Tujina

'V idealnem svetu bi teoretično morali storiti več'

Pariz, 12. 12. 2011 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Če se gospodarstva območja evra ne bodo bolj približala drugo drugemu, ne bodo mogla ohraniti skupne valute," je prepričan Sarkozy. "Lahko smo polna članica EU, a ob tem ščitimo nacionalne interese," pravi Cameron.

Francoski predsednik Sarkozy: Rojeva se nova Evropa.
Francoski predsednik Sarkozy: Rojeva se nova Evropa. FOTO: Reuters

Rojeva se nova Evropa, v kateri bodo nosilne besede konvergenca gospodarstev, proračunskih in fiskalnih pravil, je v pogovoru za časnik Le Monde poudaril francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Na vprašanje, ali so evropski voditelji s svojimi sklepi odpravili nevarnost eksplozije EU in območja evra, je Sarkozy odgovoril, da bi želel reči, da je nevarnost povsem mimo, a se bo raje vzdržal takih izjav.

Kot je zatrdil po dogovoru evropskih voditeljev o fiskalnem paktu za večjo proračunsko disciplino in gospodarsko integracijo v območju evra, so voditelji storili vse, kar so lahko.

"V idealnem svetu bi teoretično morali storiti več, a značilnost državnika je, da deluje v okvirih realnosti. Ob upoštevanju tega pomeni vrh odločilno etapo v smeri evropske integracija in s tega naslova ustvarja pogoje za izhod iz krize," je francoski predsednik pojasnil v pogovoru, ki bo objavljen v torkovi izdaji osrednjega francoskega časnika.

Dogovor vrha EU na razsežnost sistemske krize evrskega območja po Sarkozyjevih pojasnilih odgovarja predvsem z vzpostavitvijo resničnega gospodarskega upravljanja. "Če se gospodarstva območja evra ne bodo bolj približala drugo drugemu, ne bodo mogla ohraniti skupne valute," je bil jasen.

Sarkozyjev tekmec na letošnjih predsedniških volitvah, socialist Francois Hollande, že napoveduje, da si bo v primeru zmage prizadeval za spremembo vsebine dogovora voditeljev.

Kot pravi, je napredek predvsem to, da bo odgovornost za gospodarsko upravljanje po novem pri voditeljih, torej na najvišji ravni. To po njegovem prepričanju nedvomno pomeni demokratični napredek, saj so doslej za stabilnost evra skrbeli Evropska centralna banka (ECB), Evropska komisija in neučinkovit postopek izvajanja pakta o stabilnosti in rasti.

Sarkozy zanika, da gre pri dogovoru za izgubo suverenosti nacionalnih držav. "Gre za delitev suverenosti s strani demokratično izvoljenih vlad. Suverenost in neodvisnost bomo okrepili s tem, da jo bomo uresničevali skupaj s partnerji in zavezniki. Nobene nove pristojnosti nismo prenesli na nadnacionalno raven," je dejal.

Kot napoveduje francoski predsednik, bo meddržavni sporazum o fiskalnem paktu, za katerega so se evropski voditelji na koncu odločili zaradi nesprejemljivih zahtev Velike Britanije pri spreminjanju lizbonske pogodbe, dorečen v 15 dneh, sprejeli pa naj bi ga do marca.

Cameron: Lahko smo polna članica EU, a ob tem ščitimo nacionalne interese.
Cameron: Lahko smo polna članica EU, a ob tem ščitimo nacionalne interese. FOTO: Reuters

Cameron za zaščito nacionalnih interesov

Velika Britanija je še naprej lahko polna in vplivna članica EU, a ob tem ne vstopa v dogovore, kjer njeni nacionalni interesi niso zaščiteni, je v nastopu pred poslanci poudaril britanski premier David Cameron. Opozicijski poslanci so ga obtožili, da je njegov izplen v Bruslju največji poraz Britanije v generaciji.

Cameron je poslancem zagotovil, da se je na zasedanju voditeljev držav in vlad EU o spremembah pogodbe EU, ki bi omogočile pravno formalizacijo okrepljene fiskalne in gospodarske integracije v območju evra, pogajal v dobri veri.

