Tujina

FOTO: Sandy na vzhodu ZDA ogroža 60 milijonov ljudi

New York, 28. 10. 2012 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Orkan Sandy, ki je terjal že skoraj 60 življenj, se počasi približuje vzhodni obali ZDA. Tam naj bi se združil z dvema močnima snežnima viharjema. V New Yorku bodo zaprli šole, v več zveznih državah pa bodo odpovedani poleti, obstali pa bodo tudi vlaki.

Orkan Sandy, ki je terjal že skoraj 60 življenj, se počasi približuje vzhodni obali ZDA, kjer naj bi se v ponedeljek ponoči združil z dvema močnima snežnima viharjema. Redek vremenski pojav se bo odrazil v obliki močnega deževja, vetra in snega, ki bo po napovedih pustošil od vzhodne obale do Velikih jezer, torej v dolžini 1300 kilometrov.

Ogroženih je približno 60 milijonov ljudi. Izredne razmere so zato razglasili guvernerji več zveznih držav – od Severne Karoline do Connecticuta. Guverner zvezne države Delaware je medtem ukazal tudi obvezno evakuacijo prebivalcev obalnih občin.

Izredno stanje je v soboto razglasil tudi guverner zvezne države New Jersey. V notranjost te države se je začelo umikati na stotine obalnih prebivalcev.

Valovi ob obali New Jersyja že napovedujejo prihod orkana.
Valovi ob obali New Jersyja že napovedujejo prihod orkana. FOTO: Reuters

V New Yorku jutri zaprte šole

Tudi guverner zvezne države New York Andrew Cuomo je izredne razmere že razglasil. Danes je odredil še, da se ob 19. uri po tamkajšnjem času oz. ob polnoči po srednjeevropskem času prekine avtobusni, podzemni in železniški promet.

Župan mesta New York Michael Bloomberg pa je danes odredil tudi evakuacijo 375.000 ljudi z nižje ležečih krajev. "Gre za resen in nevaren vihar," je poudaril Bloomberg. Za ponedeljek pa je župan napovedal tudi zaprtje šol, tako da bo doma ostalo 1,1 milijona vključenih v newyorški izobraževalni sistem.

Danes ob 5. uri zjutraj po tamkajšnjem času oz. ob 11. uri po srednjeevropskem času je bilo središče orkana 418 kilometrov jugovzhodno od kraja Cape Hatteras v Severni Karolini.

Več držav je prebivalce opozorilo tudi, naj se pripravijo, da bodo morda več dni brez električne energije.

Odpovedi vlakov in poletov 

Ameriško železniško podjetje Amtrak je začelo vlake proti vzhodni obali, med drugim med Washingtonom in New Yorkom, odpovedovati že v soboto. Tudi letalske družbe so začele spravljati letala, tako da ta nevihte ne bodo pričakala na izpostavljenih letališčih. Za danes so napovedale dodatne lete iz Washingtona in New Yorka, za ponedeljek pa ukinitve letov.

orkan Sandy
orkan Sandy FOTO: Reuters

Na preži tudi Obama

V Virginiji je v pripravljenosti 500 vojakov Narodne garde, ki bodo skrbeli za odstranjevanje škode; čiščenje cest in podobno. Prebivalci obalnih mest pa so domove zaščitili z vrečami s peskom.

Položaj spremlja tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki sodeluje s predstavniki državnih in lokalnih oblasti. Vihar je sicer zmotil nekatere predvolilne aktivnosti tako Obame kot njegovega republikanskega izzivalca Mitta Romneyja.

V Nacionalnem centru za spremljanje orkanov v Miamiju na Floridi so pojasnili, da se bo Sandy večino dne premikala vzporedno z jugovzhodno obalo ZDA, sredino vzhodne obale ZDA pa naj bi dosegla do ponedeljkove noči. Pozneje naj bi se pomaknila proti Nov Angliji.

Danes ob 16. uri po srednjeevropskem času je bilo središče orkana 400 kilometrov jugovzhodno od kraja Cape Hatteras v Severni Karolini oz. 925 kilometrov južno od New York Cityja.

Tropska nevihta Sandy naj bi bila med največjimi v zgodovini. V četrtek in petek je pustošila po Karibih in na Jamajki, Haitiju, Kubi ter na Bahamih. Po zadnjih podatkih je zahtevala najmanj 65 smrtnih žrtev.

Spodaj si oglejte fotogalerijo posledic pustošenja orkana na Kubi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
28. 10. 2012 20.02
-2
Maji so imeli prav ne pa sedanji jasnovidci denarja po vsej verjetnosti vseh zakonov Matere Zemlje se nas svet koncuje .Lep pozdrav radi se imejmo
Ramzess
28. 10. 2012 21.09
-1
Itak, komur še ni jasno, ga čaka ponovitev šole življenja.
ReševalecMB
28. 10. 2012 17.12
+22
trenutno zivim v Howard Beach-u, Queens,NY in vam povam de se z nevihto ni za spilat!!!!!
RED_line
28. 10. 2012 17.25
+8
Ramzess
28. 10. 2012 21.10
-2
To ni nevihta, glede na razmere, in pričakovanja.
ReševalecMB
28. 10. 2012 21.24
to je hurikan bil je nevihta ko je bil v blizini floride
benecanka
28. 10. 2012 21.40
+2
RED_line
28. 10. 2012 16.59
+0
slabo vreme na celem svetu? hmmm, ni to slučaj?
iTunes
28. 10. 2012 15.52
+16
Ko gledam vsakoletne orkane v ameriki in tajfune v indoneziji se prau zamislim kak bi blo, če bi blo to pri nam. Ampak na srečo nas v sloveniji gore in hribovje rešuje.