Tujina

Sarkozy: Vojake iz Afganistana bomo umaknili do konca leta 2013

Pariz, 27. 01. 2012 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francija, ki ima v Afganistanu četrti največji kontingent za ZDA, Veliko Britanijo in Nemčijo, bo svoje bojne enote umaknila do konca leta 2013, kar je leto prej, kot je napovedala zveza Nato.

Umik francoskih bojnih enot iz Afganistana bo končan do konca leta 2013, je po pogovorih z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem sporočil francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Francoski vojak
Francoski vojak FOTO: Reuters

Pojasnil je, da bosta Francija in Karzaj zvezo Nato pozvala, naj premisli o tem, da bi odgovornost za varnost v državi predala afganistanskim silam v letu 2013, torej leto prej, kot je načrtovalo zavezništvo. Dodal je, da je s predlogom že seznanil ameriškega predsednika Baracka Obamo in da ga bo predstavil na februarskem srečanju obrambnih ministrov zavezništva.

Sarkozy je napovedal še, da bo Francija v zahodni afganistanski provinci Kapisa, kjer je nameščena večina francoskih vojakov, odgovornost za varnost od marca letos predala afganistanskim silam. "Nadaljevanje tega postopnega prenosa omogoča načrtovanje vrnitve vseh naših bojnih enot do konca leta 2013," je dodal.

Pojasnil je, da se bo letos v Francijo vrnilo kakih tisoč francoskih vojakov od skupno 3600, kolikor jih sedaj sodeluje v mednarodnih silah Isaf pod poveljstvom Nata v Afganistanu. Lansko poletje je sicer napovedal, da se bo letos v domovino vrnilo 600 vojakov.

Francija ima v Afganistanu četrti največji kontingent za ZDA, Veliko Britanijo in Nemčijo. Zveza Nato je sicer Francijo že opozorila, naj se drži dogovorjenega načrta, po katerem naj bi se bojne naloge mednarodnih sil v Afganistanu zaključile do konca leta 2014, nakar naj bi odgovornost za varnost v državi prevzele afganistanske sile.

Operacijo urjenja afganistanske vojske, ki jo je Sarkozy prekinil po incidentu, v katerem je afganistanski vojak pred tednom dni v Afganistanu ubil štiri francoske vojake, pa bo francoska vojska znova začela izvajati v soboto, je še dejal. Dodal je, da bo francoska vojska tudi po letu 2013 nadaljevala urjenje afganistanskih sil, a z veliko manj vojaki, kot sedaj. Ostalo naj bi jih še "nekaj sto".

Karzaj se sicer v Parizu mudi v okviru evropske turneje, med katero je v četrtek v Rimu z italijanskim premierom Mariom Montijem podpisal sporazum o dolgoročnemu sodelovanju. V sporazumu se je Italija zavezala podpori Afganistanu tudi po odhodu tujih sil iz države, vsebuje pa dogovore na različnih področjih, vključno s političnim, varnostnim in gospodarskim, napore za boj proti prekupčevanju z mamili in ukrepe za vzpostavitev vladavine prava v državi.

Karzaj bo turnejo v soboto zaključil v Veliki Britaniji s srečanjem z britanskim premierom Davidom Cameronom, s katerim naj bi prav tako podpisala sporazum o dolgoročnem sodelovanju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
28. 01. 2012 11.45
+1
24ur, namesto da često pišete o vojski, povejte malo o ozadju vodenja ameriške in izraelske politike!!!!!!!! Nehajte zavajat, dovolj je bilo!
European22
28. 01. 2012 16.04
+1
Ali pa islamske idoelogije in politike! Bilo bi zanimivo malo osvetiti slovence kaj so njihovi pravi načrti, in kaj oni čutijo do drugače mislećih, še zlasti ateistih!
tekavcminka56
29. 01. 2012 09.45
preberi si kaj sem ti napisal pod tisto novico o sirskih silah! Propagandist!
melly261
27. 01. 2012 21.53
+4
ja, umaknili v iran... afganistanska vojna se bo končala, iranska pa začela.
European22
28. 01. 2012 16.05
In tako je prav, režim ki grozi drugim z izbrisom treba odstaviti!
kim llsung
27. 01. 2012 19.34
-2
amerika je ukazala