Večina Britancev podpira britansko blokado na vrhu EU, kažejo rezultati javnomnenjske ankete časnika Times.

Kot je dejal, si je želel, da se dogovor o fiskalnem paktu doseže v okviru lizbonske pogodbe, torej na ravni sedemindvajseterice, a Britaniji ni uspel zagotoviti ustreznih varovalk na področju finančne zakonodaje, za katere je večkrat poudaril, da so bile "skromne, racionalne in relevantne".

Cameron je zanikal trditve, da si je želel izboriti posebno obravnavo za londonsko finančno središče City. Za britanski finančni sektor, ki je po njegovih besedah precej širši pojem od samega Cityja, je želel zagotoviti pravično zakonodajo in enakopravno obravnavo znotraj EU.

Britanski premier je spomnil na še en morebitni pogajalski argument Velike Britanije. Kot pravi, članice v okviru sporazuma zunaj arhitekture EU ne morejo uporabljati ustanov Unije brez soglasja vseh članic.

Cameronovo ravnanje na vrhu EU je sprožilo tudi napetosti v koaliciji konservativcev in liberalnih demokratov, na kar je opozorila tudi današnja odsotnost njegovega namestnika in vodje liberalnih demokratov Nicka Clegga v razpravi. Clegg je v nedeljo kritiziral Camerona, da je bilo njegovo delovanje v Bruslju slabo za Britanijo.

