Tujina

Sanaderju potrdili obtožnico za sprejemanje podkupnine

Zagreb, 07. 11. 2011 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uskok je na sodišču predstavil rezultate preiskave in dokaze proti Sanaderju, sodišče pa je obtožnico potrdilo. Kot dokaz pa ni sprejelo posnetka nadzorne kamere iz restavracije, kjer naj bi se Sanader in šef Mola pogovarjala o zaupnih zadevah.

Sodišče v Zagrebu je danes sprejelo obtožnico protikorupcijskega urada, ki nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja bremeni, da je prejel deset milijonov evrov provizije od predsednika uprave madžarske energetske družbe Mol Zsolta Hernadija za prepustitev upravljavskih pravic v naftni družbi Ina.

Ivo Sanader - 3
Ivo Sanader - 3 FOTO: Reuters

Prejšnji teden se je sicer začelo prvo sojenje Sanaderju zaradi domnevnega prejetja pol milijona evrov nezakonite provizije od banke Hypo Alpe Adria sredi 90. let prejšnjega stoletja, ko je bil namestnik zunanjega ministra. Obenem ga bremenijo vojnega dobičkarstva.

Obtožni svet je danes odločal za zaprtimi vrati. Po poročanju hrvaških medijev Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) kot posebna veja hrvaškega tožilstva Sanaderja obtožuje sprejemanja podkupnine ter izdaje nacionalnih interesov. Mol namreč ni imel večinskega paketa delnic, Hrvaška pa bi prevzela plinsko poslovanje Ine, ki posluje z izgubami.

Uskok je danes sicer tudi predlagal, da bi postopka Hypo banke in Mola združili, o čemer bo sodišče odločalo naknadno. Glavna priča v primeru Mola je solastnik kemijske družbe Dioki in Novega lista Robert Ježić, ki naj bi ga Sanader prosil, naj organizira prevzem deset milijonov evrov podkupnine.

Tožilstvo naj bi imelo posnetek nadzorne kamere iz neke zagrebške restavracije, ki kaže, da sta se Sanader in šef Mola Hernadi ob kosilu pogovarjala o zaupnih zadevah, je prejšnji teden poročal Jutarnji list. Med drugim naj bi komunicirala s sporočili na listkih, pred tem pa je nekdanji hrvaški premier celo izvlekel baterijo iz svojega mobilnega telefona.

Obtožnica v primeru domnevne podkupnine Mola je prva proti Sanaderju, ki se nanaša na obdobje, ko je bil med letoma 2003 in 2009 premier.

Sanaderjevi odvetniki so povedali, da je bilo omenjeno srečanje konec leta 2009, ko Sanader ni več bil premier. V Molu so resnost omenjenega videa primerjali z resnostjo risank o profesorju Baltazarju. Sodišče posnetka kot dokaza za zdaj ni sprejelo, bodo pa po besedah tožilke o njem odločali še enkrat.

Sanader je večkrat zavrnil obtožbe, da je zlorabil premierski položaj in sprejel podkupnino od Mola. Nekdanji premier je o pogodbi z Molom lani pričal pred saborsko parlamentarno komisijo, ki je raziskovala okoliščine privatizacije Ine.

Takrat je javno zanikal, da bi sprejel provizijo ter dejal, da so vsi v vladi in predsedstvu HDZ soglašali s spremembami pogodbe z Molom, ko so madžarskim partnerjem prepustili upravljavske pravice v Ini. Nekdanjim kolegom je takrat sporočil: "Kdor drugim jamo koplje, sam vanjo pade." Kot je dodal, domneva, da ga Ježić obtožuje, da bi si olajšal položaj.

Uskok je medtem opustil sum, da je nekdanji podpredsednik vlade Damir Polančec, ki je nato postal priča v primeru Mola, pomagal Sanaderju glede upravljavskih pravic v Ini. Polančec je preiskovalcem povedal, da je nekdanji premier avtoritarno ignoriral mnenja ali vprašanja sodelavcev v vladi ter da je od začetka podpiral vse zahteve Mola glede Ine.

Hrvaško tožilstvo ni uspelo zaslišati Hernadija. Njihovi madžarski kolegi so zavrnili zahtevo, ker naj bi omenjene informacije ogrožale varnost Madžarske, so poročali hrvaški mediji. Hrvaško tožilstvo je nato sporočilo, da so primer izročili Madžarski.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
08. 11. 2011 09.08
Ampak Merklova pa Sanaderja podpira! Vsi vemo, d agre za konstrukt in podtikanja!
azzurro911
07. 11. 2011 14.07
Salamander, sram te bijo