Tujina

'Sanjski ptič' v težavah

Tokio, 07. 11. 2011 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Manj kot dva tedna po prvem komercialnem poletu boeinga 787 dreamliner je imelo to energetsko najučinkovitejše potniško letalo prve težave. Pri pristanku se ni odprlo podvozje, zato je pilot lahko pristal šele v drugem poskusu.

Letalu na poti iz Tokia v Okajamo se ob pristajanju niso spustila kolesa.
Letalu na poti iz Tokia v Okajamo se ob pristajanju niso spustila kolesa. FOTO: Reuters

Boeing 787 dreamliner japonske letalske družbe All Nippon Airways je zaradi težav s podvozjem v nedeljo pristal šele v drugem poskusu, potem ko je pilot ročno odprl glavno podvozje. Na letalu, ki je letelo iz Tokia v Okajamo na zahodu Japonske, je bilo 249 potnikov.

Pilotu se je med pristajanjem na monitorju pokazalo opozorilo, da se glavno podvozje ni odprlo zaradi napake na hidravličnem ventilu, zato je moral še enkrat zakrožiti nad letališčem in ročno odpreti podvozje, da je lahko pristal, je povedala tiskovna predstavnica letalske družbe. To je prva tehnična težava na novem letalu, ki je prvi komercialni polet uspešno opravil 26. oktobra. Takrat je letel iz Tokia v Hongkong.

Boeing 787 dreamliner je zaradi lažjih materialov energetsko bolj učinkovit in porabi za petino manj goriva kot primerljiva letala, potnikom pa naj bi z večjimi okni, predali za prtljago, novimi tehnološkimi rešitvami in bolj vlažnim kabinskim zrakom kot pri ostalih potniških letalih nudil večje udobje.

Letalo nudi potnikom večje udobje, saj ima večja okna, večje predale za prtljago, pa tudi bolj vlažen zrak v kabini.
Letalo nudi potnikom večje udobje, saj ima večja okna, večje predale za prtljago, pa tudi bolj vlažen zrak v kabini. FOTO: Reuters

