Tujina

Sanaderjevi odvetniki zahtevajo novo sojenje v primerih Hypo in Mol

Zagreb, 23. 07. 2013 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odvetniki nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja zahtevajo razveljavitev nepravnomočne sodbe, s katero je bil obsojen na deset let zapora v primeru Hypo in In-Mol. Odvetniki menijo, da je sodnik bistveno kršil določbe kazenskega zakona.

Odvetniki nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja so od hrvaškega vrhovnega sodišča zahtevali razveljavitev nepravnomočne sodbe, s katero je bil nekoč najmočnejši hrvaški politik obsojen na deset let zapora zaradi sprejemanja nezakonite provizije in vojnega dobičkarstva v primeru Hypo in podkupovanja v primeru Ina-Mol.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Odvetniki Čedo Prodanović, Jadranka Sloković in Goran Suić v pritožbi na prvostopenjsko razsodbo zahtevajo novo sojenje, ker so ocenili, da je sodnik Ivan Turudić bistveno kršil določbe kazenskega zakona. Po njihovi oceni je sodnik tudi napačno in pomanjkljivo ugotovil dejstva, na podlagi katerih je odločil o kazni.

Sanaderjeva obramba pojasnjuje, da je Turudić zavrnil vrsto prič, ki so jih predlagali, obenem pa je zaupal pričevanju Roberta Ježića in Draga Vidakovića, ki naj bi po trditvah odvetnikov govorili neresnice.

Podjetnik Ježić je trdil, da je Sanader preko računa njegovega švicarskega podjetja prejel pet milijonov evrov ali polovico nezakonite provizije, ki jo je nakazala madžarska energetska družba Mol. V zameno za provizijo je hrvaška vlada na čelu s Sanaderjem Molu prepustila upravljavske pravice v hrvaški družbi Ina, čeprav madžarski partner v času pogajanj v letih 2008 in 2009 v tem podjetju ni imel večinskega deleža.

Vidaković je bil ključna priča v primeru Sanaderjevega prejetja pol milijona evrov nezakonite provizije pri sklenitvi pogodbe z avstrijsko banko Hypo Alpe Adria o posojilu za hrvaško zunanje ministrstvo sredi 90. let prejšnjega stoletja. Priča je trdila, da je Sanader na parkirišču v Celovcu prejel kuverto od nekdanjega direktorja banke Hypo Alpe Adria Wolfganga Kultererja.

Sanaderjevi odvetnik izpostavljajo, da sodnik ni upošteval niti običajnih olajševalnih okoliščin, kot je dejstvo, da se je nekdanji premier udeležil vojne na Hrvaškem. Po njihovem mnenju je bila kazen previsoka. Tožilstvo je sicer zahtevalo 15 let zapora.
Turudić je novembra lani obsodil Sanaderja na deset let zapora zaradi vojnega dobičkarstva in korupcije na podlagi združene obtožnice za primera Hypo in Ina-Mol.

Sodnik je med drugim povedal, da je Sanader izdal nacionalne interese zaradi zadovoljitve osebnih potreb ter da so pri kaznivih dejanjih sodelovali tudi njegovi sodelavci iz vlade in predsedstva HDZ.

Sanader je v priporu v Zagrebu, proti njemu pa potekata še dve sojenji zaradi korupcije v primerih Fimi in Planinska. Pomladi so vložili tudi peto obtožnico, v kateri ga bremenijo malverzacij pri prodaji elektrike v Hrvaškem elektrogospodarstvu.

Nekdanji premier je zavrnil vse obtožbe in je večkrat zatrjeval, da gre za politične obtožnice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
24. 07. 2013 09.29
+2
janezov prijatelj : ))
Leonardo09
23. 07. 2013 21.50
+5
hrvat najboljši sosed : verjetno je dobil premalo?