Tujina

Grozi mu smrtna kazen

Tucson, 10. 01. 2011 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po napadu na kongresnico Giffordsovo in njene podpornike se je v ZDA vnela vroča razprava o hujskaški retoriki v politiki. Zoper napadalca so že vložili obtožnico, grozi mu smrtna kazen.

22-letni Jared Lee Loughner je moški, ki je v soboto v Tusconu v ameriški zvezni državi Arizona ubil šest ljudi. Incident se je zgodil na srečanju demokratske kongresnice Gabrielle Giffords z volivci v Tusconu, med žrtvami pa je tudi 9-letna deklica, rojena 11. septembra 2001.

Sveče za žrtve napada
Sveče za žrtve napada FOTO: Reuters

Prisotni so napadalca obvladali in ga predali policiji. Zoper mladeniča je vložena obtožnica, ki ga bremeni atentata na zvezno kongresnico, dveh umorov ter dveh poskusov umorov, druge točke obtožnice pa še sledijo. Tuji mediji poročajo, da Loughnerju grozi smrtna kazen. Napadalec je že stopil pred sodnika in dejal, da razume obtožbe proti njemu. Sodnik je odločil, da ostaja v zaporu.

22-letnik je 40-letno demokratsko kongresnico ustrelil v glavo iz neposredne bližine. Ta je napad preživela. Ranjenih je skupno 14 ljudi.

Že bila tarča napadov

Giffordsova je v zveznem predstavniškem domu od leta 2006, lani novembra pa je tesno osvojila nov mandat. Med drugim je ostra nasprotnica spornega imigracijskega zakona Arizone, ki so ga zagovorniki pravic priseljencev označili za rasističnega, zvezna sodišča pa so ga večinoma razveljavila. Njeno pisarno so marca lani, pred sprejetjem zdravstvene reforme, razdejali neznani vandali.

Sarah Palin in politične tarče

Sporni seznam političnih tarč. Sarah Palin je objavila tudi naslove in telefonske številke kongresnikov, ki so glasovali za zdravstveno reformo. Med njimi je tudi Giffordsova.
Sporni seznam političnih tarč. Sarah Palin je objavila tudi naslove in telefonske številke kongresnikov, ki so glasovali za zdravstveno reformo. Med njimi je tudi Giffordsova. FOTO:

Kongresnica se je zaradi podpore zdravstveni reformi znašla tudi na seznamu političnih tarč nekdanje republikanske guvernerke Aljaske Sarah Palin in gibanja čajanke. Pred lanskimi kongresnimi volitvami je v pogovoru za televizijo NBC potožila, da se ji ne zdi prav, da se določene politike v oglasih prikazuje kot tarče skozi muho na puški. Palinova je kmalu po sobotni tragediji sporočila, da izraža sožalje kongresnici, njeni družini in drugim žrtvam. Sicer pa je ameriška javnost po sobotnem napadu ostro obsodila hujskaško retoriko, ki jo v svojih javnih govorih uporablja Palinova in drugi republikanci. 