Od začetka programa razvoja letala v letu 2004 je Boeing, drugi največji svetovni letalski proizvajalec, vknjižil več kot 800 naročil teh letal. Prvo naj bi sicer dobavil že v prvem polletju leta 2008, a se je pri razvoju in proizvodnji zatikalo. Zaradi zamude je imel Boeing več milijard dolarjev škode, nekateri prevozniki so tudi odpovedali naročila. Letalo, ki ima lahko do 330 sedežev, je bilo na prvem poletu decembra 2009. Njegova povprečna cena nekoliko presega 200 milijonov dolarjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
08. 11. 2011 09.23
Morda pa je rocno spuscanje podvozja del Boeingovega programa zmanjsevanja porabe energije Boeing. Greenliner.
BiznisMan
08. 11. 2011 00.20
Ja kdaj je pa amerikanc že kaj kvalitetnega naredu?
tali?ni tom
07. 11. 2011 18.37
made in boeing ! kaj čš !
Zatarra
07. 11. 2011 17.01
Ja, nekako tako je, kot je zapisal fox12. Dandanes je pomen krilatice "Made in ..." že popolnoma spremenjen, in bi jo vsaj v smislu produkcije materialnih izdelkov morali že davno in v veliki večini zamenjati z zgolj "Assembled in ...". Ena od poant mojega prejšnjega komentarja je bila tudi ta, da se čedalje več Američanov, ne le "zadrtih" republikancev, zaveda, da prenos dejavnosti na Daljnji vzhod ni bila ravno pametna odločitev in jim je zato čedalje bolj žal (ne samo zaradi razkrivanja intelektualnega znanja in poslovnih skrivnosti, ampak tudi zaradi izgubljanja delovnih mest). Kakovost osnovnih gradnikov kateregakoli produkta namreč tudi na kratki rok ne bo mogla uiti "klasičnem" kitajskem ali pa indijskem "tata" itd. slovesu. Podobnih primerov, kot je zgornji v članku, pa bo gotovo vedno več (in objavljeni bodo le bolj tragični!). To je pač cena pohlepa in posledičnega potrošništva.
damirg@email.si
07. 11. 2011 16.43
ferdox, motorji niso proizvod airbusa. če ima airbus probleme zaradi motorjev, jih ma tudi boeing.
Turgensis
07. 11. 2011 16.25
@mcomp tam boeing sestavlja letala, dele pa proizvajajo povsod po svetu! Če lego kocke sestaviš v sloveniji niso narejene v sloveniji ampak so tu sestavljene! Seveda tudi airbus počne enako. @Ferdox motorji pa nimajo s proizvajalcem letal popolnoma nič, proizvajalci motorji so neodvisne družbe in letalska družba se sama odloči, katere bo kupila, lahko so to RR, EA, GE,... problemi z motorjim niso del airbusa/ boeinga, zaradi česar je tudi qantasu vso izgubo poravnal RR, ker so oni naredili napako!
movie23x
07. 11. 2011 15.54
Zatarra Boeing letala delajo Seattlu v ZDA in ne na Kitajskem.
Zatarra
07. 11. 2011 14.46
Najbrž je srž problema zlasti v tem, ker je Boeing že pred nekaj časa zaradi gospodarksih razmer svoje proizvodne dejavnosti (na žalost mnogih Američanov!) preselil na Kitajsko. Kot še marsikatera znana korporacija iz ZDA, od omenjenega in Caterpillar naprej ... In čim nekdo od zunaj odpre firmo na Kitajskem, mora (obveznemu) lokalnemu partnerju predati tudi vse svoje patente in podobno sicer (tudi) zaupno intelektualno lastnino. In še tole. Če kdo misli, da je danes največji sovražnik (v smislu splošne konkurence itd.) ZDA Iran in Sirija, se zelo verjetno moti. To je namreč prav Kitajska (da njihovega "kupovanja" ZDA ni ne omenjam).
Ferdo Crni
07. 11. 2011 14.43
Modelx ... airbus 380 ima tudi kup problemov. Prav te dni je zasilno pristalo Quantasov A380 ker je en motor alarmiral nekaj v zvezi z oljem in ga je pilot izključil. Pred časom pa je en od motorjev na enem sesterskem letalu celo eksplodiral.
Turgensis
07. 11. 2011 14.37
@modelx vsako letalo ima na začetku težave, te so tudi pričakovane! Tudi airbus ima z A380 hude težave, zaradi česar še vedno ni dobičkonosen ampak dela airbusu izgubo! To je v letalstvu normalen pojav, bo še ogromno emergency landingov tako z 787 kot a380, sicer pa sta oba proizvajalca odlična in jima popolnoma zaupam!
modelx
07. 11. 2011 14.34
@HoS ko boing še nič ni delal, so v evropi leteli z vsem mogočim. še celo v sloveniji. brez evropske in kandske tehnologije bi amyi še vedno samo ptiče gledal.
skydrol7
07. 11. 2011 13.39
no zdaj so tudi slike na i-netu,na eni se vidi da je na prvem obletu kontrolnega stolpa v "lock down" poziciji podvozja samo samo prednje (NLG). glavno podvozje za trup letala je pa se v nespusceni poziciji (MLG gear up) tako da je imel pilot samo eno (od treh)zelenih luci za pravilno spusceno podvozje,in to za prednje (NLG) .potem so pa uporabili (back up ) rocni (manual) spust podvozja , ki je pa pravilno funkcioniralo,tako da je posadka dobila 3 zelene luci za uspesno spuscena vsa tri podvozja in OK za dolet in pristanek.:-o rezultat tega incidenta bo sigurno kratka prizemljitev B787 da se razisce vzrok tega problema. zdaj pa se moje 2-centa vredno misljenje(iz prakse)je da je bil problem z "proximity sensors" podvozdja. L/P
tinetone
07. 11. 2011 13.38
"...energetsko najučinkovitejše potniško letalo..." menda je taurus G4 energetsko bolj učinkovit...
HoS
07. 11. 2011 13.32
MODELX Ko je boeing delal avione se je airbus igral z modelčki.....
modelx
07. 11. 2011 13.28
ha, ha, ha back up sistem? a pa veš kako dela ta sistem? na gravitacijo, ali po domače na težo. Teža kolesja postisen navzdol, sevda če se še kje mehansko ne zatakne. potem pa na trebuh,.... @rumburak ampak ne tako hitro po takem pompu. Če se je čez en teden pokvarila ena črpalkica, ja kaj hudiča se bo po enem nesecu. Kako pa to gre pri amyih, se je pa videlo pri spaceshutlu in cenenem delu, kjer so šaprali in potem je šlo več življenj .....
Jimi1
07. 11. 2011 13.23
To so zgolj začetni problemi in napake , ki so značilnost vsakega novega projekta in prvih izdelkov proizvodnje.... Kljub trudu, da se kaj takšnega ne bi dogajalo se pač kdaj tudi kaj takšnega zgodi.... Vsaka revolucionarna noviteta ima par otroških bolezni, da na koncu zraste v zdrav organizem....
izmet fekalij
07. 11. 2011 13.22
kaj ni to že tretji boeing v kratkem času, kateremu se ni odprlo podvozje
skydrol7
07. 11. 2011 12.58
novo letalo se (iz prakse)obnasa kot otrok ki se uci prvih korakov,samo da je pri letalu ta razlika da predno gre letalo v potniski promet,gre cez zelo strog in intenziven program testiranja,tako na zemlji kot v zraku......... glavno da je (back up system)delal tako kot po nacrtu...
Dejan Zajebancije
07. 11. 2011 12.53
@ modelx 07.11.2011, 12:44 Mislim, da je to težava, ki se lahko pripeti vsakemu letalu. Vsakršen škodoželjni govor se lahko hitro obrne v tvojo škodo. Na žalost delajo VSI proizvajalci po tem principu, tako da si praktično povsod na istem. Tudi Airbusi (najnovejši) so imeli težave, ki so se končale bolj ali manj tragično :(
modelx
07. 11. 2011 12.44
toliko o amerioški tehnologiji in filozofiji just good enough. Airbus je zakon.