Tujina

Valentić potrdil, da je dogovor podpisal Granić in ne Sanader

Zagreb, 04. 11. 2011 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sojenju Ivu Sanaderju je kot priča nastopil nekdanji hrvaški premier Valentić, ki je dejal, da je dogovor s Hypom podpisal Granić in ne Sanader. Slednji pa meni, da je sojenje nepošteno.

Ivo Sanader včeraj na sodišču
Ivo Sanader včeraj na sodišču FOTO: Reuters

Danes se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Tudi danes si je pri hoji pomagal s palico. Današnja obravnava je bila končana že nekaj minut pred 11.30. Kot priča je najprej nastopil nekdanji hrvaški premier Nikica Valentić. Povedal je, da je vodenje vlade prevzel v času, ko je v državi vladala huda kriza. Imelo so 600.000 beguncev, ljudje so v dolgih vrstah čakali na črn kruh, hkrati pa so se bali, da bo inflacija presegla mejo 200 odstotkov.

"Takrat kapitalskega trga ni bilo. Le Ina je lahko uvažala nafto. Ni bilo nobene tuje banke, obrestne mere pa so skoraj podivjale. Povprečna obrestna mera za dobre stranke je znašala 15 odsotkov, pri oderuhih pa so obresti poskočile v nebo," je pojasnil.

Nato so se dogovorili, da bi lahko vzeli kredit. Dejal je, da je slišal za Hypo banko, vendar tam ni nikogar poznal. Je pa slišal, da so ponujali ugodno obrestno mero, ki je bila pod desetimi odstotki. Pri tem je tudi pojasnil, da je takratni predsednik Franjo Tuđman tedaj vodil policijo, vojsko in tajne službe, vlada pa je morala skrbeti za gospodarstvo.

Valentič je na vprašanje Sanaderjevega odvetnika glede podpisa pod prošnjo za kredit dejal, da je pod njo stal Granićev podpis. Glede tega, kdo se je pogajal z banko in ali lahko namestnik zunanjega ministra, kar je v tistem času Sanader bil, banki zagotovi, da bo dobila status uradne banke na hrvaškem trgu, pa ni smel odgovoriti, ker tega ni dovolil sodnik Ivan Turudić.

Za njim je nastopil še Miroslav Kovačić, nekdanji Sanaderjev svetovalec na zunanjem ministrstvu. Povedal je, da so pogovori med predstavniki Hypo banke in ministrstvom potekali v Sanaderjevi pisarni na ministrstvu.

Zadnja je danes kot priča nastopila še Božena Ključarić. Sanaderjeva obramba je nasprotovala njenemu pričanju, ker naj bi bili njeni odgovori objavljeni že včeraj v medijih. Prav zaradi curljanja podatkov v medije je Sanader sojenje označil za nepravično. Kljčarićeva je sicer povedala, da je Sanaderja spoznala, ko je delala v Elanu, ki je bil takrat v lasti Privredne banke. V njenem podjetju so želili od Hypo banke dobiti posojilo, zato so se sestali z vodstvom banke V hotelu Westin se je dobila s predstavniki Hypo banke, med njimi je bil takratni direktor banke Wolfgang Kulterer, prisoten pa je bil tudi Sanader. Obramba ji je postavila še nekaj vprašanj, med katerimi so bila tudi taka, ki jih sodnik ni dovolil, ker naj ne bi bila v skladu z zakonom o kazenskem postopku.

Sanader trdi, da je roko nad poslom držal Granić, ta pa to zanika

Včeraj je tožilstvo prebralo obtožnico, v kateri ga bremeni, da je leta 1994 prejel za 3,6 milijona kun provizije, sam pa se je izrekel za nedolžnega. Ko mu je tožilka brala obtožnico, je Sanader, ki sicer toži, da mu zdravje ne omogoča prisotnosti na sodišču, moral stati.

Sam se je skušal opravičiti, da ne more stati, ker da mu tega ne dopušča zdravje, a mu je sodnik Ivan Turudić dejal, naj stoji, dokler pač lahko. Že ko se je Sanader samo skušal skloniti, da bi pobral pisalo, ga je Turudić pozval: "Stojte, stojte."

Nato ga je sodnik vprašal, ali se počuti krivega, Sanader pa je odločno odvrnil: "Ne." Tokrat je na obravnavo Sanader prišel lepo urejen v črni obleki. Sanader je nato dejal, da sam leta 1994 kot namestnik zunanjega ministra ni imel pristojnosti, da bi se dogovarjal za kakršen koli posel in da je bilo to v pristojnosti njegovega nadrejenega, ki je bil takrat Mate Granić. Dodal je, da je sam opravil le tehnični del pogovorov, saj dobro govori nemščino.

Za spletni portal dnevnik.hr pa je Granić včeraj pojasnil, da bo že prihodnji teden nastopil kot priča tožilstva. "Govoril bom resnico in samo resnico, pri tem pa se bom dotaknil tudi laži in insinuacij  Iva Sanaderja in njegovih odvetnikov. Vse, kar sem danes slišal, so laži in insinuacije," je dejal za spletni portal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
04. 11. 2011 14.10
Prjatu od Janše!
Die einemaister
04. 11. 2011 14.10
aja to je ku pr nas k kao JJ, ki je sprejel podkupnino ni janez janša ampak nekdo iz hrvaške, čudno d ni kdo iz Zimbaveja
korintos1
04. 11. 2011 13.37
A pri nas bo tudi tako potekalo?
hubertfast
04. 11. 2011 13.34
He he, vsi so nedolžni, tako kot pri nas.
zulj001
04. 11. 2011 13.31
V tej igre je upleten velik del HDS-sa, tako ,da iz te moke ne bo kruha. Na koncu se ne bo vedelo kdo pije kdo plača...
Brazi
04. 11. 2011 13.25
pa kaj se majo tuki neki za cinkat, ve se kaj je delu, zapret in čao