Palinova je po napadu tarče odstranila s svoje spletne strani in izrazila sožalje, njeni predstavniki pa zatrjujejo, da nikoli niso pomislili na to, da bi šlo za kaj drugega kot za politično tarčo. Od atentatorja se odločno distancira tudi gibanje čajanke, liberalni komentatorji pa pripisujejo del odgovornosti za atentat v Arizoni nestrpnemu govoru desnice od izvolitve Baracka Obame za predsednika ZDA.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milivoje Hajdukovi?
11. 01. 2011 06.00
Preden se je oločil za takšno dejanje se je hkrati sprijaznil z smrtjo. Življenepis, atentatorja, natančan življenjepis njegov naj predstavijo javnosti, da bi javnost spoznala motiv tega hudega dejanja. Jutri se lahko zgodi, da ravnotako v državni zbor vdrl eden od izbrisanih in začel streljati vsepovprek. Upam, da se nebo nobenemu vtrgalo. Tudi za slovenska sodišča so važna dejanja, vzrki za storjena dejanja pa zanemarljivi. V španskih arenah je vedno kriv bik, torero je slavni zmagovalec ali pač, usmiljenja vredna žrtev razjarenega bika.
HLAPCI.HLAPCI
11. 01. 2011 02.21
ZDA, CIA kot njena organizacija, JE, in ŠE, organizira, uči, financira, opremi, vse možne "skupine", ki počnejo vse možno po vsem svetu. Če skrčim, CIA financira terorizem po celem svetu. terorizem ni samo bomba v Londonu in v ameriki, ampak j etudi bomba v Venezueli, v Indiji, tam in drugod.
HLAPCI.HLAPCI
11. 01. 2011 02.18
Martian10.01.2011, 19:58-1 aha..sm poguglal..ja..tale napadalec je pravzaprav ljubitelj teorij zarot. Že zadnjih nekaj 10 let to niso več teorije zarot ampak so - zarote.
PejtGaPogledatBrane
10. 01. 2011 23.27
ah...naj ga zaprejo za 100 let. ni on najhujši človek v Ameriki. Obama ja pa dal 47 milijonov dolarjev za novo vojaško oporišče v Kolumbiji. Ti Američani zmeri furajo neke moralne vrednote...na drugih koncih sveta pa odpirajo nove fronte. AMERICAN FREEDOM. vsi so teleta, še posebej Hillary Clinton. Kao grožnja za Evropo je Iran, protiraketni ščit postavljajo v Evropi, rakete pa so obrnjene proti Rusiji in Kitajski. Mi pa gledamo Oprah in Lady ga ga! A veste, da ko je Obama postal predsednik je v svoji administraciji obdržal več kot 60 odstotkov Bushevih ljudi. vsi so isti. AMERICAN FREEDOM???????????? zarad NJIH gre vse v......
Entropy
10. 01. 2011 22.49
MK-Ultra!....
naivna
10. 01. 2011 22.04
The world we live in , je mnenje enega cloveka , ki je napisal knjigo, da si je zasluzil denar, to ne pomeni , da je res vse tako. To je samo mnenje in vsak ima pravico napisat svoje mnenje ni pa potrebno vse verjeti , kaj pise!
Odpri.oci
10. 01. 2011 20.35
Glede Icke-ja..... koliko so "resnične" zgodbice o reptilih, pa o hologramih in podobnem bi se dalo (zelo na široko) debatirati.... . Ima pa zelo, zelo, zelo prav pri opisovanju in razlaganju "mentalitete" politikov oz. političnih elit (piramidna struktura). . In ravno nekaj dni nazaj je nekdo (nisem bil jaz) citiral tega istega Icke-ja.... (jaz sem ga samo "opozoril", naj v bodoče pripiše tudi avtorja). --------------------- @bereal 07.01.2011, 17:28 "THE WORLD WE LIVE IN: Everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information, and religion destroys spirituality.". . Kadar navajaš misli drugih, vsaj pripiši AVTORJA (!!!) misli !!!! . Ni lepo krasti zamisli in izjav od drugih.... Zgornje je že kakih 10 let nazaj (morda še več) na veliko "promoviral" David Icke !!!!!
Odpri.oci
10. 01. 2011 20.29