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinkrpan1
13. 12. 2011 16.54
+2
dobesedno so toti *isto ko hollywood glumci sam da majo še keri zravn bojda bol kvalitetno kri
Odpri.oci
13. 12. 2011 07.12
+3
Večina britancev podpira blokado na vrhu EU..... Večina nemcev bi rada iz EU.... Večina francozov bi rada iz EU..... . Skorumpirani politiki pa se v Bruslju "borijo" za svoje privilegije in PROTI VOLJI LJUDI krepijo fašistično EU!!!
Nimivseeno
12. 12. 2011 20.49
+6
Svet je drugačen kot si ga večina predstavlja. Elita si lahko vse privošči zaradi naše nevednosti.
Nimivseeno
12. 12. 2011 20.45
+5
"Kdor nadzira količino denarja v katerikoli državi, je absolutni gospodar vse industrije in trgovine (poslovanja)." James A. Garfield, predsednik Združenih držav Amerike "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph M. Hawtrey, sekretar britanske zakladnice "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve Z našo ECB (Evropsko Centralno Banko) je isto. Tiskajo denar, ki ne sloni na ničemur drugem kot zaupanju. ko bo zaupanje omajano, evro pade v inflacijsko spiralo "Daj mi nadzor nad denarjem naroda in mi je vseeno kdo naredi to zakonodajo." - Mayer Amschel Bauer Rothschild
maliButalec
12. 12. 2011 20.58
+7
Zanimivo kako je izginil Vaš prejšnji komentar. Nobenega sovražnega govora, le vse je bilo povezano. To, da se da s hrano manipulirat in ta da se bo naslednja vojna izrodila, ker bo Elita preprečila dostop hrane do množice - to sem že vedel. Nisem pa vedel, kakšno taktiko bodo uporabili. Hvala za trud in raziskovanje, ter da si delite komentarje z nami vsemi. Danes je resnica največ vredna in če jo želimo izvedeti jo moramo poiskati, kajti iz medijev je nebomo nikoli izvedeli. *
Povprecni
13. 12. 2011 06.30
+4
ZeitGaist si mal poglejte, ampak ne vsemu verjet!
Nimivseeno
13. 12. 2011 11.08
+2
Nobenemu ne verjet, sami si poglejte na internetu iz leve in desne, zgoraj in spodaj in spoznajte.
bobocat
12. 12. 2011 18.53
+8
problem internacionalnega evra je isti kot je problem mednarodne demokracije. demokracija, v kateri je zastopanih več narodov, se običajno izrodi v nacionalne delitve. naravni okvir demokracije je tako ena nacija. v mednarodnem finančnem sistemu se neizbežno zastavi vprašanje, kdo naj ima bonuse, ki izhajajo iz emisije denarja, se pravi iz pravice ustvarjanja denarja iz nič v primarni emisiji centralne banke in sekundarni emisiji s strani poslovnih bank. znotraj ene države naj bi šli bonusi iz ustvarjanja denarja iz nič v korist centralne banke države oziroma v javno korist, čeprav v praksi ni čisto tako zaradi tega, ker tudi poslovne banke ustvarjajo denar iz nič, bonus iz tega naslova pa gre v korist lastnikov banke. v večnacionalni valitni uniji bi si države seveda konkurirale za prevzem bonusov iz emisije denarja, kar bi povzročilo najbrž kolaps sistema. iz tega razloga recimo britanija in še nekatere druge države niso hotele pristopiti k evroobmočju. preprosto niso želele deliti bonusov iz emisije denarja z drugimi. problem bonuisov iz emisije denarja v evroobmočju naj bi bil rešen s popolno ločitvijo izdajteljske banke od politike oziroma od držav članic. toda sistem se je izrodil v drugo skrajnost: vsi bonusi od izdajanja deanrja gredo zdaj finančnemu sistemu, predvsem zasebnim bankam. ta sistem pa je v zadnjem času dobesedno povampiril. ob tem, ko izdaja denar iz nič, ki ga smatra kot svojo last, zahteva zase tudi vedno večji politični vpliv. denarna oblast postaja vedno bolj tudi formalna politična oblast evropske unije. to vsekakor ni smer, ki bi vodila v trajno vzdržno skupnost. EU bo na ta način razpadla. človek ne more verjeti, da vsi evropski politiki plešejo v taktu banksterjev, ki jim diktirajo svoje poskočnice, koračnice, tange... karkoli že. dejstvo je, da je sistem emitiranja denarja v evroobmočju popolnoma zgrešen in bi ga bilo treba ne le reformirati, temveč zamenjati s popolnoma novim sistemom. zadevo bi bilo treba postaviti na glavo. denar iz nič bi smele emitirati samo države. zdajšnji sistem, da se mora država za svoje izdatke zadolževati pri zasebnih bankah, ki ji izdajo denar iz nič, pri čemer imajo davkoplačevalci dolg do zasebnih bank, za katerega banke niso ničesar dale, razen nove tranše denarja iz nič, je popolna norost. zadnja tovrstna transakcija pri nas se je zgodila mislim, da ta teden, ko je država prodala za