Tujina

Sarkozy neomajen: 283 Romov čaka na izgon

Pariz, 26. 08. 2010 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kljub ostrim kritikam, ki na francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja letijo z vseh strani, je ta odločen nadaljevati z izgonom Romov. Državo naj bi zapustilo še 283.

Francija je odločena nadaljevati z izgonom Romov s svojega ozemlja. Policija je danes namreč pospremila dva avtobusa romskih moških, žensk in otrok na pariško letališče. Skupaj naj bi od tam in z letališča v Lyonu Francijo zapustilo 283 Romov, ki bodo odleteli v Romunijo.

Romska deklica
Romska deklica FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je za rušenje nelegalnih romskih naselij in izgon tujih Romov odločil po spopadih med Romi in policijo minuli mesec, ukrep pa je umestil tudi v okvir širše vojne proti kriminalu. Kot meni, naj bi bila romska naselja izvor nezakonite trgovine, izkoriščanja otrok in prostitucije. Po besedah notranjega ministra Brica Hortefeuxa je v zadnjem letu delikventnost med romskim prebivalstvom v Franciji narasla za 138 odstotkov.

Potezo so že obsodili desničarji, levičarji, Katoliška cerkev in Združeni narodi, včeraj pa je "določeno mero zaskrbljenosti“ izrazila tudi Evropska unija. "Pozorno in s stalno zaskrbljenostjo spremljam razvoj dogodkov v zadnjih dneh v Franciji," je izjavila evropska komisarka za pravosodje in temeljne pravice Viviane Reding.

Časnik Le Parisien je objavil rezultate raziskave, ki je pokazala, da izgon Romov podpira le še 48 odstotkov vprašanih, medtem ko mu 42 odstotkov nasprotuje. Podobna raziskava je pred slabim mesecem pokazala, da ima izgon podporo kar 79 odstotkov Francozov.

Redingova priznava, da so države članice EU odgovorne skrbeti za javni red in varnost državljanov na svojem ozemlju. Vendar pa tudi pričakuje, da bodo članice spoštovale pravila EU o svobodi gibanja, nediskriminaciji in o skupnih evropskih vrednotah, posebej glede spoštovanja temeljnih pravic, vključno s pravicami manjšin.

"Jasno je, da se morajo tisti, ki kršijo zakon, soočiti s posledicami. Prav tako pa je jasno, da nikogar ne bi smeli izgnati samo zato, ker pripada romski skupnosti," je poudarila Redingova.

O izseljevanju Romov je včeraj tekla beseda tudi na pogovorih visokih predstavnikov romunske vlade, Valentina Mocanuja in Dana Valentina Fatuloiuja, s francoskim notranjim ministrom Hortefeuxom in ministrom za priseljevanje Ericom Bessonom. Po besedah slednjega je srečanje potekalo v "konstruktivnem in prijateljskem vzdušju", med drugim so se dogovorili za boljše sodelovanje, sicer pa bodo pogovore nadaljevali v četrtek.

Medtem pa je multimilijonar madžarsko-ameriškega porekla George Soros Francijo pozval, naj takoj ustavi množični izgon Romov. "Moški, ženske in otroci v Evropi ne morejo biti izgnani na osnovi njihove etnične pripadnosti,“ je dejal. Soros je sicer predsednik fundacije Open Society Foundations, ki naj bi vložila že okrog 150 milijonov dolarjev v izboljševanje življenjskih pogojev Romov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1