@Martian 10.01.2011, 19:53 0 "sm si ogledal....in njegova dela so mi všeč...sam ne vem kaj o njem pišeš tle...on s svojimi vesoljčki spada pod rubriko zabava,tja kot George lucas,Spielberg,JK Rowling...itd.." . Tu sem ga omenil zato, ker gre (očitno) USA establishmentu tako v nos, da so ga na MSNBC in CNN odkrito obtožili (poimensko), da je s svojimi idejami "zastrupil" tega Jared-a, in da so vsi, ki gledajo/poslušajo Icke-ja potencialni morilci !!!! S podtonom, da Icke napeljuje k "političnim" umorom... s tem, ko ljudem razlaga vso pokvarjenost politike !!! . In.... če bi prebral celoten komentar, bi v njem našel napisano tudi : "Ja... David Icke.... saj ima vsak svoje mnenje o njem in njegovih "vesoljskih reptilijancih"..." . Tako demoniziranje "drugače mislečih" postaja očitno vsakodnevnica v US politiki.... Sicer me US politika ne briga kaj dosti... ampak (nižji bančni birokratek) von Rompuy in Barosso vsako fašistično idejo, ki vznikne v ZDA v parih mesecih preneseta in poskušata implementirati v EU.... in to me pa ZELO moti... ker z "opazovanjem" dogajanja v ZDA lahko točno vidimo, kje bo EU (in s tem tudi Slovenija) čez par mesecev !!!!
Martian
10. 01. 2011 19.58
aha..sm poguglal..ja..tale napadalec je pravzaprav ljubitelj teorij zarot..ja no..sej to jst že en cajt opozarjam....ljubitelji teorij zarot so rs nevarni....ker oni so čisto izgubili stik z realnostjo..oglejte si par junakov na tem portalu..kakšne to pišejo....
Martian
10. 01. 2011 19.53
Odpri.oci Oglejte si VSAJ EN nastop Davida Icke-ja ---- sm si ogledal....in njegova dela so mi všeč...sam ne vem kaj o njem pišeš tle...on s svojimi vesoljčki spada pod rubriko zabava,tja kot George lucas,Spielberg,JK Rowling...itd..
naivna
10. 01. 2011 18.57
Fant je dusevni bolnik, in verjetno je sel na uboj vse kar pride pod roke, ni ravno mislil na politicarko. Ze ko je bil v v soli so ga izklucili , samo zato, ker so se ga bali, da ni normalen, bil je tudi pri phishiatru, a ga niso nic zdravili, zato je do tega prislo, in sedaj kdo je vsemu temu kriv?
Odpri.oci
10. 01. 2011 17.35
Ob vsem dolžnem spoštovanju do žrtev.... pa gredo tile Ameri res že predaleč !! . Že včeraj sem napisal : "Odpri.oci 09.01.2011, 14:42 8 Ameriški "establishment" pravi : Nobena "kriza" ne sme miniti neizkoriščena !..... In so takoj pristavili svoj piskrček ! Takoj so si izmislili, da je tip "napovedal" svoj pohod "na spletu".... In to LAŽ bodo uporabili za sprejem novih zakonov, da bodo lahko vohunili za vsemi in vsakomur tudi na spletu !!!!" . Danes je Obama že napovedal zakon, po katerem lahko "homeland security" (sedaj tudi uradno) vohuni za ljudmi, natančno spremlja vsako i-net dejavnost kogarkoli, sledi ljudem prek IP (tistim z lap-tpoi).... . In to še ni vse !!! FBI je začel demonizirati celi Davida Icke-ja... češ, da je "kriv" za početje J.L. Loughner-ja !!! . Ja... David Icke.... saj ima vsak svoje mnenje o njem in njegovih "vesoljskih reptilijancih"... . Na VSAKEM SVOJEM PREDAVANJU pove "Zgodbo malega človeka".... O brezimenem vojaku, ki umira po celem svetu zaradi laži in prevar oblastnikov.... D.I. je v bistvu neke vrste "Love & Peace" človek, ki pa zadnje čase pridobiva vedno več in več somišljenikov !! . In kakšen je odgovor USA zločincev ? . Demoniziranje, laganje, povezovanje z morilcem.... (predvsem na MSNBC).... . Vse, ki vsaj malo razmišljate s svojo glavo NAPROŠAM : . Oglejte si VSAJ EN nastop Davida Icke-ja (Brixton Academy, Melbourne.....) ali pa lanski intervju na HRT. . In se sami prepričajte, kako daleč gredo Ameriški morilci v demoniziranju nekoga, ki jim oporeka in pridobiva vse večjo "moč" !!!!!
Ramzess
10. 01. 2011 14.29
Dolenjc3, o tej vojni se je govorilo že v preteklosti, tudi v napovedih, a zdi se da malo zamuja, ... možnost je še vedno.
Dolenjc3
10. 01. 2011 13.49
ZDA se počasi a vztrajno bližajo državljanski vojni, podobni tisti v 19.stoletju, ker hočejo demokrati centralizirati državo, odvzet pristojnosti lokalim oblastem in ukiniti večino svoboščin, zapisanih v ameriški ustavi. Tem novodobnim fašistom je ravno ta ustava v največjo napoto.
