmecu Hollandu, s katerim se bo pomeril za predsedniški stolček. Kljub temu opozarja, da je njegov nasprotnik osamljen v svojih načrtih. Sicer pa ankete kažejo, da Francozi želijo Hollanda za novega predsednika.

Predsedniške volitve v Franciji bodo potekale 22. aprila.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je danes zavrnil poročila, da naj bi se desno usmerjeni evropski voditelji zarotili proti njegovemu socialističnemu tekmecu Francoisu Hollandu. Sarkozy je sicer priložnost izkoristil za to, da je tekmeca označil za osamljenega med evropskimi voditelji tako na desnici kot levici.

Voditelji Nemčije, Velike Britanije, Italije in Španije, ki vsi prihajajo z desnega političnega pola, so zanikali poročanje nemškega tednika Der Spiegel, da so sklenili ustni dogovor, da se pred aprilskimi predsedniškimi volitvami v Franciji ne bodo sestali z Hollandom, ki mu ankete napovedujejo zmago. "Mislite, da voditelji nimajo pomembnejših opravkov, kot so takšni dogovori? Jaz nisem z nikomer govoril o tem," je zatrdil Sarkozy med obiskom v pokrajini Picardy severno od Pariza.

Hollande
Hollande FOTO: Reuters

Sarkozy je kljub temu vztrajal, da je Hollande osamljen, predvsem zaradi načrtov za uvedbo 75-odstotnega davka za dohodke nad milijon evrov, zaradi česar mu je v javnomnenjskih raziskavah močno zrasla podpora. "Mislim, da težava gospoda Hollanda ni dogovor proti njemu, Francozi se morajo odločiti, nihče drug, temveč to, da je malo potoval, zato se ne zaveda, kako preprosto se premikajo ljudje in dobrine," je poudaril.

Sarkozy meni, da bi Hollandov načrt iz Francije pregnal davkoplačevalce z najvišjimi dohodki, nasprotovali pa naj bi mu tudi njegovi evropski kolegi iz vrst socialistov.

Po pisanju časnika naj bi bili omenjeni voditelji ogorčeni tudi zaradi izjav Hollanda, da se želi spet pogajati o fiskalnem paktu, ki je osrednji del reševanja evroobmočja.

Uradni Berlin je sicer to že zanikal. "Vsak evropski predsednik vlade bo neodvisno odločal o tem, če bo in kako želi sprejeti Hollanda. V Nemčiji za zdaj ni predvideno nobeno srečanje s kanclerko Angelo Merkel," je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade.

Francoska socialistična stranka se je ostro odzvala na ta, kot je poudarila, "bojkot" in Merklovo obtožila, da si preveč dovoli. Hollande pa se je odzval z besedami, da je naravno, da so konservativci povezani, da pa evropski voditelji ne bodo sprejemali odločitev namesto Francozov. Merklova je sicer že v začetku februarja izrazila podporo konservativnemu Sarkozyju. Hollande je sicer Merklovo prosil za sprejem, po neuradnih informacijah pa naj bi se srečala maja v Berlinu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
06. 03. 2012 09.44
+2
13 zajetih Francoskih vojakov v Siriji je kaj? Mimogrede, Sirija ni v vojni z nobeno državo, kaj počnejo tuji vojaki v Siriji?
MERDE-AVE-MERDE
06. 03. 2012 09.49
puer2
05. 03. 2012 20.59
+3
Koncno ena dobra novica danes. Kaj se ta baba sploh vtika v francoze, naj gre na eno shujsevalno raje ..
cirenij
06. 03. 2012 07.28
+1
Naj ne lažejo, da se ne vtikajo. A ni bilo pri nas enako? Merklova je že pred volitvami dala vedeti, koga želi. In tako dolgo so rovarili, da ga je dobila. Upajmo, da se francozi ne dajo. Holland bi jim sladko malo zmešal štrene. Upajmo, da v pozitivnem smislu.
yarrick
05. 03. 2012 17.30
+10
Kje pa je tako nor da bi PRIZNAL, da kujejo zaroto proti vsem, ki niso PROdesničarsko usmerjeni? Se vidi, da ga je precej strah, da nebi dobil drugega mandata in bi se končala romanca z gelco.Verjetno hollande ni tako naklonjen nemškim reformam zato pa taka hinavščina.