ca milijardo menic, ki so jih odkupile naše poslovne banke, s čimer so de facto ustvarile denar iz nič, davkoplačevalci pa smo zdaj za ta nič dolžni bankam milijardo. ne bi bilo bolj smiselno in v javno korist, da bi država dala milijardo kredita poslovnim bankam iz nič, bonus od tega pa bi šel v prid države in državljanov. ali da bi država dajala denar v obtok tako, da bi del svoje porabe financirala iz emisije?! očitno bo treba ukiniti evro in vse, kar diši po sedanjem denarno-bančenm sistemu, ki peha ljudi v vedno večjo odvisnost in sužnost v odnosu do bank. slovenija je že plačala grčiji 360 mio €. v okviru evropskega sistema finančne stabilnosti jamči za znesek 3,6 milijard €, kar je šele začetek. sdkratka, monetarni sistem evroobmočja postaja mlinski kamen na našem vratu. smo zato šli v EU in evroobmočje, da postanemo molzna živinčeta finančnega sistema in mednarodnih velebankirjev, ki ga nadzorujejo?!
upornik_007
12. 12. 2011 17.10
+9
un kao sporazum je farsa dejstvo je da sistem razpada in to hitro
Nimivseeno
12. 12. 2011 20.33
+3
Ko bo pričelo zmanjkovat nafte bo kriza s hrano, takrat bo pokalo.
LovecNaKomuniste
12. 12. 2011 16.20
+6
Velika Britanija že od samega začetka s svojimi privilegiji sistematično ruši EU in Evro. V EUju so samo takrat, ko imajo kakšno korist (subvencije, večji trg), večinoma pa so zunaj, še posebno, ko je potrebno kaj žrtvovat za skupno dobro. Angleži so živ primer naroda katerega je nemogoče prepričat in s svojim ponosom, velikim egom rinejo z glavo skozi zid, todi po preteklih letih, zato je v skupno dobro nas vseh državljanov Evrope, da spokajo. Podoben primer so še Danci in pa Norvežani, kateri pa zaenkrat še niso v EUju (Norveška), jih pa ob podobnem samodržtvu tudi ne vidim in bolje, da jih ni.
bnam 2707
12. 12. 2011 15.30
+1
Upam,da je bil trezen.
Strelja?ko
12. 12. 2011 15.49
+1
Ni bil. Prežlampal je preveč šampanca...
bnam 2707
12. 12. 2011 16.02
+1
12345s
12. 12. 2011 15.07
+0
ne norčuj se iz mojih komentarjev, prosim
maliButalec
12. 12. 2011 15.06
+9
Upam, da bo zelo kmalu celotno prebivalstvo Sveta reklo NE temu sistemu in da bomo potem vpeljali čisto nov sistem, ki nebo temeljil na denarju in materializmu. V nasprotnem primeru, pa se nam ne piše dobro. Vsak bo dobil svoj čip in bo moral lepo tiho bit. NWO že močno trka na naša vrata.
12345s
12. 12. 2011 15.04
+0
sem za suvereno slovenijo
wsharky
12. 12. 2011 15.03
+2
... zivela nova evropa ... he he he ... a gremo na referendum ... he he he ...
CheGaucho
12. 12. 2011 15.01
+8
Dokler bo standard v EU neenoten oziroma bodo prevelike razlike bo večina prebivalcev iz EU in Amerike, ki so revnejši oziroma spadajo v srednji razred kupovala Kitajske izdelke in posledično bo šel denar tja pri nas pa bodo propadala podjetja, ker ne bodo konkurenčna oziroma ne bodo imeli kaj za delati, ker imajo Kitajci vse to za dosti ceneje, saj imajo poceni delovno silo in dokler se tam delavci ne bodo uprli izkoriščanju toliko časa bo trajala kriza.
12345s
12. 12. 2011 15.01
+0
majhni ljudje so menda najbolj ..........
12345s
12. 12. 2011 14.57
+3
morda pa le govori o rojevanju demokracije rada bi živela v demokraciji, ne pa diktaturi
janez6b
12. 12. 2011 14.43
+6
Še bolj bodo kradl:)
Nauders
12. 12. 2011 14.35
+12
Da je gospodarska kriza nateg tisočletja. Poncijeva piramida se je zrušila in treba jo je postaviti nazaj. To pa ni mogoče ob gospodarski rasti, ki je nižja kot 3 do 4 odstotke. Zakaj politike in ekonomiste zadene kap, ko začnem govoriti o stacionarni ekonomiji? Ker ekonomija kraje pade! Če bi jaz šel v kazino in zaigral milijon evrov, potem pa bi se oglasil pri predsedniku vlade in ga prosil, naj mi nakaže milijon, ker ne morem živeti, bi me verjetno poslal v norišnico.
ognjenorezilo
12. 12. 2011 14.53
+6
tekavcminka56
13. 12. 2011 08.55
se strinjam z obema, treba bo zadeve vzet v svoje roke, ljudstvo smo tisti, pozdrav s trbovlj
Brazi
12. 12. 2011 14.35
+1
to ja, dejmo ECB še večjo vlogo, ziher bo to dobro za ljudi!
12. 12. 2011 14.33
+6
Rojeva se še bolj pokvarjena Evropa s poudarkom na gospodarstvo. " V idealnem svetu bi teoretično morali storiti več, a značilnost državnika je, da deluje v okvirih realnosti. " s tem je povedal da se mu niti ne da kaj preveč truditi, in bi raje samo kasiral plače in bonuse in vrtel goflo...
Strelja?ko
12. 12. 2011 14.29
+5
Pa še anti pirat je.... bljeh...