janez6b
10. 01. 2011 12.44
SEVEDA POP TV BRIŠE IGOR, PA JE BIL SAMO KLJUČ, LAHKO JIH JE SRAM DA NAVADNI SMRTNIKI OPRAVLJAMO DELO NAMESTO NOVINARJEV, KI PA NE PIŠEJO DRUGEGA KOT LAŽI, NE MORE NEKDO OBJAVIT NEČESA PRED NJIMI- BI BILA SRAMOTA.
Ramzess
10. 01. 2011 12.31
Preveč poudarjajo kongresnico, druge žrtve niso manj pomembe, vprašanje, če je dama sploh še živa, strel v glavo ni kar tako. Saj ne bi manipulirali ali pač. Janez6b="POLIFEM zdej že dvomim da bo elita tista, ki nas bo uničla bo kr narava oz sonce, čudno da več svetovnih medijev ne poroča kar je pred kratkim ugotovila nasa- Preberi si časnik telegraph na 07/01/2010 kjer piše o poročanje nafte, ne morem prilepit teksta, ker za admin na pop tv angleščina ni uradni jezik eu" Daj ključ do te strani, bomo sami poiskali članek.
Ramzess
10. 01. 2011 12.27
Nič ne preseneča njihova odločitev za smrtno kazen. Ker je jasno pokazal nasprotovanje sistemu ('njegov stavek') oz. da je nasprotnik sistema, kaj drugega ni bilo za pričakovati. Torej, kaj se zgodi z nasprotniki sistema, njegovih interesov. Polifem="NWO o kateri se vse bolj odkrito govori bo nedvomno na temeljih totalitarizma in socializma,ampak ne takšnega kot je bilo pri nam,ampak precej hujšega kot je bil v SZ za časa Stalina.V ZDA in tudi po drugih "demokratičnih" so taborišča že pripravljena.V ZDA rastejo razne organizacije (najbolj znana je FEMA) za boj proti demonstrantom, kot gobe po dežju..Imajo celo nekaj sličnega kot je imel Hitler,hitlerjunge." Če napovedi držijo naj v tem letu začeli s konkretno uvedno plana NWO, nekje v času končne zrušitve finačnega sistema, in ostalih odvisni od tega, konec RKC in drugih cerkev, uvedba ene pod enim bogom, tu nastopa Blue Beam projekt, z lažnimi projekcijami mesije, boga, ipd. Za ta korak, NWO, je praktično pripravljeno vse, vključno z zakoni. Fsad="FEMA J organizacija za pomoč po naravnih katasrrofah tako kot pri nas civilna zaščita! tk da ne serite s takimi forami pa zagovarjati pshičnega bolnika ki si zasluži smrtno kazen! FEMA, da zelo znana v tem okviru, za tovrstne organizacije je znano da imajo več obrazov." Kako so nekateri zavedeni, tovrstne organizacije niso samo to za kar se imajo, imajo tudi nasprotne obraze, in času določenih okoliščin nastopajo povsem drugače, na strani oblasti. Tudi oborožena vojska ne pride v mesto po katastrofi pomagat ljudem, temveč izvrševat ukaze oblasti, ... spomnite se škandala po Katrini New Orlansu, (kjer so navrtali nasipe, da je poplavilo mesto), ko je vojska, s težko oborožitvijo, tudi tanki, prišla v mesto 'pomagat' ljudem. Tudi policija, v takih razmerah deluje po drugih zakonih, kot sicer, se pravi izvršuje ukaze oblasti. Tudi če so vaši prijatelji, se lahko lepega dne obrnejo proti vam, ker so lutke v rokah oblasti. Ste vedeli da lahko pripadniki FEME v krizi za potrebe oblasti, vojske, plenijo po hišah, zaplenijo določena tehnična sredstva, vozila ipd. Preberite si Arhiv Omega. Velika mesta v tej luči postajajo nevarna, zato jih ljudje zapuščajo.
janez6b
10. 01. 2011 12.26
POLIFEM zdej že dvomim da bo elita tista, ki nas bo uničla bo kr narava oz sonce, čudno da več svetovnih medijev ne poroča kar je pred kratkim ugotovila nasa- Preberi si časnik telegraph na 07/01/2010 kjer piše o poročanje nafte, ne morem prilepit teksta, ker za admin na pop tv angleščina ni uradni jezik eu.
povemvsem
10. 01. 2011 11.45
V glavnem nekaj se kuha tam čez lužo kar bo imelo posledice za ves svet!
povemvsem
10. 01. 2011 11.41
janez6b: s teboj se ukvarjat je zguba časa,čeprav sva na isti strani.