Tujina

Sarkozy izgublja priljubljenost

Pariz, 17. 03. 2008 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sarkozy si je zaradi bahaške romance s Carlo Bruni in javnimi izbruhi v času gospodarske stagnacije zapravil veliko priljubljenost.

Na nedeljskih lokalnih volitvah v Franciji so zmagali socialisti, medtem ko je konservativna vladajoča stranka UMP francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja doživela hud poraz in s tem tudi izgubila nadzor v nekaterih ključnih večjih francoskih mestih.

Sarkozy je zaradi romance izgubil veliko priljubljenost.
Sarkozy je zaradi romance izgubil veliko priljubljenost. FOTO: Reuters

Ko so prvi rezultati v nedeljo zvečer pokazali na zmago socialistov, se je francoski premier François Fillon odločil za televizijski nagovor. Kot je dejal, bo vladna politika kljub porazu na lokalnih volitvah še naprej naravnana in bo sledila reformam, kljub temu da socialisti zahtevajo spremembe. "Velike države kot je Francija ni mogoče spremeniti v nekaj mesecih," je dejal Fillon in dodal, da Francija potrebuje reforme.

Kot je ob tem dejala socialistka Segolene Royal, ki je proti Sarkozyju lani izgubila predsedniško tekmo, so "francoski volivci kaznovali UMP". Ob tem je dodala, da je to znak, da mora vlada spremeniti svojo politiko. Socialisti imajo po nedeljskih volitvah tako nadzor nad Parizom, Lyonom, Toulouseom ter več drugimi večjimi in pomembnimi francoskimi mesti.

Volitve so bile v veliki meri prvi resen preizkus priljubljenosti Sarkozyja.
Volitve so bile v veliki meri prvi resen preizkus priljubljenosti Sarkozyja. FOTO: Reuters

Volitve so bile v veliki meri prvi resen preizkus priljubljenosti Sarkozyja. Slednji si je sicer v zadnjem času zaradi bahaške romance in nato poroke z nekdanjo manekenko Carlo Bruni in viharnimi javnimi izbruhi v času gospodarske stagnacije in le majhnega napredka pri obljubljenih reformah zapravil veliko priljubljenost, s katero se je lahko ponašal po volitvah.

Njegova priljubljenost je nedavno padla tudi na rekordno nizkih 37 odstotkov. Zaradi predsednikove nepriljubljenosti so tako številni kandidati njegove konservativne Unije za ljudsko gibanje (UMP) odstranili ime stranke s svojih predvolilnih plakatov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.